Oznanila za 40. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_40-1
»Resnično, povem vam, da pojdejo v Božje kraljestvo cestninarji in nečistnice prej ko vi. Kajti Janez vas je učil pot pravičnosti, in mu niste verjeli, cestninarji in nečistnice pa so mu verjeli; vi pa ste to videli in se tudi potlej niste pokesali, da bi mu verjeli. (prim. Mt 21,32–33)


BESEDA O BESEDI

MANJKA ŠE TRETJI SIN Mt 21,28–32

Danes ljudje zlahka kaj obljubimo, a se danih besed ne držimo. Zaročenci si pri poroki obljubijo zvestobo, a potem gredo narazen. Starši pri krstu obljubijo, da  bodo versko vzgajali otroke, pa pozneje tega ne delajo. Mladi marsikaj obljubijo, a ne držijo dane besede. Nenazadnje celo duhovniki dajo besedo pred Bogom in ljudmi, pa jo kdo tudi prelomi …
V današnjem evangeliju Jezus predstavi dva sina. Eden obljubi, da bo nekaj naredil, a potem tega ne stori. Lahko bi rekli, da je naš sodobnik. Drugi, zanimivo, reče, da ne bo šel v vinograd, a si potem premisli in gre. Kristus uporabi znano metodo, da vpraša poslušalce, kaj se jim zdi, kateri je ravnal prav. Sami naj na podlagi povedane zgodbe ugotovijo, kakšno ravnanje je boljše. Ti odgovorijo, da je prvi, se pravi tisti, ki je šel delat v vinograd, ravnal bolje kot drugi.Besede prvega sina so bile napačne, a so bila pravilna njegova dejanja. V življenju štejejo dejanja, ne besede. Tudi Bogu so ljubša naša pravilna dejanja, dobra dela, naše prizadevanje za dobro kot pa lepe besede, zlasti, če jih ne spremljajo pravilna dejanja.
Drugi sin res ni ravnal idealno, saj je v začetku zavrnil očetov predlog, a je potem spremenil svoje mišljenje in delovanje. Ali ni s tem sinovim ravnanjem Kristus poudaril, kako pomembno je spreobrnjenje, ko spoznamo svojo napačno pot ali ugotovimo napačno odločitev ter spremenimo svoje življenje. Pred Bogom je pravilna drža skesanosti pa tudi neprestana skrb za preverjanje svojih dejanj, ali so pravilna ali ne.
V evangeljski priliki manjka še tretji sin, ki bi pritrdil očetu in potem tudi šel na delo. Prosimo, da bi bili mi ta tretji sin, ki bi Bogu obljubil, da bo delal dobro, in bi potem to z njegovo pomočjo tudi izpolnil. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

26. nedelja med letom – Slomškova ned.

2014_40-2Evangelist Janez piše: Ko so vojaki križali Jezusa, so mu vzeli oblačila – razdelili so jih na štiri dele, za vsakega vojaka po en del – in suknjo. Suknja pa je bila brez šiva, od vrha scela stkana. Med seboj so se dogovorili: »Nikar je ne parajmo, ampak žrebajmo zanjo, čigava bo« (Jn 19,23–25).
Ta suknja je po razlagi cerkvenih očetov simbol ali znamenje Cerkve in njene edinosti. Kristus je ustanovil eno Cerkev, jo odrešil in posvetil, ji zaupal svoje delo, in ena naj ostane, kakor njegova »scela stkana suknja«.
Toda kar se ni zgodilo s Kristusovo suknjo pod križem, se je zgodilo v zgodovini s Kristusovo Cerkvijo. Nerazumevanje, nepoznavanje, sumničenje glede pravovernosti, nestrpnost, zagledanost vase in v svoj prav, iskanje časti in oblasti, celo sovraštvo …, vse to je Kristusovo suknjo razrezalo, kristjane razdelilo in ločilo. Vsi čutimo to rano. Vse nas skeli. Vsi vemo, da tako ne bi smelo biti.
To je globoko čutil in v sebi zavestno doživljal svetniški škof Slomšek. Prežet z duhom slovanskih apostolov sv. Cirila in Metoda, ki sta delovala med našimi predniki in tako povezovala kristjane na Vzhodu in Zahodu, je sklenil nekaj storiti. Ustanovil je posebno molitveno družbo ali bratovščino in jo poimenoval po sv. Cirilu in Metodu. Papež Pij IX. je leta 1852 družbo potrdil in s tem tej Slomškovi družbi odprl vrata v Evropo. Njegovo zamisel so sprejele skoraj vse evropske škofije. Prav zaradi tega je Slomšek v očeh vesoljne Cerkve svetniška osebnost in stoji med prvaki ekumenskega gibanja.
Danes je evropskim narodom in tudi našemu narodu edinost bolj potrebna kot kdaj koli prej v zgodovini. Naj nam pomaga Slomšek, da bi mogli in znali uresničiti zgled prvih kristjanov, ki so bili kakor »eno srce in ena duša«. (po: F. Kramberger, Slomšek med nami živi, govori in raste)

Naslovljeno na vas

DRAGI STAREJŠI ŽUPLJANI!
Danes je v naši župniji ta praznični nedeljski dan posebej vam posvečen. Vedno ste dragocen del našega občestva, čeprav niste vedno deležni take pozornosti. Zanašamo se na vas vašo molitev in smo vam hvaležni za vaš zgled in spodbude.
Jezus vas nosi v svojem srcu. Vi pa skrbno gojite svojo ljubezen do njega, da bi se zanj bolj vneli tudi mladi.
Ohranite lep spomin na današnje srečanje. V kolikor vam je mogoče radi izkoristite tudi  izkoristite tudi druge priložnosti, da pridete, oziroma, da pridemo skupaj.
Bog vas živi!

Oktober – mesec rožnega venca

2014_40-3Če ne moreš v cerkvi, potem vsaj doma moli z dobrim namenom. Pomembna je vsakodnevna molitev, pa če je še tako majhna. Kakšno napako, posebno greh, je treba odložiti. In vsako jutro naredi sklep, vsak večer pa si izprašaj vest in obžaluj. Vse svoje delo, trpljenje in veselje daruj Mariji. Tako bomo Marijini ljubi otroci. Tako Marijo ljubijo vsa srca! (po: A. M. Slomšku)

Lepo in prav bi bilo, da bi se kaj poznalo pri skupni molitvi rožnega venca pred sveto mašo, pa tudi po domovih naj se kaj sliši ta premišljevalna molitev!

Mladinski – srečanja fante in dekleta (dijake, študente, mlade delavce in kmete) do prehoda ure na zimski čas ob 19.30 uri ob petkih.  Začetek bo , 4. oktobra. Lepo vabljeni! Pridružite se vsi, ki ste letos zapustili osnovno šolo
Ta petek – naj bo tudi po tvoji zaslugi, dober začetek.

MAŠNI NAMENI

NED—28.9.
26. ned. med letom
Slomškova nedelja – ekumenski dan
Venčeslav, mučenec    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Leopolda in Frančiško Grah
Srečanje starejših župljanov
Slavje Slomškove nedelje -Brestanica

PON. – 29.9.
Mihael, Rafael, Gabrijel, nadangeli        
18.30 za +Antonijo in Franca Počivalnik

TOR—30.9.   
Hieronim, duhovnik, cerkveni učitelj    
18.30 za +Franca -oblet. in Poldiko Praprotnik-oblet.

SRE—1.10.  
Terezija Deteta Jezusa, dev., cerkvena učitelj.    
18.30 za +Franca Kosu -30. dan in starše

ČET—2.10.
Prvi četrtek
Angeli varuhi
17.00 za +Marijo in Ivana Dvoršek (v Šentrupertu)
18.30 za +Zofijo Vasle -oblet.
Molitev  za duhovne poklice

PET—3.10.
Prvi petek  
Kandida, mučenka        
18.30 za +Marijo -oblet. in Jožeta Vasle in vse Drčeve
Litanije Jezusovega srca

SOB—4.10.
Prva sobota
Frančišek Asiški, redovni ustanovitelj    
18.30 za +Ivana Rajovca -oblet
Litanije Matere Božje

NED—5.10.
27. ned. med letom
Rožnovenska nedelja     
Favstina Kowalska, red
Začetek tedna za življenje    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za vse Korajeve
Dva krsta
Pri obeh sv. mašah nabirka za bogoslovje

V tem tednu:  je  prvi četrtek, prvi petek in prva sobota; so pa tudi godovi, ki izstopajo: sveti nadangeli Mihael, Rafael in Gabrijel, sv. Terezija Deteta Jezusa,  Frančišek Asiški. Godovnjaki in tisti, ki praznujete rojstni dan lepo vabljeni k sveti maši.

Bralci v nedeljo: I. Blatnik Lucija, Franc Skok  II. v Šentrupertu: Simeona Rakun, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka):  Jernej Semprimožnik, Marko Mak
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Zakl

Napoved: 12.10. bo ob 10.30 slovesnost zakonskih jubilantov, ob 15.00 pa na Vranskem srečanje dekanijskih pevskih zborov.