Oznanila za 45. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-45-1
Tisti pa, ki bodo vredni, da dosežejo oni vek in vstajenje od mrtvih, se ne bodo ženili in ne možile, zakaj tudi umreti ne bodo mogli več; enaki so namreč angelom in so Božji otroci, ker so otroci vstajenja. (prim. Lk 20,35–36)

BESEDA O BESEDI

VEČNOST IZ LJUBEZNI Lk 20,27–38

V življenjepisu neke kandidatke za svetnico je opisan izredno zanimiv dogodek. Bodoča svetnica je stregla hudo bolni ženi. Svetniška žena je bolníco, ki je trpela in je šla že proti koncu, želela spraviti z Bogom. Obzirno ji je omenila to možnost, bolníca pa jo ostro zavrnila: »Če bi bil Bog, potem ne bi bila tu in tako trpela!« Po tem dogodku ji je žena dan za dnem stregla z veliko pozornostjo in ljubeznijo, dokler ji nekega dne bolnica ni rekla: »Dobrota, ki mi jo izkazujete, ne more biti izgubljena.« Ljubezen, s katero je žena stregla bolnici, ne more umreti in ne more biti izničena. Vse na svetu mine, vse potone v pozabo, samo ljubezen in njena dela bodo ostala. – Naš Bog je Bog ljubezni, zato »ni Bog mrtvih, ampak živih« (Lk 20,38). Vstajenje od mrtvih kar izžareva iz današnje Božje besede. Božja ljubezen traja večno in ne more miniti niti ob srečanju s smrtjo, če hoče ostati zvesta sami sebi. Kjer je na delu Bog in njegova ljubezen, tam je nesmrtnost. Bog pokaže svoj pravi obraz prav v vstajenju. Vera v vstajenje je izraz zaupanja v Boga, v njegovo besedo in njegovo obljubo. Če res globoko verujemo vanj in zaupamo v njegovo obljubo, bomo verovali v vstajenje in večno življenje. Vera v vstajenje temelji na močnem zaupanju v Boga. – Ljudje, ki so verovali v večno življenje, so v svojem življenju naredili velike stvari. Primer svetniške žene, ki je stregla bolnici, je samo eden izmed številnih dokazov za to. Pravijo, da danes številni ljudje ne verujejo v vstajenje in večno življenje. Ali ni morda to tudi zato, ker jim ni še nihče – podobno kot svetniška žena bolníci – pokazal, da ljubezen, ki je združena s Kristusovo ljubeznijo, ne more umreti? (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

32. nedelja med letom

V Šentrupertu 680 let od prve omembe šentrupertske cerkve
Pri današnji zahvalni sv. maši v cerkvi sv. Ruperta naj bo danes v ospredju tudi ta jubilej. Hvala Bogu, da je na tem mestu že toliko stoletij Božja hiša. Hvaležni pa smo tudi vsem, ki so to svetišče gradili, dograjevali, lepšali in obnavljali—vključno s sedanjo generacijo. Čestitke vsem, ki spadate pod šentrupertski zvon! – Bog daj, da bi mogli v bližnji prihodnosti z vašim sodelovanjem obnoviti fasado cerkve.

Zahvala škofa Lipovška ob zahvalni nedelji 2016
Zahvalna nedelja, ki jo letos obhajamo 6. novembra, je najprej zahvala Bogu za duhovne darove izrednega svetega leta usmiljenja, ki ga bomo koledarsko zaključili v nedeljo, 20. novembra, na slovesni praznik Kristusa Kralja. – Lepo se zahvaljujem tudi vsem molivkam in molivcem za duhovne poklice, še posebej vodstvu in članom Molitvene zveze za duhovne poklice za vztrajno molitev in žrtev za duhovne poklice. – Zahvala pastoralnim ustanovam po naših župnijah, še posebej katehistom in katehistinjam, članom ŽPS, ŽGS, cerkvenim pevkam in pevcem, zborovodjem, organistom, ministrantom, bralcem, izrednim delivcem obhajila, veroučnim, mladinskim in molitvenim skupinam, zakristanom, župnijskim gospodinjam ter krasilcem in vzdrževalcem cerkva in župnijskih prostorov. – Zahvala vsem dobrotnikom, ki z darovi za sv. maše in z darovi pri sv. maši skrbite za naše duhovnike, za različne cerkvene ustanove, pa tudi za vzdrževanje naših cerkva. Še posebej se zahvaljujem bolnikom, starejšim in onemoglim, da z molitvijo in tiho žrtvijo gradite Božje kraljestvo. – Lepo se zahvalim vsem tistim, ki kvatrne zbirke, binacije, trinacije in druge prispevke redno oddajate na škofijo.
Apostol Pavel pravi, da »ni nič ta, ki sadi, in nič ta, ki zaliva, ampak ta, ki daje rast, Bog« (1 Kor 3,7). K njemu se vsi skupaj obračamo in se mu zahvaljujemo.
msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof

Župnikova zahvala: vsem župljanom, ki za vas velja škofova zahvala, se iz srca zahvalim tudi jaz. Zahvalim pa se tudi za vse dobro, ki sem ga bil deležen jaz. Bog vam obilno povrni! Vaš župnik Martin

Naslovljeno na vas

V mesecu oktobru v naši župniji

Krsti
V nedeljo, 2. oktobra sta bila krščena dvojčka Ana in Martin Pratnikar Rudl z Gomilskega 9 A.
V nedeljo, 16. oktobra pa Maša Cijan (Vrbanetova) z Gomilskega 57 in Nika Lončar z Gomilskega 27.
Župljani se jih veselimo in jim voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botrom in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

Zahvaljen, Gospod, da te moremo imenovati Bog živih.
Premagal si smrt in se dvignil nad vse umrljivo.
Nočeš biti sam sebi zadosten, še vedno se sklanjaš k nam ujetnikom smrti.
Rešuješ nas iz rok temnega angela in nas prežarjaš s svojo svetlobo.
Za nami ostaja vse minljivo, naproti prihaja večnost,
izpolnjena z velikim smislom neumrljivega Življenja.
Rešeni smo po tvoji ljubezni.

Pridelki za KARITAS2016-45-2
Na zahvalno nedeljo molimo »naj ti sadovi zemlje v našem življenju obrodijo tudi sadove dobrih del» – tudi tako, da nekaj od letine podarimo pomoči potrebnim. Tudi na ta način pokažemo hvaležnost Bogu, od katerega pride vse dobro.
Sadja zaradi pozebe letos pri nas ni, je pa kar dobra letina za poljščine. Darujmo kar imamo in kar lahko damo.
Urnik dežurstva za zbiranje je objavljen na naslednji strani. Če pa je tisti čas za vas neprimeren, pa pokličite na telefon 03 5726198 (župnišče) pa se zmenimo za ustrezen čas. Zbrano bo odpeljala škofijska Karitas, zato naj bi bilo vsaj toliko, da bi bilo vredno priti ponj.
Hvala, za vašo darežljivost.

MAŠNI NAMENI

NED – 6.11. ZAHVALNA
32. nedelja med letom
Lenart, opat
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane (zahvalna)
10.00 za +starše Trapove (zahvalna, 680-letnica omembe cerkve) (v Šentrupertu)

PON. 7.11.
Engelbert, škof
17.00 za +Leopoldino Vasle

TOR – 8.11.
Gotfrid (Bogomir), škof
17.00 za +Filipa Slakana –oblet.

SRE – 9.11.
Posvetitev lateranske bazilike
17.00 za +Ivanko Lončar in vse Hacetove

ČET – 10.11.
Leon Veliki, papež, c. u
16.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
17.00 za +Marijo, Karla in vse Tekavc

PET – 11.11.
Martin (Davorin), škof
17.00 za +Franca in Ljudmilo Rančigaj

SOB – 12.11.
Jozafat K., škof, mučen.
7.30 za +Marijo Laznik—oblet.

NED – 13.11.
33. nedelja med letom
Stanislav Kostka, red.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Franca Merzelja (zahvalna) (v Grajski vasi)

V tem tednu:
Svetopisemska skupina se zbere v torek ob 18.00 v župnišču. Vabljeni.

Sestanek Tajništva ŽPS bo v četrtek ob 19.00 v župnišču. Člani vabljeni.

Karitas: zbiranje pridelkov za potrebne bo v petek od 16.00 do 17.00 (lahko tudi po maši), v soboto od 12.00 do 14.00 ure pri Domu srečanj.

Bralci v ned.: I. Anja Rožič Plazovnik II. GV: Mojca in Tjaša (Maša), Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka): Ana Jelen, Katarina Možina
Urejanje župnijske cerkve: Gomilsko

Pozor: sedaj bo 3 nedelje druga sv. maša ob 10. uri pri podružnicah!