Oznanila za 38. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_38-1
Tedaj je k njemu stopil Peter in mu rekel: »Gospod, če moj brat greši zoper mene, kolikokrat naj mu odpustim? Do sedemkrat?« Jezus mu pravi: »Ne rečem ti: do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat. (Mt 20,21–22)


BESEDA O BESEDI

ODPUŠČANJE – DOBROTA   Jn 3,13–17

Rana, ki jo povzročimo z žaljivimi besedami, lahko prav tako boli kot rana, ki jo zareže nož. Krivica, ki jo storimo človeku, je podobna rana. Morda smo tudi mi že odpustili, ko nas je kdo užalil, a je še vedno ostalo nekaj narobe v našem odnosu. Rane, ki jih povzročijo medsebojni spori, so boleče in se včasih izredno dolgo ne ozdravijo. Le kako celiti rane, ki nam jih zadajo drugi, ko nam storijo krivico?   Dober odgovor nam ponuja današnji evangelij, ko opisuje hlapca, ki mu je gospodar ogromno odpustil, sam pa ni odpustil majhnega dolga svojemu sohlapcu. Gospodar je zameril hlapcu, ker je pozabil, koliko mu je on odpustil. Pravijo, da je gospodar odpustil tako velik dolg, ki ga ne bi človek z delom odplačal vse življenje. Če bi se hlapec tega zavedal, bi svojemu sohlapcu odpustil tisti mali dolg. Trdosrčnega hlapca bi rešil spomin na gospodarjevo dobroto. A hlapec misli samo na dolg drugega. Ne spominja se gospodarjeve velikodušnosti in dobrote. Zanj je usodna odsotnost spomina na dobroto.
Pred Bogom smo vsi ljudje berači. Vsem nam je že velikokrat odpustil. Pri spovedi vedno znova izkusimo, kako nam Bog iste prestopke odpušča, drugič, petič, stotič … Pa na to tako radi pozabljamo. Človek, ki se vedno znova spominja, kako dober je Gospod, ki nam toliko odpušča, bo ob spominu na to dobroto zmogel odpuščati drugim. Nasprotje človeka, ki se spominja (G)gospodarjeve dobrote, je služabnik v evangeliju, ki gleda le na nepopolnost drugih in ne odpušča svojemu sohlapcu. Seveda se tu postavlja najprej vprašanje o pogostnosti naših spominov na Božjo dobroto. To je na molitev. Kolikokrat smo pri njej neiskreni in se v srečanju z Bogom ne spominjamo njegove dobrote in je ne hvalimo, marveč se ponašamo s svojimi zaslugami in vidimo le napake drugih. Prava molitev pa je spomin na Gospodovo dobroto. Ali jo lahko potem še opuščamo? (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

23. nedelja med letom – povišanje Sv. Križa

POVIŠANJE SV. KRIŽA

In kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti
povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje, imel v njem večno življenje. Jn 3, 14–15

Kdo je mogel vnaprej vedeti, kako se bo odvijala zgodovina izvoljenega ljudstva, kdo poznati Jezusov nastop, njegovo delovanje, smrt in vstajenje, začetke Cerkve in njen obstoj do danes? Čutil se je le veter, izbranci so slišali  njegov glas, vedeli so, da deluje Božji Duh – toda od kod prihaja in kam gre, je skrivnost.
Podobno je z našim osebni duhovnim življenjem. Čutimo Božjega Duha, vemo, da je med nami, in mnogi dogodki pričajo o njegovem delovanju; pošilja nam ljudi, ki nas vodijo, ter nam kažejo pravo pot, dopušča nad nas preizkušnje in nam jih obrača v duhovno rast. Vemo, od kod vse to prihaja – od Boga, vemo tudi, kam gre – k Bogu, a je obenem skrivnostno in nedoločljivo.
Jezus, kaj se čudiš, če zemeljski človek misli in čuti po zemeljsko? Saj veš, da niti v mislih, kaj šele zares, ne more v nebesa sam od sebe. V nebesa more samo tisti, ki je prišel od tam, Sin človekov, in komur on preko svojega križa pomaga. Pomagaj nam, zato si prišel. (po: F. Cerarju)

Odkar je prvi greh zaprl nebesa, nam je križ postal ključ za nebesa. Ljubi Bog deli križe vsem ljudem. Velike in male, težek in lažje, kot meni, da je za nas koristno in potrebno.
Če nam pa križ postane pretežak in postanemo preveč nestrpni, potem kličimo z Jezusom: »Moj Bog, moj Bog, ne zapusti me! Če pomnožiš moje trpljenje, tedaj pomnoži tudi moje potrpljenje!« Kmalu bomo namreč klicali z Jezusom na križu: »Dopolnjeno je! Oče, v tvoje roke izročam svojo dušo.« In Jezus nam bo ljubeče zaklical: »Še danes boš z menoj v raju!« (po: A. M. Slomšek, Zlati križ)

Naslovljeno na vas

16. september  LJUDMILA
2014_38-2Živela je v dobi svetih bratov Cirila in Metoda. Vzgojena je bila strogo v veri svojih poganskih prednikov. Krščanstvo je ni privlačilo, dokler so ga v njeni domovini širili nemški misijonarji. Zelo mlada se je poročila s češkim knezom. Ta je navezal stike s Cirilom in Metodom, ki sta oznanjala po Moravski, in se oklenil krščanske vere. Tega Ljudmila sprva ni odobravala, ko pa ji je Metodov duhovnik vse razložil v domačem jeziku in ko je videla, kako blagodejno vpliva krščanstvo na njenega moža, se je tudi sama dala krstiti. Od takrat je z vsem srcem  podpirala delo svetih slovanskih apostolov. Ker ji je mož hitro umrl, je prevzela vodstvo češkega naroda. Češki narod jo še danes časti kot svojo zavetnico.

Človeka je treba meriti po meri srca, to je po njegovi duhovnosti in vesti. Duh in vest, to je tista odprtost slehernega človeka za Boga, za ljubezen, pravičnost, poštenost, resnico, modrost, za pravo znanost.
Zato je prav, da pojemo, molimo, prosimo: Pridi Sveti Duh, napolni naša srca s svojim darovi! – Z darovi, ki dvigajo človeka in njegovo dostojanstvo nad ostali svet; ki bogatijo njegovo življenje s poštenostjo, iskrenostjo, ljubeznijo; ki človeka osvobajajo od varljivosti sveta za neponarejeno resnico. Ti darovi naj spremljajo vaše delo in učenje, da boste v učilnicah/predavalnicah spoznavali Boga – Stvarnika in zadnjo resničnost sleherne stvari, bitja in človeka. (po: F. Krambergerju)

Mladinski – srečanja za fante in dekleta (dijake, študente, mlade delavce in kmete) do prehoda ure na zimski čas ob 19.30 uri ob petkih. Začetek bo, 4. oktobra. Lepo vabljeni! Pridružite se vsi, ki ste letos zapustili osnovno šolo.

Še prej pa bo VSESLOVENSKI SHOD MLADIH »STIČNA 2014«v soboto, 20. septembra. Mladi, rezervirajte si čas za ta edinstven dogodek. Čim prej tudi najavite svojo udeležbo župniku ali kateremu od animatorjev, da se pravočasno povežete s kakšno drugo skupino mladih za skupno pot.

MAŠNI NAMENI

NED—14.9. katehetska
24. ned. med letom
Povišanje sv. Križa
Notburga, dekla     
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Terezijo Topovšek in vse njene
Bogoslužni začetek veroučnega leta
dva krsta                                           

PON. – 15.9.
Žalostna Mati Božja    
18.30 za +Jožija Plajnšeka -oblet.

TOR—16.9.   
Ljudmila, kneginja, mučenka    
18.30 za +družino Javoršek

SRE—17.9.  
Robert Bellarmino, škof, cerkveni učutelj    
18.30 za +Ljudmilo Rančigaj – 30. dan

ČET—18.9.
Ariadna, mučenka      
17.00 za +starše Frančiško in Franca Kok (v Šentrupertu)
18.30 za +Borisa in Sonjo Topovšek – obl.

PET—19.9.
Januarij, škof, mučenec    
18.30 za +Marto Kunst (r. d.)

SOB—20.9.
Andrej Kim Tae-gon in drugi korejski mučenci    
18.30 za +Jakoba in Julijano Korošec

NED—21.9. šmatevška
25. ned. med letom
Matej (Matevž), evangelist, apostol
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Frančiško (god, oblet.) in Jožefa Rožič (v Šmatevžu)

Ta teden začenjamo z mislijo na sv. križ in Žalostno Mater Božjo, zato se soočajmo z težavami in preizkušnjami ob pogledu nanju.

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 20.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Matjaž Rožič II. v Šmatevžu: kateri bodo tam
Dežurni ministrant(ka):  Ana Jelen in Katarina Možina
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Grajsko vas