Oznanila za 38. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tedaj je Peter pristopil k Jezusu in mu rekel:
»Gospod, če greši zoper mene moj brat, kolikokrat naj mu odpustim? Do sedemkrat?« Jezus mu pravi: »Ne rečem ti: do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat. (Mt 18,21–22)

BESEDA O BESEDI

MU JE BILO ODPUŠČENO Mt 18,21–35

V evangeliju beremo zanimivo »pripoved«, ki opisuje neobičajno ravnanje nekega »kralja«. Predstavljen je kot mogočen gospodar s svojimi podrejenimi, s katerim ravna kot s služabniki. Nekega dne hoče priti na jasno glede stanja vsakega izmed njih v odnosu do sebe. Privedejo mu nekoga, ki mu je bil dolžan »deset tisoč talentov«. To je vsota, s katero pripovedovalec pretirava, da bi naredil vtis na poslušalca. Dejansko je namreč pretirana. Kdo more povrniti takšen dolg? En talent je enako kot 35 kilogramov zlata. Nemogoče je, da bi jih dobil toliko. Zato je razumljivo, da je bil ta služabnik obsojen: on sam in njegova družina bodo prodani za sužnje. Za judovskega poslušalca je bila to strahotna kazen. – Toda glej, prizorišče se nenadoma spremeni: služabnik je tedaj padel predenj in rekel: »Potrpi z menoj…« In potem obljubi nemogoče: »Vse ti povrnem«. In Gospodar, ki je pravkar ukazal, naj ga prodajo za sužnja, mu vse odpusti. Zakaj? Ker se mu je zasmilil. Ta drža ne opisuje katerega koli kralja, ampak opisuje tisto usmiljenje, ki je znamenje Božjega usmiljenja. – Ko gospodar temu človeku vse odpusti, mu ni rekel, da mora tudi on odpuščati drugim. Vendar sama vest pravi, da je treba tako ravnati: kdor je deležen usmiljenja, mora biti usmiljen. Pa ni bilo tako. Ko je ta služabnik prišel pomiloščen od svojega gospodarja, se je srečal z nekom, ki mu je bil dolžan samo sto denarijev. V primerjavi z deset tisoč talenti to ni nič, pa ni znal odpustiti tega malega dolga. Niti tega se ni zavedel, da ga je soslužabnik rotil z enakimi gestami in enakimi besedami, kakor jih je uporabil sam, ko je prosil kralja.
Kar se je zgodilo, se zdi neresnično, in za tistega, ki je bil priča dogodku, tudi je neresnično. Spričo tolikšne nehvaležnosti, pred človekom s tako trdim srcem se lahko samo zgroziš in se upreš. – Kakšno pa je naše ravnanje – Gospodar nam nenehno odpušča; znamo tudi mi? (po: M. Galizzi, Evangelij po Mateju)

MAŠNI NAMENI

NED – 17.9.
24. nedelja med letom
Robert Bellarmino, škof, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za Božje varstvo v jeseni življenja
SREČANJE STAREJŠIH ŽUPLJANOV

PON. 18.9.
Sergij, menih
19.00 za +mamo Mici, ata Franca in mamo Justo ter Filipa Slakana

TOR – 19.9.
Kozma in Damijan, mučenca
19.00 ne bo sv. maše

SRE – 20.9.
Vincencij Pavelski, duhovnik, redov. ustanov
19.00 za +Stankota Lobnikarja

ČET – 21.9.
Matej (Matevž), evangelist, apostol
17.00 za +Ivana Krsnika –oblet. in Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)
19.00 ne bo sv. maše

PET – 22.9.
Mavricij, mučenec
19.00 ne bo sv. maše

SOB – 23.9.
Pij, redovnik, spovednik
19.00 za +Leopolda in Frančiško Grah

NED – 24.9.
25. nedelja med letom
Anton Martin Slomšek, škof
Šmatevška nedelja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Martina Luknerja (v Šmatevžu)

V tem tednu: verouk vsem veroučencem odpade, ne pa nedeljska sv. maša

Bralci: v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Majda Jelen; II. V Šmatevžu: Lucija Blatnik, Marko Vasle
Dežurni ministrant(ka): Ana Jelen, Katarina Možina
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.

Prihodnjo nedeljo bo šmatevška nedelja – 24.9. Sv. mašo, ki bo ob 10. uri (v župnijski cerkvi je ne bo) bo vodil salezijanec g. Anton Hribernik. Lepo vabljeni!

Prihodnjo nedeljo bo tudi Slomškova. Glavna slovesnost bo v Mariboru, v Zavodu A. Martina Slomška (Vrbanska c. 30) ob 15. uri molitev, ob 16. sv. maša.