Oznanila za 30. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-30-1
Tudi jaz vam pravim: »Prosite in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo.« (Lk 11,12)


BESEDA O BESEDI
 
H KAKŠNEMU BOGU MOLIM? Lk 11,1–13

Med težavami, s katerimi se ljudje kar pogosto zatečejo k duhovniku, so prav težave z molitvijo. Radi bi molili zbrano, pa jim to ne uspe. Zmanjka jim časa za molitev. Nekaterim je nerodno, češ da nikoli ne molijo s svojimi besedami, ampak uporabljajo le molitvene obrazce. Tudi meni molitev predstavlja težavo, saj večkrat ne zmorem zbrano moliti ali pa si ne vzamem dovolj časa zanjo. Celo veliki svetniki so poznali krizo molitve, ko na primer v molitvi niso občutili Božje navzočnosti, ampak eno samo »puščavo« ali »noč duha«. Tudi Jezusovi učenci so imeli težave z molitvijo, saj so ga prosili: »Gospod, nauči nas moliti« (Lk 11,1). Kolikokrat je ta iskrena prošnja tudi naša prošnja, ko se znajdemo v težavah pri molitvi. – Na prošnjo učencev, naj jih nauči moliti, jih Jezus nauči očenaš. Tega tudi mi pogosto molimo, čeprav v obliki, ki je zapisana v Matejevem evangeliju. Jezus začne »učno uro« o molitvi s ključno besedo Oče – Abba. Svetopisemski strokovnjaki pravijo, da to aramejsko besedo prevajamo z ljubkovalnim izrazom »očka, ati …«. Kristus molitev začenja domače in prisrčno ter nas tako s prvo besedo usmeri k podobi Boga, ki sloni na temeljni človeški izkušnji, na zaupanju, ki ga ima otrok do očeta, do svojih staršev. Zaupni naziv oče, očka naj opredeljuje tudi našo molitveno držo. Šele ko imamo občutek, da smo popolnoma varni, v naročju nekoga, ki nas zares sprejema in nudi varnost, lahko začnemo moliti.
Ko duhovni pisatelj Henry Nouwen govori o težavah pri molitvi, poudari, da se moramo na začetku molitve vedno vprašati: »Kakšen je Bog h kateremu molim?« Da je Bog kakor oče, je odlična priprava za našo molitev, ki nas bo varovala tudi pred raztresenostjo. Zato si pred molitvijo recimo: »Pogovarjal se bom z Očetom.« Oče da otrokom to, kar je dobro. V zavesti, da je Bog naš oče, verujemo, da nam bo naklonil to, kar je za nas dobro. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

17. nedelja med letom—Krištofova nedelja

Nauči nas moliti. To danes pomeni: Gospod, vrni nas v življenje. 2016-30-2
Iztrgaj nas iz materije. Osvobodi nam srce in duha.
Nauči nas zopet ljubiti. In gospod bo odgovoril:
Ko moliš, reci: Oče naš …« kdor reče »Oče naš«,
naveže ljubezenski odnos s sočlovekom in višjim bitjem.
Kdor reče »Pridi tvoje kraljestvo«, hrepeni po miru,
po mirnem svetu, da bi čutil Božjo ljubezen na Zemlji.
Kdor reče »Zgodi se tvoja volja«,
navezuje svoje notranje bogastvo na višji, mogočni tok Božje ljubezni –
kajti Božja volja je ljubezen.

Mala šola molitve
1. Odloči se. Bog nas je hotel in ustvaril kot svobodne ljudi. Vsak dan velikokrat pretehtavamo, dajemo prednost temu ali onemu in se odločamo. Brez odločitev nič ne gre naprej. Če hočeš, se odloči, da boš molil in oblikoval svojo povezanost z Bogom. Odloči se zavestno: moliti hočem tedaj in tedaj. Odloči se za jutranjo molitev že zvečer in za večerno molitev že zjutraj.
2. Bodi zvest v malem. Mnogi začenjajo moliti z velikimi nameni. Čez nekaj časa jim spodleti in mislijo, da sploh ne znajo moliti. Začni s tem, da si določiš čas za molitev. Zvesto vztrajaj. Potem bo rasla tudi tvoja želja po molitvi in boš v njej napredoval v skladu s svojim časom in okoliščinami.
3. Vzemi si čas za molitev. Molitev pomeni zavest, da mi je Bog blizu. Pri njem ni treba prositi za avdience. Glede časa za molitev so tri koristna merila. Izberi določen čas (navada pomaga), miren čas (to je pogosto zgodaj zjutraj in zvečer) in dragocen čas, ki ga imaš rad, a ga tudi rad podariš (torej ne »odvečen čas«).
4. Pripravi si prostor. Kraj, kjer moliš, vpliva na tvojo molitev. Zato poišči prostor, kjer moreš dobro moliti. Za marsikoga bo to udoben sedež ali pisalna miza. Drugim pomaga, če imajo pripravljen prostor, kjer se lahko zberejo, opremljen s pručko ali klečalnikom, preprogo, z ikono ali s sliko, s svečo, Svetim pismom, molitvenikom. Najlepše in najboljše pa lahko molimo v cerkvi pred Najsvetejšim.
5. Uredi svoje molitveno življenje. Naporno je, če se moraš vsakokrat prisiliti k molitvi. Določi za svojo molitev (ki naj bo zate obred) trden red. Ta naj te ne utesnjuje, ampak naj ti pomaga, da ti ne bo treba vsak dan premišljevati, ali in kako boš molil. Pred molitvijo se zavestno postavi v v Božjo navzočnost; po molitvi si vzemi še trenutek časa, da se Bogu zahvališ in ga prosiš za blagoslov. (po: Youcat – molitvenik za mlade)

Naslovljeno na vas

Krištofova nedelja, 24. julij 2016 – blagoslov vozil – akcija MIVA Slovenija
HVALA ZA VAŠ DAR ZA MISIJONSKA VOZILA. BOG DAJ SREČNO VOŽNJO VAM IN NAŠIM MISIJONARJEM.
Glavno bogoslužje v nedeljo (24.7.) je v podružni cerkvi v Grajski vasi, katere zavetnik je 2016-30-3mučenec sv. Krištof in tako obhajamo praznik grajske cerkve in njenega zavetnika.
Že tako lepa cerkev obhaja ta praznik še olepšana, saj jo že krasila restavrirana in obnovljena stranska oltarja Žalostne Matere Božje in sv. apostola Jerneja. Tega smo župljani toliko bolj veseli, ker so zdaj obnovljeni vsi oltarji v naših štirih cerkvah.
Zdaj pa se osredotočimo predvsem na to, da bi se bi se vedno bolj uresničevalo to, kar je zapisano že toliko stoletij na zunanji steni cerkve, da »je to hiša molitve«. Lepota obnovljenega svetišča pa naj nas vabi k lepšanju svetišč naših duš!

DOGAJANJE NA SVETOVNEM DNEVU MLADIH 2016 /na Poljskem/
To neformalno druženje, pravi škof Anton Jamnik, da je zelo pomembno. Njegova tri ključna sporočila pa so:2016-30-4
1. Človek je dandanes strahovito osamljen, tudi zaradi poplave tehnologije, ki jo imamo. Se zaveda, je le-ta zelo pomembna, ampak da je toliko bolj dragoceno, da si z nekom, se družiš, poješ, moliš in pogovarjaš. In to ponuja Svetovni dan mladih.

2. Na Svetovnem dnevu mladih ni bistvo v tem, da se predava o Bogu ampak pogovor z Bogom in biti z Jezusom. Zanimivo pravi, da je dejstvo, da se bo srečanja udeležilo tudi veliko npr. pravoslavnih bratov in da se veseli tega doživetja bratstva.

3. Ko se Krakov konča, se Krakov začne. Začne pa se doma, v družini, na faksu, v šoli. V tem duhu nas poziva, da postanemo apostoli usmiljenja, kjer živimo, saj je tam res zelo pomembno, da smo misionarji.

MAŠNI NAMENI

NED – 24.7.
17. nedelja med letom
Krištofova nedelja
Krištof, mučenec    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Borisa Turnška—oblet.
Blagoslov avtomobilov, MIVA

PON. 25.7.
Jakob Starejši, apostol 
16.00 pogreb +Franca Merzelja s sv. mašo

TOR – 26.7.
Ana in Joahim, starši Device Marije  
19.00 za +Jakoba in vse Drevove

SRE – 27.7.
Gorazd, Kliment in dr. uč. Cirila, in Metoda     
19.00 za +Ano Marijo Semprimožnik (god)

ČET – 28.7
Viktor (Zmago), papež    
17.00 za +Binija Stepišnika (v Šentrupertu)
19.00 za +Marijo Klukej—30. dan

PET – 29.7.
Marta, svetopis. žena    
19.00 za +Viktorja in Vero Jelen

SOB – 30.7.
Peter Krizolog, škof, cerkveni učitelj 
19.00 za +Vido in Eriko Krajnc

NED – 31.7.
18. nedelja med letom
Ignacij Lojolski, duhov. ustanovitelj jezuitov    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Leopolda in Frančiško Grah

Bralci v ned.: I. Jan in Mojca Strožer; II. Robert Natek, Eva Skok
Dežurni ministrant(ka): Neža Novak, Zala Podbregar
Urejanje župnijske cerkve: Grajska vas

Sv. maše med tednom so ob 19.00 uri !!!

Napoved: v soboto, 13. avgusta bo župnijsko romanje.