Oznanila za 42. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-43-1
In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Pa Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki vpijejo k njemu noč in dan, in bo pri njih odlašal? Povem vam, da jim bo hitro pomagal do pravice. Vendar, ali bo Sin človekov, kadar pride, našel vero na zemlji?« (Lk 18,6–8)

BESEDA O BESEDI

VZTRAJNO MOLITI V VERI Lk 18,1–8

Najbrž ni vernega človeka, ki ga ne bi mučilo dejstvo, da nekatere molitve niso uslišane. Zato se jim postavlja vprašanje: »Čemu moliti, ko pa tolikokrat nismo uslišani?« In vendar Jezus v današnjem evangeliju poudarja, da je treba »vedno moliti in se ne naveličati«, saj bo Gospod »hitro pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu«. – Zakaj je resničnost potem drugačna – prosimo, a ne prejmemo? Znana nam je prispodoba z otrokom in škarjami. Ali »pravilno uslišijo« starši majhnega otroka, ki moleduje, naj mu dajo škarje, a mu ne ustrežejo, ker vedo, da bi se z njimi ranil. Bog že ve, kaj je dobro za nas, zato nam nakloni samo tisto, kar je za nas res dobro. – V zadnjem stavku današnjega evangelija pa nam Jezus da še eno pomembno navodilo. Potem ko zagotovi, da bo Gospod gotovo uslišal vztrajno molitev, izreče besede: »Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« Kakor da bi hotel poudariti pomen vere pri molitvi. Naša vztrajna molitev mora biti zasidrana v vztrajni veri. Vera pa pomeni izročitev, razpoložljivost pred Bogom, odpoved samovolji in priznanje drugega, in sicer Drugega, z veliko začetnico – Boga.
»Saj niti ne vemo, kako je treba za kaj moliti« (Rim 8,26), je sv. Pavel ubesedil našo zadrego pri molitvi. Res ne vemo, kako bi molili, zato velikokrat prosimo za nepomembne stvari, ali take, ki se zdijo pomembne nam: da bi zmagalo naše nogometno moštvo, da bi na našo solato močil dež, da bi snežilo, ker bi radi šli na smučanje. Da bi pravilno molili v veri, bo dobro poiskati nekoga, ki nam bo vzor molitve v veri. Ena takih vzornic je zagotovo Marija, Jezusova in naša mati, ki se je v mesecu oktobru ob molitvi rožnega venca še posebej spominjamo. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

29. nedelja med letom

Zahvaljen, Gospod, da ne odlašaš z milostjo.
Več nam daješ, kot te prosimo; razvajaš nas v svoji dobroti.
Preobjedli smo se tvojih darov, pozabljamo na vero
in se prešerno zanašamo nase.
Ko pošlješ preizkušnjo, smo šibki in zbegani.
Potrojiti moraš svojo ljubezen, da nas pripelješ nazaj k sebi.
Tako zorimo za dneve, ki prihajajo.
Ti pa nas pošiljaš na vse kraje sveta oznanjat blagre tvoje blagovesti.
(po: B. Golob, Zahvala za Božji kruh)

Najbrž ni vernega človeka, ki ga ne bi mučilo dejstvo, da nekatere molitve niso uslišane. Zato se jim postavlja vprašanje: »Čemu moliti, ko pa tolikokrat nismo uslišani?« In vendar Jezus v današnjem evangeliju poudarja, da je treba »vedno moliti in se ne naveličati«, saj bo Gospod »hitro pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu«.
Zakaj je resničnost potem drugačna – prosimo, a ne prejmemo? Znana nam je prispodoba z otrokom in škarjami. Ali »pravilno uslišijo« starši majhnega otroka, ki moleduje, naj mu dajo škarje, a mu ne ustrežejo, ker vedo, da bi se z njimi ranil. Bog že ve, kaj je dobro za nas, zato nam nakloni samo tisto, kar je za nas res dobro. – V zadnjem stavku današnjega evangelija pa nam Jezus da še eno pomembno navodilo. Potem ko zagotovi, da bo Gospod gotovo uslišal vztrajno molitev, izreče besede: »Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« Kakor da bi hotel poudariti pomen vere pri molitvi. Naša vztrajna molitev mora biti zasidrana v vztrajni veri. Vera pa pomeni izročitev, razpoložljivost pred Bogom, odpoved samovolji in priznanje drugega, in sicer Drugega, z veliko začetnico – Boga. – »Saj niti ne vemo, kako je treba za kaj moliti« (Rim 8,26), je sv. Pavel ubesedil našo zadrego pri molitvi. Res ne vemo, kako bi molili, zato velikokrat prosimo za nepomembne stvari, ali take, ki se zdijo pomembne nam: da bi zmagalo naše nogometno moštvo, da bi na našo solato močil dež, da bi snežilo, ker bi radi šli na smučanje. Da bi pravilno molili v veri, bo dobro poiskati nekoga, ki nam bo vzor molitve v veri. Ena takih vzornic je zagotovo Marija, Jezusova in naša mati, ki se je v mesecu oktobru ob molitvi rožnega venca še posebej spominjamo. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

Naslovljeno na vas

Mnogi mladi ne hodijo radi k sveti maši. Nekateri pravijo: »Ni mi všeč glasba, tudi ljudje mi ne odgovarjajo.« Drugi se izgovarjajo: »Dolgočasno. Vedno isto.« In raje ostanejo v postelji, saj tudi starši večinoma ne hodijo k sveti maši. – Človek mora imeti zelo dobre argumente, da to stvar postavi na vrh prednostnega seznama. Pri sveti maši nam Bog naklanja največji dar. Podarja nam samega sebe!
Ljudje imamo pogosto izredne težave s podarjanjem in obdarovanostjo. Nekatera darila mejijo na izsiljevanje. In pogosto je darilo »stvar«, katere se je kdo hotel znebiti. Stvar je zavil s pentljo in mi jo podaril. Zdaj pa imam ta odpadek. Zato nekateri ljudje neradi sprejemajo darila. Pravijo: »Raje si sam kaj kupim. Potem vem, kaj imam in nisem nikomur ničesar dolžan!«, ali: »Nikomur se nočem zahvaljevati.«
Vprašaj se, ali bi raje živel v svetu, kjer vse dobiš samo za denar. Ali bi bilo lepo, če ti nihče ne bi ničesar več podaril? Ali bi bil srečen, če ne bi mogel nikogar obdarovati in razveseliti? Kako pusto bi bilo, če bi odpravili besedo »hvala«. Takšen svet bi bil grozen. To ne bi bil samo hladen in nečloveški svet, bil bi tudi brezbožen svet.

Bog je neskončno radodaren. Iz čiste dobrote je svobodno ustvaril svet in človeka. Podaril nam je življenje in nam je vedno blizu. Živimo od njegovih darov, od njegove ljubeče naklonjenosti.
Gospod, sprejmi in prevzemi vso mojo prostost. Sprejmi moj spomin, moj razum in mojo voljo. Vse, kar sem in kar imam, si mi podaril ti. Vse to ti vrnem in izročim. Naj nad vsem popolnoma zavlada tvoja sveta volja. Daj mi le svojo milost in ljubezen do tebe in bogat bom zadosti in ne bom prosil ničesar drugega več. (Ignacij Lojolski)

Sestanki—srečanja za starše veroučencev so zelo pomembni dejavniki verske vzgoje. Sodelovanje med starši in veroučitelji je nujno, da uskladimo poti in cilje glede verske rasti otrok. To nam nalaga odgovornost za dobro otrok. Da se tega zavedamo, naj se pokaže že ta teden , ko bomo v naši »veroučni šoli« začeli s srečanji.

MAŠNI NAMENI

NED – 16.10.
29. nedelja med letom
Marjeta M. Alakok, devica, redovnica 
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Alojza Lukmana
2 krsta

PON – 17.10.
Ignacij Antiohijski, škof, mučenec
19.00 za +Antonijo in Franca Počivalnik

TOR – 18.10.
Luka, evangelist  
19.00 za +Darinko Kolar (10.) oblet. in sorodnike Štrajhar

SRE – 19.10.
Pavel od Križa, duhov.    
19.00 v dober namen

ČET – 20.10.
Irana, mučenka  
17.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
19.00 za +Franca Merzelja

PET – 21.10.
Uršula, dev., mučenka    
19.00 za pokojne in zdravje –Ana iz Švice

SOB – 22.10.
Janez Pavel II., papež    
19.00 za +Julijano in Alojza Slemenšek in Jurija Zorko

NED – 23.10.
30. nedelja med letom
MISIJONSKA NEDELJA
Janez Kapistran, duhov.  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Marijo Jerman, starše Jager Jerman

V tem tednu:
Sestanek za starše veroučencev šestega razreda gomilske skupine in sedmega razreda gomilske in šentrupertske skupine bo v petek (21.10.) ob 17.30 uri v Domu srečanj na Gomilskem. Starši, lepo vabljeni.
Darovanje za misijone bo v nedeljo—misijonsko pri obeh sv. mašah. Bog vam obilno povrni.

Bralci v ned.: I. Majda Jelen, Jure Vasle II. Ana Šlander, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka): Jernej Semprimožnik, Luka Semprimožnik
Urejanje župnijske cerkve: Gomilsko