Oznanila za 47. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2015-47-1
In tedaj bodo videli Sina človekovega priti na oblakih z veliko močjo in slavo. Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo prešle. Za tisti dan ali uro pa nihče ne ve, niti angeli v nebesih niti Sin, ampak le Oče. (Mr 13,26.31–32)


BESEDA O BESEDI

KAJ BO OSTALO OD NAŠEGA ŽIVLJENJA? Mr 13,24–32

Sodobni človek nerad govori o koncu sveta in seveda o lastnem koncu, smrti. Danes otrok natančno ve, kako je prišla na svet njegova sestrica, ne sme pa ničesar vedeti, kako je umrla in bila pokopana njegova stara mama. Najbrž je ta beg pred smrtjo posledica negotovosti sodobnega človeka, ki ne vidi nobene trdne opore v življenju.
Kristus je v svojem oznanjevanju govoril tudi o končni prihodnosti sveta in človeka. Tako v današnjem evangeliju beremo temno napoved: »V tistih dneh, po tisti veliki stiski, bo sonce otemnelo in luna ne bo dajala svoje svetlobe. Zvezde bodo padale z neba in nebeške sile se bodo majale« (Mr 13,25). Morda smo se ljudje osredotočili na grozote in stiske ob koncu sveta, opisane v evangeliju. Toda Jezusove besede nas nočejo prestrašiti. Ravno nasprotno! Kljub temu da bo med narodi velika stiska in bodo nastopili hudi časi, se tistim, ki zaupajo v Boga, ni treba bati: »Tedaj bodo videli Sina človekovega priti na oblakih z veliko močjo in slavo. In takrat bo poslal angele in zbral svoje izvoljene od štirih vetrov, od konca zemlje do konca neba.« Podobno pravi tudi prerok Daniel v prvem berilu: »V tistem času (velike stiske) bo rešeno tvoje ljudstvo« (Dan 12,1).  Bog tistih, ki zaupajo vanj, tudi v največji nesreči ne bo zapustil, ampak bo prišel k njim.
To Kristusovo oznanilo je polno upanja, ki nas navdaja ob tesnobi, da bo gotovo nastopil naš osebni konec, pa tudi konec sveta in vesolja. A tudi ko bo vse propadlo, ko ne bo več nobene trdne točke, ostaja velika in edina trdnost Bog. Kristus v današnjem evangeliju ne govori samo, kaj bo prešlo, ampak predvsem govori o tem, kaj bo ostalo: »Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo prešle«.
Vse, kar je na svetu, bo minilo, ostalo bo samo tisto, kar je Božje. »Bog je ljubezen« (1Jn 4,8), zato bo ostalo to, kar smo v življenju povezali z Božjo ljubeznijo! Trudimo se predvsem v tej smeri. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

33. nedelja med letom – zahvalna v Šmatevžu

Vsako živo bitje ima na zemlji svoj čas, da vzklije, se razvije in premine. Bog je v svoji previdnosti in modrosti tudi naše bivanje tako uredil, da se ne izmakne tej zakonitosti. To je za človeka od vsega najbolj boleče. Človek mora tudi sredi največjega zagona nekega dne vse odložiti in pustiti.
Mnogi ljudje so že večkrat napovedali konec sveta. Mnogi to še vedno poskušajo, nam, ki  verujemo, je pa zadosti jasno rečeno: »Za tisti dan ali uro ne ve nihče, niti angeli, ne Sin, ampak le Oče.«
Na zaskrbljena vprašanja, ki jim je vselej primešana šibka vera, odgovarja Kristus in našteva zunanja znamenja – zamenja konca sveta. Preko teh opozarja tudi na dušne stiske. Vso oporo in pomoč nam zagotavlja v presveti evharistiji in nas vabi, naj se trudimo drug z drugim živet stanovitno, saj bomo le tako rešili svoje duše.
Ne gre namreč za to, kdaj bo konec sveta, ampak kako ga bomo pričakali. (po: Bogoslužno leto B)
2015-47-2
Skupaj moramo postati blaženi.
Skupaj moramo priti k Bogu,
skupaj stopiti predenj.
Ne smemo drug brez drugega
srečati dobrega Boga.
Le kaj bi rekel, ko bi se
vrnili k njemu brez drugih?
(Charles Peguy)

V nedeljo, 15.11. ob 10.00 uri v cerkvi v Šmatevžu
V nedeljo, 22.11.  ob 10.00 uri v cerkvi v Grajski vasi
(V nedeljo , 29.11. pa ob 10.00 uri  v župnijski cerkvi otroška sv. maša s predstavitvijo kandidatov za prvo sv. obhajilo)
V cerkvi v Šentrupertu pa bo zahvala na prvo nedeljo v decembru
POZOR: ko bodo sv. maše v podružnicah, na Gomilskem  ne bo druge maše ob 10.00 uri !!!
    

Naslovljeno na vas

Teden zaporov – od 15 do 21. novembra 2015
Odlomek iz desetega poglavja pisma Hebrejcem, ki je v drugem berilu nedelje tedna zaporov (33. nedelje med letom), nas vodi k prepoznavanju, da smo po Božji volji postali sveti z daritvijo telesa Jezusa Kristusa, enega za vse in enkrat za vselej. Da je njegovo telo postalo zagrinjalo, skozi  katero lahko vstopimo in pričnemo novo in živo pot. Novo pot življenja z očiščenim srcem in oprano krivdo. Novo pot življenja v upanju, da se oprimemo Božje obljube in s tem spodbujamo drug drugega
Teden zaporov nima namena niti častiti niti pomilovati posameznikov ali skupin povezanih z zapori, ampak osvetljuje resničnost in potrebe različnih skupin ljudi, ki se jih zapor dotika. Gre za prepoznavanje osebne vloge, da prosim Božje milosti za skupine in posameznike, ki so se znašli v situaciji hudodelstva. Mnogi doživljajo bolečino in ranjenost, občutek nemoči in nepravičnosti, mnogi se počutijo izločene in zasramovane, mnogim primanjkuje občutek odgovornosti ali korak odpuščanja. Potrebna je nova in živa pot.
Kdaj imam občutek, da v življenju kar čakamo in čakamo, pozabljamo pa, da imamo še možnosti, da tako sami stopimo na novo in živo pot kot tudi, da ohrabrimo sočloveka, da to stori in ga spodbujamo, da vztraja.
Oškodovane in odgovorne osebe, njihove družine, vsi, ki delajo z njimi, člani skupnosti … Po mojih rokah se jim ponujajo možnosti za njihovo srce, da iz njega ponovno zraste drevo, ki bo pognalo liste in sadove. To je tudi simbol, ki predstavlja letošnji teden zaporov.                                                Robert Friškovec, zaporniški kurat

Slomškovo bralno priznanje 2015/16
Slomškovo bralno priznanje (SBP) nas že šestnajsto leto zapored spodbuja, da bi tako otroci kot odrasli radi segali po branju, ki izhaja iz življenja in vodi k Življenju. Nekatere knjige za SBP so vesele in navihane, druge bolj resne in razmišljujoče. Prav vse pa nas navdušujejo, da bi z njihovo pomočjo ujeli tisto srečo, ki Boga postavlja na prvo mesto, da je potem vse drugo na pravem mestu. K temu vabi tudi letošnje geslo izpod peresa bl. Antona Martina Slomška: »Brez Boga ni sreče doma.« Pri nas je bili v preteklem veroučnem letu kar uspešen začetek, pa naj bi se letos še več bralcev odločilo za sodelovanje.

MAŠNI NAMENI

NED—15.11.
33. ned. med letom
Leopold, knez
Zahvalna v Šmatevžu
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Radota in starše Drev (v Šmatevžu)
Začetek tedna zaporov

PON. – 16.11.
Marjeta Škotska, kralj.
17.00 za vse verne rajne

TOR—17.11.
Elizabeta Ogr., redovn.
17.00 za +Antona Jelena -oblet.

SRE—18.11.
Posvetitev bazilike Petra in Pavla
17.00 za +Karla -oblet. in Marijo Tekavc

ČET—19.11.
Anastazij II., papež
15.30 za+Družino Podgoršek-Medenove
17.00 za +Ivana Vadlana in vse njegove

PET—20.11.
Edmund, kralj
17.00 za +Anico Košenina -oblet.

SOB—21.11.
Darovanje Dev. Marije
17.00 za +družino Šket-Mohorjeve

NED—22.11.
KRISTUS, KRALJ VESOLJSTVA
Cecilija, dev., mučenka
Zahvalna v Grajski vasi
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Amalijo in Vinkota Topovšek in sorodnike

V tem tednu:
Župnijski pastoralni svet bo imel sejo v četrtek ob 19.30 uri Domu srečanj. Vsi člani, lepo vabljeni.

Sestanek za starše veroučencev šestega razreda šentrupertske  skupine bo v petek ob 17.45 uri v Domu srečanj na Gomilskem. Vsi starši, lepo vabljeni.

 Mladinski – srečanje za dekleta in fante  v soboto, ob 18.30 uri.

Bralci – v nedeljo: I. Matjaž Rožič, Jure Vasle   II. v Grajski vasi: ki bodo tam pri maši
Dežurni ministrant(ka): Valerija Jernejc, Neža Novak
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl