Oznanila za 30. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2014_30-1Dalje je nebeško kraljestvo podobno mreži, ki so jo vrgli v morje in je zajela ribe vsake vrste; ko se je napolnila, so jo potegnili na breg in so sedli ter odbrali dobre v posodo, slabe pa pometali proč. Tako bo ob koncu sveta: angeli bodo šli in ločili hudobne izmed pravičnih. (Mt 13,47–49)

BESEDA O BESEDI

OD VESELJA  Mt 13,44–52
Pred kratkim sem se srečal z albanskim duhovnikom Lushem Gjergjijem, ki je osebno poznal mater Terezijo. Med drugim je povedal nekaj zanimivosti iz njene mladosti. Ko je v sebi začutila Božji klic, naj svoje življenje posveti Bogu, je bila negotova, ali je to res ali pa gre za slepilo. Obrnila se je na svojega spovednika. Ta ji je odgovoril: »Kako boste spoznali, da ste poklicani? Po veselju. Če ste veseli, ker vas Bog kliče in vas veseli duhovni poklic, ste na pravi poti.« Če bi bila žalostna in zagrenjena, ne bi imela duhovnega poklica. Človek, ki je našel zaklad, je »od veselja … prodal vse, kar je imel« (Mt 13,44), beremo v današnjem evangeliju. Ko človek najde »nebeško kraljestvo, ki je podobno zakladu, je vesel. Ko je mati Terezija odkrila v Bogu zaklad, mu je posvetila svoje življenje in oboje jo je navdalo z veseljem. Veselje je zanjo postalo »kriterij« poklicanosti in je prešlo v življenje reda, ki ga je ustanovila, saj se je zjutraj postavila na vrata hiše, ko so sestre odhajale pomagat revežem. Če je videla kakšno žalostno sestro, ji je dejala. »Ne hodi taka med ljudi. Pojdi, odpočij se!
Pojdi pred tabernakelj ter moli, in ko se spremeni tvoj obraz, pojdi med ljudi!« Zagrenjena in neprijazna sestra bi ne pričevala za Boga in »nebeško kraljestvo«.
Slikar Vincent Van Gogh je imel velike težave z zdravjem, zato se je moral velikokrat zateči k zdravnikom. Vendar je le malokrat imel denar, da bi jim lahko plačal zdravljenje. Neki zdravnik mu je posvetil več pozornosti in ga tudi ozdravil. Slikar se mu je želel oddolžiti na poseben način. Naslikal mu je portret. Zdravnik pa ni bil ravno ljubitelj slikarstva. Darilo je sicer sprejel, a ga je odnesel na podstrešje. Opazil je, da je steklo na enem oknu razbito, zato ga je postavil tja, da bi slika preprečila prepih. Tako je zavrgel zaklad, saj so Van Goghove umetnine danes nadvse dragocene. Nam vsem je Bog v svoji ljubezni poklonil velik zaklad – dostojanstvo Božjih otrok. Če nismo pazljivi, ga lahko zapravimo. Žalostno, pravzaprav tragično dejstvo je, da človek lahko podarjeni zaklad zapravi. To stori sebi v obsodbo. In prav o tem je nadvse jasen današnji evangelij.

16. nedelja med letom

Zaupajmo v moč dobrega
Ker Duh podpira našo slabotnost, kakor nam govori 2. berilo, ga prosimo, naj nam pomaga obsoditi greh, ne pa grešnikov. Sprejemajmo različnost v družbi, kritično pretresajmo različne ponudbe, odklanjajmo pa plitkost in površnost. »Vse preskušajte, in kar je dobro, ohranite« (sv. Pavel).
Predvsem pa zaupajmo v moč dobrega. Evangelij nam to moč naslika v podobi drobnega gorčičnega zrna, iz katerega zraste pravo drevo, ki preraste druga zelišča. Gorčično zrno nosi sporočilo o zmagi dobrega. Vsako, tudi najmanjše dobro delo, lahko obrodi obilen sad. Sejalec mora verovati, da bo zemlja tudi letos obrodila. Ali verujemo, da bo na koncu zmagalo dobro?
Dosledni kristjani bodo ostali vedno v manjšini, vendar bodo nosilci moči, ki prekvaša družbo. Krščanske vrednote se bodo na koncu izkazale kot močnejše od plevela človeških zmot in zablod. Naučimo se gledati na stvari z vidika večnosti. Držimo se tega, kar ostaja trdno in neomajno ob vseh spremembah. (po: Oznanjevalec – 1993)

Kristjani moramo biti kakor kvas
Kaj pospešuje rast Božjega kraljestva, ki se je začelo z Jezusom? Kako se razširja upanje? Z državami? Z velikim številom?
Rast Božjega kraljestva se pospešuje in širi po Jezusovih prijateljih, ki na ponižen in skromen način prinašajo na zemljo največjo možno srečo; omogočajo, da se ljubezen in pravičnost, ki ju je Bog namenil vsem ljudem, po njihovih dejanjih in njihovem ravnanju spreminjata v človeški kvas družbe, Cerkve in sveta.

Če imaš več zdravja, več znanja, več vere, več denarja,
ti ta »več« ne pripada. Deliti ga moraš z drugimi.
(Jean Guitton)
Naslovljeno na vas

KRIŠTOFOVA NEDELJA 2014
2014_30-2V nedeljo 27. julija bo Krištofova nedelja. Skupaj bomo prosili, da nam Bog na priprošnjo svetega Krištofa deli svoj blagoslov in nas varuje na vseh naših poteh. V svoje molitve bomo vključili vse udeležence v prometu – tudi naše misijonarje.
Po vseh mašah bo blagoslov vozil. Vabimo vas, da se radi udeležite blagoslova. Prosimo vas tudi, da ob tej priložnosti pri svojem vozilu namenite v zahvalo za srečno prevožene kilometre svoj dar za misijonska vozila.  Dar boste oddali na koncu sv. maše pri izhodu , kjer boste prejeli tudi nalepko s podobo sv. Krištofa.
Hvala vam, da s tem pomagate našim misijonarjem, da jim MIVA Slovenija lahko omogoči nakup vozil za uresničevanje njihovega poslanstva.
Naj vas vodi geslo:
»Moj dar Boga slavi za vse prevožene poti!«
»Z veseljem darujem – življenja rešujem!«

V nedeljo pa bo tudi praznik zavetnika cerkve v Grajski vasi.
Zato bo v nedeljo glavno bogoslužje v Grajski vasi, kjer bo tudi posebno primeren kraj za blagoslov vozil. Zato vabljeni v čim večjem številu k sv. Krištofu. Pa povabite še druge.
Bog  vam povrni tudi za vaš dar za obnovo Krištofovega oltarja.

PROCESIJE sv. Rešnjega Telesa.
V nedeljo 20.7. je v Šmatevžu. – sklepna
Procesije, ki bodo ob nedeljah, bodo vse ob 10.30 uri.
Naprošamo vse, ki postavljate kapelice, da jih tudi letos.  Vse bogoslužne sodelavce in vse Božje ljudstvo pa vabimo k udeležbi in sodelovanju.
Hvaljeno in češčeno naj vedno bo – presveto Rešnje telo!

MAŠNI NAMENI

NED—20.7.
16. ned. med letom
Marjeta Antijohijska, mučenka
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Jakoba in Radota Drev (v Šmatevžu)
procesija sv. Rešnjega telesa -sklep

PON—21.7.
Danijel (Danilo), prerok
18.30 za +Viktorja Jelena in vse Vovkove

TOR—22.7.
Marija Magdalena, spokornica, svetopis. ž.
18.30 za +Alojza Lukmana

SRE—23.7.
Brigita Švedska, redov. Sozavetnica Evrope
18.30 za +Marijo Brinovec in njene starše

ČET—24.7.
Krištof, mučenec, zavetnik šoferjev
17.00 za +Jožeta Vede – oblet. (v šentrupertu)
18.30 za +Ano Pristalič (god) in njene

PET—25.7.
Jakob Starejši, apostol
18.30 za +Ano in Anko Šlander (god)

SOB—26.7.
Ana in Joahim, starši D. Marije
18.30 za +Anico Košenina (god)

NED—27.7.
17. ned. med letom
Marjeta Antijohijska, mučenka
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Ano Doler (god)
Blagoslov vozil
Misijonska nabirka – MIVA

V tem tednu so pomembni spomini in godovi: Brigita Švedska, sozavetnica Ev., sv. Krištof – zavetnik šoferjev, Jakob, apostol, sv. Ana – zavetnica mater, …

Bralci v nedeljo: I. bralci, ki boste pri jutranji sv. maši, II. bralci, ki boste prišli v Grajsko vas
Dežurni ministrant(ka):  Nika Šlander, Nika Jelen
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Grajsko vas