Oznanila za 4. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Ko je šel ob Galilejskem jezeru, je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata, ki sta metala mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Jezus jima je rekel: »Hodita za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi!« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. (Mr 1,16–18)


BESEDA O BESEDI

VESELA NOVICA Mr 1,14–20

Preden evangelist Marko začne poročati o posameznih dogodkih Jezusovega javnega delovanja, poda neke vrste povzetek vsega njegovega delovanja z besedami: »Ko pa je bil Janez izročen, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril: čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!« – Sporočilo, ki ga prinaša Jezus, je od vsega začetka označeno kot veselo Božje sporočilo: veselo oznanilo, ki prihaja od Boga in prinaša neko vest o Bogu. In najpomembnejši in najbolj vesel poudarek tega sporočila je: Božje kraljestvo se je približalo! Prišel je odločilni trenutek, v katerem se lahko po Božjem delovanju izpolnijo prerokbe, ki jih je Bog napovedal v preteklosti. Ta čas, ki je nastopil, pa je odločilen. In mi smo del njega. – Gospodovo kraljestvo se je približalo. Bog je Gospod vedno in povsod. Toda njegovo kraljestvo je lahko zakrito ali skrito, ne vsiljuje se očitno, da ga ne bi bilo mogoče zanikati ali tajiti. Lahko je tako zelo skrito in ga tako nejasno doživljamo, da nastane vtis, da Bog in njegovo kraljestvo sploh ne obstajata. Ob tem se mu lahko izognemo. Priznati ga je mogoče samo v veri. Kaj pomeni, da se je Božje kraljestvo približalo, je mogoče spoznati iz Jezusovega delovanja. V njem se kaže, na kakšen način je Bog zagospodoval in kakšni so sadovi njegovega bližajočega se kraljestva. – Dobra novica o Bogu, ki smo jo prejeli, je: Čas, ko se izpolnjujejo obljube, je tukaj. Bog, ki je Gospod, se vam je v njegovem mogočnem kraljestvu približal. Te besede, ki povzemajo vse Jezusovo delovanje, bi lahko bile tudi naslov Jezusovega delovanja. Povedo, kaj njegova dela in besede tako v podrobnostih kot v celoti predstavljajo. So novica, ki prinaša veselje. Z njimi je čas izpolnjenih obljub postal resničnost. Kažejo, da je Bog Gospod. (po: K. Stock, Jezus – veselo oznanilo)

3. nedelja med letom

V prvem berilu beremo o Jonu in Ninivljanih. Ti grešno živijo in Bog jim zapreti s kaznijo, obenem pa daje možnost spreobrnitve. Ninivljani se zavzamejo, od kralja do zadnjega meščana se odločijo za post in se spokorijo. Bog si zato premisli in kazni ne izvrši. Njegova odločitev, da bo grešno mesto pokončal, ni bila dokončna, temveč le pogojna. In vzgojna. Bog ne želi grešnikove smrti. Želi le, da se spokori in živi. (Dejstvo je, da to velja tudi za njegov odnos do vsakega izmed nas.) V spoznanju te resnice je hotel Bog najprej vzgojiti Jona. Grešnikov naj ne obsoja, naj ne beži od njih, naj pa izpolni Božji klic in jim pomaga, da se vrnejo k Bogu in ostanejo pri življenju.
To je vzgojna poteza tudi za Jude. Motili so se namreč, ko so mislili, da ima Bog rad samo njih. Pozabljali so, da za izbranost nimajo nikakršnih zaslug, da ima isti Bog, ki je izbral njih, rad tudi pogane. Ali ne bi bilo prav, da bi se preobrnili tudi mi? Tudi mi verni se imamo večkrat za »priviligirance« in še zdaleč ne živimo tako, kot bi morali. Bog tudi nas kliče, da bi se spreobrnili. Dejstvo je, da ne smemo zapravljati časa in prelagati tega dejanja – Božje kraljestvo se je približalo! (po: p. F. Cerar)

Nedelja v molitveni osmini za edinost kristjanov

Božja previdnost je hotela, da ima na poti k edinosti osrednje mesto molitev. To pomeni, da edinost ne more biti preprosto sad človeškega delovanja. Ni uresničljiva prek naših prizadevanj, ne moremo je »izdelati«, niti ne moremo odločati o njeni obliki in času, ko bo uresničena, ampak si jo moramo pustiti podariti. Predvsem moramo pri edinosti dati prostor delovanju Svetega Duha in mu zaupati. Edinost je predvsem Božji dar. Ni ekumenizma, ki ne bi imel korenin v molitvi. Molitev je srce celotne ekumenske poti in mora ostati v središču. (po: Benedikt XVI.)

Za letošnjo glavno temo so kristjani otočja Karibov v Srednji Ameriki izbrali pesem, ki jo Sveto pismo pripisuje Mojzesu in njegovi sestri Mirjam (2 Mz 15,1-21). Iz nje je vzeto geslo: »Tvoja desnica, Gospod, je mogočna«.

Naslovljeno na vas

Z JANUARSKE SEJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA
Bila prejšnjo sredo, 17. januarja. Po molitvi v cerkvi in pregledu uresničitve sklepov predhodne seje se je pristopilo k temi meseca, ki se je glasila: Družina, prva šola molitve. Poudarjen je bil velik pomen molitve staršev skupaj z otroki. Spomini iz lastne mladosti so bili pričevanjski. Danes so se okoliščine zelo spremenile: na boljše, pa žal, morda še bolj na slabše. Dobro je to, da so prisotne nove oblike in načini molitve (znamenje blagoslova, družinska bogoslužja, skupno branje Svetega pisma, občudovanje in zahvala Bogu); minus pa je, da se ukvarjamo s tolikimi stvarmi, da nam za molitev zmanjkuje časa—pač odvisno od naše lestvice vrednot. Glede družinske molitve je težava, da so člani družin tako malo skupaj. Poudarjen je bil tudi pomen sodelovanja pri molitvi v cerkvi in skupna udeležba družine pri nedeljski maši.
Za sklep pa vprašanje, kako načine molitve, ki ste jih imeli v rodni družini, prenašate na svoje otroke, krščence, birmance, prijatelje? Če imate morda tudi vi kašno dobro izkušnjo, nam jo zaupajte!
Od besed k dejanjem naj bi prišli glede zakonske skupine. Za prvo srečanje je predviden 31. januar ob 19. uri. P. dr. Silvin Krajnc je pripravljen priti na uvodno srečanje. Pridite vsi zakonski pari, ki imate vsaj malo volje za to, pridite in poglejte. Ne bojte se! Nihče vas ne bo silil, če vam ne bo ustrezalo.
Glede verskega tiska je bil poudarjen njegov pomen za versko življenje in povezanost z slovenskim in svetovnim krščanskim občestvom. Smo v mesecu verskega tiska-premislimo in (še) kaj naročimo.
Tudi letos bo ta petek (26.1.) svetopisemski maraton. Vabljeni, da se pridružite! Tudi poslušalci. To nedeljo ali med tednom se vpišite, kdaj boste na vrsti.
Romanje župnijskih sodelavcev (še na dolgu od lani) bo v soboto, 17. februarja na Ptujsko goro. Planirajte si ta dan in se čim prej prijavite v svoji skupini.
Govorili smo o župnijskem misijonu. Kratka analiza je bila podana pri bogoslužju na dan novega. Pa še bo kaj. Misijon se mora nadaljevati—tudi pogovarjajmo se še o njem!

MAŠNI NAMENI

NED – 21.1.
3. nedelja med letom
Neža, dev., mučenka
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Franca in Matilda Boldin in vse Piškove

PON – 22.1.
Vincencij, diakon, muč.
17.00 za +Barbaro in vse Dobnikove

TOR – 23.1.
Zaroka Marije in Jožefa
17.00 za +Ano Pristalič in vse njene

SRE – 24.1.
Frančišek Saleški, škof
17.00 za Luskarjeve

ČET – 25.1.
Spreobrnitev apostola Pavla
16.00 za +Franca Rovšnika (v Šentrupertu)
17.00 za +Martina –obl. in starše Lukner
Sklep molitvene osmine za edinost kristjanov

PET – 26.1.
Timotej in Tit, škofa
17.00 za +Marijo Šlander –oblet.
Svetopisemski maraton

SOB – 27.1.
Angela Merici, devica, ustanovitelj. uršulink
17.00 za +Stanislavo Košenina –30. dan

NED – 28.1.
4. nedelja med letom
Ned. Svetega pisma
Tomaž Akvinski, duhov., cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Franca –obl. in Pavlo Jernejc

Versko srečanje za odrasle /tokrat bodo pridruženi tudi kandidati za birmo/ bo v sredo ob 19 uri. Tema Birma—zakrament potrditve veri. Gostja bo dr. Polona Vesel Mušič. Kandidati za birmo, starši in botri naj pridejo zagotovo, vsi ostali pa lepo vabljeni.

Svetopisemski maraton bo v petek od 14. ure naprej. Glejte spredaj.

Bralci v ned: I. Tilen Hadolin, Elza Vasle II. Petra Rančigaj, Ana Šlander
Dežurni ministrant(ka): Aljaž in Matevž Lončar
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava