Oznanila za 41. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_41_1Jezus jim reče: »Ali niste nikoli brali v pismu: ‚Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogelni kamen; Gospod je to naredil in je čudovito v naših očeh.‘ Zatorej vam pravim, da se vam bo Božje kraljestvo vzelo in dalo ljudstvu, ki bo dajalo njegove sadove.  (Mt 21, 42–43)

BESEDA O BESEDI
SE NE NAVELIČA ISKATI ČLOVEKA (Mt 21,33–43)
V gospodarju iz prilike v današnjem evangeliju prepoznavamo podobo Boga, ki se nikoli ne naveliča iskati človeka. Kljub temu da delavci zavrnejo, pravzaprav fizično obračunajo s služabniki, pošlje »svojega sina«, ki so ga pa delavci vrgli iz vinograda in ubili.
Gotovo je prilika nekakšna razlaga odrešenjske zgodovine, v kateri v služabnikih prepoznavamo preroke, v gospodarjevem sinu, ki ga ubijejo, pa Božjega Sina, ki ga na svet pošlje nebeški Oče.
Napačno bi bilo nekakšno »pesimistično« gledanje na priliko in posledično na zgodovino odrešenja v slogu – saj se nič ne splača, ko pa človek vse pokvari. Prilika ni toliko predstavitev greha človeštva, ampak bolj opis nove zarje, v kateri bo vinograd dan »v najem drugim viničarjem, ki mu bodo ob svojem času dajali pridelek«. Resničnega glavnega junaka parabole torej ne iščimo v vinogradnikih, ampak v gospodarjevem vinogradu, to je v Božji ljubezni, ki je ne more nikoli ustaviti ali zavrniti človeško razočaranje, saj Božja ljubezen vedno upa in čaka. Odrešenje (vinograd) in Odrešenik (gospodar) sta vedno na voljo človeku, pa naj ju ta sprejme ali zavrne.
Kristus bi storil vse, da bi rešil človeka, le ene stvari ne bo naredil: človeka ne bo prisilil k veri vase. Kristus res človeku vedno ponuja roko, a mu pusti svobodo, da se je oprime ali pa jo zavrne. Vsemogočni Bog se lahko naredi nemočnega in pusti, da je zavrnjen. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

27.nedelja med letom
»Nikar ne bodite v skrbeh, ampak v vsem razodevajte svoje želje Bogu
v molitvi in prošnji z zahvalo. In Božji mir, ki vsak razum presega,
bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu.« (prim. Flp 4,6–7)

Zaradi česa si delaš skrbi? Zakaj te skrbi za tvoje zdravje, za tvojo družino, za tvojo prihodnost? Kakšne predstave o življenju se skrivajo za tvojo zaskrbljenostjo? Poskusi svoje skrbi in vse, kar te zaposluje, v molitvi izraziti Bogu. Prosi Boga, naj ti podari to, česar si želi tvoje srce. Vendar ne skušaj le prositi, ampak se tudi zahvaljuj! (po:A. Grün, Veselje bo popolno)

Mnogo ljudi, in z njimi vred, žal, tudi mnogo kristjanov, pravi, da je rožni venec molitev za stare mame, da, ko prisluhnejo žebranju rožnega venca, ne dehtijo rože, ampak pogrebni venci, da je nenehno ponavljanje utrujajoče in duhamorno … Svoj čas sem takim odgovarjal: »Ni res! Temu  ni tako!«, zdaj pa raje rečem: »Zakaj pa ne?!« Je mar kaj narobe, če si kdo želi z rožnim vencem stlakovati pot v nebo, medtem ko si drugi z dobrimi sklepi tlakujejo pot v … O, Bog ne daj! Torej: prav nič me ne zanima, za kaj kdo moli! Bog, ki ločuje zrnje od plev, ovce od kozličev, in tiste na levici od tistih na desnici, bo znal ločiti tudi med resnico in lažjo ter svetostjo in svetohlinstvom!
Priznam pa, da sem tudi sam včasih sodil med tiste, ki so se zmrdovali nad rožnim vencem in sem ga prebavljal težje kot zelje, kislo repo in pete litanije! Potem pa sem z leti izgubil strah in predsodke, tako da danes rožni venec vsem toplo priporočam.
Ljudje o svojih težavah in skrbeh spregovorimo ali pa jih zamolčimo, jih nesemo v gostilno ali pa pred tabernakelj … Predraga sestra, brat v Kristusu, izbira je tvoja! Priporočam pa ti, da tako, kot kdaj pa kdaj vzameš v roke album s fotografijami ter preletiš svojo osebno, intimno zgodovino, se spomniš veselih in žalostnih, prijetnih in neprijetnih trenutkov svojega življenja, potovanj in srečanj, vzameš v roke tudi molek, rožni venec ter preletiš zgodovino svojega odnosa z Njim, se spomniš veselih in žalostnih, častitljivih in svetlih trenutkov njegovega in Marijinega življenja. (po: Ognjišče 10/10 (G. Čušin))

Naslovljeno na vas
DRAGA ZAKONCA
2014_41 Letos slavita pomembno obletnico poroke.  Ozirata se nazaj na tisti dan, ko sta pred oltarjem izrekla svoj nepreklicni »Da«. Z zaupanjem gledata naprej – na pot pred vama. Vajinega jubileja se veselijo vajini najdražji, pa tudi vsa župnija. Zato vaju vabimo, da se v nedeljo, 12. oktobra udeležita slovesnosti zakonskih jubilantov, ki bo ob 10,30 uri   v župnijski cerkvi na Gomilskem, nato pa še družabnega srečanja  v župnijskem Domu srečanj. To bo lepa priložnost za zahvalo Bogu in poživitev medsebojne povezanosti na skupni življenjski poti.
Hvaležni vama bomo, če bosta svojo udeležbo najavila (ni pa nujno) na: Župnija Gomilsko – tel. (03) 572 61 98. Vnaprej: »Hvala!«
V pričakovanju vajine udeležbe vaju toplo pozdravljamo.

Župnijski pastoralni svet in vaš župnik

Mladinski – srečanja fante in dekleta (dijake, študente, mlade delavce in kmete) do prehoda ure na zimski čas ob 19.30 uri ob petkih.
Lepo vabljeni! Pridružite se tudi vsi, ki ste letos zapustili osnovno šolo.

Tečaj za animatorje bo v (treh delih) od 17. do 19. oktobra 2014 v Vrbju pri Žalcu, nato od 9. do 11. januarja 2015 in še od 13. do 16. marca 2015. Vsak udeleženec naj bi se udeležil vseh treh srečanj. Tečaj usposablja za mladinsko animatorstvo na splošno, ne samo animatorje na oratoriju. Lepo vabljeni vsi mladi, ki ste pripravljeni narediti nekaj več. Udeležbo sporočite župniku (sredstva bo prispevala tudi župnija).

Skavti Prebold-Polzela 1 te vabijo (mlade od 8 – 20 let) na uvodno srečanje,ki bo to soboto, 11. oktobra ob 16.30 uri v Preboldu, pred Aninim domom. Zraven naj pridejo tudi starši, saj bo program tudi za njih. Ob sklepu bo sv. maša. Redna srečanja bodo od 17. oktobra naprej.  Za 8-11 let ob sobotah ob 10.00 (voditeljica Patricija, tel. 040 700 932), za 11-16 let v istem času (voditelj Vid, tel. 031 562 733) in za 16-20 let ob petkih ob 18.00 (voditeljica Vianeja, tel. 040 586 441).  Lepo vabljeni.

MAŠNI NAMENI

NED—5.10.
27. ned. med letom
Rožnovenska nedelja
Favstina Kowalska, red
Začetek tedna za življenje  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za vse Korajeve (v Šentrupertu)
dva krsta
pri obeh sv. mašah nabirka za bogoslovje

PON. – 6.10.
Bruno, ustanov. kartuzijanov
18.30 za +Marijo -oblet in Alojza Turnšek

TOR—7.10.
Rožnovenska Mati Božja
18.30 za +Mlinarjeve

SRE—8.10.
Tajda, spokornica
18.30 za +Marijo Jerman in starše Jager Jerman

ČET—9.10.
Dionizij, škof in tovariši mučenci
17.00 za +Ivana in Marijo Matko (v Šentrupertu)
18.30 za +Marijo -oblet. in Ivana Knez

PET—10.10.
Danilo, mučenec
18.30 za +Ivana Vaš -oblet

SOB—11.10.
Bruno, škof
10.00 bogoslužje
16.00 za blagoslov v zakonu – poroka (v Šmatevžu)

NED—12.10.
28. ned. med letom
Maksimilijan Celjski, mučenec
Sklep tedna za življenje
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Fani in vse Plaznikove
Slovesnost zakonskih jubilejev
15.00 srečanje dekanij. pevskih zborov

Verouk: v Trnavi ga, žal, ta teden še ne bo. So pa tamkajšnji veroučenci  toliko bolj vabljeni s starši k nedeljski sv. maši.

Bralci v nedeljo: I. Anka Trogar, Jure Vasle  II. Petra Basle, Robert Natek
Sestanek za starše tretjega razreda – kandidatov za prvo sv. obhajilo, bo v petek ob 17.15 uri v Domu srečanj na Gomilskem. Starši, lepo vabljeni.
Dežurni ministrant(ka):  Miha Mahor, Martin Orožim
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Gomilsko