Oznanila za 35. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_35-1

Pa tudi jaz tebi povem: Ti si Peter (Skala) in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva, in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih. (Mt 16,18–19)


BESEDA O BESEDI

TRDNOST JE OD BOGA   Mt 16,13–20

Apostol Peter v današnjem evangeliju (upam, da tudi v našem imenu) ponudi edini pravi odgovor: »Ti si Kristus, sin živega Boga.« Dva tisoč let po tako temeljitem odgovoru pa ljudje še vedno govorijo, kako je Kristus najboljši človek, prvi komunist, da je v sebi združeval največ pozitivnih energij, da je bil guru … In to dva tisoč let po edino možnem pravem odgovoru! Morda bo kdo vprašal, ali je sploh pomembno odgovoriti na zastavljeno vprašanje. Pa je! To nam kaže tudi Petrov primer.  V tistem trenutku, ko apostol Peter prizna Kristusa za Božjega Sina, mu Kristus da identiteto, mu pove, kdo je on: »Ti si Peter, Skala,« in mu zaupa poslanstvo: »In na to skalo bom sezidal svojo Cerkev. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva«.
Danes številni ljudje ne vidijo smisla svojega življenja, ker nimajo prave podobe o sebi, imajo identitete (se je kdaj več govorilo o krizi identitete, kot se govori danes?!) in ne vedo, kaj bi počeli v življenju. Kriza identitete rojeva krizo smisla bivanja. Ali ni v našem času tako malo smisla, ker ne priznamo (D)drugega in ne priznamo Kristusa za Božjega Sina? Nekateri se bojijo to storiti. Le zakaj?
Papež Benedikt XVI. je ob nastopu papeške službe dejal: »Kristus ničesar ne vzame, daje pa vse. Kdor se mu daruje, dobi stoterno povrnjeno.« To lepo vidimo tudi pri apostolu Petru v današnjem evangeliju. Kristus ne odvzema svobode, ampak daje smisel življenju. Kajti ko dobi človek življenjsko poslanstvo, dobi tudi smisel bivanja. Največji in najvišji smisel življenju pa daje Kristus, ker daje najvišje poslanstvo: sodelovati pri njegovem odrešenjskem delu.
Apostol Peter je v veliki meri deležen tega poslanstva, saj bo vodil Cerkev. Peter pomeni skala. Skala pa predstavlja trdnost, prava in resnična trdnost pa je v Bogu. On daje trdnost našemu življenju in samo v njem najdemo moč in zavetje. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

21. nedelja med letom

PRIZNATI KRISTUSA = VEROVATI VANJ = HODITI ZA NJIM

Z vero v Kristusa iti skozi življenje ne pomeni, da bi hoteli posnemati in ponavljati, kar je Jezus v svojem času rekel in storil. V našem času to pomeni dopustiti, da nas v težavah in lepotah tega časa navdihuje Jezusovo veselo oznanilo. Pomeni, da se v svetu tega časa z gorečo Jezusovo ljubeznijo zavzemamo za to, kar je prav, in da gledamo na današnje ljudi s pozorno naklonjenostjo, ki jo je izkazoval Jezus.
Če je Kristus tisti temelj naše vere, je ta postavljena na trdno skalo, skalo kakršna je bil Peter v svojem neomajnem priznanju Jezusa. S svojim zgledom in odgovorno nalogo vodenja zaupane mu Cerkve, je tista svetla točka, ki kaže, v katero smer moramo hoditi in oblikovati svojo vero.
Stopati za Kristusom, ga v slehernem trenutku priznavati, ni vedno lahka naloga. A ko zabrišemo dvome in na prvo mesto postavimo zaupanje in trdo vero, je korak lažji.

SMISEL POČITKA IN DELA

Niso zgolj počitniški dnevi priložnost za počitek od dela. V našem času je potrebno še posebej spomniti, da je Gospodov dan, ki nas spremlja skozi vse leto, tudi dan počitka. Kristjani so, v povezavi z vlogo sobote v judovskem izročilu, videli v Gospodovem dnevu dan počitka od vsakodnevnega napora. To ima povsem določen smisel, kajti izraža neko relativizacijo dela, ki mu daje človek smisel: delo je zaradi človeka in ne človek zaradi dela. Delo ima sicer pomembno vlogo pri uresničenju človeka in razvoju družbe. Hkrati pa je pomembno, da človek ne postane suženj tega dela in ga ne obožuje, ko v njem išče zadnji in dokončni cilj življenja.
Trudimo se tudi v teh poletnih dneh iskati smisel nedelje kot Gospodovega dne ter resnično dati prednost ljudem in odnosom pred zagnanostjo za delovnimi obveznostmi. (po: Benedikt XVI., Srce krščanskega življenja)

Naslovljeno na vas

Ljubezen je Božji dar.2014_35-2
Začara naše življenje.
V vsakem od nas
je skrita ta ljubezen,
obdaja nas v stvarstvu,
ki nas objema,
v ljubeči navzočnosti Boga,
ki nas vodi v življenju,
in v ljudeh, ki nas ljubijo.
 

Vabilo na Slovensko-hrvaško romanje v Ludbreg – 6.9.2014
Slovenska in hrvaška škofovska konferenca že petič vabita na slovensko – hrvaško romanje in srečanje dveh sosednjih narodov, ki bo tokrat v hrvaškem božjepotnem svetišču Predragocene Krvi Kristusove v Ludbregu pri Varaždinu.
OKVIRNI SPORED ROMANJA:
• do 9.30 prihod in zbiranje na prostoru pred romarskim svetiščem
• ob 10h molitvena ura za mir v svetu, priložnost za sv. spoved
• ob 10.50 procesija z relikvijami Predragocene Krvi Kristusove
• ob 11h romarska sveta maša. Bogoslužje bo skupaj s slovenskimi in hrvaškimi škofi vodil zagrebški nadškof in kardinal Josip Bozanić, pridigal bo Stanislav Lipovšek, celjski škof . Vsi romarji boste že na avtobusu ali v romarskem svetišču dobili posebno romarsko knjižico v slovenskem in v hrvaškem jeziku, v kateri bodo vse molitve in pesmi.
Romanje pripravlja agencija Aritours, ki je župnijskim uradom že razposlala vabila z vsemi informacijami. Cena je 25 EUR.
Po bogoslužju bo na prireditvenem prostoru možno romarsko kosilo za 5,50 EUR, ki ga je potrebno naročiti že pri prijavi.
Popoldne se bomo po želji ustavili v Varaždinu, Čakovcu, na Ptujski gori, …
Z veseljem vas pričakujem na romanju in vas pozdravljam.
+ dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof

Prijavite se lahko pri domačem župniku. Pohitite! Rok le do 24. 8. !
Peljal pa bo tudi avtobus posebej za mlade iz naše in žalske dekanije.

MAŠNI NAMENI

NED—24.8.
21. ned. med letom
Jernej (Natanael), apostol
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Viktorja Jelena

PON—25.8.
Ludvik IX. Francoski, kralj
18.30 za +Ljudmilo Rančigaj – osmina

TOR—26.8.
Zeferin, papež
18.30 za +Ivana Vadlana

SRE—27.8.
Monika, mati sv. Avguština
18.30 za +Majdo in Silvota Lenko

ČET—28.8.
Avguštin, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Albina in Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)
18.30 za +Amalijo Merzelj – oblet.

PET—29.8.
Mučeništvo Janeza Krstnika
18.30 za zdravje (D.)

SOB—30.8.
Feliks (Srečko), mučen.
16.00 za srečo in blagoslov v zakonu
poroka
18.30 za +Antona in vse Praznikove

NED—31.8.
22. ned. med letom
Nikodem, Jezusov učenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Borisa Turnška – oblet.

Ministrantski izlet bo v torek. Ob 7.30 uri  se zberemo v župnijski cerkvi h jutranji molitvi, nato odhod »v neznano«. Ministranti  in ministrantke, prijavite se čim prej – vsaj do ponedeljka dopoldne. Lepo vabljeni.. Obvestite še druge,

Počitniški program – igre, razvedrilo, lahko tudi film – za veroučence: v sredo od 16. ure naprej. Vabljeni. Povejte še drugim.

Bralci v nedeljo: I. Franci Skok, Jure Vasle II. Petra Basle, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka):  Melanija Hadolin, Špela Polak
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Trnavo