Oznanila za 12. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-12-1
Jezus ji odgovori: »Vsak, kdor pije od te vode, bo spet žejen; kdor koli pa bo pil od vode, ki mu jo bom dal jaz, ne bo nikdar žejen, marveč bo voda, ki mu jo bom dal, v njem postala studenec vode, tekoče v večno življenje.« Žena mu reče: »Gos- pod, daj mi te vode, da ne bom žejna in ne bom hodila semkaj zajemat.« (Jn 4,13–15)

BESEDA O BESEDI

JEZUS – STUDENEC ŽIVE VODE Jn 4,5–42

Vsakdo izmed nas je ob prebiranju današnjega evangelijskega odlomka, ki predstavlja srečanje med Jezusom in Samarijanko, povabljen k meditaciji in k vživljanju v položaj žene, ki v opoldanski vročini najde Jezusa utrujenega, sedečega ob vodnjaku. Od prvega presenečenja, da jo on, ki je Jud, prosi za vodo, njeno začudenje raste ob Jezusovi napovedi „žive vode večnega življenja“ in ob spoznanju, da je temu tujcu znano vse njeno življenje in da je nastopil čas čaščenja Boga v duhu in resnici. – Misel na žejo se pojavlja vzdolž vsega Janezovega evangelija: od srečanja s Samarijanko do velikega vabila, naj se odžejamo pri Jezusu, izrečenega ob šotorskem prazniku, pa vse do Jezusove žeje na križu, ko je dejal: „Žejen sem!“ (Jn 19,28). Boga žeja po naši veri in po naši ljubezni. Kot dobri in usmiljeni oče nam želi največje dobro, in to je v bistvu on sam. – Samarijanka pa predstavlja človekovo bivanjsko nezadovoljstvo osebe, ki ne najde tega, kar išče. Imela je pet mož in zdaj živi skupaj z enim, ki z njim ni poročena. Njeno prihajanje k vodnjaku, da bi zajela vodo, in odhajanje domov, izraža ponavljajoči in skoraj malodušni življenjski slog. Zanjo pa se je vse spremenilo tisti dan, ko se je pogovarjala z Jezusom. Srečanje jo je tako pretreslo, da je pustila vrč vode tam pri vodnjaku in ljudem tekla v mesto povedat, naj pridejo pogledat človeka, ki ji je povedal vse, kar je storila, in hkrati izrazila svojo slutnjo, da je on Odrešenik.
Vsakomur izmed nas velja povabilo, naj svoja srce odpre Bogu v zaupnem poslušanju njegove Besede, da bi – podobno kot Samarijanka – srečali Jezusa in v njem prepoznali resničnega Odrešenika ter o njem vsak dan znova pripovedovali ljudem. (po: s. B. Zelič, Radio Ognjišče)

3. postna nedelja

Na današnjo tretjo postno nedeljo beremo evangelij, ki je prežet z ljubeznijo in mirom. On, ki je naš Odrešenik–Mesija in živa voda, se pogovarja in celo pije iz vrča Samarijanke. S tem nam želi pokazati, da smo prav vsi njegovi ljubljeni otroci.
Zato, dragi bratje in sestre, Gospodov dan naj ne bo le dan počitka, ampak tudi veselo srečanje s Kristusom. Praznovanje nedelje naj nas vedno bolj osvobaja, da ne bomo sužnji dela. Tesneje naj nas povezuje z Bogom in ljudmi ter prinaša Božji blagoslov tudi na naše vsakdanje delo in skrbi. – Z velikim veseljem torej zajemajmo iz studenca žive vode, ki se nam še posebej vsako nedeljo odpira v polnosti, da bi nas napojil in prerodil za teden, ki je pred nami. (po: Uvodi pri nedeljskih prazničnih sv. mašah)

Mnogi med nami danes godujejo, saj je sv. Jožef pogost zavetnik na naših tleh. Sv. Jožef, ki se ga danes še posebej spominjamo, je bil od Boga izbrani rednik učlovečenega 2017-12-2Božjega sina in mož Kristusove matere device Marije. Bil je sicer tih in ponižen mož, ki rad ostaja v senčnem ozadju. Vendar ga je Božja previdnost postavila v družinsko bližino samega Kristusa in njegove Matere in stoji zato v občestvu svetnikov izredno visoko. Morda se tega premalo zavedamo in tega velikega svetnika ne cenimo in častimo, kot bi to bilo potrebno.
Je pa današnja nedelja posebna priložnost, da se mu priporočimo, da bi zmogli po njegovem zgledu sprejemati in vzgajati svoje otroke ter (kakor on) v slehernem trenutku sprejemati Božjo voljo.

ŠKOFIJAFEST—škofijski dan mladih celjske škofije bo v soboto 1. aprila 2017 v Salezijanskem mladinskem centru /župnija Blaženi A. M Slomšek v Celju/. Lahko se prijavite tudi kot ekipa na kviz. Vsekakor pa se udeležite tega škofijskega srečanja mladih. Za animatorje bo to dobro zagrevanje.
2017-12-3
Tudi POČITNIŠKI ORATORIJ želi prispevati k rasti v dobrem otrok in mladih ter popestriti in združevati prijetno s koristnim, zato načrtujte čas za sodelovanje na oratoriju, ki bo letos na Gomilskem od 17. do 23. julija.

Naslovljeno na vas

SLOVESNOST OB DNEVU SVETNIŠKIH KANDIDATOV NAŠE ŠKOFIJE IN OB 100-LETNICI ROJSTVA DUHOVNIKA IZIDORJA ZAVRŠNIKA

Obhajanje Dneva svetniških kandidatov celjske škofije je bilo letos prvič, odslej pa bo vsako leto na drugo postno nedeljo. Bila je lepa slovesnost. Nekoliko je bil moteč veter, kar pa ni bilo v naši moči, da bi kaj spremenili. Lahko bi pa kaj storili glede premajhne udeležbe. Zato pa gre toliko večja pohvala vsem, ki ste se slovesnosti udeležili in pri njej sodelovali. Še posebno hvala vsem, ki ste sodelovali pri pripravi: možem, ki ste prišli urejat cerkev in njeno okolico, krasilkam v cerkvi in zunanjem oltarnem prostoru, vsem, ki ste priskrbeli klopi in stole, prispevali za pogostitev /kdor ima kakšen račun, da se mu povrne, naj ga prinese/, vsem , ki ste sodelovali s petjem ali branjem, ministriranjem, s tehniko, vsem … Bog povrni!

Teden družine 2017 – od 19. do 25 marca

2017-12-4jpgV Cerkvi na Slovenskem od 19. do 25. marca 2017, praznujemo teden družine. Teden vsako leto tradicionalno poteka med 19. marcem, ko praznujemo god sv. Jožefa, moža Device Marije, in 25. marcem, ko se spominjamo Gospodovega oznanjenja Mariji. V številnih župnijah bodo ob tej priložnosti pripravili prireditve v zahvalo očetom in materam. Letos želimo ob prazniku zavetnika družin izpostaviti pomen mož in očetov.
Ob prazniku sv. Jožefa (3. postna nedelja) bo pri vseh mašah blagoslov vseh mož. Možje, vabljeni, da prevzamete pobudo in v tem tednu vi poskrbite in doma skupaj zmolite eno desetko ali običajno večerno molitev.
Naj bo ta teden še posebna priložnost za zahvalo Bogu za vse družine, pa tudi prošnja za vse družine, ki so v kakšni težavi ali stiski. Prosimo tudi za milost, da bi čim več parov v tem letu dobilo pogum pred oltarjem izreči nepreklicni »da« medsebojni ljubezni ter prejeti pečat zakramenta sv. zakona.

MAŠNI NAMENI

NED – 19.3.
3. POSTNA NEDELJA
Jožef, Jezusov rednik
Začetek tedna družine    
7.00 češčenje – kratek križev pot.
7.30 za vse župljane
10.00 za +Ivana Rojnika—oblet.
sv. krst

PON – 20.3.
Klavdija, mučenka    
17.00 za +Pavlo (20.) -oblet. in Viljema Natek

TOR – 21.3.
Hugolin, emerit  
17.00 za +Antona Kovačiča

SRE – 22.3.
Lea, spokornica  
17.00 za +Marijo Praprotnik –osmina

ČET – 23.3.
Alfon Turibij, škof  
16.00 križev pot: za družine (v Šentrupertu)
za +Mirana in vse Roterjeve
17.00 za +Jožeta Berzelaka, starše Borin

PET – 24.3.
Katarina Švedska, red.       
17.00 križev pot: za družine
za +Jožeta in Marijo Vasle, Drčeve

SOB – 25.3. Materinski dan
Gospodovo oznanjenje
Sklep tedna družine
7.30 za +Franca Vasle in vse Horvatove
17.00 za + Ljudmilo Lukman -oblet.

NED – 26.3.
4. POSTNA NEDELJA
Evgenija mučenka
7.00 češčenje – kratek križev pot.
7.30 za vse župljane
10.00 za +Danijela in vse Brišnikove
prvoobhajanci in starši

Karitas: sestanek sodelavcev bo v torek ob 17.45 uri. Vsi lepo vabljeni.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v četrtek ob 19.30 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Veroučenci vabljeni h križevem potu. V tem tednu še posebno 6. razred

Kandidati za prvo sv. obhajilo bodo v nedeljo 26.3. sooblikovali 2. sv. mašo (v soboto, 1.4. pa bodo imeli daljšo pripravo na 1. sv. obhajilo).

Bralci v ned.: I. Lucija Blatnik, Mojca Strožer II. Mojca in Maša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka): Nika Šlander, Ana Srebočan
Krašenje župnijske cerkve: Trnava