Oznanila za 33. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-33-1
Prišel sem, da vržem na zemljo ogenj,in kako želim, da bi se že vnel! Biti pa moram krščen s krstom in kako bridko mi je, dokler se ne izvrši. Ali mislite, da sem prišel, da prinesem na zemljo mir? Ne, vam rečem, ampak razdor! (Lk 12,49–51)

BESEDA O BESEDI
 
KRISTUS MOTI  Lk 12,49–53

Zgodi se, da pogovor s sodelavci, prijatelji ali sosedi nanese na verska vprašanja. Če takrat povemo, da smo verni in hodimo v cerkev ter imamo do teh vprašanj drugačno stališče, številnim ljudem to ni prav. Morda se celo nam zdi, da motimo enotnost mišljenja, ko pa je miselnost naše družbe velikokrat tako različna in daleč od krščanstva. Zato včasih mislimo, da bi bilo bolje, če bi molčali in ne bi povedali svojega mišljenja, ki smo ga oblikovali ob Kristusovem evangeliju. Marsikateri kristjan tudi pravi, da takrat, ko pogovor v družbi nanese na Boga, vero ali Cerkev, molči. Prav to je narobe! Zakaj bi vsi drugi imeli pravico povedati svoje mnenje, kristjani pa ne?
In res je v naši družbi postalo skoraj že »normalno«, da vsakdo pove svoje mnenje, pa čeprav je to nestrpno in nemodro, kristjani pa ne. Nekateri krščansko prepričanje označujejo za preživeto in se zgražajo nad njim. Kristjani s svojim mnenjem »motimo«, vnašamo nemir … In prav na to »zadrego« nas opozarja Kristus v današnjem evangeliju: »Odslej bo namreč v eni hiši pet razdeljenih: trije proti dvema in dva proti trem.« Kristus poudarja, da se bo njegov učenec razlikoval od drugih in doživel nasprotovanja: »Mislite, da sem prišel na zemljo prinašat mir?«
Kristus jasno pove, da bodo glasniki Boga vedno koga motili. Kristjan bo lahko nad dejstvom, da bo njegovo mnenje v javnosti stalno naletelo na zavračanje in nasprotovanja, tudi obupal. Težko je sam plavati proti toku. Zato bo lahko celo zapustil Kristusa. A današnje drugo berilo pa nam ponuja drugačno rešitev. Pokaže nam, kje naj dobivamo moč, da bomo vzdržali to napetost: »Uprimo oči v Jezusa.« Svoj pogled ne imejmo uprt kamorkoli, ampak v Kristusa, ki je »od grešnikov pretrpel tako nasprotovanje.« Samo če bomo imeli oči uprte v Kristusa, se v naših dušah ne bomo »utrudili in omagali«, ampak bomo zmogli prestati »nasprotovanje«. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

20. nedelja med letom

Danes, 14. avgusta  SVETI MAKSIMILIJAN KOLBE

2016-33-2Njegovo krstno ime je bilo Rajmund in rodil se je revnima tkalcema v kraju Zdunska-Wola v vzhodni Poljski 7. januarja 1894. Po otroštvu v domači hiši je vstopil k redovnikom minoritom, kjer je dobil ime Maksimilijan, ki ga je proslavil s svetništvom. Študiral je najprej v Krakovu, nato pa v Rimu, kjer je resno zbolel za jetiko, a je kljub temu redno doštudiral. Do leta 1919, ko je bil posvečen v duhovnika, je dosegel dva doktorata: iz filozofije in teologije. Dve leti poprej, leta 1917, je začel navidez neznatno, dejansko pa ogromno delo, ko je ustanovil ‘vojsko Brezmadežne’, katere člani naj bi bili res dejavni in misijonarski kristjani.  –  Ko se je vrnil na Poljsko, je imel v Krakovu zelo obiskane verske konference. Leta 1921 je začel izdajati listič Vitez Brezmadežne. Leta 1927 so na podarjenem zemljišču blizu Varšave začeli graditi naselje barak, imenovano Niepokalanow – mesto Brezmadežne, kjer je v slogi delalo 6 redovnih očetov in 700 bratov, ki so bili strokovnjaki v tiskarski stroki. Skupaj s svojimi delavci je vsak dan nekaj ur molil. In v tem je skrivnost njegovega uspeha.  –  Leta 1930 je ‘skočil’ na Japonsko. Brez denarja, brez zvez, brez znanja jezika. Kmalu je na pobočju zunaj mesta Nagasaki – kakor bi slutil, da bo na mesto padla atomska bomba – zrasel japonski Niepokalanow, ki stoji še danes.  –  Leta 1939 je Hitlerjeva vojska zasedla Poljsko. Skupaj z drugimi prebivalci Niepokalanowa je bil v zaporih tudi oče Maksimilijan. Vrnili so se na praznik Brezmadežne, 8. decembra 1940.        –  17. februarja 1941 je prišel oddelek esesevcev. Odpeljali so očeta Maksimiljana. Najprej v zapore Pawiak, nato pa v taborišče smrti Oswiencim (Auschwitz). Ko je proti koncu julija pobegnil neki taboriščnik, je moralo deset drugih jetnikov v ‘bunker lakote’, kjer so počasi ‘zveneli kot tulipani’. Namesto družinskega očeta Franca Gajowniczeka se je ponudil oče Maksimilijan. Žrtev je bila sprejeta. Umrl je kot zadnji, 14. avgusta 1941 na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja.
IN KDO NAJ BI BIL »SLOVENSKI MAKSIMILIJAN KOLBE«?

Naslovljeno na vas

OBISK FATIMSKE MARIJE ROMARICE (FMR) V NAŠI ŽUPNIJI v petek, 19. avgusta od 15. do 18.  ure. Nanj se bomo pripravljali s tridnevnico: v torek, sredo, četrtek -pri dnevni maši. V petek bo ob 15. uri sprejem pred župnijsko cerkvijo, nato v molitvi, petju, posvetitvi Brezmadežni. Ob 17.00 sv. maša in slovo.
Udeležite se tega srečanja s fatimsko Romarico in sodelujte pri tej marijanski slovesnosti. Nazadnje nas je obiskala leta 1997. Takrat je v naši cerkvi prenočila in smo imeli vso noč bdenje ob lepi udeležbi. V naslednjem romanju po Sloveniji se pri nas ni ustavila, zdaj pa samo za 3 ure, zato ji v tem kratkem času posvetimo vsaj nekaj svoje pozornosti.
Da bi se vsaj malo porazdelili po celotnem času obiska, naj se vsaj nekateri držijo sporeda po naseljih: ob 15. uri Gomilsko in Šmatevž, ob 16. uri Šentrupert in Trnava, ob 17. uri Grajska vas in Zakl

Fatimska pesem (po napevu lurške: Zvonovi zvonijo …)
PRIŠLA JE MARIJA IZ SINJIH NEBES, VSA SVETLA STOPILA JE V VEJE DREVES. Ave, ave, ave Marija, Ave, ave, ave Marija.
2. »MOLITE, MOLITE,« NAROČA GOSPA, »SAJ V ROŽNEM JE VENCU REŠITEV SVETA.« Ave …
3. »RESNIČNE POKORE PRINAŠAJTE SAD IN JEZUS BO GREHE ODPUSTIL VAM RAD.« Ave …
4. »PREJEMAJTE JEZUSA REŠNJE TELO, DARUJTE GA V SPRAVO ZA ZEMELJSKO ZLO.« Ave …
5. NAJ GANEJO, MATI, TE NAŠE PROŠNJE, PRISLUHNI JIM, SPREJMI JIH V SVOJE SRCE. Ave …
6. BREZMADEŽNO SRCE, LE PROSI ZA NAS, NAJ SLUŽIMO BOGU IN TEBI VSAK ČAS. Ave …

PEŠ ROMANJE V PETROVČE: pri župnijski cerkvi na Gomilskem se zberemo ob 5. uri, na Rezani se pridružimo romarjem iz Tabora in skupaj nadaljujemo pot ob Bolski do Prebolda, kjer bo kratek postanek. Ob 10. uri se bomo udeležili slovesne sv. maše, ki jo bo vodil celjski škof dr. Lipovšek. Vabljeni!  M. O.

MAŠNI NAMENI

NED – 14.8.   
20. nedelja med letom
Maksimilijan Kolbe, duhovnik, mučenec    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Leopoldino, Vinkota in vse Grabnarjeve

PON. 15.8. 
MARIJINO VNEBOVZETJE – veliki šmaren    
7.30 za vse župljane
19.00 za +Ludvika in Terezijo Topovšek (r. d.)

TOR – 16.8. 
Rok, romar, spokornik, priprošnjik za zdravje    
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene
Začetek tridnevnice pred prihodom kipa Fatimske D. Marije

SRE – 17.8.    
Evzebij, papež, mučen.    
19.00 za +Ljudmilo –oblet. in Franca Rančigaj

ČET – 18.8  
Helena (Alenka), cesarica  
17.00 po Mariji Bogu v čast (v Šentrupertu)
19.00 za +Marijo Podbregar –oblet.

PET – 19.8.  
Janez Eudes, duhovnik    
!!! 15.00 prihod kipa fatim.Marije romarice
Molitveno častilno bogoslužje
17.00 za +Franca Merzelja—30. dan
18.00 slovo od fatim. Marije romarice

SOB – 20.8.    
Bernard, opat, cerkveni učitelj    
17.00 za blagoslov in srečo v zakonu -poroka, krst

NED – 21.8.   
21. nedelja med letom
Pij X., papež    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +starše in Radota Drev

V dneh pred nami:
Ta teden bo v znamenju praznika Marijinega vnebohoda in prihoda FMR.2016-33-3
Bralci v ned.: I. Lucija Blatnik, Janez Jelen; II.  Saša Podbregar, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka): Ana Jelen, Katarina Možina
Urejanje župnijske cerkve: Grajska vas