Oznanila za 31. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-31-1
Rekel pa mu je nekdo iz množice: »Učenik, rêci mojemu bratu, naj dediščino deli z menoj!« On pa mu je odvrnil: »Človek, kdo me je postavil za sodnika ali delivca čez vaju?« In rekel jim je: »Glejte in varujte se vsake lakomnosti; zakaj življenja nima nihče iz obilice svojega premoženja.« (Lk 12,13–15)

BESEDA O BESEDI

POHLEP ZASLEPI OČI SRCA (Lk 12,13–21)

Mislil sem, da so razprtije ob dediščinah stvar kmečke preteklosti in da tega ni več. Pa smo tudi danes priče podobnim razprtijam! Ljudje se radi skregajo že zaradi pokojnin. Včasih pride do prav mučnih položajev, ko starejši ljudje pravično razdelijo vse, kar imajo, pa jih potem boli, ker se otroci kregajo, češ da niso dovolj dali vsem. Zaradi dediščine, materialnih dobrin so se ljudje pripravljeni skregati, netiti sovraštvo in prepire, prekiniti odnose ter gojiti zavist.
Nič novega! Že pred dva tisoč leti je »nekdo iz množice rekel Jezusu: ‘Učitelj, reci mojemu bratu, naj deli dediščino z menoj’.« Vzrok prepira je pohlep po imetju. »Korenina vsega zla je pohlep«, ki lahko postane korenina številnih drugih grehov. Zato je Jezus človeku, ki je bil v sporu z bratom zaradi dediščine, rekel: »Varujte se pohlepnosti, kajti človekovo življenje ni v premoženju.« Pohlepnost človeku tako zaslepi srce, da vidi samo bogastvo, samo materialne dobrine, pozabi pa na sočloveka in na duhovne vrednote, nazadnje pozabi celo nase in na svoje dostojanstvo.
Koliko sodobnih ljudi je zaradi pohlepa tako zaslepljenih, da jim ni nikoli dovolj bogastva, ampak stremijo za dobičkom in ne znajo več praznovati nedelje. Pohlep po dobičku jim je tako zameglil pogled, da ne vidijo, da s tem, ko so trgovine ob nedeljah odprte, kradejo matere otrokom, uničujejo družine in delavke spreminjajo v sužnje. Pohlepnost sodobnega človeka se kaže tudi v tem, da mora biti za vsako delo plačan. Ne zna več delati zastonj. Komaj boste našli ljudi, zlasti mlade, ki bi bili pripravljeni delati kot prostovoljci. Sodobni individualisti težko priskočijo na pomoč človeku v stiski. Končno, ljudje zaradi pohlepnosti ne vidijo več višjih, duhovnih dobrin. Taki miselnosti so zapadli tudi tisti, ki si v počitnicah vzamejo čas za vse, samo za duhovnost ne. – Prosimo Gospoda, naj nikoli ne zamegli pogleda naše duše pohlep, ampak naj nam on nakloni čist pogled in čisto srce. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

18. nedelja med letom

Ruska zgodba govori o kmetu, ki bi silno rad imel več zemlje. Njegovo vzdihovanje je slišal premožni sosed in mu obljubil, da mu bo dal toliko zemlje, kolikor jo lahko obhodi v enem dnevu.
Kmet je zgodaj vstal in začel hoditi, da bi prehodil čim večji krog. Ko je sonce zašlo, je zagledal na koncu poti svojo ženo in soseda. Namesto da bi stopil proti njima, je hotel narediti še en krog, da bi obkrožil čudovit sosedov dom.
Prav ob sončnem zahodu je prišel v objem svoje žene. Zmagoslavno se je smejal – potem pa se mrtev zgrudil. Preveč je obremenil svoje srce. Naslednji dan so ga pokopali. Sosed je še enkrat vprašal, koliko zemlje je dovolj, in si kar sam odgovoril: »Zadosti je toliko zemlje, kolikor je človek potrebuje za svoj grob. Naš prijatelj ima končno dovolj zemlje.«
Konec zgodbe se lepo sklada s koncem današnjega evangelija. V svojem pohlepu je ruski kmet pozabil ne samo na ženo, ki ga je čakala, pozabil je na soseda in ga ni zanimalo, koliko zemlje mu bo vzel, pozabil je celo nase in na svoje zdravje. Pohlep mu je popolnoma zaslepil oči. (po: Drobne zgodbe z biserom)

Gospod Jezus, vemo, da si postal ubog, ker si nas ljubil.
Prosimo te, da tudi nas narediš uboge v duhu
in bomo posnemali tvoj zgled popolne predanosti tvojemu Očetu.
Učil si nas, da ga kličemo: »Oče naš«.
Prosimo te, da nas vodiš v skrbi za uboge, ki jih srečujemo v življenju.
Vemo, da bo po našem delu izrečena sodba našega Očeta
ob uri naše smrti.

DOGAJANJE NA SVETOVNEM DNEVU MLADIH 2016 /na Poljskem/
2016-30-4
Od ponedeljka, 25. do nedelje, 31. julija 2016, poteka v Krakovu na Poljskem Svetovni dan mladih (SDM) pod geslom Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli (Mt 5,7). Vrhunec in sklep SDM bo nedeljska sveta maša na to nedeljo, ki jo bo daroval papež Frančišek v krakovskem parku Błonia in na kateri pričakujejo dva milijona ljudi.

Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKO ROMANJE—v soboto, 13. avgusta
Kot vsako leto bomo imeli pred največjim Marijinim praznikom župnijsko romanje tudi letos. Glavni cilj našega romanja bo bazilika Lurške Matere božje v Brestanici. V svetem letu božjega usmiljenja je prav, da romamo v svetišče, ki ima dostojanstvo svetoletne cerkve s »svetimi vrati«. Obiskali bomo še cerkvi Žalostne Matere božje v Leskovcu pri Krškem in sv. Križa v Boštanju, vmes pa še marsikaj lepega in zanimivega—tudi v pokrajini in naravi. Prispevek za kosilo in prevoz bo skoraj gotovo pod 20,00 evrov (odvisno od zasedenosti avtobusa).
Romanje bo lepa priložnost, da bomo nekaj časa skupaj in bomo poglobili povezanost med seboj in Bogom.
Razmislite, se odločite in čim prej prijavite v župnišču (tel. 035726198)

Krščena sta bila
V mesecu juliju smo v naše župnijsko občestvo sprejeli dva nova člana:
Maya Korošec iz Trnave, je prejela zakrament sv. krsta v nedeljo, 3. jul.
Ažbe Mandelc z Gomilskega pa v nedeljo, 17. julija.
Župljani se ju veselimo in jima voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botroma in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otrokoma dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

V večnost je bil poklican
Franc Merzelj iz Grajske vasi je sklenil zemeljsko življenjsko pot. S svetimi opravili za rajne smo se od njega poslovili v ponedeljek, 25. julija v župnijski cerkvi in na gomilskem pokopališču. Bil je zelo dejaven župljan: s pogostnim sodelovanjem pri bogoslužju, z dolgoletnim požrtvovalnim opravljanjem službe cerkvenega ključarja—s posebno skrbjo za grajsko cerkev, ki je bila prav te dni ozaljšana z obnovljenima stranskima oltarjema; bil je tudi navdušen pritrkovalec. Veliko časa in truda je podaril župniji, zato ga s hvaležnostjo priporočamo Bogu, naj mu bo bogat plačnik.

MAŠNI NAMENI

NED – 31.7.
18. nedelja med letom
Ignacij Lojolski, duhov. ustanovitelj Jezuitov    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Leopolda in Frančiško Grah

PON. 1.8.
Alfonz Ligvorij, šk., c. u    
19.00 za +Franca Merzelja –osmina (pogreba)

TOR – 2.8. porcijunkola
Evzebij, škof 
19.00 za +Janija, Marijo in Franca Rančigaj

SRE – 3.8.
Lidija, svetopis. žena  
19.00 za +Elizabeto Kocmut –oblet. in sorodnike

ČET – 4.8 – prvi četrtek
Janez M. Vianney, arški župnik    
17.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
19.00 za +Ano in Anko Šlander in Mileta Breznik
molitev za duhovne poklice

PET – 5.8. – prvi petek
Marija Snežna (Nives)
19.00 za +Antona Jelena
Litanije Jezusovega srca

SOB – 6.8. – prva sobota
Jezusova spremenitev na gori  
19.00 za +Marto Kunst (god)
Litanije Matere božje

NED – 7.8.
19. nedelja med letom
Sikst II., pap., mučenec    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Roka Teršek in Poldiko Novak (v Šentrupertu)

Bralci v ned.: I. Saša Griguljak, Franc Skok; II. v Št.R. Simeona Rakun, Nika Šram2016-31-3
Dežurni ministrant(ka): Tajda in Lara Natek, Valerija Jernejc
Urejanje župnijske cerkve: Zakl

Sv. maše med tednom so ob 19.00 uri !!!

Napoved: v soboto, 13. avgusta bo župnijsko romanje.