Oznanila za 14. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-14-1
Čez osem dni so bili njegovi učenci zopet notri in Tomaž med njimi. Jezus pride pri zaprtih vratih, stopi v sredo in reče: »Mir vam bodi!« Potem reče Tomažu: »Deni svoj prst semkaj in poglej moje roke; podaj svojo roko in jo položi v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren!« (Jn 20,26–27)

BESEDA O BESEDI

V SVOJE RANE SPREJMI ME Jn 20,19–31

Predstavljamo si lahko, da Jezusovim učencem ni bilo vseeno, ko je eden izmed njih, Tomaž, trdil, da ne veruje, da je Kristus vstal. Kaj je nagnilo Tomaža, da je veroval v Kristusovo vstajenje? Najbrž se vsem odpira preprost odgovor: da je videl Kristusa. Toda kakšnega Kristusa?! Ko je Jezus »pri zaprtih vratih stopil mednje« je rekel Tomažu: »Položi svoj prst sem in poglej moje roke!« Kristus mu pokaže svoje rane. Te ostanejo tudi po vstajenju. Zakaj rane ostanejo in zakaj Tomažu pokaže prav te? Rane po vstajenju ne morejo izginiti, ker so znamenje ljubezni, s katero je Kristus šel v trpljenje in smrt za nas.
Ko se Tomaž zateče v Kristusove rane, se spočije v njegovi ljubezni. Ker se sreča s Kristusom v ljubezni, začne verovati in vzklikne »Moj Gospod  in moj Bog« ter pri tem uporabi besedo Gospod, ki je sopomenka za Boga. Ko se sreča z  Bogom Ljubezni, izpove vero v Kristusovo božanstvo. Tako Kristusove rane dobijo nov pomen tudi za nas: postanejo znamenje Božje ljubezni in Božjega usmiljenja.  –  Tudi mi se zatecimo v Kristusove rane. Ko nas bodo navdajale najtežje skušnjave in se nas bosta lotevala največji obup ali razočaranje, ko nas bo razjedal največji dvom, se zatecimo v Kristusove rane in znašli se bomo v Kristusovi ljubezni. Znamenje Kristusove ljubezni so rane. Njegova ljubezen je bila ranjena, ker je človeški rod zlorabil njegovo ljubezen in ga križal. Kolikokrat je tudi človeška ljubezen ranjena in kolikokrat ne doživi priznanja, ampak zavrnitev! Molitev Duša Kristusova (v svoje rane sprejmi me) nas vabi, da se v trenutkih lastne ranjenosti zatečemo v Kristusove rane. Takrat ga prosimo: Gospod, sprejmi me v svojo ljubezen, ki je šla skozi trpljenje. Ozdravi me mojega dvoma, reši skušnjav in poživi mojo ljubezen. Pomagaj mi, da se nikoli ne ločim od tvoje ljubezni. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

2. velikonočna – bela – C  

»Mir vam bodi!«

Kaj je na zemlji, na svetu najdragocenejše? Dragocenejši od vsega imetja in denarja je ljubi mir, ki ga svet nima in ne more dati, ki nam ga je Jezus, Božji Sin, prinesel iz samih nebes.  Zato so angeli že ob njegovem rojstvu peli: »Slava Bogu na višavi in mir ljudem na zemlji.«
Kaj je najljubše na svetu? Meni je na svetu gotovo najljubši ljubi mir, če lahko z vsemi mirno in v miru živim. Zato je bil tudi Jezusov prvi pozdrav po njegovem vstajenju: »Mir vam bodi!«
Kaj je najboljše, ko se bomo nekoč ločili s tega sveta? Najboljše ob smrtni uri je tisti sladki dušni mir, ki nam ga je Jezus zapustil kot dediščino, ko je rekel: »Svoj mir vam zapuščam, svoj mir vam dam. Naj se vaša srca ne vznemirjajo in ne bojte se.« Dragi verniki, danes vam želim: »Mir z vami!« To je najdragocenejše, najljubše in najboljše na celem svetu kot dragoceno velikonočno jajce. Toda ta dušni mir, kako malo je upoštevan, kako zlahka ukraden, zato redno premišljujmo, kaj je resnični dušni mir, da ga iščemo. Kaj nam da dušni mir, da ga varujemo? Božji mir naj bo z vami! (po: A. M. Slomšek, Prazniki – Od pepelnice do zahvalne nedelje)

ŽUPNIJSKO ROMANJE NA POLJSKO

Z agencijo Aritours bomo romali na Poljsko od 9. do 12. junija 2016. Cena romanja je 299 €. Ob prijavi se vplača 50 € akontacije, agencija pa nudi plačilo na obroke, tudi do konca leta, brezobrestno. V to ceno je vključeno vse, razen vstopnine v rudnik soli. Za prijave do 31. 3. agencija nudi kritje odstopnine v višini 15 € v primeru odpovedi romanja zaradi višje sile.
Duhovni vodja bo g. župnik, Martin Cirar. Peš hoje ni veliko, avtobus in hotel bosta udobna, za enoposteljno sobo je dodatno plačilo 50 €. Imeli bomo 3 polpenzione v hotelu s 3*. Na poti se bomo ustavljali vsake 2 do 3 ure, ko se bomo lahko dodatno okrepčali in pretegnili ude.
Počasi se prostor na avtobusu polni, zato svetujemo čimprejšnje prijave. Vplačilo akontacij bomo sprejemali v nedeljo, 10. 4., po prvi in drugi sv. maši v Domu srečanj. Za dodatne informacije in prijave smo na voljo na tel. 041-696-866 (Marija Rančigaj).
O sprotnem dogajanju vas bomo obveščali preko župnijskih obvestil in oznanil. Na stenčasu si lahko ogledate tudi plakat z natančnim programom romanja. Sodeč po uspešnosti vseh dosedanjih romanj, nas čakajo lepa doživetja z občestvom romarjev in možnosti za neprecenljiva duhovna izkustva.

Naslovljeno na vas

PEVSKI ZBOR SIJE SE PREDSTAVLJA
2016-14-2
Komorni pevski zbor Sije je svež vokalni sestav, združuje podobno misleče posameznike, z obilico dobre volje in veselja do petja ter željo po ustvarjanju novosti, ki se kažejo v dodajanju gledaliških elementov posameznim vokalnim izvedbam.. Zbor se ne ustraši nobenega izziva, ki jim ga postavi zborovodkinja Tjaša. Kljub svežini in mladosti sestava, pa so se člani že dokazali, oder in publika zasijeta skupaj z njimi. (M.K.)

SVETA BIRMA JE ŽE PRED VRATI

2016-14-3Ta teden, 8.3. bomo vstopili v zadnji mesec priprave na sv. birmo pri nas. Sveto tridnevje, z veliko nočjo, je bilo še ena velika priložnost za napredovanje. Kateri ste to priložnost izkoristili, greste lahko še bolj veselo in mirno naproti vašim življenjskim binkoštim. Škoda pa je za tiste, ki ste šli tudi tokrat žejni prek vode.
V tem tednu bo še eno pomembno srečanje v okviru priprave: v torek bo ob 19.30 uri s predavanjem dr. Vesel Mušičeve: Birma pečat Svetega Duha. Srečanje je namenjeno birmanskim kandidatom, njihovim staršem, vabljeni pa so tudi botri.
Molimo za birmance.

10. OBLETNICA ustanovitve celjske škofije

Slovesnost bo na 3. velikonočno nedeljo, 10. aprila 2016 v celjski stolnici. Ob 15.00 uri akademija v počastitev 10. obletnice ustanovitve škofije. Ob 15.30 uri slovesno somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, slavnostni nagovor pa bo imel msgr. Alojzij Cvikl, SJ, mariborski nadškof – metropolit. Vabljeni.

V nedeljo, 10. aprila se bo začel teden molitve za duhovne poklice, bo trajal do 17. aprila pod geslom Cerkev, mati poklicev. Pomanjkanje duhovnih poklicev (duhovniških, redovniških in misijonskih poklicev) je zdaj eden od največjih problemov v naši škofiji. Zato molimo in delajmo na tem.

MAŠNI NAMENI

NED – 3.4.
2. velikonočna – bela
Ned. Božjega usmiljenja
Klavdija, mučenka
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za vse Karajeve (v Šentrupertu)               
3 krsti

PON. 4.4.
Izidor Sevil., škof, c. u.    
19.00 za +Marijo in KarlaTekavc
Bogoslužno praznovanje Gospodovega oznanjenja

TOR – 5.4.  
Vincencij Ferrer, duh.    
19.00 za +Marijo Podbregar

SRE – 6.4.
Irenej iz Srema, šk., m.    
19.00 za +Ivana -oblet. in Jožico Vaš

ČET – 7.4.  
Aleksander, mučenec
17.00 za +starše Štorman (v Šentrupertu)
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene

PET – 8.4.
Maksim in Motej, muč  
19.00 za +Jožefa in Marijo Vasle in vse Drčeve

SOB – 9.4.
Maksim Aleksandrij., šk    
19.00 za +Vinkota in Stanislavo Mazej -oblet

NED – 10.4.
3. velikonočna
Domen /Domnij/, škof mučenec
Teden molitve – duh. pokl.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Vero -oblet., Viktorja Jelen, krst
15.00 slovesnost 10-letnice naše škofije (stolnica Celje)

Ta teden: Delavniške sv. maše ob 19.00 uri, v Št.R. ob 17.00 uri.

Srečanje s predavanjem za birmance in njihove starše (vabljeni tudi botri)  bo v torek ob 19.30 uri v Domu srečanj. Voditeljica dr. Polona Vesel Mušič. Pridite zagotovo.

Mladinski: bo v soboto ob 19.45 uri v Domu srečanj. Dekleta in fantje, lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. Jan in Mojca Strožer  II. Robert Natek, Damjana Rojnik Dežurni ministrant(ka): Nika Šlander, Neža Novak
Urejanje župnijske cerkve: Grajska vas