Oznanila za 41. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA  
2015_41-1
In Jezus jim je rekel:»Zaradi vaše trdosrčnosti vam je napisal to naročilo. Od začetka stvarjenja pa ju je Bog ustvaril kot moža in ženo. Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil ženi, in bosta oba eno telo;zatorej nista več dva, ampak eno telo. Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne loči.« (Mr 10,5–9)

BESEDA O BESEDI

KAJ POVEZUJE ZAKONCA? Mr 10,2–16

Danes je veliko mladih zelo radikalnih, ki bi se hoteli darovati s pridržkom. Nekateri se sploh ne želijo darovati, saj se sploh ne želijo poročiti. »Greva skupaj in bova poskusila, če bo šlo,« zatrjujejo. Zanimivo, da želijo delati poskuse na človeku, in to v dobi, ko že postavljamo pod vprašaj poskuse nad živalmi … Marsikdo reče: »Kaj pa se bo spremenilo, če se bova poročila?« »Nič in vse!« odgovorim. »Nič, če nimata vere, in vse, če jo imata. Če imata vero, verujeta, da je zakon zakrament, in ko pred Bogom izpovesta svojo ljubezen, Bog stopi v vajin zakon in blagoslavlja vajino ljubezen. Bog vaju spremlja in vama stoji ob strani.« Bog res vstopa v zakon, v odnos med možem in ženo in ju podpira, a le če sta onadva odprta zanj. Zakonca morata zato skupaj moliti, hoditi k maši in k zakramentom, biti skupaj in se pogovarjati. Ali lahko še kaj bolj poveže zakonca kot skupna molitev? Pa na to tako pozabljamo. – Vidimo, kako močen povezovalni člen zakona je Bog, in zato razumemo Jezusove besede: »Kar je Bog združil, tega naj človek ne ločuje« (Mr 10,9). Kako daljnosežne so te Jezusove besede, pa še bolj občutimo ob ločitvi zakoncev in ob trpljenju otrok, ki običajno spremlja ločitve. Ločitev lahko izredno rani enega od zakoncev, gotovo pa močno prizadene otroke. »Preden se zakonci ločijo, bi jim dejala, naj pomislijo na trpljenje otrok. Če bi ga poznali, se ne bi ločili,« je svojo izkušnjo izrazila žena, ki ji je razpadel zakon. Najbrž ni samo naključje, da Jezusovim besedam o trajnosti zakonske zveze sledi odlomek, ki opisuje Jezusovo sprejemanje otrok. Jezus na grajanje učencev odgovori z ljubeznivostjo do otrok in pokaže, kako so otroci potrebni sprejemanja in ljubezni, ki jim ga lahko daje ljubeč zakon ter razumevajoča družina.
Zakon ni samemu sebi namen, ampak mu je Kristus dal dostojanstvo zakramenta, zato ker je zakonska zveza v službi človeka, najprej zakoncev, nato še otrok. Zakon in družina sta izjemno pomembna, in kdor želi človeštvu slabo, ju bo razbijal in uničeval. Kristus pa, ki ljubi človeka, nas vabi, naj varujemo zakon. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

27. nedelja med letom – B

Nekega rabina je pred poroko obiskal mlad par, da bi se dokončno dogovorili o obredu. Ženin je predlagal: »Ali bi imeli kaj proti, če bi midva pri poroki, namesto da bi rekla, da si 2015_41-2obljubiva zvestobo ‘vse dni življenja’, to je do smrti, dejala, da do takrat, ‘dokler bo trajala ljubezen’? Pogovarjala sva se in si bila edina, da bi v tistem trenutku, ko bi drug do drugega ne čutila več ljubezni, bila najina dolžnost, da greva narazen.«
Rabin je odgovoril: »Ne, nič ne bomo spreminjali. Oba veva, da je danes v svetu veliko ločitev in da danes številni zakoni ne trajajo do trenutka, ko zakonca loči smrt. Toda nekaj bi vama rad položil na srce. Če bosta stopila v zakon z namenom: ‘Če ne bo šlo, se pač ločiva’, potem skoraj z gotovostjo trdim, da se bo to tudi zgodilo: šla bosta narazen. Spoštujem vajino iskrenost, a morata se zavedati, da zakonska obljuba ni samo obojestranska pripravljenost živeti skupaj, ampak obljuba, da bosta sprejela težave in nesporazume, ki so nujni del življenja dveh nepopolnih človeških bitij. Težko je ostati poročen, tudi ko vložiš v zakon vse svoje moči in sposobnosti. Če pa daš samo del sebe, potem praktično ni mogoče, da bi zakon obstal« (po: Zgodbe s semeni upanja)

Danes se začenja v Rimu sinoda o družini. Škofje z vsega sveta bodo na čelu z papežem 3 tedne iskali odgovore, kako bi lahko Cerkev pomagala družinam v vseh okoliščinah živeti polnejše življenje in s tem tudi popolneje uresničevati svoje poslanstvo v Cerkvi in svetu. Molimo za uspeh sinode!

Danes začenjamo v Cerkvi na Slovenskem Teden za življenje, ki bo s številnimi prireditvami – bogoslužji, molitvenimi srečanji, predavanji, dajalo poudarek vrednosti slehernega človeškega življenja. Uvodno bogoslužje bo danes ob 15.00 uri na Brezjah, pri katerem bo pel CPZ župnije Sv. Jurija ob Taboru.
Če se ne bomo udeleževali prireditev, vsaj molimo v ta namen!

Škofijsko romanje ministrantov bo v soboto, 17. oktobra v Ljubljano. Obiskali bodo Šentvid kjer bo misijonska vas in bo tam tudi misijonar Peter Opeka in si ogledali še marsikaj zanimivega. Naši ministranti in ministranke, vabljeni. Prijavite se župniku do tega torka zvečer.

Naslovljeno na vas

DRAGA ZAKONCA
Letos slavita pomembno obletnico poroke. Ozirata se nazaj na tisti dan, ko sta pred oltarjem izrekla svoj nepreklicni »Da«. Z zaupanjem gledata naprej – na pot pred vama. Vajinega jubileja se veselijo vajini najdražji, pa tudi vsa župnija. Zato vaju vabimo, da se v nedeljo, 11. oktobra udeležita slovesnosti zakonskih jubilantov, ki bo ob 10.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem, nato pa še družabnega srečanja v župnijskem Domu srečanj. To bo lepa priložnost za zahvalo Bogu in poživitev medsebojne povezanosti na skupni življenjski poti.

Hvaležni vama bomo, če bosta svojo udeležbo najavila (ni pa nujno) na: Župnija Gomilsko – tel. (03) 572 61 98. Vnaprej: »Hvala!«
V pričakovanju vajine udeležbe vaju toplo pozdravljamo.

Župnijski pastoralni svet in vaš župnik

Gornje vabilo velja vsem zakoncem, ki ste v tem letu obhajali pomenljivejšo obletnico poroke (10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, po zlati poroki pa vsako leto, saj je za potem vsako leto častitljivo). Če bi na vaš naslov ne bi prišlo vabilo (imamo pomanjkljive podatke), naj velja kar to splošno vabilo. Morda ga lahko posredujeta še kakšnemu paru, ki ga še nismo odkrili. Obveznosti nimate nobenih, razen da se srečanja udeležite.
Bo pa seveda še lepše, če boste prejeli zakramente
Naj bo praznovanje vašega poročnega lepo in blagoslovljeno za vas in vse naše občestvo.!

V septembru so bili krščeni ter postali v polnosti Božji otroci in bili pridruženi našemu župnijskemu občestvu:
v nedeljo, 20. septembra sestrici Tea in Lily Matić z Gomilskega, 2015_41-3
nedeljo zatem pa Luka Železnik, prav tako z Gomilskega.
Župljani se jih veselimo in jim voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botru in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

MAŠNI NAMENI

NED—4.10.
27. ned. med letom
Frančišek Asiški, red. u.
Začetek tedna za življenje
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo, Albina, Binija Stepišnik (v Šentrupertu)

PON. – 5.10.
Flora (Cvetka), devica        
19.00 za +Drago Osterman (Fajfarjevo) -30. dan

TOR—6.10.
Bruno, ustan. Kartuzij.    
19.00 za +Ljudmilo in Franca Rančigaj

SRE—7.10.
Rožnoven. Mati božja 
19.00 za +Antona Jelena

ČET—8.10.
Tajda, spokornica  
17.00 za +Miciko, starše in brata Korun (v Šentrupertu)
19.00 za +

PET—9.10.
Dionizij, škof in tovariši mučenci    
19.00 za +Marijo -oblet. in Ivana Knez

SOB—10.10.
Florencij in Kasij, muč.    
19.00 za +Ivana Vaš – oblet.

NED—11.10.
28. ned. med letom
Filip, diakon
sklep tedna za življenje
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 Za +Faniko in ostale Praznikove
Slovesnost zakonskih jubilejev
15.00 Srečanje cerkv. pev. zb. -Šmartno/P

V tem tednu:
Svetopisemska skupina se bo zbrala v četrtek ob 19.45 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni, da se tudi na novo pridružite.

Sestanek za starše veroučencev četrtega in petega razreda bo v petek (9.10.) ob 17.30 uri, v župnijskem Domu srečanj. Starši, lepo vabljeni.

Mladinski – srečanje za dekleta in fante bo v soboto ob 19.45 uri v Domu s.

Bralci – v nedeljo: I. Mojca in Jan Strožer II. Slavljenca Anton Rožič, Anka Trogar
Dežurni ministrant(ka): Jan Juhart, Luka Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl

11.10. bo v župnijski cerkvi slovesnost zakonskih jubilejev.