Oznanila za 31. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2014_31-1Dalje je nebeško kraljestvo podobno mreži, ki so jo vrgli v morje in je zajela ribe vsake vrste; ko se je napolnila, so jo potegnili na breg in so sedli ter odbrali dobre v posodo, slabe pa pometali proč. Tako bo ob koncu sveta: angeli bodo šli in ločili hudobne izmed pravičnih. (Mt 13,47–49)

 


BESEDA O BESEDI

OD VESELJA  Mt 13,44–52

Pred kratkim sem se srečal z albanskim duhovnikom Lushem Gjergjijem, ki je osebno poznal mater Terezijo. Med drugim je povedal nekaj zanimivosti iz njene mladosti. Ko je v sebi začutila Božji klic, naj svoje življenje posveti Bogu, je bila negotova, ali je to res ali pa gre za slepilo. Obrnila se je na svojega spovednika. Ta ji je odgovoril: »Kako boste spoznali, da ste poklicani? Po veselju. Če ste veseli, ker vas Bog kliče in vas veseli duhovni poklic, ste na pravi poti.« Če bi bila žalostna in zagrenjena, ne bi imela duhovnega poklica. Človek, ki je našel zaklad, je »od veselja … prodal vse, kar je imel« (Mt 13,44), beremo v današnjem evangeliju. Ko človek najde »nebeško kraljestvo, ki je podobno zakladu, je vesel. Ko je mati Terezija odkrila v Bogu zaklad, mu je posvetila svoje življenje in oboje jo je navdalo z veseljem. Veselje je zanjo postalo »kriterij« poklicanosti in je prešlo v življenje reda, ki ga je ustanovila, saj se je zjutraj postavila na vrata hiše, ko so sestre odhajale pomagat revežem. Če je videla kakšno žalostno sestro, ji je dejala. »Ne hodi taka med ljudi. Pojdi, odpočij se!
Pojdi pred tabernakelj ter moli, in ko se spremeni tvoj obraz, pojdi med ljudi!« Zagrenjena in neprijazna sestra bi ne pričevala za Boga in »nebeško kraljestvo«.
Slikar Vincent Van Gogh je imel velike težave z zdravjem, zato se je moral velikokrat zateči k zdravnikom. Vendar je le malokrat imel denar, da bi jim lahko plačal zdravljenje. Neki zdravnik mu je posvetil več pozornosti in ga tudi ozdravil. Slikar se mu je želel oddolžiti na poseben način. Naslikal mu je portret. Zdravnik pa ni bil ravno ljubitelj slikarstva. Darilo je sicer sprejel, a ga je odnesel na podstrešje. Opazil je, da je steklo na enem oknu razbito, zato ga je postavil tja, da bi slika preprečila prepih. Tako je zavrgel zaklad, saj so Van Goghove umetnine danes nadvse dragocene. Nam vsem je Bog v svoji ljubezni poklonil velik zaklad – dostojanstvo Božjih otrok. Če nismo pazljivi, ga lahko zapravimo. Žalostno, pravzaprav tragično dejstvo je, da človek lahko podarjeni zaklad zapravi. To stori sebi v obsodbo. In prav o tem je nadvse jasen današnji evangelij. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

17. nedelja med letom – Krištofova

Nebeško kraljestvo – pravi Jezus – je podobno trgovcu, ki išče dragocene bisere, in ko najde biser, ki je veliko vreden, gre, proda vse, kar ima, in ga kupi.
Resnica je namreč samo ena in je ne moremo deliti na več delov. In kakor tisti, ki ima biser, ve, da je bogat, vendar se njegovo bogastvo pogosto izmakne pogledu drugih, ker ga drži v roki, se enako dogaja z evangelijem: tisti, ki ga posedujejo, vedo, da so bogati, medtem ko tisti, ki ne veruje, ne pozna tega zaklada in zato tudi ne ve za naše bogastvo.
Če bi dokončno razumeli, kaj pomeni biti kristjani, biti sinovi kraljestva, bi za nas postalo nemogoče, da bi se obračali k stvarem ali dobrinam manjše vrednosti. Naše spreobrnjenje bi bilo popolno. (po: M. Galizzi)

2014_31-2Vsi smo danes še kako vezani na prometna sredstva. Krištofova nedelja nas vsako leto v juliju poveže v skupni molitvi in prošnji k nebeškemu Očetu, da bi nas vse na priprošnjo sv. Krištofa varoval pri vseh vožnjah na vseh poteh našega življenja. Vozniki, pa tudi drugi, ob tej priložnosti namenijo svoj dar za srečno prevožene kilometre v okviru akcije »MIVA«.
Bog vam povrni stoterno vaš dar!  

2014_31-3Jezus moj, blagoslovi vse voznike in tiste, ki s svojimi vozili
pomagajo ljudem priti tja, kamor so namenjeni.
Rada bi se ti zahvalila za neštete taksiste in pilote,
ki so mi pomagali in so bili prijazni z menoj.
Hvala za vse te ljudi. Vodi jih, varuj jih, zravnaj pred njimi pot,
daj, da bodo njih pota varna in, Gospod, daj jim vero,
da bodo v svojem srcu čutili,
da jih ljubiš in da je njihov cilj
eden od sedežev v Očetovi hiši.
Mati Terezija

Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKO ROMANJE PRED VELIKIM ŠMARNOM 2014, v soboto, 9. avgusta

Dragi župljani in prijatelji našega župnijskega občestva!
Leto je naokrog in pred nami je tradicionalno župnijsko romanje pred največjim Marijinim praznikom – to je praznikom Marijinega vnebovzetja. Skupaj naj bi počastili Boga, slavili Marijo ter izprosili novih darov zase in za naše občestvo.
2014_31-4Ko smo se odločali za cilj naše romarske poti, je bila izražena želja, da bi šli tja za Pohorje, kjer teče Drava in lepo zveni koroška pesem in beseda. Tam gori je tudi veliko lepih cerkva kot po vsej naši Sloveniji. Nekatere bomo obiskali. Prav gotovo pa ne istih kot pred leti. Glavna točka bo znana Marijina božjepotna cerkev v Rušah, nato Devica Marija Na kamnu,  …
Pot je po zahtevnosti in cenovno (okrog 20 evrov s kosilom) takšna, da bo dostopna čim večjemu številu tistih, ki si želijo romati. Povejte še drugim, sami pa tudi pohitite s prijavami; prijavite se pri župniku, ali pa svojo odločitev sporočite po članu župnijskega sveta ali vam to uredi kdo drug.
V upanju, da bo lepo in bomo duhovno obogateni, se podajmo na pot!

ŠKOFIJSKA KARITAS Celje vabi k solidarnosti. 1820 otrok potrebuje šolske potrebščine. Šolarji in dobri ljudje so  letos zbrali že 5092 zvezkov in 470 šolskih potrebščin.  Če bi vsaka župnija v naši škofiji darovala 100 EUR, bi lahko pokrili stroške za 24.000 zvezkov, kolikor jih otroci potrebujejo.  Vsak vaš dar je prispevek za lepšo prihodnost otrok.
Vaš prispevek lahko oddate v nabiralnik v cerkvi ali nakažete na
TRR ŠK Celje: SI56 0600 0097 7538 266. Sodelavci župnijske Karitas se vam zahvaljujemo za pomoč.

MAŠNI NAMENI

NED—27.7.
17. ned. med letom
Gorazd, Kliment  in drugi učenci Cirila in Metoda
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Ano Doler (god) (v Grajski vasi)
Blagoslov vozil
Misijonska nabirka – MIVA

PON—28.7.
Viktor (Zmago), papež    
18.30 za +Vido in Eriko Krajnc

TOR—29.7.   
Marta, svetopis. žena  
18.30 za +starše Mahor

SRE—30.7.  
Peter Krizolog, škof, cerkveni učitelj    
18.30 za +Kristino Pirc in vse njene

ČET—31.7.
Ignacij Lojolski, ustanovitelj jezuitov    
17.00 za +Heleno (v Šentrupertu)
18.30 bogoslužje božje besede
Molitev za duhovne poklice

PET—1.8. – prvi petek
Alfonz Ligvorij, škof, cerveni učitelj        
18.30 za +Marto Kunst (god)
Litanije Jezusovega srca

SOB—2.8. – prva sobota
Štefan I., papež    
18.30 za Marijino pomoč in varstvo
Litanije Matere božje

NED—3.8.
18. ned. med letom
Lidija, svetopis. žena    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Roka Teršek in Poldiko Novak (v Šentrupertu)

V tem tednu: so zopet pomembni dnevi, ki nas uvajajo v nov mesec – to so: četrtek pred prvim petkom, prvi petek in prva sobota. Vabljeni k bogoslužju in zakramentom.
Počitniški program za veroučence: v sredo od 16. ure naprej. Vabljeni.

Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Tilen Hadolin, II. Karmen Posedel Golob, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka):  Špela Polak, Anja Šket
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Trnavo