Oznanila za 5. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-05-1
Ko so to slišali, so se vsi v shodnici razsrdili. Vstali so, ga vrgli iz mesta in odvedli na rob hriba, na katerem je bilo njihovo mesto sezidano, da bi ga pahnili v prepad. Toda on je šel po sredi med njimi – in je odhajal. (Lk 4,28–30)

BESEDA O BESEDI

LJUBEZEN JE POT DO DRUGEGA  Lk 4,21–30

Nekajkrat sem se v življenju »opekel«, ker sem k bližnjemu pristopil s predsodki, ki so mi jih pomagali ustvariti drugi ljudje, ali pa sem jih »pridelal« kar sam. V drugih sem videl tisto, kar sem želel videti. Hotel sem jim pripisati lastnosti, ki sem jim jih želel pripisati, nisem pa se poglobil v tiste, ki so jih imeli. Tako sem si ustvaril pregrado, ki mi je otežila pristop k sočloveku.
Nekaj podobnega so storili Jezusovi rojaki iz mesta Nazaret, kjer je odraščal. V Jezusu so videli le Jožefovega sina. Mislili so, če bi imel kaj, kar bi lahko dal, potem bi moral to dati najprej njim. Ker niso pokazali pravega navdušenja zanj, tam ni storil nobenega čudeža, ampak je rojakom povedal, da ni pomembno, kdo si (tujec, domačin, rojak …),  ampak, koliko vere imaš. V Božjem kraljestvu ni privilegirancev. Božja ljubezen deluje tam, kjer sta človeška potreba in vera, ki je to pomoč pripravljena sprejeti. Kristus je navedel tudi dva primera iz zgodovine: Elija je pomagal vdovi iz Sarepte in v času preroka Elizeja je bil ozdravljen Naaman. Tako Elizej kot vdova sta bila tujca in pogana, a sta verovala in sta bila pripravljena sprejeti pomoč.     Vera je drža sprejemanja. Tako znova vidimo, da vere ne smemo zožiti samo na razumsko dejanje, ampak celostno sprejetje, in je zato ne moremo ločiti od življenja, tega pa od ljubezni. Ker vera pomeni celostno sprejemanje, pomeni ljubezen. Zato velja: bolj ko boš ljubil Boga, bolj ga boš spoznal. Bolj ko boš ljubil Cerkev, globlje jo boš spoznal. Bolj ko boš ljubil človeka, bolje ga boš spoznal. Ljubezen odpira nove in neizmerne razsežnosti, saj pravi sv. Pavel v  znamenitem hvalospevu ljubezni, ki ga beremo v drugem berilu današnje nedelje: »Ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje. … Ne misli hudega, ne veseli se krivice, veseli pa se resnice« (1 Kor 12,4–6).     Prosimo Gospoda, da bi se v moči in luči ljubezni zmogli bližati sočloveku in Bogu. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

4. nedelja med letom – C  – nedelja Svetega pisma

Vsako nedeljo slišimo poučne odlomke Svetega pisma, torej je nedelja Svetega pisma vsaka nedelja. Kakšen pomen ima zato posebna nedelja Svetega pisma?
Na drugem vatikanskem koncilu (1962–1965) so pred vsakim zasedanjem škofov vsega sveta v procesiji prinesli Sveto pismo in ga počastili. Pomemben sad tega koncila je dogmatična konstitucija o Božjem razodetju, ki vernikom zelo priporoča branje Svetega pisma; spremljati ga mora molitev, “da to branje postane pogovor med Bogom in človekom”. V duhu tega priporočila so slovenski škofje na predlog svetopisemskih strokovnjakov leta 1990 zadnjo nedeljo januarja razglasili za nedeljo Svetega pisma. Spoznavali naj bi vrednost Božje besede za naše življenje. Za otroke matere Cerkve je Sveto pismo “trdnost vere, hrana in neusahljiv studenec duhovnega življenja” (Kompendij KKC 24). Še posebej bi nas naj spodbudila, da bi redno jemali v roke Sveto pismo in knjige, ki nam njegovo vsebino razlagajo. (po: Sivester Čuk)

Čestika in zahvala bogoslužnim bralcem

Nedelja Svetega pisma, ki jo to nedeljo obhajamo, je poseben dan za bogoslužne bralce. Opravljate zelo pomembno poslanstvo, saj pri najodličnejšem dogajanju sv. maše zbranemu občestvu delite duhovno hrano Božje besede.
Za vam danes čestitamo in se vam zahvaljujemo za ta prispevek k dejavnemu sodelovanju pri bogoslužju. Še posebno, ko ste pripravljeni stopiti k ambonu, ko niste »dežurni bralec«.  Ste sejalci Božje besede. Naj ta setev obrodi v vašem življenju še posebno bogate sadove!

Danes se vračajo naši kandidati za sv. birmo z duhovnih vaj – birmanskega vikenda.2016-05-2 Od petka so bili v Marijinem domu pri sestrah salezijankah (don Boskovih) na Bledu. Upamo, da so se duhovno obogatili in bo nadaljna priprava na sv. birmo dobila nov zagon.

Naslovljeno na vas

Z JANUARSKE  SEJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA (ŽPS)

Na zadnji seji ŽPS, ki je bila v  četrtek, 21. januarja je bila  tema meseca »Družina  –  živo občestvo«. Kot taka naj bi imela svoje člane vključene v živa občestva župnije. To je do neke mere že kar lepo udejanjeno v naši župniji, a še daleč na dovolj. K temu župnijsko občestvo lepo vabi družine, pa tudi med seboj naj bi se k temu spodbujalo. Še večje število sodelujočih v župnijskih skupinah – občestvih bo v korist družinam in župniji.

Drugo leto bo že 10 let od zadnjega župnijskega misijona pri nas. Ta na bi bil vsaj vsako deseto leto – torej 2017. leta.  Priprava naj bi trajala  eno leto. Zato naj bi v letošnjem postnem času začeli pripravo na župnijski misijon.  Zato bo potrebno tudi naprositi bodoče misijonarje, da bodo spremljali pripravo.

V okviru meseca verskega tiska je tekla beseda tudi o tem. Strinjali smo se, da ima verski tisk kljub številnim novim elektronskim medijem nepogrešljivo vlogo. Predstavljene so bile tudi nekatere manj znane in nove publikacije: molitveno bogoslužni Magnifikat, mladinski Najst, Misijonska obzorja, …

Dogodki, slovesnosti v tem letu; obred pepeljenja tudi na prvo postno nedeljo (14.2), 10.3. obletnica smrti duhovnika Izidorja Završnika, 8.5 sv. birma, 29.5 prvo sv. obhajilo, oratorij, župnijski dan in še kaj nepredvidenega.

Ob statistiki je izstopalo vprašanje, zakaj tako malo cerkveno poročenih staršev.

Člani ŽPS so zaskrbljeni nad premajhno udeležbo  kandidatov za prvo sv. obhajilo in sv. birmo ter njihovih družin pri nedeljskih sv. mašah.

KARITAS  – Škofijska Karitas Celje ponovno vabi k sodelovanju pri prostovoljnem delu z begunci v Dobovi. Vsak dan potrebujejo tri prostovoljce za 8-urno delo. Delo vključuje pripravo paketov hrane, razdeljevanje paketov in pripravljanje prostora.
Vabljeni mladi, brezposelni in vsi, ki bi radi naredili kaj koristnega. Informacije  tel. 031 280 574 (Marija).

MAŠNI NAMENI

NED—31.1.
4. nedelja med letom-nedelja Svetega pisma
Janez Bosko, duhovnik ustanov. salezijancev  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
8.45 srečanje bogoslužnih bralcev
10.00 za +Štefana Vnučeca – oblet.

PON. – 1.2.
Sever, škof  
17.00 za +Koroščeve
za +Antona Pintarja

TOR – 2.2.   
Jezusovo darovanje-svečnica 
7.30 za +Franca Vasle in vse Horvatove
17.00 za +Marijo -oblet., vse Tiseljnove
Pri obeh mašah blagoslov sveč

SRE – 3.2.
Blaž, škof
17.00 za +Blaža in Terezijo Šram
Blagoslov sv. Blaža

ČET – 4.2. – prvi čet.
Gilbert, redov. ustan.    
15.30 za duhovne poklice (v Šentrupertu)
17.00 za +Antona Jelena
Molitev za duhovne poklice

PET – 5.2.  -prvi petek
Agata, devica, mučen. 
17.00 za +Viljema in Pavlo Natek
Litanije Jezusovega srca

SOB – 6.2. -prva sob.
Pavel Miki, japon. muč.    
17.00 za +Jožefa (r.d.) in Frančiško Rožič
Litanije Matere Božje

NED – 7.2.
5. nedelja med letom    
Rihard, kralj    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Štuseja (v Šentrupertu)

V tem tednu bo prvi četrtek, petek prva sobota. Vabljeni k zakramentom.

Versko srečanje za odrasle: bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Tema bo zakonsko družinsko življenje, naslov pa: Zakaj v zakonsko skupino? Gosta – voditelja srečanja bosta zakonca Kanjir. Lepo vabljeni!

Mladinski: bo v soboto ob 18.00 uri v Domu srečanj. Dekleta in fantje, lepo vabljeni. Pred tem pa na bi v sredo od 15. ure dalje pospravili jaslice v župnijski cerkvi. Prosim.

Bralci v ned.: I. Mojca in Jan Strožer II. Petra Basle, Matjaž Rožič
Dežurni ministrant(ka): Valerija Jernejc, Neža Novak
Urejanje župnijske cerkve: Grajska vas