Oznanila za 32. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-32-1
To pa vedite, da bi hišni gospodar, ko bi vedel, ob kateri uri pride tat, čul in bi svoje hiše ne pustil podkopati. Tudi vi bodite pripravljeni; zakaj ob uri, ko ne mislite, bo prišel Sin človekov.« (Lk 12,39–40)

BESEDA O BESEDI

AKTIVNO PRIČAKOVANJE Lk 12,32–48

Ljudje neradi čakamo. (Vsaj zame to velja.) Če moramo čakati, postanemo živčni. Pomislimo samo na čakanje pri zobozdravniku ali pa na čakanje v vrsti pred okencem za dokumente. Seveda pa obstaja tudi druga vrsta čakanja – veselo pričakovanje: ko fant čaka na zmenek z dekletom, na primer. Podobno so veseli starši, ko se njihov otrok vrne s potovanja ali študija v tujini. V tem veselju mu mama pripravi najljubšo jed, ko pa je v Angliji, kjer je bil na jezikovnem tečaju, tako slaba hrana. Pričakovanje zna biti lepo in veselo, ko čakaš na ljubljeno osebo. Kdor ima vero, pričakuje Kristusa, je buden in pripravljen, da ga sprejme. – Ko sem obiskal zelo bolno starejšo gospo, mi je mirno dejala: »Sedaj čakam.« Nekoliko mi je bilo nerodno, kajti mislil sem, da bo rekla: »Sedaj čakam smrt!« Pa je nadaljevala: »Sedaj čakam Kristusa, da pride pome.« Vse življenje je bila povezana z njim. Zanj je delala, z njim trpela, njega je molila, sedaj ga je čakala v moči vere vanj in z ljubeznijo, s katero ga je ljubila. Njeno končno pričakovanje je bila vsota številnih »majhnih pričakovanj« Gospoda. Dejala je še, da veliko moli. V slogu današnjega evangelija bi lahko rekli, da je budno čakala. Vera ji je pomagala, da se ni bala, ampak je pripravljena čakala Kristusa.
»Blagor tistim služabnikom, ki jih bo gospodar ob svojem prihodu našel budne. Resnično, povem vam: Opasal se bo in jih posedel za mizo. Pristopil bo in jim stregel« (Lk 12,37). Kako pomembno je budno čakati, evangelij ponazori s kar tremi prilikami: o gospodarju, ki se vrača s svatbe; o tatu, za katerega ne vemo, kdaj se prikrade, in o oskrbniku, ki v pričakovanju gospodarja vestno opravlja delo. Moder je tisti, ki čaka pripravljen, nespameten pa tisti, ki ni pripravljen.
Ne samo da je modro pripravljen čakati Gospoda, velja tudi, da je vesel, kdor pričakuje ljubljeno osebo. Bolj ko ljubimo, bolj se bomo veselili. Seveda ne gre za pasivno čakanje, ampak čakamo pripravljeni, kajti gorje oskrbniku, ki »ničesar ne pripravi«. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

19. nedelja med letom

»Tudi vi bodite pripravljeni; zakaj ob uri, ko ne mislite, bo prišel Sin človekov.« (prim. Lk 12,40)

Jezus nas ni na nič tako izrecno opomnil kot na to, naj bomo pripravljeni na smrt. Bodite pripravljeni! Ne veste ne ure ne dneva, kdaj pride Gospod. Če se hočemo pripraviti na smrt, potem se varujmo vsakega krivičnega imetja. Sveti Bernard se je pred vsakim dejanjem vprašal: »Bi to storil, če bi moral čez nekaj minut umreti?« Zato poravnajmo storjeno krivico tako hitro, kot je le mogoče. Kdo ve, če bomo kasneje še mogli to storiti. Prizadevajmo si, da bomo vedno v milosti in prijateljstvu z Bogom, da nas ne bo, ko bomo stopili pred Boga, nobena veriga greha vezala na ta svet, potem nam bo nekoč umiranje lahko tako kot velikemu cerkvenemu učitelju Hieronimu, ki je svojim prijateljem, ko so ga prišli pripravit na smrt, rekel: »Mi prinašate veselo oznanilo, da bom kmalu umrl? Bog vam poplačaj to veselo vest, kajti ni težko umreti, če si se v svojem življenju učil umirati. Ne ljubite nič tako kot Jezusa Kristusa. Molite in izvedeli boste, kako sladko je umreti, če se potrudimo pravično in pobožno živeti.«
Kdor trdi, da je najbolje nezavedno pasti v objem smrti in umreti brez vere, ta trdi, da je bolj beden in nesrečen kot pitana živina, ki jo z zavezanimi očmi peljejo v zakol. Mi pa verujemo v večno življenje! Zato je prav, da živimo drugače; živimo tako, da smo vsak hip brezskrbno pripravljeni na prihod Sina človekovega. (po: A. M. Slomšek)

Gospod, ko verujem, da moje srce napolnjuje ljubezen,
in v trenutku iskrenosti spoznam, da ljubim sebe v ljubljeni osebi,
me osvobodi mene same.
Gospod, ko verujem, da sem dala vse od sebe
in v trenutku iskrenosti spoznam, da pravzaprav jaz prejemam,
me osvobodi mene same.
Gospod, ko verujem, da sem uboga,
in v trenutku iskrenosti spoznam, da sem polna napak in zavisti,
me osvobodi mene same.
(po: Mati Terezija, Bog danes ljubi po nas)

 
Naslovljeno na vas

ŽUPNIJSKO ROMANJE—v soboto, 13. avgusta—pred velikim šmarnom
2016-32-2
Kot vsako leto bomo imeli pred največjim Marijinim praznikom župnijsko romanje tudi letos. Glavni cilj našega romanja bo bazilika Lurške Matere božje v Brestanici /na sliki/.
V svetem letu božjega usmiljenja je prav, da romamo v svetišče, ki ima dostojanstvo svetoletne cerkve s »svetimi vrati«. Obiskali bomo še cerkvi Žalostne Matere božje v Leskovcu pri Krškem in sv. Križa v Boštanju, vmes pa še marsikaj lepega in zanimivega—tudi v pokrajini in naravi.
Prispevek za kosilo in prevoz bo skoraj gotovo pod 20,00 evrov (odvisno od zasedenosti avtobusa). Odhod bo ob 7.00 uri izpred cerkve na Gomilskem, povratek pa okrog 20.00 ure. Vstopili pa boste lahko tudi pri gasilskem domu v Grajski vasi in v Trnavi pred zadružnim domom. Prednje sedeže odstopite tistim, ki vožnjo težje prenašajo. Dobro delo!
Romanje bo lepa priložnost, da bomo nekaj časa skupaj in bomo poglobili povezanost med seboj in Bogom.
Razmislite, se odločite in čim prej prijavite v župnišču (tel. 035726198, 041673716). Obvestite in povabite, prosim, še druge.

V ponovni razmislek: Kaj je jubilejno leto?

Sveta in jubilejna leta so posebna leta, ki jih Katoliška Cerkev posveča verski prenovi vernikov, da bi ti napredovali v veri. Cerkev želi na ta način rasti k pristnejšemu pričevanju ter velikodušnemu služenju ljubezni do bližnjega. Sveto ali jubilejno leto okliče papež vsakih 25 let. Poleg tega pa lahko razglasi sveto leto tudi ob posebej pomembnih obletnicah ali priložnostih krščanskega življenja. Razglasitev svetega ali jubilejnega leta spremljajo nekatera znamenja ali simboli, ki vernikom na primeren način pomagajo doživeti izkustvo velikih krščanskih resnic /tokrat posebno Božjega usmiljenja/ ter jih vodijo h globljemu odnosu do Gospoda Jezusa Kristusa: romanja, sveta vrata in odpustki.

MAŠNI NAMENI

NED – 7.8.
19. nedelja med letom
Sikst II., pap., mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Roka Teršek in Poldiko Novak (v Šentrupertu)

PON – 8.8.
Dominik, duhovnik, ustan. dominikancev    
19.00 za+ Kristino Pirc in vse njene

TOR – 9.8.
Terezija B. od Križa -Edit Stein, muč., soz. Ev.  
19.00 za +starše Ducman in sorodnike

SRE – 10.8.
Lovrenc, diakon, muč.    
19.00 za vse Brišnikove

ČET – 11.8
Klara (Jasna), devica, redov. ustanoviteljica  
17.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
19.00 za +Filipa Slakana

PET – 12.8.
Ivana Šantalska, vdova    
19.00 za +Antona Turka – oblet.

SOB – 13.8.
Poncijan, papež in Hipolit, mučenca    
romanje: po namenu romarjev
19.00 tu ne bo sv. maše

NED – 14.8.
20. nedelja med letom
Maksimilijan Kolbe, duhovnik, mučenec    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Leopoldino, Vinkota in vse Grabnarjeve

V dneh pred nami:2016-32-3
V soboto, 13. avgusta bo župnijsko romanje.

Bralci v ned.: I. Anja Rožič Plazovnik, Tilen Natek; II. Petra Rančigaj, Damjana Rojnik
Dežurni ministrant(ka): Jan Juhart, Luka Rožič Plazovnik
Urejanje župnijske cerkve: Gomilsko