Oznanila za 34. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014-34-1
Odgovoril je: »Ni prav, da bi se kruh vzel otrokom in se vrgel psom.« Ona pa je rekla: »Res je, Gospod, a tudi psički jedo od drobtinic, ki padajo z mize njihovih gospodarjev.« Tedaj ji je Jezus rekel: »Žena, velika je tvoja vera; zgôdi se ti, kakor želiš!« In njena hči je bila zdrava
od tiste ure. (Mt 15,26–28)


BESEDA O BESEDI

VZTRAJATI ZARADI SVOJE VERE Mt 15,21–28

Ljudje zmorejo iz ljubezni narediti neverjetne stvari. To dejstvo lahko še posebej opazimo pri materah. Mati bo storila vse, kljubovala vsemu, pretrpela vse in vztrajala v vsem zaradi ljubezni do otroka. Kanaanska žena v današnjem evangeliju je tudi za nas vzor vztrajnosti, poguma in ljubezni. Je pa tudi vzor vere, saj ji Jezus reče: »Žena, velika je tvoja vera. Zgodi se naj ti, kakor želiš!« Žena je vzor trdne vere. Imeti trdno vero pa ni preprosto. Včasih nam, ki verujemo, reče kakšen nevernik: »Lahko tebi, ker veruješ!« Pa ni tako preprosto. Verovati ne pomeni imeti lažjega življenja. Dejansko velja nasprotno: ker imamo vero, se ne predamo, ampak vztrajamo. Velikokrat v življenju vztrajamo prav zaradi vere in prav v veri si prizadevamo, pa čeprav pogosto brez zagotovila o srečnem koncu.
Vera ni čarobna palica. Od nas zahteva ponižnost, pogum, vztrajnost in predvsem ljubezen. Mati se ne preda. Prav tako se ne preda človek, ki ima vero.
Ljubezen in vera sta neločljivo povezani. Ljubezen je temelj vere, je pa tudi njen izraz. Ker je kanaanska mati ljubila svojo hčerko, je verovala, da jo Jezus lahko ozdravi, zato je prosila Jezusa zanjo. Vendar Kanaanska žena ni bila uslišana po prvi prošnji. Po njej je celo doživela grobo zavrnitev, saj ji Jezus kot tujki v govorici takratnih judov (tujci so kakor psi – prim. 26) odreče pomoč. A žena vztraja v prošnji, in Jezus jo usliši. Kaj bi bilo, če bi odnehala, ko ni bila uslišana ob prvi prošnji?! Pa je vztrajala. Zato je kanaanska žena tudi vzor vztrajne molitve in ponižne prošnje, ki temelji na globokem zaupanju in veri: »Žena, velika je tvoja vera!« S tem dogodkom je Kristus tudi povedal, da bo njegovo odrešenje za vse, tudi za tujce, in tako pokazal, da je z njim »odrešenje prišlo« in da se je Gospodova »pravičnost razodela« (Iz 56,1).  (po: B. R.)

20. nedelja med letom

V današnji Božji besedi se srečujeta dva svetova. Prvega, ki ga predstavlja kanaanska žena, simbolizirata bogati in mogočni poganski mesti Tir in Sidon. Lahko bi tudi rekli, da ti dve mesti predstavljata imperij zla, nesvobode, satanovega kraljestva, neodrešenosti. Drugi svet predstavljajo Jezus in učenci: to je svet vere. Iz prvega prihaja žena, za katero se zdi, da je prelomila s preteklostjo. Napoti se namreč proti svetu vere. Na nek način pa mora tudi drugi prelomiti s preteklostjo, kar kaže dejstvo, da se je Jezus napotil proti poganskim pokrajinam; to ravnanje da slutiti neko odprtost. Ko pa pride do srečanja obeh svetov, se takoj pojavijo težave; seveda ne s strani Kanaanke, ki kriči svojo vero, ampak s strani Jezusa in učencev. A Jezus te težave reši, ko ne usliši želje apostolov, da naj ženo odpravi. Ne pošlje je proč. Jezus nikoli nikogar ne pošlje proč. In žena, ki ji ni ušla nobena beseda tega pogovora, se oklene tega, da ni bila odbita, posledično je kljub svojemu »poreklu« rešena, uslišana. (po: M. Galizzi)

2014-34-2Neke izredno hude zime so v majhnem arktičnem naselju zaradi lakote umrli številni  prebivalci. Preživeli sta samo eskimska mati in njen otrok. Mati je namreč začela mrzlično iskati način, da bi dobila hrano za preživetje. Po naključju je našla majhen trnek. Sedaj je imela preprost trnek, ni pa imela vabe, pa tudi upanja, da bi dobila vabo, ni bilo. Brez odlašanja je vzela nož, si odrezala košček stegna in ga uporabila kot vabo, s katero je ujela ribo. Košček je ohranila za vabo. Vse do pomladi, ko je šla iz naselja in poiskala druge ljudi, sta s hčerko preživeli ob ribah. Ni naključje, da je edini odrasel človek, ki je preživel, bila mati. Ohranila jo je skrb za otroka. Mati se zlepa ne preda. Ljubezen je najmočnejša sila na svetu. Imeti ljubezen pomeni imeti moč, ki je ni mogoče uničiti. (po: B. Rustja)

Naslovljeno na vas

Papež Frančišek: »Dragi bratje in sestre. Kar ne moremo verjeti novicam iz Iraka, ki nas navdajajo s strahom. Na tisoče ljudi, med njimi številni kristjani, so na brutalen način pregnani iz njihovih domov. Otroci, ki so med begom umrli od žeje in lakote; ugrabljene žene; umorjene osebe, vsakovrstno nasilje, vsepovsod uničenje«
Slovenski škofje vabijo vse skupnosti in posameznike, da se odzovemo pozivu papeža  k molitvi za vse prizadete na področjih vojaških spopadov, zlasti za preganjane kristjane. Tudi v naši župniji ne zatiskajmo ušes pred klicem naših krščanskih bratov in sester na pomoč!  – prva priložnost za skupno molitev bo že v četrtek.

Vabilo na Slovensko-hrvaško romanje v Ludbreg – 6.9.2014
Slovenska in hrvaška škofovska konferenca že petič vabita na slovensko – hrvaško romanje in srečanje dveh sosednjih narodov, ki bo tokrat v hrvaškem božjepotnem svetišču Predragocene Krvi Kristusove v Ludbregu pri Varaždinu.
OKVIRNI SPORED ROMANJA:
• do 9.30 prihod in zbiranje na prostoru pred romarskim svetiščem
• ob 10h molitvena ura za mir v svetu, priložnost za sv. spoved
• ob 10.50 procesija z relikvijami Predragocene Krvi Kristusove
• ob 11h romarska sveta maša. Bogoslužje bo skupaj s slovenskimi in hrvaškimi škofi vodil zagrebški nadškof in kardinal Josip Bozanić, pridigal bo Stanislav Lipovšek, celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije. Vsi romarji boste že na avtobusu ali v romarskem svetišču dobili posebno romarsko knjižico v slovenskem in v hrvaškem jeziku, v kateri bodo vse molitve in pesmi.
Romanje pripravlja agencija Aritours, ki je župnijskim uradom že razposlala vabila z vsemi informacijami. Cena je 25 EUR.
Po bogoslužju bo na prireditvenem prostoru možno romarsko kosilo za 5,50 EUR. Število kosil, naj tisti, ki zbira prijave, sporoči agenciji Aritours.
Popoldne se bomo po želji ustavili v Varaždinu, Čakovcu, na Ptujski gori, …
Z veseljem vas pričakujem na romanju in vas pozdravljam.                                                                 + dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof
Prijavite se lahko pri domačem župniku. Pohitite!

MAŠNI NAMENI

NED—17.8.
20. ned. med letom
Evzebij, papež, mučen.
Združitev prekmurskih  Slovencev z mat. narod.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Vinkota -oblet., Marijo in Antona Vitanc

PON—18.8.
Helena (Alenka), cesarica    
18.30 za +Sovinčeve in Vehovarjeve

TOR—19.8. 
Janez Eudes, duhovnik  
18.30 za +Ljudmilo Rančigaj in vse Brežnove

SRE—20.8.  
Bernard, opat, cerkveni učitelj    
18.30 za +Ivanko Lončar (god, r. d.)

ČET—21.8.
Pij X., papež    
17.00 za +Fridota in Vero Kolar (v Šentrupertu)
18.30 za mir – po papeževem namenu
Molitev za mir in trpeče kristjane

PET—22.8.
Devica Marija Kraljica  
18.30 za +Jožefa Zmrzlaka

SOB—23.8.
Roza iz Lime, redovni.    
18.30 za +Franca Šram oblet.

NED—24.8.
21. ned. med letom
Jernej (Natanael), apostol
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Viktorja Jelena

Ta teden
Počitniški program – igre, razvedrilo, lahko tudi film – za veroučence: v sredo od 16. ure naprej. Vabljeni. Povejte še drugim.

Bralci v nedeljo: I. Janez Jelen, Sonja Mandelc  II. Eva Skok, Barbara Trogar
Dežurni ministrant(ka):  Tilen Natek,  Lucijan Semprimožnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Grajsko vas