Oznanila za 15. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-15-1
On jim je rekel: »Vrzite mrežo na desno stran čolna in boste našli.« Vrgli so torej in zaradi obilice rib je že niso več mogli izvleči. Oni učenec, ki ga je Jezus ljubil, je torej Petru rekel: »Gospod je!« Ko je Simon Peter slišal, da je Gospod, si je opasal haljo, bil jo je namreč slekel, in se vrgel v morje. (Jn 21,6–7)

BESEDA O BESEDI
 
LJUBITI BOLJ Jn 21,1–19

Jezus Petra v drugem delu današnjega evangelija sprašuje: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš BOLJ kot tile?«. Zakaj Kristus uporabi tako občutljive besede, ko Petra sprašuje o njegovi ljubezni? Ko Sveto pismo govori, da Bog nekoga bolj ljubi, hoče reči, da mu daje posebno nalogo. Jezus v sklepnem odlomku Janezovega evangelija Petru izroča skrb za Cerkev: »Pasi moja jagnjeta!« in zdi se, kakor bi z besedami, ali ga Peter ljubi bolj, hotel apostolu reči: »Poglej, Peter, ti boš vodil Cerkev. Moj namestnik na zemlji boš in velikokrat boš moral reči stvari, ki nekaterim ne bodo všeč. Mnogi ti bodo nasprotovali, še več ljudi te ne bo razumelo. Včasih boš sam. Tudi trpel boš, preganjan boš zaradi mene. Ali me boš takrat ljubil BOLJ kot drugi?«
Peter Kristusu trikrat zagotovi, da ga ljubi, pritrdi, da ga ljubi bolj kot drugi. Sv. Avguštin v treh Petrovih pritrditvah vidi »odkup« za tri zatajitve. Ko Kristus dobi to Petrovo zagotovilo, mu izroči skrb za Cerkev, kakor bi mu hotel reči: »Ker mi zagotavljaš, da me ljubiš BOLJ kot drugi, ti bom dal BOLJ odgovorno in BOLJ težko nalogo kot drugim.« Dal mu je nalogo, naj »utrdi brate« (Lk 22,3) v veri.
Vsakega kristjana Kristus kdaj pa kdaj vpraša, če ga ljubi bolj kot drugi. Zakonce, ko jih zadene kriza zakona, starše, ko pridejo težave pri vzgoji ali ko se jim rodi prizadet otrok, člane družine, ko kdo hudo zboli, samske, ko se počutijo osamljeni, starejše, ko se zdijo odvečni … Naj nam Gospod nakloni svojo ljubezen, v moči katere ga bomo tudi mi zmogli BOLJ ljubiti in odgovoriti na njegov klic v vseh, tudi najtežjih trenutkih svojega življenja (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

3. velikonočna – C

Čeprav imajo učenci pri ribolovu dovolj izkušenj, na Jezusovo besedo, da naj ponovno vržejo mrežo, to tudi storijo. In res, komaj potegnejo na čoln, toliko rib se je ujelo. »Tisti učenec, ki ga je Jezus ljubil, je tedaj rekel Petru: ‘Gospod je!’« (Jn 21,7). Ker lov na Jezusovo besedo uspe, ljubljeni učenec spozna, da je na obali sam Gospod, ki je je govoril.
Janez želi s svojo vstajenjsko pripovedjo opogumiti prav tiste, ki trpijo za praznino v sebi in se je v njih naselila noč. Tudi zanje je vstajenje mogoče. Tudi njihova mreža bo nekoč polna. Takrat bodo z ljubljenim učencem izpovedali: »Gospod je!«
Te izpovedi Gospodu pa naj ne izrečem šele takrat, ko mi življenje uspe. Zame je velika noč takrat, ko sedim za mizo in ne vem, kako naj rešim službene probleme, ko sedim na sestanku in ničesar ne rešimo – in si rečem: »Gospod je tukaj!« Če znam to misel prenesti čisto konkretno v vse situacije svojega življenja, potem se zame jasni tudi sivo jutro. In občutek praznine, ki me prevzema povsod, bo izginil. Zame se zgodi vstajenje. Če verujem, da je Vstali z menoj, kjerkoli sem, kjer se trudim – pogosto brez uspeha, se napolni moje srce. Slutim, da je tudi v moji neuspešnosti in praznini mogoče vstajenje.

Danes lahko poskusiš, da si ob vsem, kar delaš in kar se ti dogaja, mirno rečeš: »Gospod je tukaj!« Ali: če greš na sprehod, si reci: »Gospod je tukaj!« Ali: če imaš v službi probleme s kolegi, imej v mislih te besede!
Mogoče se bo tudi zate razjasnila neutolažljiva sivina tvojega življenja. In spoznal boš, da na obrežju tvojega življenja stoji Gospod, ki stopa iz nekega drugega sveta v tvoje življenje, da bi ga spremenil! Na svoje življenje boš pogledal z drugimi očmi in v vsem zaslutil navzočnost Vstalega. To bo zdravilo za tvojo pobitost in tvoj brezup, tvojo praznino in resignacijo. (po: A. Grün, Izkusimo velikonočno veselje)

Vse težave v molitvi imajo en sam vzrok:
molimo kakor da Bog ne bi bil navzoč.
(sv. Terezija Avilska)
Naslovljeno na vas

10. OBLETNICA ustanovitve celjske škofije
Slovesnost bo na 3. velikonočno nedeljo, 10. aprila 2016 v celjski stolnici. Ob 15.00 uri akademija v počastitev 10. obletnice ustanovitve škofije. Ob 15.30 uri slovesno somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, slavnostni nagovor pa bo imel msgr. Alojzij Cvikl, SJ, mariborski nadškof – metropolit. Vabljeni.

V nedeljo, 10. aprila se bo začel teden molitve za duhovne poklice, bo trajal do 17. aprila 20. pod geslom Cerkev, mati poklicev. Pomanjkanje duhovnih poklicev (duhovniških, redovniških in misijonskih poklicev) je zdaj eden od največjih problemov v naši škofiji. Zato molimo in delajmo na tem.

MOLITVENA URA in SV. MAŠA ZA DUHOVNE POKLICE
Sta v naši celjski škofiji vsako tretjo nedeljo v mesecu v Marijini cerkvi v Celju; ob 15.00 uri je molitvena ura pred izpostavljenim Najsvetejšim, ob 16.00 pa sv. maša. Srečanje pripravlja ena od dekanij oz MZDP Celjske škofije. Tokrat, v nedeljo, 17. aprila, smo na vrsti mi – iz župnij braslovške dekanij. To bo tokrat ravno na nedeljo Jezusa, Dobrega pastirja in ob sklepu molitvenega tedna za duhovne poklice, zato je prav, da se tega srečanja udeležimo tudi mi v čim večjem številu. Lepo vabljeni.

ZDAJ JE ŽE ČISTO BLIZU dan sv. birme pri nas /8. maja/. Do 20. aprila nj bi bilo zaključeno preverjanje znanja. Najbolje bi seveda bilo, če bi v zadnjem mesecu priprave bilo to že za nami. Preverjanje znanja pa je ob prisotnosti enega od kandidatovih staršev.
Na svoje skorajšnje poslanstvo se pripravljajo tudi botri. V petek, 15. 4. bo zanje srečanju v Domu srečanj na Gomilskem ob 17.30 uri. Vabljeni.

Peš romanje na Brezje bo od 6. do 8. maja. Pridružili se bomo romarjem iz Zabukovice. Zaradi slovesnosti sv. birme se romarjem v nedeljo na Brezjah ne bomo mogli z avtobusom pridružiti ostali župljani.

MAŠNI NAMENI

NED – 10.4.
3. velikonočna
Domen /Domnij/, škof mučenec
Teden molitve – duh. pokl.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Vero -oblet., Viktorja Jelen, krst
15.00 slovesnost 10-letnice naše škofije (Stolnica CE)

PON. 11.4.
Stanislav, škof, mučen.
19.00 za pokojno Jožefo

TOR – 12.4.
Julij I., papež
19.00 za +Cenetove

SRE – 13.4.
Martin I., pap., mučen.
19.00 za +Jožefa Brdnika

ČET – 14.4.
Lambert, škof
17.00 za +Marijo in Binija Stepišnik (v Šentrupertu)
19.00 za +Jožeta Tiselja (r. d.)

PET – 15.4.
Krescenc, mučenec
19.00 za +Brankota Pikla in starše Drča

SOB – 16.4.
Bernardka Lurška, red.
19.00 za +Antona Pintarja

NED – 17.4.
4. velikonočna
Ned. Dobrega Pastirja
Robert, opat
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 a +starše Klančnik
Sklep tedna molitve za duhovne poklice

Ta teden:
Sestanek Tajništva ŽPS bo v četrtek ob 19.30 uri v župnišču. Vsi člani tajništva lepo vabljeni.

Srečanje za bodoče birmanske botre bo v petek ob 17.30 uri v Domu srečanj na Gomilskem. Lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. Majda Jelen, Franc Skok II. Nika Šram, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka): Marko Mak, Nejc Lapuh
Urejanje župnijske cerkve: Zakl