Oznanila za 41. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Jezus jim reče: »Ali niste nikoli brali v pismu: ‚Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogelni kamen; Gospod je to naredil in je čudovito v naših očeh. ‘Zatorej vam pravim, da se vam bo Božje kraljestvo vzelo in dalo ljudstvu, ki bo dajalo njegove sadove. (Mt 21,42–43)

BESEDA O BESEDI

KAKŠEN SAD BO OBRODIL NAŠ VINOGRAD? Mt 21,33–43

Jezus v današnjem evangelijskem odlomku razvija starozavezno pesem, ki jo »poje« Izaija, o neizmerni ljubezni med Bogom in človekom. Izraelski voditelji, elita judovskega ljudstva, niso prepoznali znamenj časa. Pretepali, Mučili in ubili so Božje služabnike. Ubili so preroke. Končno, je naposled kot zadnji dokaz svoje ljubezni Bog poslal svojega edinorojenega Sina na ta svet. Vendar ne, da bi sodil, temveč, da bi svet odrešil.
Dejstvo pa je, da so tudi tega Sina prijeli, ga vrgli iz »vinograda« ter ga mučili in naposled ubili. Križali so ga izven obzidja, kar ima tudi svoj pomen. In kakšne so bile posledice? – V starozaveznem obdobju se je zgodil popoln poraz Izraela in pregon v izgnanstvo; v novozaveznem času pa Jezus oznanja: svoj vinograd bom dal drugim najemnikom. In to podkrepi z besedami: »Zatorej vam pravim, da se vam bo Božje kraljestvo vzelo in dalo ljudstvu, ki bo dajalo njegove sadove« (prim. Mt 21,43). Z drugimi besedami bi lahko rekli, da smo sedaj mi postali Božji najemniki v tem vinogradu svetovnih razsežnosti. Kakšno grozdje bomo prinesli mi – sladko ali kislo?
Zato pazimo na svoje srce, da bo vedno ostalo čisto. Lahko se namreč pripeti, da s svojimi grehi popolnoma uničimo vinograd. Izbirajmo krepostno življenje, kot ga omenja sv. Pavel v svojem pismu kristjanom v Filipih. Vzpodbuja nas, da v moči sv. Duha, ki smo ga prejeli in se razliva v naših srcih, spoštujemo, ljubimo in si vselej prizadevamo za krepostno življenje. Tako bo Božji mir, ki vsak razum presega, varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu.
Od nas je odvisno, ali se bomo utopili v lastnem, izredno kislem kisu, ali pa pred Gospodarja prinesli sladek sad našega življenja. (po: p. A. Krasicki)

 

27. nedelja med letom

Apostol Pavel v drugem berilu današnje Božje besede našteva, katere kreposti naj kristjani živijo. Živijo naj resnico, namesto da letajo za navideznimi vrednotami družbe in njihovimi iluzijami. Uresničujejo naj nravno dobro, to, kar se spodobi, kar je častno. Pravičnost je osrednja krepost. Pomeni, da sem pravičen sam do sebe in do svoje narave, pa tudi do ljudi v njihovi vsakokratni posebnosti. In kristjani naj v svojem življenju odsevajo notranjo čistost. Pri tem naj ne izžarevajo ostrine, ampak ljubeznivost. S svojim načinom življenja naj se ljudem priljubijo in sami uresničujejo tiste kreposti, ki jih najdejo v svojem okolju.
Katere kreposti pa so tebi postale pomembne, da bi tvoje življenje uspelo? Kateri ljudje v tvoji okolici so zate vzor kreposti in kako občutiš samega sebe v primerjavi z njimi? Kako daleč je tvoja krščanska vera poglobila tvojo človečnost? Ali se v veri le izogibaš zahtevam prave človečnosti? (po: Anselm Grün, Veselje bo popolno)

DANES PRI ZAVETNIKU KMETOV NA PONIKVI IN SLOMU
Danes, na nedeljo, 8. oktobra, bo potekalo 14. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu pri zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva Antonu Martinu Slomšku.
Pričelo se bo ob 12.00 s sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Martina.
Ob 14.00 bo potekala svečana akademija pred rojstno hišo blaženega Antona Martina Slomška na Slomu.
Slomškova misel: Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti je vodilo letošnjega srečanja, na katerem želimo izpostaviti pomen ohranitve obdelovalne zemlje.

Danes teden—v nedeljo, 15.10. bo Slovesnost zakonskih jubilejev
Ob 10. uri v župnijski cerkvi na Gomilskem, nato pa v Domu srečanj. Vsi zakonci, ki ste ali še boste letos obhajali okroglo obletnico poroke (od 10 let naprej vsakih 5 let, od zlate porokke pa vsako leto) ste prav lepo vabljeni, četudi ne bi dobili posebej vabila, ker nimamo vaših podatkov. Dobrodošli!!!

Naslovljeno na vas

Slovensko praznovanje 100. obletnice Marijinih prikazovanj v Fatimi bo v soboto, 14. oktobra, v Stični. Na praznovanje smo povabili tudi vernike iz sosednje Hrvaške. Skupaj se bomo Bogu zahvalili za vse milosti, ki jih po Marijinih rokah in priprošnjah tudi danes prejemamo. Posebej za to priložnost bo v Stično prišla delegacija iz Fatime in z njo tudi fatimski kip Marije Romarice. Srečanje bo potekalo v duhu gesla: Skupaj živeti Marijin klic. Slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM ob somaševanju slovenskih in hrvaških škofov in duhovnikov.
Duhovni program se bo v stiški baziliki začel ob 9.30, slovesna maša bo ob 11. uri. Med mašo bomo slovenski in hrvaški narod posvetili Mariji. Po maši bo procesija s kipom Marije Romarice v spremstvu več kot 64 fatimskih kapelic, ob katerih že vse poletje po župnijah molijo verne družine. Pred baziliko bo postavljen velik šotor, v katerem bo po slovesnosti priložnost za prijateljsko druženje, kosilo iz popotne torbe ali pa po naročilu pri domačih gostincih.
Lepo vabljeni tudi gomilski župljani. Avtobus z romarji več župnij bo ob 7.45 uri na postajališču na križišču pri semaforih (na Rezani). Kdor bi se peljal z njim, naj se najkasneje do jutri (pon.) prijavi tukaj župniku.

Sestanki staršev veroučencev:
Torek, 10.10. ob 18.00 uri; prvoobhajanci (3. razred) skupina Gomilsko in Trnava
Petek, 13.10. ob 17.00 uri; 1. in 2. razred skupina Gomilsko in Trnava
ob 17.45 uri; 4. in 5. razred skupina Gomilsko in Trnava

DIAKONSKO POSVEČENJE MATICA LESJAKA
Vsoboto, 21. oktobra bo ob 10. uri v celjski stolnici prejel red diakonata Matic Lesjak, bogoslovec 6. letnika, doma iz župnije Sv. Jurij ob Taboru. Ko se veselimo v Gospodu in molimo za Matica, da bo napredoval v pripravljenosti služiti Bogu in Božjemu ljudstvu, zaupno prosimo za fante in dekleta, ki jih Gospod kliče na pot duhovništva ali redovništva, da bi zvesto sledili Božjemu klicu.« Če le morete, si rezervirajte čas za slovesnost v stolnici.

MAŠNI NAMENI

NED – 8.10.
27. nedelja med letom
Benedikta, devica, mučenka
Sklep tedna za življenje
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Antona Pintarja
15.00 dekanijsko srečanje pevskih zborov (Andraž)

PON – 9.10.
Abraham in Sara, svetopisemski osebi
19.00 za +Marijo –oblet. in Ivana Knez

TOR – 10.10.
Danijel, mučenec
19.00 za +Ivana Vaš—oblet.

SRE – 11.10.
Janez XXIII., papež
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene

ČET – 12.10.
Maksimilijan Celjski, mučenec
17.00 za +Miro in Antona (v Šentrupertu)
19.00 za duhovne poklice

PET – 13.10.
Koloman, mučenec
19.00 za +Marijo Praprotnik

SOB – 14.10.
Kalist I. , papež, mučen.
19.00 po namenu

NED – 15.10.
28. nedelja med letom
Terezija Velika /Avilska dev., cerkvena učitelj.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
ob 9.30 sv. krst
10.00 za +Franca in Marijo, žpk. Jožefa in vse Krajnčeve
Slovesnost zakonskih jubilejev

V tem tednu: sestanki za starše veroučencev – glej spredaj.

Sestanek Tajništva ŽPS bo v sredo ob 20.00 uri v župnišču. Člani lepo vabljeni.

Bralci: v ned.: I. ki bodo pri prvi maši II. dva jubilanta
Dežurni ministrant(ka): Luka Rožič Plazovnik, Rok Rojnik
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava

V soboto, 14. 10. bo vseslovensko fatimsko romanje v Stično. –več spedaj

Slovesnost zakonskih jubilantov bo na Gomilskem v nedeljo,15.10. ob 10 uri.