Oznanila za 27. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014-27-1

Pa tudi jaz tebi povem: Ti si Peter (Skala) in
na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva, in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.« (Mt 16,17–19)

BESEDA O BESEDI

TEMELJ ZA GRADNJO CERKVE Mt 16,13–19
Jezus je opogumljal svoje učence. Vedel je, da jih bodo preganjali. Izkušnja vsakega kristjana je, da na eni strani doživlja preganjanje in nerazumevanje sveta, na drugi pa Božjo tolažbo. Sveti Avguštin je opisal izkušnjo Kristusovega učenca, da svoje potovanje na zemlji opravlja »med preganjanjem sveta in tolažbo Boga«. V današnji Božji besedi se prepletata prav problem preganjanja kristjanov in zaupanja v Boga ter Božja tolažba stiskanemu človeku.
Tako v evangeliju kot v prvem berilu zasledimo veliko mirnost učenca, ki posluša Božjo besedo. Prerok Jeremija je opravljal preroško službo v času prevratov in vojn, v katerih je doživel propad izraelskega kraljestva in razdejanje Jeruzalema in templja. Preganjali so ga in živel je pod stalno grožnjo. Kljub vsemu je ostal zvest svojemu poslanstvu. Kaj mu je pomagalo premagati strah in ostati zvest  poslanstvu? To je bilo prepričanje, da je Bog z njim. »Gospod je z menoj kakor silen junak« (Jer 20,11), zatrjuje. Bog je tudi z nami. Ker nas je velikokrat strah, ne smemo dovoliti, da bi nas naš strah oviral pri našem poslanstvu. Pogum ali srčnost je ena najvažnejših kreposti, saj brez poguma ne moremo vztrajati v drugih krepostih.
Vera je močan vir poguma. Kristus je učence spodbujal, da bi imeli popolno zaupanje v Boga, ki ljubeznivo gleda nanje in na njihovo življenje. Zaupanje učencev hoče spodbuditi tudi s trditvijo, da noben vrabec »ne pade na zemljo brez vašega Očeta«. Že v Talmudu piše: »Še ptič ne pade na zemljo brez volje neba (Boga).« Vrabci so bili najmanjši ptiči, ki so jih uživali, in njihova cena je bila izredno nizka. Dobil si jih za drobiž. Če torej Bog skrbi za te najmanj cenjene ptiče, kako bo skrbel šele za človeka!  Naj se zgodi karkoli, Bog bo skrbel za nas. Ne bojte se! Te besede se v Svetem pismu ponovijo v tej ali drugačni obliki 365-krat. Za vsak dan v letu; da bi vsak dan sredi preganjanja ali stisk, preizkušenj ali trpljenja čutili Božjo bližino in skrb ter zaupali v Gospoda. (po: M. Galizziju)

Praznik apostolov Petra in Pavla
Dan duhovniških posvečenj in obletnic

Apostol Peter je oznanjal evangelij in pričeval o Kristusovem vstajenju v Jeruzalemu, v Antiohiji in drugih krajih Male Azije, potem pa v Rimu.
Njegovo oznanjevanje odseva iz Lukovih pripovedi v Apostolskih delih in iz Petrovih dveh Pisem. Bil je poln gorečnosti in je z jasno in močno besedo očividca pričal o Jezusu, križanem in vstalem, velikem »čudodelniku« in edinem Odrešeniku grešnega človeštva.
Zavedal se je svoje vodilne odgovornosti, ki mu jo je izročil Kristus, in je zavzeto skrbel za rast in edinost Cerkve. Vse je vabil k spreobrnjenju, k prejemu Krsta v imenu Svete Trojice in k odprtosti za darove Svetega Duha ter k medsebojni ljubezni.
Na prvem zboru Cerkve v Jeruzalemu (leta 49) je v soglasju s sv. Pavlom in z drugimi apostoli ter starešinami Cerkve odločal o smernicah in življenju krščanske skupnosti.
Kot prvi rimski škof Peter – Skala, kakor ga je imenoval sam Kristus, stoji na čelu svojih naslednikov – papežev vseh prihodnjih stoletij.
Apostol Pavel, veliki potujoči misijonar po pokrajinah takratnega rimskega cesarstva, je ostal zgled vsem prihodnjim oznanjevalcem evangelija s sovjo podobo požrtvovalnega učitelja in predvsem s svojimi teološko poglobljenimi spisi – Pismi. Kakšen vodnjak Božje modrosti je to za vse, ki iščejo Boga in smisel življenja. To je en sam klic k veri, upanju, ljubezni in edinosti.
Svoj vrh doseže to pisanje v hvalnici ljubezni: »Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. Ljubezen nikoli ne mine« (1 Kor 13,4–8). V teh vrsticah je zajeto bistvo evangelija. Iz njih nam po besedah apostola Pavla govori sam Kristus in vabi ter kliče na pot za seboj. (po: S. Janežiču)

Naslovljeno na vas

ORATORIJ 2014 – na Gomilskem od 7. do 13. julija           Hura!!!

Ta teden bo čas zadnjih priprav, zlasti za animatorje kar zahteven.
Število prijavljenih je izpolnjeno, zato ni več mogoče sprejemati prijav.
Prijatelje otrok in mladine prosimo, da s svojo darežljivostjo podprete
oratorijsko dogajanje.
Sklep oratorija  (13. junija), pa se bo tudi letos nadaljeval v praznovanje župnijskega dneva. Mislimo nanj in si zanj rezervirajmo čas.

PROCESIJE sv. Rešnjega Telesa
Na sam praznik, 19.6. je bila pri župnijski cerkvi
V nedeljo, 29.6. bo v Grajski vasi,
v nedeljo, 6.7. bo v Šentrupertu,
/V nedeljo, 13.7. bo sklep oratorija in župnijski dan/
V nedeljo 20.7. bo v Šmatevžu.
Procesije, ki bodo ob nedeljah, bodo vse ob 10.30 uri.
Naprošamo vse, ki postavljate kapelice, da jih tudi letos.  Vse bogoslužne sodelavce in vse Božje ljudstvo pa vabimo k udeležbi in sodelovanju..

MAŠNIŠKA POSVEČENJA V NAŠI ŠKOFIJI
2014-27-2Posvečenje letošnjih novomašnikov iz Celjske škofije b na praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija, ki pade letos na nadeljo. Posvečenje bo v Gornjem Gradu ob 15.00 uri (ne ob 16.00 kot je bilo prvotno objavljeno v Sporočilih slovenskih škofij in na tej osnovi tudi v naših oznanilih). Eno uro pred slovesnostjo pa bo molitvena ura (ob 14.00 uri). Posvečeni bodo štirje kandidati za duhovništvo: škofijska bogoslovca Marko Rakun iz Rečice ob Savinji in Ivan Hrastnik iz Laškega ter salezijanec Janez Suhoveršnik iz Nove Štifta pri Gornjem Gradu, četrti pa bo tudi salezijanski novomašnik iz ljubljanske nadškofije.
Molimo za novomašnike, da bi bili dobri duhovniki in zvesti poslanstvu, ki ga, ki jim bo zaupano.
To nedeljo popoldne pa vabljeni v Gornji Grad!

Biserna maša (60 let mašništva) g. Vladota Rutarja, bo to nedeljo ob 10.00 uri v župnijski cerkvi na Vranskem. Čestitamo!

MAŠNI NAMENI

NED—29.6.
Peter in Pavel, apost.
Judita, redovnica    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +ključarje in vse dobrotnike (v Grajski vasi)
procesija sv. Rešnjega telesa
15.00 mašniško posvečenje – Gornji Grad

PON—30.6.
Prvi mučenci rim. Cerk.    
18.30 za +mamo Justo -oblet in vse Fajfarjeve

TOR—1.7.   
Estera, svetopis. žena    
18.30 za +Dragota Vovka -oblet.

SRE—2.7.  
Ptujskogorska Mati B.  
18.30 za +Marijo Orožim, vse Mlinarje

ČET—3.7.
Tomaž, apostol
Prvi četrtek    
17.00 za +Marijo in Albina Stepišnik (v Šentrupertu)
18.30 bogoslužje Božje besede
Molitev za duhovne poklice

PET—4.7.
Urh (Uroš), škof
Prvi petek
18.30 za +Leopolda Fonda -oblet.
Litanije Srca Jezusovega, posvet.

SOB—5.7.
Ciril in Metod, slovan. ap., sozavetnika Ev.
Prva sobota
18.30 za +Ivana Tekavca -oblet.
Litanije Matere Božje

NED—6.7.
14. ned. med letom
Ned. Slovencev po svet
Marija Goretti, mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Ivana Juharta -oblet., njegove (v Šentrupertu)
Procesija sv. Rešnjega telesa

V tem tednu bo prvi četrtek, prvi petek in prva sobota. Lepo vabljeni k bogoslužju in prejemu zakramentov.  Lepo vabljeni.
Karitas: sestanek sodelavcev karitas bo ta ponedeljek ob 19.00 uri v župnišču.

Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Franci  Skok, II. V Šentrupertu:: Matjaž Rožič, Nika Šram
Dežurni ministrant(ka):  Martin Orožim, Marko Mak
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Trnavo