Oznanila za 36. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA  
2015_36-1
»Nič ni zunaj človeka, kar bi ga moglo omadeževati, če pride vanj, pač pa, kar prihaja iz človeka, to ga omadežuje. Kajti od znotraj, iz srca, prihajajo ljudem hudobne misli,nečistovanja, tatvine, uboji, prešuštva, lakomnost, zlobnost, zvijačnost, razuzdanost, zavist, bogokletstvo, oholost. (Jn 7,15.21–22)

BESEDA O BESEDI

ČESA SE VAROVATI  Mr 7,1–8.14–15.21–23

Kako je pomembno srce, ker je središče človeka, nas spomni Kristus v današnjem evangeliju, ko pravi: »Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet« (Mr 7,21–22). Ko Sveto pismo uporablja besedo srce, pri tem ne misli na telesni organ, ampak na središče človeka. V podobi srca povzema dejavnosti notranjega življenja: srce spoznava, se odloča, čuti, se spominja in v njem prebiva zaupanje v Boga. Predanost srca Bogu zato pomeni celostno predanost Bogu. Podobno v vsakdanji govorici rečemo za nekoga, da je dobrega srca, in pri tem mislimo, da je dober človek. Zato je potrebno najprej skrbeti za čisto srce, dejanja bodo sledila iz njega. Včasih me kdo vpraša, kako bi dobro nastopil v javnosti. »Bodi pristen! Bodi to, kar si v svojem srcu. A najprej skrbi, da bo tvoje srce popolnoma predano Bogu,« odgovorim, kajti iz človekovega srca prihajajo …
Slovenski pregovor pravi: »Česar je polno srce, to usta govore« ter tako poudari, da na zunaj izražamo to, kar je v naši notranjosti. Kristus zato graja držo, ko zunanjost ni odsev notranjosti, ampak je hinavsko hlinjenje ali zunanje igranje, notranjost pa je prazna in nismo celostno predani Bogu.
Današnja Božja beseda je za nas klic, da bi bili popolnoma Gospodovi. Zato prosimo Gospoda, da bomo z vsem srcem njegovi in ne bomo tega samo igrali pri obredih, ampak bomo to pokazali z dejanji in življenjem. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

Naslovljeno na vas  

PRIJETI OTROŠKO DLAN

2015_36-2Ko ti otrok ponudi svojo majhno dlan in jo položiš v svojo dlan, se ti lahko zgodi, da boš prijel za ročico, ki je umazana od sladoleda ali čokolade, da bo pod palcem žvečilka, na mezincu pa že napol odlepljen obliž. Najpomembnejše je, da primeš za dlan, v kateri je zapisana prihodnost.
Na teh dlaneh bo lahko nekoč počivalo Sveto pismo ali orožje. Prsti bodo igrali na orgle v cerkvi ali vrteli kolo sreče pri hazardni igri, ljubeče stregli ubogemu in onemelemu človeku ali pa grabili po iglah za mamila.
Ko držiš takšno majhno dlan v svoji, le-ta predstavlja človeka v »zmanjšani« obliki«, osebnost, ki se bo še razvila, a jo moramo že zdaj spoštovati kot samostojno, za katere nenehno rast je odgovoren vsakdo od nas. (po: B. Rustja, Zgodbe za srečo v družini)

Od 1. septembra 2015 do 20. maja 2016 bo potekala enoletna priprava na slovenski katoliški dan družin z naslovom »Družina – pot Cerkve«, ki bo 21. maja 2016. S tem vseslovenskim dogodkom želi Cerkev na Slovenskem spodbuditi in sprejemati družino in zakonsko zvezo kot pot oznanjevanja Kristusovega evangelija.

Z Andraža nad Polzelo vabijo na tradicionalno 32. družinsko petja pod motom Peli so jih mati moja. Prireditev bo od šotorom na igrišču v Andražu nad Polzelo to nedeljo, 30.8.2015 ob 14.30 uri.

Iz Luč ob Savinji vabijo na MISIJONSKO DOBRODELNO TOMBOLO, ki bo prihodnjo nedeljo, 6.9.2015 ob 12.00 uri na prireditvenm prostoru v šotoru na Produ v Lučah (ob 10.00 uri sv. maša s salezijanskim duhovnikom in misijonarjem Jožetom Andoljškom). Po tomboli bo bogat duhovno – kulturno – razvedrilni program.

Naslovljeno na vas

Slovo od počitnic:
Počitniških dni je konec in pričenjamo novo šolsko in tudi veroučno leto. Vsakdo si želi, da bi to minilo v zadovoljstvu, dobri volji in v družbi dobrih prijateljev. Naj bo to iskrena priprošnja v naših molitvah ob začetku novega obdobja, da bi z Božjo pomočjo lažje premagovali morebitne težave in z veseljem sprejemali nove izzive, ki nas bodo spremljali.
Iskreno povabilo ne velja zgolj za udeležbo pri verouku, temveč te občestvo vabi, da se aktivno vključiš še v katero od dejavnosti v župniji. Tako bo tvoj vsakdan napolnjevala dobra družba prijateljev, hkrati pa boš veliko pripomogel/la k življenju domačega občestva.

Verouka ta teden še ni, pač pa priprava nanj.

V tem tednu in prihodnjem naj tudi veroučenci pridejo k spovedi, da bomo 13.9. lepo obhajali katehetsko nedeljo.
Starši otrok, ki bodo letos novinci pri verouku v gomilski skupini pa ste vabljeni po končanem pouku v šoli ta torek z otrokom v župnijski Dom srečanj na Gomilskem.

Veroučne knjige in zvezke si bo treba priskrbeti: knjige si sposodite ali kupite rabljene od starejših veroučencev, sicer pa jih bo treba z zvezki vred kupiti v Mohorjevi knjigarni v Celju, ali tu v župnišču.

Veroučna revija  Mavrica (mesečnik) želi biti spremljevalka otrok skozi veroučno leto in pomočnica staršem pri verski vzgoji. Naročite jo lahko v župnišču.

Mladi, začenja se priprava na STIČNO MLADIH 2015, ki bo 19. septembra od 9. do 18. ure. Mladi, rezervirajte si ta dan.

Krščena je bila
V nedeljo, 23. avgusta je prejela zakrament  sv. krsta Kaja Sajovic in s tem postala v polnosti vključena v krščansko občestvo. Župljani se je veselimo in ji voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botru in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

MAŠNI NAMENI

NED—30.8.
22. ned. med letom
Feliks (Srečko), mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Rojnika in sorodnike
Sv. krst   

PON. – 31.8.
Pavlin, škof        
19.00 za +Franca -oblet. in vse Kosujeve in Vovkove

TOR—1.9.   
Egidij (Tilen), opat  
19.00 za +Jožeta Tiselja -oblet.

SRE—2.9.
Marjeta, dev., mučen.  
19.00 za +Marijo Semprimožnik

ČET—3.9. -prvi čet.
Gregor Veliki, papež, cerkveni učitelj    
17.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
19.00 za +Rozalijo Pustoslemšek (god) in vse njene
Molitev za duhov. poklice

PET—4.9. -prvi petek
Rozalija Sicilska, dev., spokornica 
19.00 za +Ivana Pintarja -oblet.
Litanije Jezusovega srca

SOB—5.9. – prva sob.
Mati Terezija, redovna ustanoviteljica
19.00 za +Ludvika in Terezijo Topovšek in vse Mežnarjeve

NED—6.9.
23. ned. med letom
Zaharija, prerok
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Miroslava -oblet. in vse Roterjeve (v Šentrupertu)

V tem tednu: prvi dnevi v mesecu – prvi četrtek, prvi petek in prva sobota. Lepo vabljeni k bogoslužju v teh dneh, pa tudi k spovedi in obhajilu.

Bralci – v nedeljo.: I. Tilen Hadolin, Sonja Mandelc; II. V Št.R.: Karmen Posedel Golob, Matjaž Rožič
Dežurni ministrant(ka): Tajda Natek, Janez Vošner
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl