Oznanila za 12. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Resnično, resnično, povem vam: »Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu. Če kdo hoče meni služiti, naj hodi za menoj, in kjer sem jaz, tam bo tudi moj služabnik. Če kdo meni služi, ga bo počastil Oče.« (Jn 12,24.26)

BESEDA O BESEDI

ZRNO KOT SEME Jn 12,20–33

Vrata kašče so cvileče zaškripala. Slišalo se je nekaj krepkih korakov. Potem je močna roka previdno dvignila pokrov velike skrinje ob steni. Bil je gospodar. Z božajočim pogledom je premeril zlato pšenično zrnje in ga nagovoril: Napolnil bom vrečo in te odpeljal v mlin. Postalo boš lepa bela moka. Iz nje bo gospodinja pekla kruh. Položila ga bo na lično pogrnjeno mizo. Otroci bodo jedli in rastli, žena in jaz bova dobivala moč za delo in premagovanje skrbi. Kos bo tudi za reveže na pragu … Pšenica se je razveselila, saj je vedela, da je zato zrastla, bila požeta, omlačena in spravljena v kaščo. Šumeče je šepetala, ko jo je gospodar sipal v vrečo.
Ko je prišel naslednjič, je žito nagovoril: Včeraj smo zorali veliko njivo. Danes jo bomo zasejali – s tabo, draga pšenica. V zemlji boš vzklila in čakala pomladi. Potem boš ozelenela, se okrepila, se pognala k višku proti soncu in rodila sad: trideseteren, šestdeseteren, morda celo stoteren … Bog te blagoslovi na poti, ki jo dane začenjaš. Eno od zrn pa je modrovalo: Nočem postati kruh, nočem v hladno zemljo, sploh nočem, da drugi z mano razpolagajo. Ostati hočem samo in samostojno. Živeti hočem zase in ne za druge. – Stisnilo se je v špranjo in se samovšečno naslajalo ob misli, koliko pametnejše je od drugih in kako modro je ukrenilo, ko se je skrilo. A veselje je bilo kratko. Od nekod je neslišno prilezel črv. Zasadil je svoje požrešne zobe v zrno prav na tistem mestu, kjer bi pognalo korenine in se s steblom dvignilo navzgor. Črv se je vidno debelil, zrnu pa je življenje usihalo. Komaj se je še zavedalo, ko je spet prišel gospodar. Z omelom v roki je skrbno počistil vse razpoke v skrinji. Zrno je padlo v smetišnico, bilo odnešeno ven ter obenem z drugimi smetmi vrženo na gnojišče. – Žal nam je zrna, ki ni razumelo, da je edini smisel njegovega bivanja darovanje za druge; ki ni spoznalo, da je v tem darovanju njegova sreča in polnost. Ti zgodba pove kaj, kar bi bilo vredno upoštevati v našem življenju. (po: p. F. Cerarju)

5. POSTNA NEDELJA—tiha-papeška

PAPEŠKA NEDELJA

Papeška nedelja je vezana na dan izvolitve aktualnega papeža, tako je bila pri pokojnem blaženem papežu Janezu Pavlu II. to 2. nedelja v oktobru, pri upokojenem papežu Benediktu XVI. je bila to nedelja po 19. aprilu – slučajno tudi nekaj dni po njegovem rojstnem dnevu 16.4. -, pri sedanjem papežu Frančišku pa je to nedelja po 13. marcu. Letos je 5. obletnica.

Zakaj ime Frančišek? Nekateri mislijo na Frančiška Ksaverija, na Frančiška Saleškega, tudi na Fračiška Asiškega. Povedal vam bom zgodovino. Med volitvami je bil poleg mene zaslužni nadškof Sao Paola in tudi zaslužni prefekt Kongregacije za duhovnike, kardinal Cláudio Hummes, moj veliki prijatelj. On opogumljal. Ko so pa glasovi presegli dve tretjini, je sledilo ploskanje, ker je bil izvoljen papež. On me je objel, poljubil in mi dejal: »Ne pozabi na reveže!« In ta beseda se mi je vtisnila v srce: reveži, reveži. Takoj nato sem v zvezi z reveži pomislil na Frančiška Asiškega. Potem sem mislil na vojne, ko se je štetje nadaljevalo do poslednjega glasa. Frančišek je človek miru. In tako je prišlo ime v moje srce: Frančišek Asiški. Zame človek uboštva, človek miru, človek ki ljubi in varuje stvarstvo. Mar danes tudi mi nimamo zadosti dobrega odnosa do stvarstva, kajne? Je človek, ki nam bo navdihnil ta duh miru, človek ubožec … 

Velikonočne voščilnice
Spoštovani! To nedeljo si boste lahko pred ali po sv. mašah priskrbeli velikonočne voščilnice izpod rok naših veroučencev, ki vam lahko služijo tudi kot spomin. S svojimi prostovoljnimi darovi boste podprli naše ustvarjalne delavnice.

Naslovljeno na vas

TEDEN DRUŽINE 2018
Od 18. do 25. marca 2018 bo v Cerkvi na Slovenskem potekal teden družine pod geslom Najin zakon – Božja mojstrovina.
Sva kdaj razmišljala, zakaj je zakon zakrament? Si lahko s tem zakramentom kako pomagava, ko imava npr. burne prepire ali tihe dneve? Ko se prizadeneva? Ko se znajdeva v krizi in naju je strah prihodnosti? Ko se počutiva poražena? Ko se odpuščanje zdi nemogoče? Ko nimava več prave volje, da bi se še trudila za najin odnos?
In vendar nam zakoncem Bog daje ta zakrament prav zato: da bi najina človeška ljubezen postajala vedno bolj podobna Božji. Kakor je Jezus na svatbi v Kani iz vode naredil najbolj žlahtno vino, tako hoče iz najine šibke in povsem človeške ljubezni, ki je včasih brez prave barve in brez okusa, narediti žlahtno in dragoceno vez ljubezni, iz katere se ne odžejava le midva sama, ampak tudi vsi, ki se z nama veselijo te milosti.
Povabljena sta, da v tem tednu še posebej izročata vajino človeškost v Božje roke! V tem duhu sprejmita vsakodnevne spodbude tega tedna in ob koncu bosta brez dvoma vedela, zakaj je zakon zakrament.

Zakon ni končni cilj, ampak le pot do Boga. V zakonu ni dovolj, če iščeva le srečo v dvoje, ker se nama bo ta izmuznila. Izvir in vzor ljubezni je za nas kristjane Bog (1 Jn 4,7). Ko v najin odnos povabiva Njega, črpava iz Njegove ljubezni. Zato zmoremo biti ljubeči in spoštljivi, tudi ko ne čutimo ljubezni. Ne gre za to, kakšen vaš zakonec ni, gre za to, kakšni ste vi. Vse, kar naredimo iz te ljubezni, je shranjeno za večnost. Mož, ki »ljubi svojo ženo, kot je Kristus vzljubil Cerkev,« in žena, ki spoštuje moža »kakor Gospoda«, bosta nagrajena v vsej večnosti (gl. Ef 5,22-23). Že tu, na zemlji, pa doživljata Njegov blagoslov ne le onadva, ampak po njima tudi vsa družina in vsa njuna okolica.

MAŠNI NAMENI

NED – 18.3. tiha ned.
5. POSTNA NEDELJA
Papeška nedelja
Ciril Jeruzalem., šk., c. u.
7.00 češčenje, spoved –misijonar
7.30 za vse župljane
10.00 za +starše Ano in Vinkota Mahor
Zahvalna pesem, sv. krst

PON – 19.3.
Jožef, Jezusov rednik
Začetek tedna družine
7.30 za naše očete in njihove družine
17.00 za + Jožefa Tiselja (god)

TOR – 20.3.
Klavdija, mučenka
17.00 za +Valentina Rizmala

SRE – 21.3.
Hugolin, eremit
17.00 za +Pavlo –obl. in Viljema Natek

ČET – 22.3.
Lea, spokornica
16.00 križev pot za družine (v Šentrupertu)
za +Mirana Roterja
17.00 za +starše Štrajhar in sorodnike

PET – 23.3.
Rebeka Ar-Rayes, red.
17.00 križev pot: za družine
Za +Marijo (god) in Ivana Knez

SOB – 24.3.
Bogoslužno praznovanje Gospodov. oznanjenja
17.00 za +Ljudmilo –oblet. in Alojza Lukman

NED – 25.3. CVETNA
6. POSTNA NEDELJA
Rebeka, svetopis. žena
Sklep tedna družine
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 Blagoslov zelenja pri pokopališču
za vse Brodnikove

V tem tednu—je ves teden župnijski misijon v Taboru in radijski misijon na Radiu Ognjišče. Pri obeh lahko tudi mi kaj pridobimo!

Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Bralci v ned: I. Lucija Blatnik, Elza Vasle II. Melanija Hadolin, Anja Šket
Prošeni še drugi bralci, da so na voljo pri branju pasjona
Dežurni ministrant(ka): Ana Srebočan, Lara Natek
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.