Oznanila za 39. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA  
2015_39-1
In vzel je otroka, ga postavil v sredo mednje in ga objel ter jim rekel: »Kdor koli sprejme katerega izmed takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; in kdor mene sprejme, ne sprejme mene, marveč tistega, ki me je poslal.« (Mr 9,36–37)


BESEDA O BESEDI

KDOR RES SPREJME KRISTUSA Mr 9,30–3

Kristus v današnjem evangeliju ponovno napove, da bo »izročen v človeške roke in ga bodo umorili, ko pa bo umorjen, bo po treh dneh vstal« (Mr 9,31).  Učence tako pripravlja na osrednji dogodek svojega življenja – veliko noč. Kar samo od sebe se zastavlja vprašanje, le zakaj so se ljudje zarotili proti Kristusu. Zakaj so mu povzročili toliko trpljenja in toliko zla in na njem pokazali toliko sovraštva, da so ga umorili? Ravnanje ljudi je še toliko bolj nerazumljivo, ker vemo, da je Kristus utelešena ljubezen nebeškega Očeta, da je tako ljubil človeštvo, da se njegova ljubezen ni ustavila niti pred žrtvijo in trpljenjem.   –   Lahko bi rekli, da znani rek ne drži vedno: »Ljubi, da boš ljubljen.« Ko pa sem samo jaz srečal že toliko ljudi, ki so doživeli nasprotno: starše, ki so vse naredili za otroke, pa niso prejeli niti najmanjše zahvale. Ljudi, ki so toliko storili za druge, pa niso doživeli niti hvaležnosti, kaj šele povračila. Človek, ki bo ljubil zato, da bo ljubljen, bo prej ali slej razočaran in lahko celo zagrenjen. Zato se raje ravnajmo po besedah: Ljubim, ker sem ljubljen. Ker me Bog ljubi, ljubim druge.   –   Kristjani prihajamo v cerkev in k zakramentom, da obnavljamo spomin na to, kako smo dragoceni Bogu in kako nas ljubi in se učimo pri Kristusovi darujoči se ljubezni, da jo lahko potem darujemo drugim. Samo ljubljeni ljubimo. In ker sem ljubljen, zmorem ljubiti prvi.  –  V današnjem evangeliju se učenci prepirajo med seboj, kdo je med njimi največji (prim. 34). In za »stolčke« se prepirajo tik za tem, ko jim Kristus razodene, da jih tako ljubi, da bo šel v smrt zanje … Na njihove »karierske« načrte tako Kristus pravi »… kdor mene sprejme«. Kdor resnično sprejme Kristusa v svoje srce in na sebi izkusi Božjo ljubezen, bo sposoben velikih stvari. Sposoben bo narediti prvi korak do drugega in sprejeti tisto, česar sicer ne bi zmogel. Sposoben se bo odpovedati prvemu mestu, ne da bi bil zaradi tega zagrenjen, saj je prej okusil »kako dober je Gospod« (Ps 34,9 in 1 Pt 2,3) in kako »močna je do nas njegova ljubezen« (Ps 117,2). (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

25. nedelja med letom – B

MODA S PRAVIM SPOROČILOM   

Nakit z verskimi simboli? Zakaj pa ne! – Poskusi združiti modo in vero ter svojemu videzu dodaj pravo sporočilo.
Sedela sem v kavarni z dvema prijateljema. Med pogovorom me eden od njiju vpraša, ali vem, kaj pomeni simbol ribe na zapestnici, ki jo nosim na levici. Postalo mi je kar malce nerodno. Vedela sem, da mi je všeč in da so na njej narisane ribe, kaj več pa žal ne. Razložil mi je, kakšen pomen imajo ribe, in od takrat to veselo razlagam naokoli. Zato povem še vam: riba je eden prvih krščanskih simbolov. Kristjani so jo uporabljali v času preganjanja. Ob srečanju z drugimi verniki so narisali lok, in če je bila druga oseba iste vere je narisala lok, oba loka skupaj predstavljata ribo.
Pripetljaj je bil sicer popolnoma nepomemben, a jaz sem se takrat prvič zares vprašala, kaj sporočam s svojim nakitom, s svojo obleko – preprosto s tem, kakšna sem videti. Danes imamo na izbiro ogromno modnih dodatkov, a pri večini gre samo za videz.
Preprost lesen križec okrog vratu? Verski simboli so najučinkovitejša modna znamka, ki si jo kristjan lahko nadene. Včasih je pač težko povedati, da si kristjan, in je enostavneje uporabiti tehniko prvih kristjanov. Tudi sama si lep čas nisem upala nositi verskega nakita, ker me je bilo preveč strah, kaj bodo rekli drugi. Z leti sem ugotovila, da je to pravzaprav nekaj lepega, zabavnega in tudi modnega. Nekaj, kar me krasi in o meni tudi govori. Govori tisto, o čemer si sama včasih ne upam spregovoriti na glas. Da s takimi modnimi dodatki tudi oziroma predvsem pričujemo. In k temu smo poklicani čisto vsi, tudi ti. Posebej nam Bog v Svetem pismu večkrat naroča, naj bomo njegove priče (prim. iz 43,10). Če se z zlato verižico s križem ne počutiš dobro, izberi modno usnjeno zapestnico ali kovan prstan s križcem in desetimi izboklinami, ki ti služi za molitev rožnega venca. Ponudba nakita z verskimi simboli je danes tako raznolika, da boš v verskih knjigarnah ali na FB-straneh različnih spletnih ustvarjalk in ustvarjalcev gotovo našel tudi nekaj, kar bo ustrezalo tvojemu stilu oblačenja. Svojemu videzu dodaj pravo sporočilo! (po: Danijela Čibej, Marjetka Pezdir Kofol, Ognjišče 09/14)

Naslovljeno na vas

DRAGI STAREJŠI ŽUPLJANI!
Zopet je pred nami zadnja septembrska nedelja, ki je že dolga leta dan vašega župnijskega srečanja. To je lepa priložnost, da pridete skupaj, se   pogovorite, poveselite, pa si tudi kaj potožite…
Zato ste prav lepo vabljeni na letošnje vaše srečanje, ki bo v nedeljo,  27. septembra 2015 ob 10.00 uri na Gomilskem.
Prvi del srečanja bo v župnijski cerkvi, kjer bomo skupaj pri nedeljski sv. maši.  Bogoslužje bo vodil dr. Alojz Pirnat, duhovnik iz Jurija ob Taboru.
Od 9.30 ure naprej bo na razpolago za sv. spoved. Med sv. mašo boste tisti, ki boste želeli, prejeli sv. bolniško maziljenje. Lepo vabljeni k sv. obhajilu . Zaželjeno je tudi, da bi sedeli bolj spredaj. Če težje vstajate, kar sedite vso mašo.
Drugi del srečanja  pa bo takoj po sv. maši v župnijskem Domu srečanj, kjer se boste ob okrepčilu pogovorili, morda tudi kaj zapeli, …
Kdor bi imel težave glede prevoza ali spremstva, naj sporoči v župnišče (tel 03 572-61-98) ali kateremu sodelavcu karitas in se bo to uredilo.
Župljani vas vse prijazno vabimo  in z veseljem pričakujemo!
/če do koga ne bi prišlo posebej na vas naslovljeno vabilo, naj velja to skupno!/

PRAZNOVANJE SLOMŠKOVE NEDELJE
Letošnje slavje Slomškove nedelje bomo obhajali 27. septembra 2015 popoldne v župniji bl. Antona Martina Slomška v Celju ob 10. obletnici župnije in ob 200-letnici rojstva sv. Janeza Boska, redovnega ustanovitelja salezijancev, ki vodijo to župnijo. Lepo vas vabimo k temu slavju. Ob 15.00 bo molitvena ura za Slomškovo kanonizacijo, ob 16.00 pa somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, nagovor pa bo pripravil upokojeni mariborski nadškof dr. Marjan Turnšek.
Vabimo k lepemu obhajanju Slomškove nedelje, tako po župnijah, kot tudi v skupnem slavju v Celju. Škofija Celje

MAŠNI NAMENI

NED—20.9.
25. ned. med letom
Šmatevška nedelja
Andrej, drugi korej. m.     
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Krsnik, Marijo Stepišnik (v Šmatevžu)
12.00 2 sv. krsta v župnijski cerkvi

PON. – 21.9.
Matej (Matevž), ap., e.       
19.00 za +Ivana Klemen

TOR—22.9. 
Mavricij, mučenec  
19.00 za +Jakoba in Julijano Korošec in sorodnike

SRE—23.9.
Pij iz Pietrelcine, red.    
19.00 za +Marijo in Jožefa Vasle in vse Drčeve

ČET—24.9.
Anton Martin Slomšek, škof    
17.00 za +Marijo -oblet in Ivana Dvoršek (v Šentrupertu)
19.00 za Tiseljnove

PET—25.9.   
Sergij, menih 
19.30 za +Marijo Semprimožnik (!!!)
 
SOB—26.9.   
Kozma in Damijan, mučenca    
19.00 za +Ljudmilo in Alojza Lukman

NED—27.9.
26. ned. med letom
Slomškova nedelja
Slovenski ekumenski dan
Vincencij Pavelski, d.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca in Marijo Lončar,  žpk. Jožeta in vse Krajnčeve
SREČANJE STAREJŠIH           
sv. krst
 
V tem tednu: na začetku praznik sv. Mateja, apostola in evangelista, v središču tedna bo pranovanje praznika bl. Antona M. Slomška, priprava na Slomškovo nedeljo, in god sv. mučencev Kozma in Damijana.

Svetopisemska skupina se zbere v četrtek ob 19.45 uri v župnišču.

Sestanek za starše kandidatov za prvo sv. obhajilo bo v petek (25.9.) ob 16.30 uri v župnijskem  Domu srečanj. Starši pridite, prosim, zagotovo.

Bralci – v nedeljo.: I. Janez Jelen, Matjaž Rožič     II. Barbara Trogar, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka): Nejc Lončar, Jernej Semprimožnik
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas

Napoved: 4.10. ob 10.00 uri maša v Šentrupertu, 11.10. pa v župnijski cerkvi slovesnost zakonskih jubilejev.