Oznanila za 10. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-10-1
Tedaj je Duh odvedel Jezusa v puščavo, da ga je hudič skušal. In ko se je štirideset dni in štirideset noči postil, je bil potem lačen. In pristopil je skušnjavec ter mu rekel: »Ako si Božji Sin, reci, naj bodo ti kamni kruh. «On je odgovoril: »Pisano je: ‚Naj človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki izhaja iz Božjih. (Mt 4,1–4)

BESEDA O BESEDI

REŽISER JE POSEGEL V DRAMO Mt 4,1–11

Pustne norčije so mimo. Razposajenost in razigranost imata svoje mesto in svoj čas. Veliko je pri tem tudi pristnih, folklornih sestavin, narodopisnih posebnosti in duhovitosti. Vse preveč pa v pustnih dneh žalijo verska čustva kristjanov in smešijo stvari, ki so nam svete. Kdor postane žaljiv, preneha biti duhovit.
Na pepelnično sredo smo začeli štiridesetdnevni postni čas. Ob tej besedi si mnogi ljudje predstavljajo nekaj turobnega, pepelnato sivega, dolgočasnega, pustnega in od zgoraj ukazanega. Jezus pa pravi: »Kadar se postite, se ne držite čemerno.« Morda nam bo post bližji, če ga bomo pojmovali kot vajo, kot trening za veliki nastop, nabiranje kondicije za veliki vzpon. – Povsem logično in nujno se nam zdi, če športniki tedne in mesece vadijo. Samoumevno je, da se držijo strogega dnevnega reda in prave mere v vsem. Isto velja za umetnike, ki veliko nastopajo. Tudi v krščanskem življenju ne gre brez vztrajnosti, vaje in odpovedi. Prav to nam pomeni postni čas. Prisiljeni smo namreč v hudo tekmo, v duhovni boj, ki je veliko bolj razburljiv in usoden od vsake športne tekme ali prvenstva. Ob tem boju se včasih zatrese vesolje do svojih poslednjih meglic. Človek se namreč giblje v magnetnem polju med dvema privlačnima poloma. Na eni strani je Dobro samo, Vrednota, Resnica, Življenje, Smisel, Sreča. Vse to je za nas Nekdo, je tisti, ki ga imenujemo Bog. Na drugi strani pa se šopiri satan, duh laži in pretvarjanja, tisti, ki si privzema videz dobrega, vrednote, resnice in sreče. Samo tako more zaslepiti in nase prikleniti človeška srca, ki so lačna vsega tega.— Ta drama človeške zgodovine se je začela s prvim grehom. A na srečo glavni igralec v drami ni samo človek in njegov nasprotnik, skušnjavec. Ta zgodovina ima svojega »režiserja«, Odrešenika Jezusa Kristusa, ki je sam v to dramo posegel in jo vodi v čudovito dovršitev. (po: TV Slovenija – Ozare)

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
Od + Marije (Mire) Turk iz Grajske, ki je zadnja leta bivala v Domu starejših na Vranskem. Dokler je bila doma, je bila povezana z gomilskim župnijskim občestvom. Naj jo Bog za njen trud in žrtve obilno nagradi!

Župnijski misijon
Sinoči in na današnjo prvo postno nedeljo je v naši župniji posebno dogajanje v pripravi na župnijski misijon. Je že neko okušanje misijona. Med nami je naš bodoči misijonar p. dr. Silvin Krajc OFM. To je priložnost za medsebojno spoznavanje, predvsem pa za poživitev naše vneme za misijon. Gotovo je vsaj kakšna njegova beseda ali misel padla na plodna tla. Še večji korak naprej ste naredili tisti, ki ste pristopili k sv. spovedi. Hvala Bogu, hvala p. misijonarju in vsem sodelujočim!

Devetdesetletnica gospe Matilde Vaš
Slavljenka je zelo zaslužna za našo župnijo. 17 let je požrtvovalno gospodinjila v gomilskem župnišču. V času večjih obnovitvenih del je kuhala za številne delavce. Pa so z leti prišle težave z zdravjem, zlasti poslabšanje vida. Kljub dobri volji gospodinjstva ni več zmogla, a še vedno rada kaj postori. Je pa še vedno vsak dan v cerkvi in tudi odpira vrata, kadar sem zaradi obveznosti z veroukom ali bogoslužja pri podružnici bolj pozen.
Pred mašo pa tudi rada moli naprej rožni venec kadar je potrebno. Še vedno ohranja stike z Župnijsko karitas in svetopisemsko skupina v katerih je sodelovala od njunih ustanovitev.
Spoštovana! Ob častitljivem jubileju iskrene čestitke in najlepše želje. Bog vas živi!         Hvaležni župnik Martin z župljani

Pozdravljene, drage pletilje! Nekatere smo se dobile v nedeljo, 26. 2. v Domu srečanj. Ogledale smo si izdelke, ki so nastali in izmenjale izkušnje. Bile smo navdušene. Zvedele smo, da je še nekaj pletilj, ki so se že lotile dela. Vabimo tudi druge. S Karitasom smo se dogovorili, da bo nabavil nekaj volne, ki jo boste lahko od 9. 3. 2017 dvignile pri meni, če me prej pokličete. Če bo katera sama kupovala volno, še posebej iz akcije, ki se v tem času obetajo, pa naj shrani račun zaradi povračila. MMM.R.

Naslovljeno na vas

VABILO NA SLAVJE OB 100-LETNICI ROJSTVA DUHOVNIKA – MUČENCA IZIDORJA ZAVRŠNIKA
2017-10-2Letos mineva 100 let od rojstva Izidorja Završnika (4. 4. 1907-10. 3. 1943), duhovnika naše škofije, ki je 10. marca leta 1943 v mariborskih zaporih dal življenje za mladoletnega jetnika Franca Žvana in ga zato po pravici lahko imenujemo slovenski Maksimilijan Kolbe. Naši bratje Poljaki so svojega pričevalca že leta 1971 »postavili na oltar«. Pri nas gre to, žal, nekoliko bolj počasi. Smo pa zelo hvaležni škofijskemu kanclerju msgr. Jožetu Kužniku, da nam je v knjigi »Krvave zvezde Starega piskra«, ki je leta 2007 izšla v Mariboru, popisal življenje in mučeniško smrt Izidorja Završnika, pa tudi Mihaela Grešaka in prof. Ferdinanda Potokarja, ki sta tudi izpila kelih trpljenja in mučeniške smrti. V teh dneh izide »Zmagovito pričevanje«, še en dragocen prispevek o Izidorju Završniku, tokrat izpod peresa dr. Karla Gržana.

Sv. papež Janez Pavel II. v apostolskem pismu »V zarji 3. tisočletja« (čl. 37) ugotavlja, da se je Cerkev prvega tisočletja rodila iz krvi mučencev. Na koncu drugega in v začetku tretjega tisočletja Cerkev znova postaja Cerkev mučencev. Njihova imena se ne smejo pozabiti in izgubiti. Ne samo imena, tudi njihovo pričevanje je nadvse dragoceno. Zato hvalimo Gospoda, da nam je »njihovo življenje zgled, občestvo z njimi vir upanja in njihova priprošnja pomoč«. Zato vas tudi jaz prisrčno vabim, da v nedeljo, 12. marca 2017, ob 15. uri priromate v župnijo Gomilsko, kjer je živel Izidor Završnik in sodelujete pri spominskem slavju ob 100-letnici rojstva Izidorja Završnika. Naj bo to bogoslužje naš prispevek za beatifikacijo slovenskih mučencev, za duhovne poklice in za narodno spravo. + Stanislav Lipovšek, celjski škof

To je vabilo našega g. škofa vsem župnijam celjske škofije. Toliko bolj velja nam, ker bo to v naši župniji in sta med njimi dva naša župljana. Zato prav, da se tega bogoslužje, ki ga bo vodil g. škof v čim večjem številu udeležimo. Prosimo tudi za pecivo, da ga bomo ob čaju ponudili gostom. Za slovesnost pa moramo lepo pripraviti cerkev in okolico.

MAŠNI NAMENI

NED – 5.3.
1. POSTNA NEDELJA
Livija, mučenka    
7.00 češčenje – kratek križev pot
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za vse Blaževe

PON. 6.3.
Fridolin (Mirko), opat    
17.00 za +Jožeta Kuglerja – oblet.

TOR – 7.3.
Perpetua in Felicita, mučenki    
17.00 za vse Mežnarjeve

SRE – 8.3.
Janez od Boga, red. u.    
17.00 za +Marijo—Minko Vidovič

ČET – 9.3.
Frančiška Rimska, žena    
16.00 križev pot: za družine veroučencev (v Šentrupertu)
za +Franca Rovšnika
17.00 za +Marijo—Miro Turk –30. dan

PET – 10.3.
40 mučencev iz Armenije    
17.00 križev pot: za blagoslov ned. slov.
za +Alojza Pirša in rodbino Pikl

SOB – 11.3.
Benedikt, škof 
17.00 za +Roziko Keblič in za zdravje

NED – 12.3.
2. POSTNA NEDELJA
NED. SVETNIŠKIH KANDIDATOV CE. ŠKOFIJE
Inocenc I., papež    
7.00 češčenje – kratek križev pot—ne bo
7.30 ne bo sv. maše
10.00 za vse župljane
15.00 ŠKOFIJSKO SLAVJE molitvena ura
16.00 slovesno somaševanje

Urejanje cerkve (bo hkrati že tudi za veliko noč!) in okolice bo v sredo od 14.30 ure dalje. Lepo prosim, pridite iz vsakega naselja vsaj dva.

Versko srečanje za odrasle (zadnje v letošnjem ciklusu) bo v četrtek ob 19.00 uri v Domu srečanj. Gostja—voditeljica bo ga. Vladimira, evangeličanska pastorka. Tema: Evangeličani. Lepo vabljeni. Povabite še druge.

Veroučenci naj bi sodelovali pri križevem potu. V tem tednu so posebej zadolženi devetošolci in osmošolci.

Bralci v ned.: I. kdor bo prišel ob 10. uri II. ob 15. uri vsi navzoči na voljo
Dežurni ministrant(ka): Melanija Hadolin in Špela Pajer
Krašenje župnijske cerkve: Gomilsko