Oznanila za 49. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-49-1
Jaz vas krščujem z vodo, da bi se spokorili; ta pa, ki pride za menoj, je močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi mu obuvalo sezul; on vas bo krstil s Svetim Duhom in z ognjem. (Mt 3,11)


BESEDA O BESEDI

NATAKNI SI KRISTUSOVA OČALA Mt 3,1–12

V evangeliju nam »adventni pridigar« Janez Krstnik kliče: »Spreobrnite se, kajti približalo se je Božje kraljestvo!« (Mt 3,2) Njegov klic k spreobrnjenju je vedno aktualen, zlasti v adventu, vendar se grška beseda za spreobrnjenje (metanoia) »etimološko nanaša na spremembo uma, spremembo načina mišljenja. Pomeni zavzeti drugačno stališče, videti resničnost z novimi očmi« (Tomaš Špidlík).
Spreobrnjenje je središče preroških pridig, ne samo učenja Janeza Krstnika. Spremeniti (spreobrniti) moramo svoje mišljenje, v skladu z njim pa nato svoje življenje. Človek je poklican, da vnovič pretehta, katere vrednote vladajo v njegovem življenju in katere krojijo njegove odločitve. Adventni čas je nova priložnost, da bi »prečistili« svoj razum in svoj pogled na svet.
Spreobrniti se pomeni videti resničnost z novimi očmi, zato pomeni postaviti Boga v središče in ne imeti v središču lastnega jaza ter svojih podob o Bogu. Pomeni spremeniti način razmišljanja o Bogu in svoj način odnosa z njim in se odvrniti od idej, ki smo si jih sami ustvarili, k njemu, kakršen se razodeva. Tako Janez Krstnik v evangeliju poziva farizeje, naj si ne domišljajo, da imajo Abrahama za očeta, ampak naj se pripravijo, da bodo sprejeli novo razodetje, ki bo prišlo v Jezusu Kristusu.
Spreobrnjenje tako v tem smislu pomeni, da si nekako nadenemo »Kristusova očala« in skoznje gledamo na svet, dogodke in na ljudi. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

2. ADVENTNA NEDELJA

Fenomen današnjega časa je, da obstajajo ljudje, ki so pripravljeni zatajiti svojo enkratnost, svojo pristnost in identiteto, upogniti svojo hrbtenico, da bi si pridobili vstop v navidez pomembno družbo. Prilagajajo se, na noben način nočejo biti drugačni od drugih, nočejo izstopati, trudijo se, da ne bi koga užalili, da ne bi prišli s kom v konflikt in bi jih iz določenega kroga izključili. Tako izgubiš svojo identiteto in potoneš v množici. Primerjaš se z drugimi in se več ne razlikuješ, opustiš svojo pravo obliko in podobo in s tem izgubiš svoj obris.
Nekoč je nekdo rekel: Človek se rodi kot original, umre pa kot kopija. Nekoč je nekdo rekel: Človek se rodi kot original, umre pa kot kopija. Podrejamo se diktatu mode, zapeljivosti reklam, počenjamo to, kar je »in«, pustimo se določati temu, kar se dela – naj bo to pri vprašanju aktualnih počitniških krajev, najmodernejše znamke hlač ali političnega prepričanja.– in to se začenja že pri otrocih. Postajaš takšen, kot so vsi – in se pri tem izgubljaš. Vsem želiš ustreči – in se pri tem izgubljaš v nič.
Krščansko poslanstvo je drugačno: Vstani, Jeruzalem, Bog želi tvoj blišč, Bog ti je dal za večno svoje ime, Bog te želi v tvojih posebnostih – in povzpni se v višavo, postavi se in se pokaži v svoji enkratnosti in v svoji lepoti! Dvigni se! Postavi se! Postavi se za Boga – kot se je postavil Janez, trdi in nenavadni klicar v puščavi. Postavi se zase in za svoje meje in naj te objame Božja neskončnost! Bodi vse svoj v svoji enkratnosti! Bodi pokončen in postavi se na lastne noge, človeški sin, človeška hči! Ne izgubljaj hrbtenice, ki ti jo je podaril Gospod! (po: A. Schwarz, Moj resnični božič)

Krščena sta bila (v minulem mesecu)
2016-49-2V nedeljo, 27. novembra sta prejela zakrament sv. krsta:
Žan Purkart iz Trnave in Tomi Farčnik iz Šmatevža in s tem postala v polnosti vključena v naše župnijsko občestvo. Župljani se ju veselimo in jima voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botrima in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

Naslovljeno na vas

2016-49-3MIKLAVŽ VAS BO OBISKAL, OTROCI! V ponedeljek 5. decembra popoldne
Prihaja dan, ki se ga otroci veselite – god sv. Miklavža. Zdaj je že pred vrati.
K vam bo se bo s spremstvom pripeljal na kočiji: po 15.30 uri bo potoval skozi Šmatevž, nato skozi Zakl in Trnavo v Šentrupert, kjer se bo ob 16.00 uri v cerkvi v Šentrupertu srečal z vami in vam razdelil darilca.

Drugo srečanje z Miklavžem bo ob 17.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem, kamor se bo pripeljal iz Šentruperta preko Grajske vasi. Tudi tukaj vas bo nagovoril in se izkazal darežljivega. Darilca bo imel za vsakega otroka od najmanjših do petega razreda osnovne šole. Na prireditev pa ste vabljeni tudi večji. Starši pa ste naprošeni, da otroke spremljate.
Na obeh srečanjih boste imeli otroci priložnost pokazati, kako lepo znate moliti in Miklavžu zaupati skrivnost: da boste odslej še bolj pridni.

Bog povrni vsem odraslim, ki boste Miklavža podprli z darom – v župnijski cerkvi ga v nabiralnik Karitas, v Šentrupertu pa bo tudi nastavljena košarica.

SLOMŠKOVO BRALNO PRIZNANJE
Nekaj otrok že pridno bere knjige, ki so jih prejeli do sedaj. Za zlato nalepko je potrebno prebrati štiri knjige in narediti kratko obnovo za vsako posamezno na listu papirja. Otrokom v nižjih razredih je priporočljivo, da jim pri tem pomagate in jih usmerjate. V soboto, 6. maja 2017 bo zaključna prireditev na Ponikvi (Slomškovi), kjer ne bi smeli manjkati, saj nas čaka lepo doživetje.
Knjige so jim na razpolago tukaj. V prejšnjih letih je nekaj knjig prinesel tudi Miklavž in tudi katera izmed teh pride v poštev za to branje. V nedeljo 11.12.2016, po drugi sv. maši, jih bo mogoče izmenjati in prejeti tudi v Domu srečanj. Starši, vljudno vabljeni, da mlajše otroke pospremite. Marija Rančigaj

MAŠNI NAMENI

NED – 4.12.
2. ADVENTNA NED.
Barbara, mučenka  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Marijo Nikico Rančigaj (god)
2 sv. krsta

PON. 5.12.
Krispina, mučenka 
7.30 za +Ostrožnikove
Zvečer Miklavževanje

TOR – 6.12.
Nikolaj (Miklavž), škof     
17.00 za +Anico Drev

SRE – 7.12.
Ambozij (Ambrož)  
dopoldne sv. maša ob rekolekciji dekanijskih duhovnikov
17.00 za +Franca in Marijo Derča

ČET – 8.12.
Brezmadežno spočetje Device Marije
16.00 za +Silvota Koruna in starše (v Šentrupertu)
17.00 za +Ivana in vse Dobnikove

PET – 9.12.
Valerija, mučenka 
17.00 za +Ano in vse Jernejčeve

SOB – 10.12.
Loretska Mati Božja  
17.00 za +Mojco Rojnik

NED – 11.12.
3. ADVENTNA NED.
Damaz I., papež    
7.00 ćeščenje
7.30 za vse župljane
10.00 za vse +Blatnik Korandove

Svetopisemska skupina se zbere v torek ob 18.00 uri v župnišču. Vabljeni.

Mladi: v petek, 9.12. bo škofijsko adventno srečanje mladih s taizeisko molitvijo ob 20.00 uri v stolni cerkvi sv. Danijela v Celju, nato veselo druženje mladi v tamkašnjem župnišču. Lepo vabljeni tudi naši mladinci.

Priprava na prvo sv. obhajilo /adventno sobotno popoldne/ bo Domu srečanj v soboto ob 13.30 do 16.30 ure. Od 15.30 bodo tudi starši.

Napoved: v soboto, 17.12. bodo od 9. do 12. ure otroške adventne delavnice.

Bralci v ned.: I. Sonja Mandelc, Jure Vasle II. Marija Rančigaj, Damjana Roj-
Dežurni ministrant(ka): Melanija Hadolin, Špela Pajer nik
Urejanje župnijske cerkve: Gomilsko