Oznanila za 42. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA  
2015_42-1
»Otroci, kako težko je priti v Božje kraljestvo! Lažje je velblodu iti skozi šivankino uho kakor bogatinu priti v Božje kraljestvo.« Jezus se ozre vanje in reče: »Pri ljudeh je nemogoče, ne pa pri Bogu; zakaj pri Bogu je vse mogoče.« (Mr 10,25.27)

BESEDA O BESEDI

VERNIK IN BOGASTVO Mr 10,17–30

Na podlagi stavka, da »gre laže kamela skozi šivankino uho, kakor pride bogataš v Božje kraljestvo« (Mr 10,25) in podobnih sporočil v današnjem evangeliju, se je rodilo kar nekaj poenostavitev evangeljskega sporočila v slogu: Materialnost je slaba, potrebno je skrbeti za duhovnost. Ne skrbite za gmotne stvari, ki nič ne veljajo! Ugovori proti tem poenostavitvam so na dlani. Enega vsi poznamo: »Zakaj pa ima Cerkev toliko posesti? Zakaj popravlja cerkve in skrbi za premoženje, če pa materialnost nič ne pomeni!« – V tradiciji Cerkve se je porodilo več tehtnih razlag evangelija o odnosu do gmotnih dobrin. Tokrat naj postrežem z več kot tisoč tristo let starim besedilom, ki ga je napisal Maksim Spoznavalec, ki je umrl leta 662 v izgnanstvu na Kavkazu: »Trije so vzroki za ljubezen do denarja: ugodje, nečimrnost in pomanjkanje vere. Najtežji od vseh je pomanjkanje vere. Pohotnež ljubi denar, da bi ga zapravil za užitke. Nečimrn za to, da bi si pridobil slavo, človek, ki mu manjka vere, pa zato, da bi ga skril, ker se boji lakote, starosti in bolezni. Slednji bolj zaupa v denar kakor v Boga, Stvarnika vsega, katerega previdnost doseže zadnje, najmanjše od vseh bitij. Obstajajo štiri vrste ljudi, ki hranijo denar. O treh sem že govoril, so pa še četrti, ki se omejijo na upravljanje z dobrinami. Samo ti zadnji upravičeno zbirajo, če je njihov namen, da so vedno sposobni pomagati potrebnim.« Maksim Spoznavalec poudarja, da ni narobe imeti materialnih dobrin, če z njimi pomagamo potrebnim. Narobe je gmotna sredstva kopičiti samo zase. Če so gmotne dobrine v službi ljudi, zlasti potrebnih, potem so upravičene in v tem primeru postanejo celo sredstvo ljubezni, saj z njimi služimo ljudem.
Zaradi zapeljivosti bogastva Jezus poudarja, da potrebujemo Božjo pomoč, da bi bogastvo in sploh materialna sredstva prav uporabljali. Materialne dobrine nam je Bog podaril, da bi mogli pomagati potrebnim. Tega pa človek ne more storiti iz svoje moči – »pri ljudeh je to nemogoče« –, ampak samo takrat, ko bo resnično tesno povezan z Bogom, saj je »pri Bogu vse mogoče«. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

28. nedelja med letom – B

Zakaj je v naših dneh toliko nesrečnih družin? Ker hlepijo po nebrzdanem razvedrilu in zabavi. V modernih gledališčih, mestnih zabaviščih in kavarnah, v modernih salonih za žene, propada srečno družinsko življenje. Res je, da potrebuje človek razvedrilo in družinski oče oddiha, toda ta naj bo le redko zdravilo in ne vsakdanji kruh. Najslajši oddih za družino naj bo: Oče in mati v krogu svojih otrok. Zabave izven družine so slab nadomestek za pobožnost.
Kje so tisti srečni stari časi, ko je družinski oče po opravljenem dnevnem delu pripovedoval zgodbe o svojih prednikih, ko je mati v krogu svojih otrok našla svoje najlepše razvedrilo. Tedaj je bila vsa družina enega srca in ene duše. Marija, daj našim družinskim očetom več ljubezni za domačnost, potem bo kmalu manj nesrečnih družin. (po: A. M. Slomšek, Mati čiste ljubezni)

Danes je v Cerkvi na Slovenskem sklep Tedna za življenje, ki je s številnimi prireditvami – bogoslužji, molitvenimi srečanji, predavanji, dal pobude za večje spoštovanje in večje vrednotenje življenja. V kolikor smo v ta namen tudi molili, bodo sadovi tega dogajanja trajni.

SLOVESNOST ZAKONSKIH JUBILANTOV
Danes je v naši župniji praznično. Praznujemo in se veselimo se z vami, ki ste ali še boste v tem letu obhajali kakšno posebno obletnico (z »0« ali »5« na koncu dvomestnega števila) poroke. Naj bo ta dan posebno lep in vesel za vas jubilante, pa naj lepša tudi vse dni do prihodnjega srečanja – takrat pa vam bomo voščili spet naprej. To slavje je tudi zgled in spodbuda mladim, da bi z ljubeznijo, posvečeno z zakramentom svetega zakona, brez omahovanja stopili na pot skupnega življenja. Čestitamo in kličemo: Bog vas živi!
Popoldne pa si lahko še dopolnite praznovanje z udeležbo na dekanijskem srečanju cerkvenih pevskih zborov, ki bo danes ob 15.00 uri v župnijski cerkvi v Šmartnem ob Paki. Vabljeni tudi vsi ostali!

Naslovljeno na vas

Prihodnja nedelja bo misijonska

2015_42-2Predzadnja nedelja v oktobru, 18.10 bo tudi letos Misijonska nedelja. Vsa Cerkev po vesoljnem svetu bo združena v skupni molitvi, prošnji, zahvali in razmišljanju o poslanstvu vseh kristjanov o povezanosti vseh udov Kristusovega skrivnostnega telesa. Znova se bomo spomnili besede apostola Pavla: »Če en del trpi, trpijo z njim vsi deli, če je en del v […]. Zato bomo tudi svoje darove pri sv. mašah namenili misijonom. Bodimo velikodušni.
Letos bo še posebno »v živo«, ker bo med z nami po vsem svetu znan slovenski misijonar Peter Opeka. V Šentvidu pri Ljubljani bo misijonska vas,…
Postanite naročnik in bralec Misijonskih obzorij. Tako boste seznanjeni z življenjem in delom misijonarjev, hkrati pa boste podprli prebujanje misijonske zavesti v našem okolju. Letna naročnina za ta dvomesečnik je 9,00 eurov.

Škofijsko romanje ministrantov bo v soboto, 17. oktobra v Ljubljano. Kjer boste dan pred misijonsko nedeljo deležni vsega, zgoraj navedanega in si ogledali še marsikaj zanimivega. Naši ministranti in ministranke, vabljeni. Prijavite se še vsaj to zadnjo nedeljo.

ČESTITKA
Naša župljanka gospa Marija Rančigaj je obiskovala štiriletno Katehetsko pastoralno šolo v Celju in jo te dni uspešno zaključila z diplomo.
Naj pridobljeno znanje bogati njeno osebno življenje in omogoča še uspešnejše delovanje na katehetsko pastoralnem področju v domači župniji in širše v Cerkvi.
Naj Bog blagoslavlja uresničevanje naših voščil!

Katehetsko pastoralna šola vabi nove študente – tudi iz naše župnije.

MAŠNI NAMENI

NED—11.10.
28. ned. med letom
Filip, diakon
sklep tedna za življenje    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Faniko in ostale Praznikove
Slovesnost zakonskih jubilejev
15.00 Srečanje cerkvenih pevskih zborov -Šmartno ob Paki

PON. – 12.10.
Maksimilijan Celj., muč      
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene

TOR—13.10.
Koloman, mučenec    
19.00 za +Pavlo Hlastec -oblet.

SRE—14.10.
Kalist I., papež  
19.00 za +Ostrožnikove

ČET—15.10.
Terezija Velika -Avilska dev., cerkv. učiteljica    
17.00 za +starše Kapel in sorodnike (v Šentrupertu)
19.00 bogoslužje Božje besede

PET—16.10.
Marjeta Marija Alakok devica, redovnica    
19.00 za +Francija in vse Dobnikove

SOB—17.10.
Ignacij Antiohijski, škof,, mučenec    
19.00 za +Mojco Rojnik in vse Laznikove

NED—18.10.
29. ned. med letom
MISIJONSKA NEDELJA
Luka, evangelist
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Danijela in vse Brišnikove
Pri mašah darovanje za misijone

V tem tednu:
Sestanek tajništva ŽPS bo v četrtek ob 20.00 uri v župnišču. Člani vabljeni.

Sestanek za starše veroučencev četrtega in petega razreda gomilske skupine (od trnavske skupine pa tisti, ki so pretekli petek manjkali) bo v petek (16.10.) ob 17.15 uri, v župnijskem Domu srečanj. Starši, lepo vabljeni.

Mladinski – srečanje za dekleta in fante bo v soboto ob 19.45 uri v Domu s.

Bralci – v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Franc Skok II. Marija Rančigaj, Eva Skok
Dežurni ministrant(ka): Melanija Hadolin, Špela Pajer
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko