Oznanila za 11. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-11-1
Ko pa ga niso nehali vpraševati, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« In spet se je pripognil in pisal po tleh. Ko pa so to slišali, so drug za drugim odhajali ven in je ostal sam in žena v sredi. (Jn 8,7–9)

BESEDA O BESEDI

KAKO LJUBITI GREŠNIKA? Jn 8,1–11

Kristjan mora razlikovati med zmoto in tistim, ki se moti, med grehom in grešnikom. Vedno moramo zavračati zmoto in greh, a sprejemati grešnika. Čudovito »lekcijo« o tem sprejemanju nam je dal Jezus v evangeliju današnje nedelje. Jezus ni obsodil žene, ki so jo potem, ko so jo zasačili pri prešuštvovanju, pripeljali k njemu. S tem ni hotel reči, da je vse dovoljeno in da je vseeno, ali delamo prav ali narobe, dobro ali slabo. Grešnice ni obsodil, ker mu je vsak človek dragocen. Ni pa pritrdil zlu, grehu, ki ga je naredila žena. Zanj greh ostaja greh, vreden vsake obsodbe. Tudi nečistovanje in zakonska nezvestoba sta greh. Kristus ne izda resnice. Kajti ko bi te ali druge grehe odobraval, bi grešnici rekel nekako takole: »Pojdi, a drugič bodi bolj previdna, da te ne zasačijo!« Tako pa ji je rekel: »Pojdi in odslej ne greši več!« (Jn 8,11). –  Kristus je vedel, da grešnici ne bo čisto nič pomagal, če jo bo tudi on obsodil in izpolnil zahtevo množice (večine!), ki jo je pripeljala. Končno je v tistem trenutku tudi sama vedela, da je storila napako. Zato jo je sprejel tako, kakršna je – kot grešnico; ne zato, ker bi njen greh odobraval, ampak ker ljubi vsakega človeka in mu s to ljubeznijo želi omogočiti spreobrnjenje. To je tudi cilj sprejemanja grešnikov: da bi na sebi občutili razumevanje in ljubezen, ki bi jim pomagala k spreobrnjenju.
Marsikdo izmed nas je že doživel odpuščanje. Ali nam ni lepo, ko nas drugi sprejme kljub temu, da imamo napake? Gotovo smo to občutili v odnosu z Bogom. Ali ne bi bilo lepo, če bi si izbrali za sklepno postno nalogo, da bomo zavračali greh in zmoto, ljubili in sprejemali pa grešnika ter tistega, ki se moti? Morda mu bomo s tem olajšali pot do Jezusa, ki je iz ljubezni trpel in umrl za vsakega človeka. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

5. postna nedelja – C

ODPUŠČANJE NI PRELAGANJE ODGOVORNOSTI NA BOGA

»Dà, vse imam za izgubo zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda, zaradi katerega sem vse zavrgel in imam za smeti, da pridobim Kristusa, … da bi spoznal njega in moč njegovega vstajenja ter svoj delež pri njegovem trpljenju, tako da mu postajam podoben v njegovi smrti. (prim. Flp 3,8.10)

Cilj, ki ga zasleduje apostol Pavel (in ga želi s Pismom Filipljanom približati tudi nam), je spoznanje Jezusa Kristusa. Pomembna značilnost tega spoznanja Kristusa je v tem, da spozna moč njegovega vstajenja. »Moč vstajenja« je bržkone v tem, da ni v človekovem življenju ničesar več, kar se ne bi moglo spremeniti. Jezusovo vstajenje kaže, da za Božjo moč niti v smrti ni meje. Vse v nas lahko pritegne v Jezusovo vstajenje v novo življenje, ki bi nam ga rad podaril.

Vendar »moč vstajenja« za apostola pomeni tudi, da skupaj s Kristusom trpi in mu bo enak tudi v njegovi smrti. Jezusovo vstajenje daje Pavlu moč, da se sooči s trpljenjem, ki ga je deležen pri oznanjevanju evangelija. Tega trpljenja si ne izbira. Vendar se ga ne boji sprejeti, ko ga zadene. Saj ve, da je v svojem trpljenju deležen Jezusove usode. Namesto da bi tarnal zaradi trpljenja, čuti ravno v stiskah svojega življenja globok osebni odnos do Jezus Kristusa.

Kako pa ti razlagaš trpljenje, ki te zadene? Tarnaš, da te je zadelo? Ga očitaš Bogu? Ali ga zmoreš v veri v vstajenje sprejeti kot prehod k resničnemu življenju, ali celo kot prostor, kjer smeš na poseben način doživeti občestvo z Jezusom? Poskusi stiske, v katere vedno znova prihajaš, videti kot priložnosti, da spoznaš skrivnost Jezusa Kristusa in bolje razumeš Jezusovo smrt in vstajenje. Tedaj boš bolj sproščen in boš svoje življenje tehtal z več zaupanja, brez strahu pred tem, kar bi se ti na tvoji poti lahko zgodilo in kar bi ti jo lahko prekrižalo. (po: A. Grün, Veselje bo popolno)

Naslovljeno na vas

Svetoletno romanje v celjsko stolnico bo v nedeljo, 13.3. začetek slovesnega bogoslužja, ki ga bo vodil naš škof, bo ob 15. uri. Če bo dovolj  prijavljenih (do srede zvečer) bo ob 14.00 peljal  avtobus. Pojdimo skozi »sveta vrata«!

RADIJSKI MISIJON NA RADIU OGNJIŠČE – od 13.3 do 20.3.
Radijski misijon 2016: Jezus, obličje božjega usmiljenja
Od 13. do 19. marca 2016 bo v programu Radia Ognjišče potekal 11. Radijski misijon, ki ga bodo vodili papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa in slovenski bratje kapucini. Letošnja posebnost bo tudi v tem, da bo v času misijona po Sloveniji romala relikvija svetega patra Pija, ki ga je papež Frančišek imenoval za sozavetnika svetega leta usmiljenja.
Odprite Radio Ognjišče. Tam boste zvedeli tudi urnik misijonskega dogajanja.
(Ker upamo, da bo pred veliko nočjo tudi drugo leto radijski misijon, je tudi zaradi tega prav, da bo naš župnijski misijon drugo leto pred božičem)

Obisk bolnih za veliko noč po domovih: nekateri so prejeli zakramente že na prvi petek (kateri želijo lahko tudi sedaj), ostali pa boste imeli za to priložnost:
v Grajski vasi v soboto dopoldne, na Gomilskem, v Zaklu in Šmatevžu v nedeljo popoldne,
v Šentrupertu in Trnavi v ponedeljek dopoldne.

2016-11-2

MAŠNI NAMENI

NED – 13.3. papeška
5. postna nedelja, tiha
Kristina, mučenka     
7.00 češčenje, 2 spovednika in med mašama
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Rojnika – oblet.

PON. 14.3.
Matilda, kraljica    
17.00 za +Sternadove

TOR – 15.3.  
Placid, redovnik 
17.00 za +Marijo (god) in Ivana Knez

SRE – 16.3.
Herbert, škof 
17.00 za +Filipa Slakana (r. d.)

ČET – 17.3.  
Patrik, škof, misijonar 
15.30 križev pot: za dar odrešenja (v Šentrupertu)
za +Petrovčeve
17.00 za +Jožefa Tiselja (god)

PET – 18.3.  
Benedikt, škof    
17.00 križev pot: za prvoobhajance
za +Andreja Urankarja -oblet.

SOB – 19.3.  
Jožef, Jezusov rednik
Začetek tedna družine  
7.30 za očete, tudi pokojne
17.00 za +Jožeta Turka in sorodnike

NED – 20.3.
CVETNA NEDELJA
Klavdija, mučenka    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 blagoslov zelenja, butar
za +Antona Pintarja

Ta teden:  izdelava butar. V nedeljo  bo ob 10. uri pri pokopališču (če bo lepo vreme, sicer pa v cerkvi) blagoslov, nato sprevod v cerkve.

Sestanek župnijskega pastoralnega sveta bo v četrtek ob 19.30 v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Versko srečanje za odrasle: smo v sredo za letos zaključili.

Kandidati za prvo sv. obhajilo  (3. razred) bodo sodelovali pri križevem potu v petek ob 17.00 uri. Zaželjeno je, da bi bili  z njimi  tudi starši.

Mladinski: bo v soboto ob 18.00 uri v Domu srečanj. Dekleta in fantje, lepo vabljeni.

Bralci v ned.: branje pasjona, zato naj bodo na razpolago za branje vsi, pri sv. maši h kateri bodo prišli..
Dežurni ministrant(ka): Jan Juhart, Luka Rožič Plazovnik
Urejanje župnijske cerkve: Zakl