Oznanila za 1. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

In Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, kateremu se bo nasprotovalo – pa tudi tvojo lastno dušo bo presunil meč – da se razodenejo misli iz mnogih src.«


BESEDA O BESEDI

DRŽATI OTROKA KAKOR SIMEON Lk 2,27–40

Upam, da vas danes, na nedeljo, na praznik svete Družine navdaja veselje, veselje vsakega nad svojo družino. Upam, da ste v tem prazniku družine ponosni na svojo družino, vsak na svojo ženo, na svojega moža, na svoje otroke, otroci na svoje starše. Ne zaradi tega, ker so vaše družine idealne, ne zaradi tega, ker bi bile naše družine popolne, pač pa zaradi tega, ker si prizadevamo za to, da bi bili naklonjeni drug drugemu, da bi sprejemali drug drugega, in da bi v tej odprtosti za življenje, v odprtosti za sočloveka izpolnjevali Božjo voljo.
Družina je tisti prvi in najpomembnejši prostor, v katerem ima človek zavetje, v katerem ima oporo, v katerem lahko stoji in raste v samostojnost, iz katerega lahko odhaja pokončno in v katerega se lahko vedno znova vrača za pot, da more postati pokončen. In če mu vzamemo družino, potem bomo dobili nekoga, ki ne bo imel nobene opore več. Človeka brez opore pa lahko premika čisto vsaka sapica, niti vetra ni potrebno. Lahko ga vodiš od police do police, od ponudbe do ponudbe in mu neprestano obljubljaš, kaj mora vzeti, česa se mora oprijeti zato, da bo zadovoljen, da bo srečen, da bo njegovo življenje izpolnjeno. Ne bo. Izpolnjeno življenje je lahko samo v družini, v kateri si sprejet in v kateri sprejemaš druge, v kateri si ljubljen in v kateri ljubiš.
Slišali smo, kako je Simeon vzel Jezusa v naročje. Ali si predstavljate, s kakšno nežnostjo ga je držal. Spomnim se, kako je brat prvič držal v naročju svojo prvorojenko, kako je bil simpatično in nežno neroden. Verjamem, da ste bili bolj ali manj takšni vsi očetje in v prvem trenutku tudi mame. V tem je nekaj pomenljivega. Otroka moraš vedno jemati v naročje, k srcu z nežnostjo, previdno, da ga ne poškoduješ, da ti ne bi zdrsnil iz rok. Vedno mora ostati v tvojem naročju, čeprav v različnih starostih, na drugačen način. Vedno ga je treba držati v svojih rokah pred Gospodom, v templju, da ti bo Gospod odkrival, na kakšen način bodi mama, in na kakšen način bodi oče, ko je star eno leto, ko pride v puberteto in ko začne odhajati od doma.

Sveta družina

1. januar: Marija sv. Božja mati, Novo Leto, svetovni dan miru

Cerkev na božični praznik moli Odrešenika, časti tudi njegovo slavno Mater; slavi Marijin delež pri skrivnosti odrešenja in poveličuje dostojanstvo, ki iz tega deleža izhaja za sveto Mater, ki nam je dala Začetnika življenja. Vrh tega imamo ugodno priložnost, da se ponovno poklonimo novorojenemu Knezu miru, poslušamo veselo sporočilo angelov in da po posredovanju Kraljice miru prosimo Boga za veliki dar miru.
Marija je najtesneje povezana tako s skrivnostjo božjega učlovečenja kakor tudi s skrivnostjo človeškega odrešenja. V koncilski konstituciji o Cerkvi beremo: »Iz Marije si je božji Sin privzel človeško naravo, da bi s skrivnostmi svojega življenja na zemlji osvobodil človeka od greha.« Po Mariji se je izvršila tista ‘čudovita zamenjava’, o kateri pišejo stari cerkveni pisatelji: božji Sin je postal človek, da bi ljudje postali božji otroci.

Današnji evangelij (Lk 2,12-18) se začenja precej pomenljivo. Evangelist poroča, da so »pastirji hitro šli v Betlehem in našli Marijo, Jožefa in dete, v jasli položeno«. S tem spodbuja tudi nas, da bi prvi dan leta »hitro šli k Jezusu« in z njim začeli novo leto. Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo! … In to je naše voščilo vsem: naj bo v vseh hišah Božji blagoslov, sreča, zdravje in ljubezen, predvsem pa Božje varstvo in mir.

Tudi praznik naših družin
Kdo lahko ostane ravnodušen, če vidi družine, ki slovesno praznujejo petindvajset, petdeset – in tudi več – let skupnega življenja? Tu se lahko z roko dotaknemo moči usmiljenja. Ali ga bomo poznali in okušali v družini ali pa ga sploh ne bomo več srečali. Družine brez usmiljenja bodo ustvarjale moške in ženske – torej tudi družbo – ki bo vedno bolj trdosrčna in v kateri bo vedno težje živeti.

Naslovljeno na vas

MODRI V DANAŠNJEM SVETU Mt 2,1–12

O nadvse sveti in modri možje! Ko ste vkorakali v Jeruzalem in spraševali o novorojenem kralju, se je vznemiril Herod in »ves Jeruzalem z njim« (Mt 2,3). In tudi danes bi brez dvoma povzročili precej vznemirjenja. Ne zaradi razkošne oprave, zaradi katere vas je ljudska domišljija naredila za kralje. Tudi ne zaradi spremstva kamel in velblodov! Tako kot nekdaj v Jeruzalemu ljudje niso nič vedeli o Odrešeniku, tako danes ljudje nič nočejo vedeti o Njem! Že sama misel na Boga ljudi vznemiri, kaj šele, če kdo o Njem spregovori na glas. Ampak je hecno, in vi trije, ki ste trije modri, se boste brez dvoma nasmejali, da človek, ki se ima za ateista ter potemtakem trdi, da v Boga ne verjame, trepeče ob vsaki omembi Njegovega imena, Njegove podobe pa se boji kot hudič križa. Ali ni po sredi strah, da ta, ki ga zanikuje, vendarle je?

Trikraljevska misijonska akcija
Kot že vrsto let so vas tudi letos– v preteklem tednu obiskali velikodušni mladi in otroci, ki so sodelovali v misijonski trikraljevski akciji kot Trije kralji ali koledniki. Hvala mladim kolednikom za njihovo dobro delo, pa tudi vsem, ki ste jih prijazno sprejeli in jim izročili svoj dar za misijone in v naravi tudi zanje. Bog povrni vsem! Če še kdo želi zloženko o trikraljevski akciji ali nalepko za na vrata, je oboje še na voljo.

Mesec verskega tiska—januar. Obnavljajte naročnine za verske časopise in revije. Naročajte tudi na novo. Če bi pa kdo ne želel biti več naročnik, pa naj takoj na začetku leta odjavi. V vsaki hiši pa le naj bi kaj bilo.

Župnikovi obiski in blagoslovi domov
Od božiča dalje bom obiskoval domove tistih, ki boste to želeli in me povabili. Za vsak obisk naj bi se dogovorili za termin.

Lep prehod iz starega v novo leto, v novem letu pa obilo Božjega blagoslova, zadovoljstva in medsebojnega razumevanja vam vsem želim.
                                                                         Vaš župnik

MAŠNI NAMENI

NED – 31.12.
Sveta družina
Silvester, papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok

PON – 1.1.2018
Marija, Božja Mati
Novo leto – dan miru
7.30 za domovino in mir
10.00 za zdravje

TOR – 2.1.
Bazilij Veliki, škof, cerkveni učitelj
15.00 pogreb +Stanislave Košenina s sv. mašo

SRE – 3.1.
Presveto Jezusovo ime
17.00 za +Strožerjeve in Lobnikarjeve

ČET – 4.1. Prvi četrtek
Elizabeta Seton, redov.
16.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
17.00 za +Franca in Milko Rančigaj
Molitev za duhovne poklice

PET – 5.1. prvi petek
Emilijana (Milena), dev.
17.00 za +Antona Kovačiča
Litanije Jezusovega srca
blagoslov vode

SOB – 6.1. prva sobota
Gospodovo razglašenje – sveti trije kralji
7.30 v dober namen
17.00 za vse +Travnarjeve

NED – 7.1.
Jezusov krst
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Franca Šram (v Šentrupertu)

V tem tednu: prvi četrtek, prvi petek, prva sobota

Božične priprave za bodoče prvoobhajance bodo v soboto od 13. do 17. ure v Domu srečanj. Podrobnosti, tudi za starše, vam bodo sporočene.

Mladinski-srečanje za fante in dekleta bo v soboto ob 18.00 uri v Domu s.

Bralci v nedeljo: I. Janez Jelen, Anka Trogar II. v Št.R.: Ana in Nika Šram
Dežurni ministrant(ka): Luka Semprimožnik, Janez Vošner
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.