Oznanila za 40. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-40-1
In apostoli so rekli Gospodu: »Pomnôži nam vero!« Gospod pa je rekel: »Če imate vero kakor gorčično zrno, bi tej murvi lahko rekli: ‚Izruj se s korenino in se presádi v morje‘ in bila bi vam poslušna. (Lk 17,5–6)

BESEDA O BESEDI

ČISTO PRI NAŠIH VRATIH Lk 16,19–31

Kdo ne bi hrepenel po taki moči, ki jo daje vera? Zato ni čudno, da učenci prosijo v današnjem evangeliju Jezusa: »Pomnoži nam vero!« (Lk 15,5). Kristus jim nato prikaže moč vere in pravi, da bi z vero, veliko kakor gorčično zrno, prestavili murvo. Gre za slikovito prispodobo, saj je gorčično zrno eno najmanjših semen, murva pa je drevo z izredno razvejenimi koreninami. Takoj zatem pa Kristus poudari še eno značilnost vere s prispodobo o gospodarju, ki zahteva brezpogojno poslušnost. Mogoče se nam ta podoba ne zdi primerna, da bi odsevala Boga. Da pa bi bolje prodrli v sporočilo evangelija, se raje kot pri liku gospodarja ustavimo ob razpoložljivosti hlapca. Služabnik, ki je na voljo gospodarju, je lepa podoba vernika. Vernik bo v odnosu do Boga popolnoma razpoložljiv. V tem odnosu ni prostora za preračunljivost ali polovično podarjenost. Odnos med vernikom in Bogom je bolj podoben odnosu zaročencev, ki se drug drugemu popolnoma podarita v ljubezni. Ta odnos ne pozna ne urnika ne plačila. – Vsi se moramo počutiti »nekoristni služabniki«, srečni, da lahko darujemo, ljubimo in se žrtvujemo za Boga, ko smo izkusili njegovo ljubezen. Odnos, ki temelji na ljubezni, želi dati vse za ljubljeno osebo. Podobno kot ljubezen tudi vera ne išče najprej svojih pravic, ampak je le odgovor na Božji dar. – V Svetem pismu je nekaj čudovitih primerov take predanosti vernega človeka Bogu. Abraham je bil poslušen v veri do te mere, da je bil pripravljen žrtvovati najdragocenejše – edinega sina. Božja mati Marija, ki je v veri poslušna Božjemu sporočilu, sebe imenuje »služabnica« Boga (Lk 1,38), in končno sam Kristus, saj se v ljubezni do Očeta da popolnoma na razpolago za odrešenje sveta. – Naj nam Gospod nakloni milost, da bi se mu v ljubezni popolnoma izročili. (po: B. Rustja, Tvoj obraz iščem)

25. nedelja med letom – začetek tedne za življenje

V Cerkvi na Slovenskem bo od nedelje, 2. do nedelje, 9. oktobra 2016, potekal 25. teden za življenje, ki ga pripravlja društvo Gibanje za življenje pod svetopisemskim geslom »Ti si moje zavetje, moje vse v deželi živih« (Ps 142,6)
2016-40-2
Zahvaljen, ker Ti poznaš človeške stiske, Gospod. Hvala, ker Ti vidiš solze v očeh, vidiš bolečino srca. Sam si nedoumljivo vstopil vanjo. Nosil si naše trpljenje, si naložil naše bolečine. Sredi najhujše stiske si se iz globin teme obrnil na Očeta, ki je bil do zadnjega trenutka na križu tvoje zavetje, tvoje zaupanje, tvoje vse v deželi živih. Hvala, ker se zato vsak od nas lahko skupaj s Teboj obrne na Očeta v upanju razodetja svetlobe, luči, v upanju na deželo živih, na prihodnost zase in za svoje bližnje in daljne, ko gre pot preko skrivnosti, da ko pšenično zrno umira, že klije v mnogoteren sad. V tem upanju zremo tudi našo domovino in njenih 25 let, da bi v moči tvoje ljubezni, ki vse ustvarja in preustvarja, zares bili »dežela živih«.

V preteklem mesecu (septembru):
Je bil krščen Lovro Mahor iz Trnave 1. Župljani se ga veselimo in mu voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botri in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

Poročili so se: v soboto, 10.9. sta stopila pred poročni oltar Matjaž Veternik in Tanja Jernejc, v soboto, 17.9. pa Davor Jelen in Ana Skok. Obema novo poročenima paroma čestitamo in želimo obilje božjega blagoslova in sreče.

Poslovila sta se: Anica Drev iz Zakla, ki je bila krasilka cerkve in članica ŽPS. Kjer je mogla, je rada pomagala. Pogreb je bil v 29.9.na Gomilskem.
Franc Rovšnik iz Trnave. Bil je v prvem sestavu ŽPS. Pogreb je bil 30.9. v Šentrupertu.
Naj bosta deležna polnosti Luči in Miru.

Naslovljeno na vas

DRAGA ZAKONCA
Letos slavita pomembno obletnico poroke. Ozirata se nazaj na tisti dan, ko sta pred oltarjem izrekla svoj nepreklicni »Da«. Z zaupanjem gledata naprej – na pot pred vama. Vajinega jubileja se veselijo vajini najdražji, pa tudi vsa župnija. Zato vaju vabimo, da se v nedeljo, 9.oktobra 2016 udeležita slovesnosti zakonskih jubilantov, ki bo ob 10.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem, nato pa še družabnega srečanja v župnijskem Domu srečanj. To bo lepa priložnost za zahvalo Bogu in poživitev medsebojne povezanosti na skupni življenjski poti.

Hvaležni vama bomo, če bosta svojo udeležbo najavila (ni pa nujno) na: Župnija Gomilsko – tel. (03) 572 61 98. Vnaprej: »Hvala!«
V pričakovanju vajine udeležbe vaju toplo pozdravljamo.
Župnijski pastoralni svet in vaš župnik

Vabilo velja vsem zakoncem, ki ste letos že ali še boste obhajali katero od pomenljivejših obletnic poroke /10., 15., 20. 25.-srebrno, 30., 35., 40., 45., 50.-zlato, ali katerokoli nad 50./ Če ne boste dobili posebej vabila, naj velja to!

SREČANJE CERKVENIH PEVSKIH ZBOROV NAŠE DEKANIJE
Bo isto nedeljo, 9.10. ob 15.00 uri v župnijski cerkvi v Braslovčah. Vsako župnijo zastopa en zbor ali skupina. Iz naše župnije bo pel Gomilski sekstet. Vabljeni tudi poslušalci—tudi lepa priložnost, da tam nadaljujete praznovanje zakonskega jubileja.

ROMANJE ŽUPNIJSKIH SODELAVCEV
Romanje župnijskih sodelavcev (pevovodij in cerkvenih pevcev, članov ŽPS, cerkvenih ključarjev, krasilk in krasilcev, sodelavcev župnijske karitas, bogoslužnih bralcev, …) bo v soboto 15. oktobra na Kum. Avtobus pripelje na vrh. Odhod bo ob 9.00 uri. Sozakonca lahko povabite seboj. Zaradi organizacije vsega potrebnega se prijavite čim prej v svoji skupini ali pri župniku.

MAŠNI NAMENI

NED – 2.10.
27. nedelja med letom
Rožnovenska nedelja
Angeli varuhi
Začetek tedna za življenje  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane, 2 sv. krsta
10.00 za +Franca, Ladislava in vse Šramove (v Šentrupertu)

PON. 3.10.
Kandida, mučenka    
19.00 za +Anico Drev—osmina

TOR – 4.10.
Frančišek Asiški, redovni ustanovitelj  
19.00 za +Frančiško (god, oblet.) in Jožefa Rožič

SRE – 5.10.
Flora (Cvetka), devica
19.00 za +Srečota Rojnika

ČET – 6.10. prvi četrtek
Bruno, ustanovitelj kartuzijanov 
17.00 za +Franca Rovšnika –osmina (v Šentrupertu)
19.00 za +Karlija ml. –oblet. ter Angelo in Karla Slemenšek, molitev za dp

PET – 7.10. prvi petek
Rožnovenska M. Božja  
19.00 za + Marto Kunst
Litanije Jezusovega srca

SOB – 8.10. prva sob.
Tajda, spokornica    
19.00 za +Marijo –oblet. in Ivana Knez
Litanije Matere Božje

NED – 9.10.
28. nedelja med letom
Dionizij, škof in tov. m.
Sklep tedna za življenje    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za zakonce jubilante in vse njihove
Slovesnost zakonskih jubilejev

V tem tednu: Svetoletno srečanje mladih bo ta petek, 7.10. ob 18.15 v Marijini cerkvi v Celju, pohod z lučkami do stolnice, mašo vodi naš škof, gost bo mag. Branko Cestnik, druženje. Lepo vabljeni tudi naši mladi!

Bralci v ned.: I. Mojca in Jan Strožer II. Zakonca jubilanta
Dežurni ministrant(ka): Aljaž in Matevž Lončar
Urejanje župnijske cerkve: Grajska vas

Napoved: v soboto 15. oktobra bo romanje-izlet župnijskih sodelavcev na Kum.