Oznanila za 25. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA  
2015_25-1
»Čému naj primerjamo Božje kraljestvo ali v kakšni priliki naj ga ponazorimo? Kakor gorčično zrno je, ki je takrat, ko se vseje v zemljo,manjše od vseh semen na zemlji; ko pa se vseje, raste in postane večje ko vsa zelišča in naredi velike veje, tako da morejo ptice neba prebivati v njegovi senci.« (Mr 4,30–32)

BESEDA O BESEDI

NAJ SVOJE NAREDI ŠE BOG Mr 4,26–34

Instant kava. Instant juha. Hitro pripravljena jedila. Kdo jih ne pozna, saj živimo v nekakšni instant družbi. Vse bi radi takoj. Naša družba deluje po načelu: pritisnem na gumb in že se želena stvar zgodi. To opažamo tudi pri internetu. Kliknem in že dobim podatke o vremenu v Avstraliji, stanju borze v Ameriki, potresu na Japonskem. Sodobna tehnika, ki nam je tako olajšala življenje, nam je vcepila tudi miselnost, da stvari dosegamo z najmanjšim naporom in po najkrajši poti. Do tod vse lepo in prav. Problem se pojavi, ko uvidimo, da nekaterih stvari ne moremo doseči na instant način, takoj. Ali lahko starši s pritiskom na gumb vzgajajo otroka? Morda mladostnika? Morejo tako delati duhovniki v župniji? Ali je mogoče težave v zakonu ali med sosedi reševati na hitro? Dejstvo, da stvari ne doseže – oz. problemov ne reši – sodobnega človeka takoj zbega. Če se mora za kaj potruditi, misli, da je nekaj hudo narobe, če že ne obupa ob naporu.
Današnji evangelij pa nam ponudi v razmislek človeka, »ki vrže seme v zemljo« (Mr 4,26). Sejalec opravi svojo dolžnost, rast pa prepusti Bogu. Ko je posejal seme, si želi, da bi zraslo in obrodilo sad. A za to ne more ničesar storiti, le potrpežljivo in ponižno v upanju čaka. To pa niso ravno pogostne kreposti v našem času in tako čakanje ni lahko!
Spominjam se, kako so nekoč ljudje, ko so se trudili na polju, da so njivo zorali, zemljo zrahljali in skrbno posejali, dejali: »Mi smo svoje naredili, sedaj naj še Bog svoje.« In mirno so čakali v zaupanju v Boga, potem ko so naredili svojo dolžnost. So pa ljudje, ki mislijo, da je vse odvisno od njih. Niso sposobni zaupati Bogu, biti ponižni in potrpežljivo čakati.
Podoba o gorčičnem zrnu, »ki je manjše od vseh semen na zemlji≪ pa nam sporoča, da more Bog iz majhne stvari narediti veliko stvar. To sporočilo je za nas veliko upanje. Kristus ga je ponazoril s podobo iz narave. Ali smo se sposobni tudi neuničljivega upanja, ki nam je tako potrebno v hoji za Kristusom in temelji na tem, da Bog zmore marsikaj storiti? (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

11. nedelja med letom (B)

POLETJE – ČAS ZA BOGA

2015_25-2Poletje je pred vrati. Boga lahko damo na stranski tir ali pa se odločimo narediti nekaj zase – z njegovo pomočjo.
Potrebujemo pa dve stvari:
Skupnost: Jezus nam svetuje, da poiščemo družbo: »Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi.« (Mt 18,20) Dobro izhodišče je skupnost ljudi, ki iščejo odgovore na podobna vprašanja. Poletni dogodki so priložnost, da utrdimo svojo vero, poiščemo odgovore pa tudi pomagamo oddaljenim kristjanom najti nov smisel, znova prižgati lučko vere. V sproščenem vzdušju in sprejemajoči skupnosti je lažje začutiti Boga!
Čas: Preveč imam vsega. Ne sledim dnevom, izgubljam se v hitenju, zvečer pa se kar zvrnem v posteljo. Ponudba in potrošnja aktivnosti se zdita neomejeni in čisto vse moram poskusiti! Ne gre. Včasih se je potrebno ustaviti in si izboriti čas za svojo dušo, za Boga.
Čas za Boga si moraš vzeti sam. Ljudi, ki si želijo in iščejo isto kot ti, pa najdeš na duhovnih vajah, srečanjih in festivalih za mlade. Pobrskaj po spletu – »stric Google« pozna ponudbo duhovnih ponudb. Poletje je polno prireditev, tudi cerkvenih. Izberi nekaj zase in povabi še prijatelje!

2015_25-3Ena od odličnih priložnosti za koristno in prijetno doživljanje počitnic je tudi ORATORIJ 2015 – priložnost za osnovnošolce, da v druženju veliko lepega doživijo in se marsičesa naučijo, priložnost pa tudi za mlade, da kot animatorji storijo nekaj dobrega za otroke in se v prijetnem druženju tudi sami obogatijo.
V naši župniji bo Oratorij od 6. do 12. julija.
Čas za prijavo je do 28. junija, če ne bodo prej zasedena mesta. Če še nisi prijavljen, pohiti!

Naslovljeno na vas

VEROUČNE POČITNICE
V naši župniji se začnejo s 15. junijem. Zahvalimo se Bogu za sadove veroučnega leta in počitnice, ki so pred nami.
Veroučenci naj veroučna spričevala pokažejo staršem, starši naj jih skrbno pregledajo, otroci pa naj jih podpisana prinesejo čimprej nazaj. Najboljši pokazatelj uspeha ali neuspeha pa bo to, koliko bodo veroučenci v počitnicah po veri živeli.
Bog da vsem počitničarjem srečne vesele in blagoslovljene počitnice!

PROCESIJE SVETEGA REŠNJEGA TELESA
K prazniku sv. Rešnjega telesa in krvi spada tudi procesija. Pred nami samo še ena: v Šmatevžu v nedeljo 21.6 ob 10.00 uri.
Prosimo in računamo na vse, ki nameščate in krasite kapelice ter poskrbite za postavitev vej, da boste to storili to tudi tokrat
Prosimo tudi vse bogoslužne sodelavce, da boste dali vse od sebe, da bo ta sklepna procesija takšna, da bomo dostojno počastili Boga in bo lepo tudi nam. Še posebno vabljeni tisti, ki letos še niste sodelovali pri nobeni procesiji, da ujamete še zadnjo priložnost.

Karitas obvešča – Škofijska Karitas Celje pripravlja počitnice za tiste, ki še niso bili na 2015_25-4morju ali si tega ne morejo privoščiti.
– Letovanje družin v Portorožu, 20.7. – 25.7. 2015
– Letovanje otrok- Počitnice biserov- v Portorožu, 20.7. – 27.7.15
– Letovanje mladostnikov v Portorožu, 10.8. – 17.8. 2015
– Enodnevni izlet na morje za družine, 8.7. 2015.
Pokličite na telefonsko številko 031 280 574.

Pot zemeljskega življenja se je iztekla:
+Antoniji Muhovic iz Grajske vasi 1a. Od pokojne smo se poslovili s sv. obredi v gomilski cerkvi in na gomilskem pokopališču v četrtek.
+Ignacu Ocvirku iz Grajske vasi 36. Tudi od njega smo se poslovili v domači cerkvi in tukajšnjem pokopališču v soboto.
Bila sta sokrajana in sorodnika.
Župnijsko občestvo se ju bo spominjalo v svojih molitvah. Naj počivata v miru!

MAŠNI NAMENI

NED—14.6.
11. nedelja med letom
Valerij in Rufin, mučen    
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Jožeta Zmrzlaka, Sonjo in Borisa Topovšek in Slavico Kovče (v Grajski vasi)
Bogoslužni sklep veroučnega leta
Procesija sv. Rešnjega telesa

PON. – 15.6.
Vid, mučenec
vrtnice
19.00 za dva +Antona Šlandra

TOR—16.6.
Beno, škof  
19.00 za +Antonijo Muhovic, osmina

SRE—17.6.
Albert, tretjerednik    
19.00 za +Ignaca Ocvirka -osmina

ČET—18.6.
Marko in Marcilijan, mučenca
17.00 za +Rozalijo Cizej (v Šentrupertu)
19.00 za +Franca Maka ter Marijo in Antona Basle

PET—19.6.
Nazarij, koperski škof      
19.00 za +Viljema -oblet. in Pavlo Natek

SOB—20.6.
Adalbert, škof 
19.00 za +starše Virant in Kovačič

NED—21.6.
12. ned. med letom
Alojzij Gonzaga, redov.
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Dobnikove in Vitančeve (v Šmatevžu)
Procesija sv. Rešnjega telesa

V tem tednu: tretji teden vrtnic, priprava na sklepno slovesnost praznovanja praznika sv. Rešnjega telesa s procesijo v Šmatevžu. Lepo vabljeni.

Seja župnijskega pastorlnega sveta bo v sredo ob 19.30 v Domu srečanj. Vsi člani ŽPS, lepo vabljeni.

Mladinski: bo v soboto ob 20.00 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni, dekleta in fantje.

Bralci – v ned.: I. Sonja Mandelc, Franc Skok, II. v Šmatevžu: bralci, ki bodo tam
Dežurni ministrant(ka): Nika Jelen, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava