Oznanila za 42. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Potem reče svojim služabnikom: »Svatba je pripravljena, a povabljeni je niso bili vredni. Pojdite torej na razpotja in povabite na svatbo, katere koli najdete.« 
In njegovi služabniki so šli na pota in zbrali vse, katere so našli, hudobne in dobre, in svatovska dvorana se je napolnila z gosti. (Mt 22,8–10)

BESEDA O BESEDI

TUDI TI SI MED POVABLJENIMI Mt 22,1–14

S prijateljem sva šla v hribe. Uživala sva v svežem zraku, še bolj pa v čudovitih razgledih, ki so se odpirali na vse strani. Oči so mi ujele planinskega ptiča, ki je v mogočnih zavojih plaval nad prepadi. – Glej ga, sem rekel prijatelju, kako šele ta uživa. – Pojdi no, mi je odvrnil. Mar so njemu planine, lepi razgledi in široka obzorja. Mrhovinar je. Njegove oči so uprte v tla. Poginjeno žival išče, njeno drobovje mu diši. – Vabilo na svatovsko gostijo, ki je predmet današnjega evangelija, je vabilo na uživanje neslutenih višin nebeškega kraljestva. A je očitno, da mnogim zanje ni. Ne znajo si predstavljati (ali pa morda nočejo), kaj pomenijo besede sveto, Božje, nebeško, duhovno, nadnaravno. Njihov pogled je uprt v nižine tega sveta, v snovnost in čutnost, v izpolnjevanje telesnih želja. Za kraljevsko gostijo nimajo smisla in jim zanjo ni mar. Hodijo po svojih pristavah, zaposleni so s svojimi kupčijami.
A so še hujši primeri. Jezus pravi, da so služabnike, ki so na gostijo vabili, nekateri od povabljencev zgrabili, zasramovali in jih celo pobili. Morda se vsi ti služabniki res niso vedli dovolj vljudno ali je kateri od njih bil preveč oblasten, vendar pa je očitno, da je njihove poboje narekovalo sovražno razpoloženje do kralja. – Višine ostanejo višine, pa naj kdo še tako vztrajno obrača pogled navzdol. Božja gostija ostane Božja gostija kljub temu, da jo nekateri zavračajo, drugi pa pobijajo njene znanilce. Vabilo na Božjo gostijo je namreč vabilo Ljubezni na gostijo ljubezni. Svatovsko oblačilo je v tem pogledu odprtost za ljubezen.
Skrivnost je, zakaj tolikim ni do nje. Pa tebi: je kaj do gostije? Si na seznamu povabljenih… (po: Beseda da Besedo)

28. nedelja med letom

Vse premorem v njem, ki mi daje moč (Flp 4,13)
… so besede, v katere apostol Pavel strne tolažbo in krepčilo za mnoge kristjane v njihovih stiskah. Kristus daje Pavlu moč, da se distancira od svojih zunanjih življenjskih razmer. Vendar ta misel pomeni več kot to. Ravno tam, kjer pridemo do svojih meja, lahko zaupamo v drugo moč. Mnogi kristjani so imeli ta stavek na ustnicah, ko so stali pred težkimi in na videz nerešljivimi nalogami. Ko jih je bilo strah, da bi jim pri njihovem načrtu lahko grozila smrt, so si prišepetavali to apostolovo besedo. Premagali so svoj strah in naredili to, kar so spoznali kot svojo nalogo, ki jim jo je zaupal Bog.
Naj nam bodo te večno aktualne besede vzpodbuda tudi v naših vsakodnevnih preizkušnjah. (po: Anselm Grün, Veselje bo popolno)

 

DRAGI SLAVLJENCI, ZAKONSKI JUBILANTI
Danes je v naši župniji vaš dan. Vi ste v središču našega občestva. Iz srca vam čestitamo za vašo bolj markantno obletnico poroke! Z vami se veselimo in prosimo Boga naj vam vsem parom jubilantov nakloni še mnogo srečnih skupnih let. Naj blagoslovi in poživi vajino povezanost v ljubezni.
Hvala vam za zgled zvestobe v ljubezni in dani obljubi. Naj vam bo danes ves dan prazničen, lepi ali vsa ne pretežki pa naj vama bodo dnevi po praznovanju. Bog naj vama da doživeti še mnogo jubilejev!

Naslovljeno na vas

DIAKONSKO POSVEČENJE MATICA LESJAKA
To soboto, 21. oktobra bo ob 10. uri v celjski stolnici prejel red diakonata Matic Lesjak, bogoslovec 6. letnika, doma iz župnije Sv. Jurij ob Taboru. Ko se veselimo v Gospodu in molimo za Matica, da bo napredoval v pripravljenosti služiti Bogu in Božjemu ljudstvu, zaupno prosimo za fante in dekleta, ki jih Gospod kliče na pot duhovništva ali redovništva, da bi zvesto sledili Božjemu klicu.«
Diakonat je že prva stopnja sv. reda, temu pa bo čez nekaj mesecev sledilo mašniško posvečenje in nova maša. Je edini v naši celjski škofiji, ki bo prejel ta zakrament. Lani ni bilo nobenega, pred nami pa so leta , ko tudi ne bo nobenega. Zato je prav, da ta dogodek primerno obhajamo!
Če le morete, se udeležite te pomenljive slovesnosti v stolnici. Lepo, lepo vabljeni

MISIJONSKA NEDELJA—LETOS 22. OKTOBRA
Največja solidarnostna povezanost vernikov vsega sveta – v molitvi in darovanju – je gotovo vsako leto na misijonsko nedeljo. Na ta dan se verniki župnij po vsem svetu še posebej zavemo, da smo “udje enega Kristusovega telesa” in da moramo skrbeti drug za drugega. »Če en del trpi, trpijo z njim vsi deli, če je en del v časti, se z njim veselijo vsi« (1 Kor 12,26). Nimajo vse Cerkve po svetu enakih možnosti – ne v duhovnem ne v materialnem smislu. Zato molimo drug za drugega, zato vsi prispevamo darove za velike potrebe misijonov.
Tako smo tudi mi povabljeni , da še posebno na misijonsko nedeljo pokažemo zavest misijonskega poslanstva, ki ga imamo vsi kristjani. Zaklad vere je dragocen Božji dar. Pomagajmo tudi drugim priti do njega, saj to terja od nas tudi ljubezen do bližnjega.

 

MAŠNI NAMENI

NED – 15.10.
28. nedelja med letom
Terezija Velika /Avilska dev., cerkvena učitelj.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
ob 9.30 sv. krst
10.00 za +Franca in Marijo, žpk. Jožefa in vse Krajnčeve
Slovesnost zakonskih jubilejev

PON – 16.10.
Marjeta M. Alakok, red.
19.00 za +Marijo Šlander

TOR – 17.10.
Ignacij Antiohijski, škof mučenec
19.00 za +Marto Žontar –30. dan

SRE – 18.10.
Luka, evangelist
19.00 za vse +Rojnikove in Slavkota Rovšnika

ČET – 19.10.
Pavel od Križa, duhov.
17.00 za +Romana Zupanca (v Šentrupertu)
19.00 za uspeh našega župnijskega misijona

PET – 20.10.
Rozalina, redovnica
19.00 za +Stankota Lobnikarja

SOB – 21.10.
Uršula, devica, mučenka
19.00 za vse Slemenškove

NED – 22.10.
29. nedelja med letom
MISIJONSKA NEDELJA
Janez Pavel II.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Šket Mohorjeve—oblet.
Pri obeh mašah nabirka za misijone

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 20.00 uri v Domu srečanj. Člani lepo vabljeni.

Sestanek za starše 8. in 9. razreda, ki jih ni bilo 6. 10. bo ta petek ob 16.30 uri.

Mladinski—srečanje za fante in dekleta bo v soboto ob 19.45 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni.

Sestanek odbora za župnijski misijon bo v nedeljo ob 8.45 uri v Domu srečanj.

Bralci: v ned.: I. Lucija Blatnik II. Robert Natek, Ana Šlander
Dežurni ministrant(ka): Lara Natek, Ana Srebočan
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl