Oznanila za 44. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA  
2015_44-1
Jezus ga je nagovoril: »Kaj hočeš, da naj ti storim?« Slepi mu je rekel:»Rabbuní, da spregledam!« In Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je ozdravila.« In brž je spregledal in šel po poti za njim. (Mr 10,51–52)

BESEDA O BESEDI

ZNAMENJE BREZPOGOJNE PODARITVE Mr 10,46–5

Družboslovci danes govorijo o delni pripadnosti. Ljudje nikomur ne pripadajo več celostno in imajo zato več identitet. To se opaža tudi v verskem življenju. Uradno so člani Cerkve, a ne sprejemajo v vsem tega, kar uči, in se še manj držijo vseh njenih predpisov. Podobno se kaže v različnih novodobskih gibanjih, ki vzamejo iz različnih tradicij tisto, kar jim prija in sestavijo neko novo celoto všečnih stvari.
Evangelij o slepem Bartimaju pa je pripoved o poklicanosti nekoga, ki se popolnoma odloči za Boga. Ne gre samo za poročilo o ozdravljenju slepote, ampak za primer popolne odločitve za Kristusa. Bartimaj je dlje časa vpil in ni obupal, ko ga Kristus prvič ni slišal. S tem nas uči, naj tudi v duhovni suši vztrajamo v molitvi. Mnogi ljudje v takih primerih nehajo moliti ali pa opustijo mašo. Tako je postala že splošna praksa, da eno nedeljo pridejo k maši, dve pa ne. Tako ravnanje je napačno. Treba je vztrajati v redni molitvi in obisku maše, saj bo duhovna suša prešla in spet bomo okusili blagodejnost Gospodove bližine. – Kristus namreč sliši glas, se ustavi in da poklicati slepega. V tem dogodku se pokaže prava podoba Boga, ki sliši vpitje človeka v stiski in se mu bliža. Bartimaj »je odvrgel plašč, skočil pokonci in pohitel k Jezusu«. Plašč je bil beraču vse: vanj se je zavil ponoči (postelja) ali pokril pred dežjem in mrazom (hiša). Ko ga odvrže, nakaže, da zapušča vse, kar ima, in gre za Jezusom! Ko mu drugi rečejo, da ga Jezus kliče, bi slepi lahko menil, da ga imajo za norca in se bodo naslajali nad njegovim spotikanjem, ko bo hitel naproti Kristusu, kakor so najbrž že kdaj storili. Vendar popolnoma zaupa Gospodovemu klicu. (po: B.Rustja,Tvoj obraz iščem)

30. nedelja med letom – B – žegnanjska

Če bi Kristusu pustili, da prešine vse naše bitje, če bi imeli oči dovolj čiste, svet za nas ne bi bil več ovira, ampak nenehno povabilo, naj delamo za Očeta, da bi po Kristusu prišlo na zemljo njegovo kraljestvo, kakor je v nebesih. Prositi moramo Boga za vero, da bi znali gledati življenje.
Če bi znali gledati življenje z Božjimi očmi, bi vse življenje postalo znamenje, bilo bi kot neštevilni migljaji ljubezni Stvarnika, ki išče ljubezen svoje stvari. Oče nas je postavil na svet, pa ne zato, da bi hodili po njem z zaprtimi očmi, ampak zato, da bi šli za njim po sledi, ki jo je zapustil v stvareh, dogodkih in ljudeh. Da bi spregledali! Da bi v vsem odkrivali Boga.
Niso potrebne dolge molitve, da bi v najbolj drobnih opravkih svojega vsakdana življenja odprli oči, se prijateljsko nasmehnili Kristusu in stopili za njim. (po: M. Quist, Molitve)

Praznujemo obletnice posvetitve naših cerkva

To nedeljo se Bogu zahvaljujemo, da imamo te lepe cerkve, hiše molitve in prostore najsvetejše daritve, Božje hiše in naše duhovne domove. Zahvaljujemo se za vse Božje darove, ki jih prejema v njih.
Zahvaljujemo se za vse dobrotnike naših cerkva, za vse, ki skrbijo za njihovo vzdrževanje in olepševanje, ki jih čistijo in krasijo in za vse, ki kot bogoslužni sodelavci omogočate, da služijo svojemu poslanstvu, za katero so bile tudi posvečene. Vsem tem gre tudi zahvala župnije.
Slava in čast Bogu. Hvala vam vsem, dobri ljudje-

/Danes si v župnijski cerkvi na stenah ladje poglejte posvetilne križe. Na mestih kjer je škof – posvečevalec mazilil cerkev je v krogu naslikano znamenje križa…/

Priložnost za srečanje in pogovor z misijonarjem Petrom Opeko pa bo še prihodnjo nedeljo, 25. oktobra ob 18.00 uri pri Sv. Jožefu v Celju. Vabljeni.
Vse leto pa boste v stiku z misijonarji, če boste postali naročniki in bralci Misijonskih obzorij. Tako boste seznanjeni z življenjem in delom misijonarjev, hkrati pa boste podprli prebujanje misijonske zavesti v našem okolju.

Naslovljeno na vas

Danes pa z mislimi pri naših kandidatih za sv. birmo. Ti naj bi bili tudi tisti, ki naj bi sev 2015_44-2bližnji prihodnosti pridružili zgoraj imenovanim, da bi naše cerkve nikdar ne bi bile le dragoceni kulturno zgodovinski spomeniki, ampak žarišča duhovnega življenja in viri moči za gradnjo boljšega sveta in lepše prihodnosti – tudi na tem lepem koščku naše domovine. Zato jih podpirajmo z lepim zgledom, molitvijo, lepo besedo, … Marsikateri od teh kandidatov pogreša trdnejšo podporo svojih domačih. Pomembna bo tudi izbira botrov, da bi bili »ugoden dejavnik« pri njihovi verski rasti in duhovnem zorenju. Kdor to lahko bil, naj napravi to dobro delo, če ga bo kateri od teh kandidatov zaprosil.
Za vse nas – za starše, za vse člane družin naših birmanskih kandidatov, za nas, ki smo s strani Cerkve zadolženi sodelovati pri tej pripravi na krščansko življenje, pa je to Božji klic, da najprej pri sebi kaj popravimo, izboljšamo in dopolnimo na področju našega krščanskega življenja. Če bodo videli, da se pri nas kaj premika v pravo smer, tudi oni ne bodo obtičali na mestu. Saj je pri njih toliko pristnega hrepenenja po Lepem, Dobrem, Resničnem.
Molimo zanje in zase: Sveti Duh, daj nam edino potrebne vednosti!
Sveti Duh, navdihuj nas, da bomo znali izvrševati dobra dela!

KARITAS vas vabi, da ob 1. novembru namesto množice sveč in rož, prižgete svečko manj, prihranjen denar pa namenite ljudem v stiski.
Prižiganje sveče in njen plamen sta izraza duhovne povezanosti z umrlimi sorodniki in prijatelji, vendar je v času velike ogroženosti okolja in velikih stisk družin v Sloveniji, prav, da ob tej priložnosti vsaj majhen plamenček sveče zagori tudi v obliki upanja za ljudi v stiski.
V Sloveniji se vsak dan soočamo s prihodom večjega števila beguncev in migrantov s kriznih področij Bližnjega vzhoda. Zato želimo k sodelovanju povabiti vse, ki ste pripravljeni zavihati rokave pri razdeljevanju hrane, oblačil in druge pomoči. Kdor želi pomagati, se naj obrne na Župnijsko Karitas.
Jezus je rekel: …«lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli.«
MAŠNI NAMENI

NED—25.10.
30. ned. med letom
ŽEGNANJSKA NEDELJA
Darinka, mučenka    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo in starše Jerman Jager
»mladinsko otroška sv. maša – kandidati za sv. birmo se predstavijo

PON. – 26.10.
Demetrij, mučenec  
17.00 za rajnega (S.)

TOR—27.10.
Sabina Avil., mučenka  
7.00 za +Antona Jelena

SRE—28.10.
Simon, Juda Tadej, ap.    
17.00 za +Alfonza Tekavca -oblet.

ČET—29.10.
Ermelinda, devica
15.30 za +Marijo -oblet., vse Petrovčeve (v Šentrupertu)
17.00 bogoslužje Božje besede

PET—30.10.
Marcel, mučenec    
17.00 za pokojno (B.J.)

SOB—31.10.
Bolfenk, škof    
17.00 za +Alojza Lukmana

NED—1.11.
VSI SVETI
Vigir, škof
Dan spomina na mrtve    
7.00 češčenje, spoved – p A. Urbancl
7.30 za vse župljane – žive in rajne
14.00 za vse verne rajne
Molitev na pokopališču
16.00 za +Franca Šrama (v Šentrupertu)
Molitev na pokopališču Šentrupert
18.00 molitev rožnega venca v župn. cerkvi

Ta teden bodo veroučne počitnice – veroučenci toliko bolj vabljeni k sv. maši

Sestanek svetopisemske skupine bo v torek ob 18.00 uri v župnišču. Lepo vabljeni – tudi na novo.

Mladinski – srečanje za dekleta in fante v soboto ,7. nov. ob 18.30 uri.

Bralci – v nedeljo: -na praznik: pri kateri sv. maši boste, bodite na razpolago za branje
Dežurni ministrant(ka): vsak en dan v tednu, v nedeljo – na praznik pa vsi.
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas