Oznanila za 37. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Povem vam tudi: Ako se na zemlji dva izmed vas zedinita v kateri koli prošnji, jima bo moj Oče, ki je v nebesih, vse storil. Kajti kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi.« (Mt 18,19–20)

BESEDA O BESEDI

ZA VSAKDANJE ŽIVLJENJE Mt 18,15–20

V današnjem drugem berilu je jasno rečeno, da če si človek kaj sposodi in sposojeno vrne, je njegov dolg poravnan. Je pa dolg, ki ga poravnavamo vse življenje, in vendar ni nikoli poravnan: to je dolg ljubezni. Zakaj? Zato ker smo vse življenje dolžni o drugih dobro misliti, dobro govoriti, jim dobro delati in želeti ter zanje moliti.
Prav zato so v tej zapovedi obsežene vse druge: Božje, naravne in človeške. Zakaj Jezus tolikokrat graja pismouke in farizeje, ko so vendar zelo natančno izpolnjevali določila postave? Zato ker so jih izpolnjevali brez ljubezni. Na mestu je vsekakor vprašanje: »Če bi Jezus prišel v naše skupnosti, bi našel dolgove ljubezni poravnane?« – Dejstvo je, da smo ljudje nagnjeni k skrajnostim. Takšni so bili tudi nekateri kristjani, med katerimi je oznanjeval evangelist Matej, čigar odlomek smo poslušali. Tiste med njimi, ki so se v preganjanjih pokazali za omahljive, so hoteli iz skupnosti kratko malo izključiti. – Iz Jezusovega odgovora razberemo, naj ne ukrepamo proti grešniku zaradi vsake malenkosti. Če pa že mislimo, da je treba ukrepati, naj se to zgodi na primeren način, med štirimi očmi. Če to ne zaleže, naj pomaga zadevo razčistiti kdo, ki je vreden zaupanja, in naj se trudi, da brez potrebe ne pride v javnost. Namen takega postopka je ohranitev skupnosti. Ko pa se izkaže, da bratovo početje skupnosti škoduje, ga je potrebno postaviti pred odločitev: podvrzi se skupnosti, ker smo v njej zbrani v Jezusovem imenu. Če ti je kaj do Jezusa, se drži njegovega evangelija, kakor se ga držimo mi. Če ti evangelij, kakor ga razume naša skupnost, ne ustreza, se sam iz nje izključuješ in je prav, da jo v tem primeru tudi zapustiš. (po: Beseda da Besedo)

 

23. nedelja med letom – katehetska

Jezus daje svojim učencem zagotovilo, ki mu je pridružen izziv. Obljublja, da bo kljub fizični odsotnosti med njimi navzoč. Izziv je odkriti, kje bo mogoče okušati njegovo navzočnost. Jezus ne pravi, da ga bodo našli v samoti, prej ga bodo srečali med verujočimi, ki so se zbrali skupaj − sredi teh, ki iščejo drug drugega, da bi gradili skupnosti vere. Učenci se morajo zanesti drug na drugega, če hočejo okušati navzočnost vstalega Jezusa.
In še en pomemben poudarek je potrebno izpostaviti: da bi lahko pravilno razumeli vse Jezusove besede iz teh evangelijskih vrstic, ki se dotikajo skrivnosti učinkovite molitve, jih je potrebno razlagati v duhu celotnega Svetega pisma. Iskreno si zastavimo vprašanje: Kakšen je najgloblji namen naših molitev? Da bi Bog izpolnjeval našo voljo ali da bi mi izpolnjevali njegovo voljo? Če od Boga pričakujemo, da se bo prilagodil našim pričakovanjem, željam, zahtevam itd., še nismo dojeli pravega duha molitve. V trenutku, ko se v molitvi posvetimo predvsem prošnji, da bi nam Jezus pomagal izpolnjevati tisto, kar od nas pričakuje v danem življenjskem položaju, pa se z njim gotovo znajdemo na isti “valovni dolžini”. (po: www.molitev.net)

 

DRAGI VEROUČENCI, DRAGI STARŠI

Z današnjo »katehetsko« sv. mašo in s prošnjo h kateri nas vabi gornje besedilo, se v tednu, ki je pred nami, z veseljem in upanjem podajmo v naše veroučne prostore. Gotovo nam želi Bog veliko novega spoznati in položiti nam na srce – otrokom, staršem in veroučiteljem. Seveda ne bodo tu samo veroučna srečanja. Še pomembnejše bo to, kar nam želi podarjati pri nedeljskem in prazničnem bogoslužju. Vesel bo vašega posebnega sodelovanja pri ministriranju, petju, krašenju cerkve. Letošnje veroučno leto bo zelo zaznamoval župnijski misijon v decembru, birmanske kandidate pa tudi duhovne vaje…
Pridi Sveti Duh, napolni srca svoji vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni!

 

Naslovljeno na vas

Narodno srečanje katoliške mladine bo v soboto, 16. septembra 2017, z začetkom ob 9. uri ob cistercijanskem samostanu v Stični.
Vsebinsko se letošnja Stična mladih nanaša na papeževo poslanico mladim, iz katere izhaja tudi njeno geslo »Velike stvari mi je storil Mogočni (Lk 1,49). Za mlade različnih starosti bodo na voljo program za dijake in študente, delavnice, tržnica mladinskih organizacij, maša in zaključni koncert. Med gosti bo tudi Ania Golędzinowska, ki bo spregovorila o svoji izkušnji, kako velike reči je Mogočni storil v njenem življenju. Ob somaševanju škofov in duhovnikov bo maša ob 14.15.
Ena izmed dragocenih izkušenj srečanja je za mnoge mlade prejem zakramenta sprave.
Lepo vabljeni tudi mladi naše župnije. Če se boste med seboj dogovorili in pravočasno sporočili župniku, se bo uredil skupen prevoz s drugo skupino mladih.
Podari nekaj svojega časa in svoje dobre volje drugim, pa boš tudi sam bogatejši!

Spoštovane pletilje!
Po zadnjih informacijah sodeč moram reči, da nam gre pletenje dobro od rok in da so šali z veliko ljubezni nastajali tudi med poletno vročino. Predvidevati je moč, da jih je že od sedemdeset do osemdeset, kar je zelo razveseljujoče. Prav ste imele tiste, ki ste trdile, da lahko dosežemo potrebno število, o katerem se bomo natančno pozanimale pri sv. Miklavžu.
Trenutno pa je potrebno ugotoviti trenutno število spletenih šalov. Zato prosim, da me vse tiste, ki sodelujete v navezi pokličete na tel. 041-696-866, da se preštejemo in dogovorimo kako naprej. Dobro bi bilo, da se v oktobru sestanemo (vas obvestim), nabavimo še dodatno volno, pregledamo izdelke in povrnemo morebitne stroške za volno.
Marija Rančigaj

MAŠNI NAMENI

NED – 10.9. KATEHETSKA
23. nedelja med letom
Pulherija (Leposlava), cesarica
7.00 češčenje—s sodelavci Karitas
7.30 za vse župljane
10.00 za +Franca Kolška ter Ivana in Terezijo Božič
Bogoslužni začetek verouka

PON. 11.9.
Prot in Hijacint, muč.
19.00 za +Ljudmilo Grah—osmina

TOR – 12.9.
Marijino ime
19.00 za +Marijo Semprimožnik

SRE – 13.9.
Janez Zlatousti, škof, cerkveni učitelj
19.00 v zahvalo in za zdravje

ČET – 14.9.
Povišanje sv. Križa
17.00 za +Silvota Koruna in sorodnike (v Šentrupertu)
19.00 za +Ljudmilo (god) in Alojza Lukman

PET – 15.9.
Žalostna Mati božja
19.00 za +Jožija Planjška

SOB – 16.9.
Ljudmila (Milka), kneginja
STIČNA MLADIH 2017
19.00 za +Marto Kunst (r. d.)

NED – 17.9.
24. nedelja med letom
Robert Bellarmino, škof, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za Božje varstvo v jeseni življenja
SREČANJE STAREJŠIH ŽUPLJANOV

V tem tednu: reden verouk po urniku
Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 20.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni
Bralci: v nedeljo.: I. Amadeja Jelen, Nejc Lončar II. Melanija Hadolin, Anja Šket
Dežurni ministrant(ka): Mak Marko, Nejc Lapuh
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Napoved: šmatevška nedelja bo 24.9., zakonski jubilanti pa 15.10. Še bo lepo!