Oznanila za 27. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-27-1
Potem je Gospod določil še drugih dvainsedemdeset in jih poslal pred seboj po dva in dva v vsako mesto in kraj, kamor je hotel sam priti. Govoril jim je: V katero koli hišo pridete, najprej recite: ‚Mir tej hiši!‘ In če bo tam sin miru, bo vaš mir počival na njem; če pa ne, se povrne k vam. (Lk 10,1.5–6)


BESEDA O BESEDI
 
KO GOSPOD POŠILJA Lk 10,11–12.17–20

Današnji evangelij poudarja temelj krščanske poklicanosti. »Tisti čas je Gospod določil še drugih dvainsedemdeset in jih poslal pred seboj po dva in dva« (Lk 10,1). »Pojdite! Pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove« (Lk 10,3). V borih treh vrsticah kar trikratni poudarek, kako Gospod pokliče učence.
Krščanska izvolitev in poklic imata izvor pri Gospodu žetve, ne pri človeku. V začetku poslanstva je Bog. Tudi rodovitnost oznanjevalne (misijonarske) dejavnosti sloni na zavesti, da nas Gospod pošilja. Krščanski poklic se hrani v stiku z Bogom, s poživljanjem vere in v pristni povezanosti z Gospodom v molitvi. V zvezi s poklicanostjo Kristus poudari nenavezanost na gmotne dobrine: »Ne nosite s seboj ne denarnice ne torbe ne sandal.« Čeprav je »delavec vreden svojega plačila«, naj poslani živi skromno in naj bo zadovoljen s tem, kar ima: »Jejte, s čimer vam postrežejo«, saj je zanj najvažnejše in največje plačilo, da je njegovo ime »zapisano v nebesih«. Poslani naj bo miren in pogumen. Tudi če se Kristusov učenec znajde sredi tveganja in preganjanja, ne sme nikoli podleči skušnjavi nasilja ali prisile: »Pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove.« Biti mora oznanjevalec miru, ki vedno predlaga, a nikoli ne sili: »V katerokoli hišo pridete, recite najprej: ‘Mir tej hiši!’ In če bo v njej sin miru, bo na njem počival vaš mir; če pa ne, se mir povrne k vam.« Prav tako se mora izogibati nasprotne drže: sklepati kompromise in se prilagajati splošni miselnosti in plehkim modnim tokovom. Ne, biti mora tudi pripravljen »otresti prah« in oditi drugam oznanjat, da »se je približalo Božje kraljestvo«.
Po teh napotkih še enkrat vidimo, kako je Kristusov učenec poslan, saj ima samo poslani navodila pošiljatelja. Zato se mora jasno zavedati, da ni »privatnik« ne samozvanec. Nikoli ne smemo pozabiti, da poslanec predstavlja tistega, ki ga pošilja, in se temu primerno obnaša. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

14. nedelja med letom – nedelja Slovencev po svetu
 
Prva nedelja v juliju je v slovenski Cerkvi posvečena Slovencem po svetu. Njen namen je obuditi spomin na verujoče Slovence po svetu in krepitev zavesti in soodgovornosti do razseljenih vernikov. To je dan, ko naj bi pomislili na tiste, ki so se iz različnih vzrokov izselili iz rodnega kraja, odšli v svet, da bi se zavedali soodgovornosti, ki jo imamo do njih, in zanje molili.
V svetu živi okoli pol milijona Slovencev in za številne skrbi Cerkev. S prvimi izseljenci so v svet šli tudi duhovniki in jih versko spremljali, hkrati pa skrbeli, da so ohranili jezik in slovensko kulturo. Škof Peter Štumpf, ki je narodni ravnatelj za Slovence po svetu pri SŠK, je o njih nedavno dejal: „To so ambasadorji naše Cerkve in vere širom po Evropi, ki so desetletja na okopih našega slovenstva in Cerkve, in prav oni so tisti prvi, ki so s svojimi ljudmi zaslužni, da smo Slovenci v svoji državi in domovini.“
Današnja nedelja je tako priložnost, da se v molitvi povežemo z našimi rojaki po svetu, naj bo Kristus tisti, ki nas povezuje. On nas pošilja po naših poteh življenja, naj bomo kjerkoli že, ne pozabimo, da stopa ob nas in želi, da si prizadevamo tudi za našo skupno, večno domovino.

Gospod Jezus, pokliči mnoge izmed nas, da bi delali zate, da bi delali s teboj.
Ti, ki si razsvetlil z lučjo svoje besede vse,
ki si jih poklical, razsvetli nas z darom vere vate.
Ti, ki si jim stal ob strani v nevarnostih, pomagaj premostiti težave,
ki jih imamo (mladi) danes.
In če kličeš katerega izmed nas, da bi se ves posvetil tebi,
naj tvoja ljubezen ogreva ta poklic od njegovega rojstva naprej
in naj mu daje, da bo rasel in vztrajal do konca.
Delavcev je malo, naj bo njih žetev obilna
in naj se tudi mnogi po njihovem delu navdušijo zate.
(po: sv. J. Pavlu II.)

Naslovljeno na vas

POČITNIŠKI ORATORIJ—od 4. do 10.7 in župnijski dan—10.7.2016

Osrednje dogajanje v tem tednu v našem občestvu bo oratorij. Vključenih je 110 otrok, njim pa se bo posvečalo ca 30 animatorjev. Spremljajmo jih z dobrohotnimi mislimi, z molitvijo, pa tudi darežljivimi srci in rokami. Veliko lepega in osrečujočega Bog daj – obojim!
Po zaključku oratorija s sv. mašo v nedeljo, 10. julija ob 10.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem, pa se bo začel
ŽUPNIJSKI DAN s pestrim programom.

Imeli se bomo lepo ob kulturnem programu, ob okrepčilu z jedjo in pijačo in kar bo najpomembneje, v prijateljskem druženju.
Središče in izhodišče praznovanja bo nedeljska sv. maša, ki jo bodo oblikovali animatorji in otroci – oratorijci. Vsi pa naj bi s svojim sodelovanjem prispevali k lepoti bogoslužja. Ta prvi del praznovanja bo letos v cerkvi (prejšnja leta je bila sv. maša zunaj). Bojo pa tudi zunaj na voljo klopi, vendar prosimo, da napolnite najprej cerkev.
Po maši bo najprej nekaj uvodnih besed pred drugim delom praznovanja, ki bo na prostem, oziroma pod šotori.
Nato bo okrepčilo—»kosilo«. Po njem bo kulturno razvedrilni program. Svoj delež bodo prispevali (vsaj upamo) domači pevski zbori, razveseljevala pa nas bo tudi vokalno instrumentalna skupina Margareta. Potem bo mikrofon na razpolago tudi za druge, ki bodo pripravljeni kaj lepega povedati ali zapeti.
Tedaj bo tudi čas za srečolov.
Pokažimo, da imamo evangeljskega duha za skupnost. Podarimo nekaj svojega časa, nekaj pozornosti drugim, da ju bodo mogli tudi drugi nam!
V kolikor pa boste imeli tudi priložnost in možnost sodelovati pri pripravi, ste povabljeni. Gospodinje ste naprošene za sladke dobrote. Dostavljene naj bi bile v soboto zvečer. Bog povrni!

Naj v teh dneh doživimo: »Kjer je dobrota, tam je Bog!

MAŠNI NAMENI
     
NED – 3.7.
14. nedelja med letom
Ned. Slovencev po svetu
Tomaž, apostol    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Štusej—oblet. in starše Matko (v Šentrupertu)
sv. krst

PON. 4.7.
Urh (Uroš), škof    
19.00 za +Dorčija Urh in starše

TOR – 5.7.
Ciril in Metod, slovan. apostola, sozavet. Ev.  
19.00 za +Ivana Tekavca –oblet. in sorodnike

SRE – 6.7.
Marija Goretti, devica, mučenka  
19.00 za +Marijo Orožim

ČET – 7.7.
Vilibald, škof 
17.00 za +Marijo –oblet in Franca Šketa (v Šentrupertu)
19.00 za +Mojco Rezman oblet.

PET – 8.7.
Kilijan, škof, mučenec    
19.00 za +Amalijo –oblet. in Zvonkota Merzelj

SOB – 9.7.
Avguštin in drugi kitajski mučenci
19.00 za +Ivano in Radota Drev –oblet.

NED – 10.7.
15. nedelja med letom
Župnijski dan
Amalija (Alma), redov.  
7.00 češčenje
7.30 za +iz družine Javoršek
10.00 za vse župljane – žive in rajne
Sklep oratorija, župnijski dan
Darovanje za animatorje

Skupina za pripravo srečolova bo vsak večer od četrtka do sobote od 20. ure dalje na delu v Domu srečanj. V tem času boste lahko oddali stvari, ki jih boste prispevali za dobitke srečolova. Hvala!

Odbor za pripravo župnijskega dneva se bo sestal v petek ob 20. uri.

Bralci v ned.: I. ki bodo pri prvi sv. maši II. animatorji
Dežurni ministrant(ka): Mak Marko, Lapuh Nejc
Urejanje župnijske cerkve: mladi

Sv. maše med tednom bodo po prvi julijski nedelji spet ob 19.00 uri !!!