Oznanila za 9. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2015_09_1
Takoj nato ga je Duh odvedel v puščavo. Bil je v puščavi štirideset dni in satan ga je skušal. Živel je med zvermi in angeli so mu stregli. (Mr 1,12–13)

BESEDA O BESEDI

SIMBOL PUŠČAVE Mr 1,12-15  

Ko na malih zaslonih gledam ljudi, ki nekaj ur čakajo na razprodaje v trgovinah in se v vrste postavijo že sredi noči, počasi doumevam, kaj pomeni ugodni nakup, ko stvari stanejo manj. Splača se izkoristiti ta ugodni čas. Če ga zamudiš, si prikrajšan in ti je lahko žal, da ga nisi izkoristil. Današnji evangelij pravi: »Čas se je dopolnil!« (Mr 1,15) in s tem misli na ugoden čas (gr. kairos), ko nam na neki način Bog daje »poseben popust«. Tak ugoden čas je tudi postni čas, v katerem nam Bog daje še eno, novo možnost za naše spreobrnjenje.
Postni čas je pomembna »etapa« na poti k Bogu, saj se je sam Kristus postil in evangeliji pravijo, da v puščavi, kamor ga je odvedel duh in kjer je ostal štirideset dni, kakor poroča današnji evangelij. Pojem puščava se v Svetem pismu stalno pojavlja. Dovolj je, da samo pomislimo na pot Izraelcev v obljubljeno deželo. Gotovo je puščava prispodoba časa, kjer smo samo z Bogom, saj v njej ni drugih »mikov pokvarjenega sveta«. Je pa puščava tudi simbol za tveganje in preizkušnjo in kraj skušnjav. Tudi Jezus je bil skušan v puščavi. Podobno Izraelci. Stalno so se upirali Bogu, godrnjali zoper njega ter očitali Mojzesu: »Saj bi bilo boljše za nas, da bi služili Egipčanom, kakor da umremo v puščavi« (2 Mz 14,12).
Izraelci so ta kraj doživljali kot nesmiseln. Podobno doživlja vsak, ki se odloči za Boga in zapusti deželo sužnosti ter se odpravi na pot v obljubljeno deželo. Pot ga vodi skoz puščavo, kjer res ni glasov »pokvarjenega« sveta, a je tam močen glas skušnjavca, ki hoče človeka, ki se je odpravil na pot k Bogu, prepričati, da je njegovo prizadevanje nesmiselno. Puščava je kraj preizkušnje, kjer se razgali vsa naša nemoč in notranja praznina. Kakor se je izraelska. In še marsikatera!
Zavedati se moramo, da tudi naša pot v »obljubljeno deželo« vodi tudi čez puščavo. To imejmo pred očmi tudi v tem postnem času, ki ga pričenjamo. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

1. postna nedelja

Post: odpoved, žrtev, samopremagovanje … Kako »moderne« besede, kako nesmiselne in tuje marsikateremu ušesu, kako nespametne današnji miselnosti uživanja in 2015_09_2pridobivanja.
»Kaj bi se še sam trpinčil, saj je v življenju veliko takih situacij, ko se trpljenju ne moreš izogniti,« slišiš iz marsikaterih ust. Potem lahko rečeš tudi: »Kaj bi se učil, saj je tako v življenju toliko situacij, ko moraš trpinčiti možgane, kaj bi si uril telo, kaj bi naprezal mišice brez potrebe, ko se mi bo pokvaril avto, bom hodil peš …« Pa vsakdo ve, kako potrebno je učenje in razvoj misli, kako potrebna je telovadba za razvoj telesa.
Tako je tudi z razvojem duha. Kakor otopijo možgani, kakor se poleni in pomehkuži telo, ki ni v gibanju, v naprezanju, tako zakrni tudi duh, če ga pustimo v brezdelju. Trening duha  je v odpovedi, v žrtvi; trpljenje je tisto, ki dviga duha, čeprav grenko, pa je vendar zdravilno. To naj nas vodi skozi postni čas.

KARITAS -V postnem času spodbujamo k poglobitvi petkovega posta s predlogom, da vsak petek v postu preživimo preprosto, solidarno in v bližini Boga. Ta dan se lahko odpovemo razkošju, gledanju televizije, brskanju po računalniku in telefonu…. In ta čas podarimo svojim bližnjim ali nekomu, ki potrebuje našo bližino. Sredstva, ki smo jih privarčevali z odpovedjo, lahko namenimo ljudem v stiski. Petki v postu so tudi priložnost za molitev in obisk sv. maše.

V PRETEKLEM TEDNU: SLOVO OD DVEH NAŠIH ŽUPLJANOV
V sredo smo se s krščanskim poslovilnim obredom v Šentrupertu poslovili od +Albina (Binija) Stepišnik iz Trnave, v četrtek pa na Gomilskem od +Alojzija (Slavkota) Tiselj iz Grajske vasi.
Bog jima bodi blag sodnik in dober plačnik, svojcem pa ljubeč tolažnik!

Naslovljeno na vas

IZBIRANJE ČLANOV ZA ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET – v nedeljo, 1. 3.
Prihodnjo nedeljo naj bi v vseh župnijah izbirali člane župnijskih pastoralnih svetov (nadalje bo zapisano ŽPS) za dobo 5 let (2015 do 2020). Seveda bomo izbirali tudi v naši župniji.
Bog vam poplačaj kolikor ste si v ta namen že  prizadevali in tudi molili in koliko boste še v tem zadnjem tednu priprav.

Po Statutu ŽPS spadajo vanj avtomatično osebe, ki imajo kakšno posebno nalogo ali poslanstvo v župniji ter zastopniki skupin – dejavnosti
Nato izbrani (izvoljeni) predstavniki – te boste izbirali, bilo naj bi jih vsaj polovica v celotnem številu članov.
Končno ima po statutu župnik pravico imenovati še nekaj članov (največ 5), če je potrebno dopolniti zastopanost vseh
Naš ŽPS je imel in naj bi imel tudi v prihodnje 25 članov. V to število je vključen tudi župnik. V nedeljo boste izbrali najmanj 15 članov (60 %).

Kako bo potekalo izbiranje /volitve/:
V nedeljo boste po sveti maši ( bodo tri sv. maše) dobili listek, na katerem bodo kandidati po naseljih. Pri vsakem naselju bo pisalo, koliko kandidatov izberete,  pri vsaki skupini bosta dve vrstici, kamor boste lahko napisali osebo, ki jo vi predlagate. Obkrožite številko pred izbranim za vsa naselja.
Pokažimo zavest odgovornosti za  župnijo in naše skupno dobro in se udeležite tega izbiranja članov ŽPS in po svoji vesti in skrbnem premisleku izberite tiste, ki bodo po vašem najprimernejši.

MOLITEV V PRIPRAVI NA IZBOR ČLANOV ŽPS
Nebeški Oče, tvoj Sin nam naroča: Pojdite tudi vi v moj vinograd;
daj nam duha modrosti, da se bomo velikodušno odzvali delu v župniji in izbrali primerne člane ŽPS, ki bodo v našem imenu in z našo pomočjo sodelovali z duhovniki v dušnem pastirstvu in uresničevanju smernic vseslovenske sinode.
To te prosimo po priprošnji Device Marije, blaženega Antona Martina Slomška, blaženega Alojzija Grozdeta in blaženih drinskih mučenk.  
Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen
MAŠNI NAMENI

NED—22.2.
1. POSTNA NEDELJA
Sedež apostola Petra    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Karla Sirše

PON. – 23.2.
Polikarp, škof.
17.00 za +Vido Stanko -oblet.

TOR—24.2.   
Matija, apostol
17.00 za +  Marijo Brinovec in vse Travnarjeve

SRE—25.2.
Valtburga, patinja    
17.00 za +Albina Stepišnika -osmina

ČET—26.2.
Aleksander  
16.00 križev pot, za +Ivana Cizeja /Parižlje (v Šentrupertu)
17.00 za +Majdo in Silvota Lenko

PET—27.2.
Sadot in perzijski muč.        
17.00 križev pot: za bodoči ŽPS
Za +Alojza Tiselja -osmina

SOB—28.2.
Irena Rimska, devica    
17.00 za +Andreja in Amalijo Urankar

NED—1.3.
2. POSTNA NEDELJA
Albin, škof
Izbiranje članov za župnijski pastoralni svet    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Rozalijo, Jožeta, Miha Stepišnik (v Šentrupertu)
10.00 za vse Blaževe
Kvatrna nabirka za bogoslovje

Karitas: sestanek sodelavcev  bo ta ponedeljek ob 17.45 uri v župnišču. Vabljeni.

Versko srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v župnijskem Domu srečanj. Z nami bo bogoslovec Matic Lesjak, ki nas bo s besedo in sliko vodil po svojem peš romanju k sv. Jakobu v Kompostelo. Lepo vabljeni.

Svetopisemska skupina se sestane v četrtek ob 19.00 uri v župnišču. Vabljeni,

Mladinski: bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj. Mladi, lepo vabljeni.

Bralci: v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Tilen Natek II. Marija Rančigaj, Barbara Trogar
V Šentrupertu: Petra Basle, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka):  Marko Mak, Janez Vošner
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko