Oznanila za 16. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-16-1
Moje ovce poslušajo moj glas in jaz jih poznam in hodijo za menoj. In jaz jim dam večno življenje: in nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke. (Jn 10,27–28)


BESEDA O BESEDI
 
PODOBA DOBREGA PASTIRJA Jn 10,27–30

»Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj« (Jn 10,27). Dobri pastir pozna vsakega po imenu in mu je vsakdo dragocen. To ravnanje je v nasprotju z vsemi tistimi voditelji, katerim s(m)o ljudje le številke, ne pa človeške osebe, ki bi jih poznali in klicali po imenu. Dobri pastir ima z vsakim osebni odnos. Ker ljudje čutijo na sebi njegovo ljubezen in vedo, da so pastirju dragoceni, poslušajo njegov glas. Božje zapovedi bo zato lahko izpolnjeval tisti, ki ima s Kristusom oseben odnos in je izkusil njegovo ljubezen. Za drugega bodo Božje zapovedi odvečne in težke ter bo gledal, kako bi se jim izognil ali pa jih razglasil za neživljenjske in zastarele.
Zanimivo je, da je režiser Mel Gibson v filmu Kristusovo trpljenje Jezusove besede, ko se razodene kot Dobri pastir, teološko pravilno in filmsko mojstrsko uvrstil v »flešbek« tik pred prizorom križanja. Kristus pove, da je Dobri pastir, ki da svoje življenje za  svoje ovce. Tako jim bo zaslužil večno življenje: »Dajem jim večno življenje; nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke.« Kdor posluša glas Kristusa, bo prejel večno življenje in bo občutil varnost njegove roke. Roka v svetopisemski govorici pomeni moč in oblast. Kristusova roka pa je vsemogočna, ker je roka, ki je bila pribita na križ, ki je bila ranjena in je s svojo ranjeno ljubeznijo prinesla ljudem odrešenje.
Naj Jezusovo zagotovilo o njegovi navzočnosti spodbuja tudi nas v prizadevanju, da bi poslušali njegove besede in se ravnali po njegovem glasu. Naj nam tudi pomaga prositi, da nam ne bo nikoli zmanjkalo takih duhovnikov, ki bodo podoba Dobrega pastirja. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

4. velikonočna  nedelja- C – ned. Dobrega Pastirja

Imenuješ nas svoje ovce, obljubljaš nam večno življenje
in nas izročaš v Očetove roke. Poznamo tvoj glas.
To je glas Dobrega pastirja. Iščeš nas, kadar se oddaljimo,
kadar zapustimo uhojena pota in sledi tvojih stopinj.
Poznamo tvoj glas. Tvoje ovce smo in ti si Jagnje Božje.
V tebi smo eno, izgubljeni in spet najdeni bratje,
združeni s teboj in Očetom.
Ujeti smo v prostost svobode, zahvaljen za trdne vezi tvoje ljubezni.
(po: B. Golob, Zahvala za Božji kruh)

Posinodalna apostolska spodbuda o ljubezni v družini Amoris laetitia

Dokument je razdeljen v devet poglavij in posvečen ljubezni v družini. Vključuje zaključke dveh sinod o družini, ki sta potekali leta 2014 in 2015, pogoste pa so tudi navedbe iz papeževih katehez o družini in drugih govorov. Sveti oče izpostavlja pomembnost in lepoto družine, ki je osnovana na nerazvezljivi zakonski zvezi med moškim in žensko, obenem pa ne zanemari različnih krhkosti družin, tudi njihovih polomov, pri čemer duhovnike spodbuja k razločevanju.
Pomenljivo je, da Amoris  Laetitia prihaja sredi jubileja Usmiljenja: besedilo se nanj sklicuje tri krat, bulo pa neposredno navaja šest krat. Dokument okrona dvoletno delo sinode, ki je s svojim premislekom dosegla vse razsežnosti družinske ustanove, kot je povedal kardinal Baldisseri. »Človeške družbe, zaznamovane s konflikti in nasiljem, potrebujejo spravi in odpuščanje, začenši pri svojem vitalnem jedru: družini. Jubilej Usmiljenja je zares dobra novica za družine vseh kontinentov, predvsem za tiste ranjene in ponižane.«
V dokumentu papeža Frančiška pa je vodilni stavek: »Gre za vključevanje vseh« (AL 297), »Papež Frančišek je uspel govoriti o vseh situacija brez kategoriziranja, s tistim pogledom temeljne dobrohotnosti, ki je povezana z Božjim srcem, z Jezusovimi očmi, ki nikogar ne izključujejo, ki vsakega sprejemajo in vsem podeljujejo veselje evangelija,« je izpostavil avstrijski kardinal.

Naslovljeno na vas

Sveti krsti  

Prva polovica aprila, oziroma prvi dve nedelji sta bili duhovno rodovitni. Po zakramentu sv. krsta je bilo našemu župnijskemu občestvu pridruženih pet novih članov:
V nedeljo, 3. aprila so bili v cerkvi sv. Ruperta krščeni: Val Cizej iz Šentruperta 12, Zara Serdoner iz Šentruperta 11 A in Eva Stepišnik iz Trnave 17.
V nedeljo, 10. aprila pa sta bila v župnijski cerkvi prerojena za večno življenje: Luka Jelen iz Grajske vasi 15 G in Anastasija Jernejc Veternik iz Grajske vasi  41
Župljani se novih članov veselimo in jim voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botrom in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otrokom dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

MOLITVENA URA in SV. MAŠA ZA DUHOVNE POKLICE

Sta v naši celjski škofiji vsako tretjo nedeljo v mesecu v Marijini cerkvi v Celju; ob 15.00 uri je molitvena ura pred izpostavljenim Najsvetejšim, ob 16.00 pa sv. maša. Srečanje pripravlja ena od dekanij oz MZDP Celjske škofije. Tokrat, v nedeljo, 17. aprila, smo na vrsti mi – iz župnij braslovške dekanij. To bo tokrat ravno na nedeljo Jezusa, Dobrega pastirja  in ob sklepu molitvenega tedna za duhovne poklice, zato je prav, da se tega srečanja udeležimo tudi mi v čim večjem številu.  Lepo vabljeni.

SV. BIRMA

Kandidati za prejem sv. birme naj bi v tednu, ki je pred nami, kot posamezniki opravili obveznosti glede znanja in domačih nalog, potem bo čas namenjen skupni pripravi na srečanje z birmovalcem (4.5. ob 18.15) in sodelovanje pri birmanski slovesnosti (8.15. ob 10.00). V petek, 29. aprila se bo začela devetdnevnica, – za birmance je udeležba nujna, za njihove starše, domače, botre, pa več kot zelo priporočena.

Peš romanje na Brezje bo od 6. do 8. maja.  Pridružili se bomo romarjem iz Zabukovice. Tisti, ki rabite prevoz za domov, pokličite na tel. št. 031 280 574.

MAŠNI NAMENI

NED – 17.4.
4. velikonočna
Ned. Dobrega Pastirja
Robert, opat     
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
sklep tedna molitve za duhovne poklice
10.00 za +starše Klančnik
15.00 molitveno srečanje za duhovne poklice (Marijina c. CE)

PON. 18.4.
Evzebij, škof    
19.00 za +Jožefo

TOR – 19.4.  
Leon IX., papež    
19.00 za +Roziko Keblič in vse Vovkove

SRE – 20.4.
Teotim (Teo), misijon.  
19.00 v zahvalo ob  rojstnem dnevu -80. Marije R.

ČET – 21.4.  
Anzelm, škof, cerkv. uč
17.00 za +Jožefa in Rozalijo Cizej (v Šentrupertu)
19.00 besedno bogoslužje

PET – 22.4.
Leonid, mučenec    
19.00 za +Ivana Tekavca in starše Korošec

SOB – 23.4.
Jurij, mučenec    
19.00 za +Franca Obreza, za +Marijo Orožim in Mlinarjeve

NED – 24.4.
5. velikonočna
Marija Kleopova, svetopisemska žena  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo Semprimožnik

Ta teden:
Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v četrtek ob 19.30 uri v Domu srečanj. Vsi člani, lepo vabljeni.

Sestanek za starše birmancev bo v petek ob 17.30 uri v Domu srečanj. V.

Mladinski – srečanje za fante in dekleta – bo v soboto ob 19.45 uri v Domu srečanj. Spomnimo se obletnic prvega obhajila in birme. Vabljeni.

Bralci v ned.: I. Anka Trogar, Jure Vasle II. Eva Skok, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka): Nika Šlander, Neža Novak
Urejanje župnijske cerkve: Gomilsko