Oznanila za 1. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-1
In vsi, ki so slišali, so se čudili temu, kar so jim povedali pastirji; Marija pa je vse te besede ohranila in jih v svojem srcu premišljevala. In pastirji so se vrnili in Boga slavili in hvalili za vse, kar so slišali in videli, prav kakor jim je bilo povedano. (Lk 2,18–20)

BESEDA O BESEDI

NAPOLNI SVOJE SRCE Z MIROM (Lk 2,16–21)

Kdor nastavi bombo, nastavi smrt. Dnevno je nastavljenih tisoče bomb v mislih maščevanja, v občutkih sovraštva, v obnašanju, ki ponižuje, prizadene in uničuje ljudi. Vsa orožja od sekire do atomske bombe so izdelki človeške domiselnosti. Velika nevarnost, ki ogroža človeštvo, ne tiči samo v orožju za množično uničevanje. Tiči v ljudeh samih, v vseh ljudeh, ki verjamejo v nasilje in v pravico močnejšega. Nasilje proti nasilju pomeni vedno še več nasilja. Spirala brez smisla in brez konca. Preden bomba eksplodira, je vojna že zdavnaj v teku – v srcih ljudi!
Poskrbi za mir v svojem srcu, drugače ne boš imel nič od miru na svetu. Poskrbi za mir v svoji hiši, drugače bodo ljudje odraščali v nemiru. Ljudje, ki imajo namreč znotraj prepir, so nevarnost za mir zunaj.
Poti do miru ne gredo preko ulic nasilja. Dnevno so bombe napolnjene: z uničujočimi mislimi, strupenimi občutki, žaljivimi besedami, podlimi dejanji. Velika nevarnost, ki nas ogroža, tiči v ljudeh samih, v ljudeh, ki verjamejo v moč in denar, last in nasilje. Kdor hoče vzpostaviti mir v svetu, ga mora najti najprej v srcu. Napolni svoje srce z mirom. Zavist bogatim te ne obogati. Zagrenjenost zaradi tvoje bolezni te ne naredi bolj zdravega. Ljubosumnost na tiste, ki jim gre na videz bolje, te ne naredi srečnejšega.
Kjer vlada sovraštvo, išči previden stik. Nekdo te je globoko razočaral in prizadel. V tvoji notranjosti je velika rana. Nenehno moraš misliti na to. Kako se lahko zaceli? Odpusti! Odpuščanje je najlepši dar. Pusti vrata za spravo odprta tudi takrat, ko ta drugi morda noče o tem nič vedeti. In preživel boš: v pripravljenosti na spravo se začenja tvoja rana zapirati in v nenehnem odpuščanju se mir razcveti. Rasti v miru je dober izziv za tvoje novo leto! (po: P. Bosmans, V tebi je sreča)

Marija, Božja Mati—Novo leto—Dan miru

Na novega leta dan:
Drug drugega ljubíte z bratovsko ljubeznijo. Tekmujte v medsebojnem spoštovanju. Ne popuščajte v vnemi, temveč bodite goreči v duhu, služíte Gospodu. Veselite se v upanju, potrpite v stiski, vztrajajte v molitvi, bodite soudeleženi v potrebah svetih, gojite gostoljubje. Blagoslavljajte tiste, ki vas preganjajo, blagoslavljajte in ne preklinjajte jih. Veselite se s tistimi, ki se veselijo, in jokajte s tistimi, ki jočejo. Nikomur ne vračajte hudega s hudim. Pred vsemi ljudmi skušajte skrbeti za dobro. Če je mogoče, kolikor je odvisno od vas, živite v miru z vsemi ljudmi. (Rim 12,9-18)
 
Molitev
Zahvaljen, Gospod, da verni pastirji niso pomišljali pohiteti v Betlehem
in pripovedovati drugim, kar so videli in zvedeli.
Navdajal jih je mir, zato te prosimo, naj nas tvoja Mati,
ki je vsa dogajanja premišljevala v srcu, nauči verovati in ljubiti,
da ne bomo drugim v spotiko, ampak bomo vsem glasniki miru.
Tvoj mir naj zavlada svetu, betlehemski mir, za srečo v tem novem letu.
(po: B. Golob, Zahvala za Božji kruh)

MOLITEV ZA USPEH MISIJONA
O Bog, iz ljubezni si nas poklical v življenje, zato tudi nas vnemaj v ljubezni do Tebe in ljudi. Sveti misijon naj v nas vseh prebudi željo po tvoji bližini in zvestobi tvoji volji.
Zaupno te prosimo za naše družine, da bi rasle v živo Cerkev, varovale življenje in ohranjale prave človeške in krščanske vrednote.
Mladini odkrivaj veselje, ki izvira iz čistega in poštenega srca.
Bolni, ostareli, trpeči in žalostni, naj po misijonu še bolj vdano sprejmejo pot odrešilnega križa.
V moči Svetega Duha naj na novo odkrijemo pomen nedeljske svete maše in zakramentov, da bomo stopili na pot prenove v Kristusu.
Naša nebeška Mati Marija, posreduj pri Bogu za nas. Zavetnik naše župnije, svet Štefan – s svetim Matejem, svetim Krištofom in svetim Rupertom, prosi za nas. Amen.
/misijon v naši župniji bo v letošnjem adventu—od 8. do 17. dec. 2017/

Naslovljeno na vas

V NAŠI ŽUPNIJI V PRETEKLEM MESECU—DECEMBRU
Krščeni sta bili:
V nedeljo, 4. decembra sta prejeli sv. krst sestrici Stela in Stefanija Derča iz Trnave. S tem v polnosti postali Božji otrok. Župljani se novih članic našega občestva veselimo in jima voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botrama in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

Poslovili smo se:
Z pogrebnimi obredi smo v soboto, 10. decembra spremljali na zadnji poti našega župljana Franca Derča. Več kot desetletje in pol je nosil križ težke bolezni.
V torek, 13. decembra pa smo se poslovili od Antona Kovačiča. Bil je dolgoletni pevec župnijskega pevskega zbora in vsestransko dejaven član našega občestva.
Naj počivata v miru!

Kratek pogled v minulo leto
Ob koncu leta delamo inventure, ocene uspešnosti, statistike. Za življenje župnije, v katerem je bistvena versko duhovna razsežnost, so splošna merila le delno uporabna. Bistvo se ne da izmeriti in zajeti v številke; nekaj pa nam kljub temu razodevajo. Zato si jih poglejmo:
Krstov je bilo lepo število: 25. Od teh je bil eden odrasel in 24 otrok.
Dečkov je bilo 10 in 14 deklic. 5 otrok je bilo starih nad eno leto. 8 jih je iz cerkveno sklenjenega zakona in eden pozakonjen—starša sta se kmalu po otrokovem krstu poročila. Veseli smo novih članov občestva.
Poroke so bile 3. Naj mlade zakonce spremlja Božji blagoslov!
Pogrebov je bilo 12. od teh je bilo 8 moških in 4 ženske. Dva pokojnika nista bivala v naši župniji. 8 od teh pokojnih je v zadnjem času svojega zemeljskega življenja prejela katerega od zakramentov. Radi sejih spominjajmo—tudi v molitvah in pri sv. mašah.
Od dogodkov, ki niso vsako leto, pa je bila sv. birma in obnovljena sta bila stranska oltarja v cerkvi v Grajski vasi. Bogu hvala!

MAŠNI NAMENI

NED – 1.1.2017
Marija, Božja Mati
Novo leto—dan miru    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za Božjo pomoč, Marijino varstvo

PON. 2.1.
Bazilij Veliki, šk., c. uč.  
17.00 za +Franca Rančigaja

TOR – 3.1.
Presveto Jezusovo ime
17.00 za +Štefana in Milico Koprivšek

SRE – 4.1.
Angela F., redovnica  
17.00 za +Marijo Podbregar

ČET – 5.1. prvi četrtek
Emilijana (Milena), devica
16.00 za +Jožefa Brdnika (v Šentrupertu)
17.00 za duhovne poklice
Molitev za duhovne poklice
Blagoslov vode

PET – 6.1. prvi petek
Gospodovo razglašenje
Sv. trije kralji G-M-B 
7.30 za vse verne rajne
17.00 za +Franca Šrama (r. d.)

SOB – 7.1 prva sobota
Rajmund P., duhovnik
17.00 za +Franca Derča (30. dan)
Litanije Matere Božje

NED – 8.1.
Jezusov krst
Severin Noriški, opat    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Antona Pintarja -oblet.

V tem tednu:
Versko srečanje za odrasle: za uvodno srečanje bo v četrtek ob 19.00 uri v Domu srečanj. Na programu zanimiv in poučen film Kdo želi biti ljubljen? Lepo vabljeni. Povabite še druge.

Mladinski: bo v soboto ob 18.30 uri v Domu srečanj. V novo leto z novim elanom! Lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. Saša Griguljak, Matjaž Rožič II. Simona Rakun, Eva Skok
Dežurni ministrant(ka): Tajda in Lara Natek
Urejanje župnijske cerkve: Zakl