Oznanila za 21. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Kadar pa pride Tolažnik, ki vam ga bom jaz poslal od Očeta, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, bo on pričeval o meni. Pa tudi vi boste pričevali, ker ste od začetka pri meni. (Jn 15,26–27)

BESEDA O BESEDI

SVETI DUH – ŽIVI SPOMIN CERKVE Jn 15,26–27; 16,12–15

Naš čas je zaradi naglice in zasičenosti z informacijami tudi čas pozabljivosti in površnosti. Kolikokrat nas ravno spomin izda in spravi v škripce. Pomagamo si na vse načine: s koledarji, z urniki, rokovniki, beležkami in celo z vozli na robcih, pa nam kljub temu marsikaj uide. Tudi današnja tehnika, zlasti računalništvo, nas opozarja, kako zelo pomemben je spomin. Tam je pač vse odvisno od spomina, ostane samo tisto, kar varno shranimo in zapišemo v elektronski spomin. Če ta odpove, je ponavadi vse preklicno izgubljeno. – Za posameznika in za narod je naravnost usodno in samouničevalno, če začne pozabljati svojo zgodovino, če je kritično ne ocenjuje in se iz nje ne uči. Človek, ki je izgubil spomin, ne pozna več sam sebe niti sveta okoli sebe. Podobno velja tudi za narod. – Če vsak narod živi iz spominjanja, velja to toliko bolj za Božje ljudstvo, za Cerkev, ki vsa živi iz spomina. Zvesto in skrbno ohranjanja spomin na velika Božja dela, predvsem na največje – na Jezusovo delo odrešenja. Verujoči človek ve, da se tudi Bog njega spominja. Saj nam že prerok Izaija zagotavlja: »Če bi te oče in mati pozabila, jaz te ne pozabim. Na obe dlani sem te zapisal.« Podobno pravi Jezus: »Veselite se, da so vaša imena zapisana v nebesih.« Da, zapisana so v Božjem spominu, v njegovem srcu. – Najmočnejši spomin Cerkve pa je Sveti Duh. V Novi zavezi je opisan kot Duh spominjanja. Jezus je rekel o njem: »Tolažnik Sveti Duh vas bo učil in spomnil vsega, kar sem vam povedal« (Jn 14,26). »Iz mojega bo jemal in vam oznanjal« (Jn 16,14). – Praznujemo binkošti, praznik Svetega Duha, tolažnika, posvečevalca in zdravnika. On je Gospod, ki oživlja. Brez njega bi bila Cerkev mrtva. Morda tudi naše izsušene in ranjene duše potrebujejo njegov blagodejni obisk. Pridružimo se prošnji, s katero se danes Cerkev obrača nanj: »Duši madeže izmij, kar je suho, spet zalij in ozdravi rane vse!« (po: TV Slovenija – Ozare 1997)

B I N K O Š T I, dan prvega sv. obhajila

Bodimo hvaležni za darove Svetega Duha, ki jih tako samoumevno
sprejemamo iz Božjih rok in se z njimi hvalimo …
Zahvalimo se za naša življenja, ki v moči Svetega Duha
najdejo vedno znova pravo pot, četudi se včasih zdi,
da nas je zagrnila tema obupa, žalosti ali malodušja …
O Bog Sveti Duh, daj nam moči,
da vedno bolj postajamo svetilke na poti življenja. Amen.
(po: Uvodi pri nedeljskih in prazničnih svetih mašah)

DRAGI PRVOOBHAJANCI
Danes je za vas, za vaše domače in za vse oltarno občestvo velik praznik in velik mejnik v vašem duhovnem življenju: za vse življenje se vam je odprl dostop do zakramenta sprave in sv. obhajila. Nadvse dragocena Božja darova za naše življenje sta!
Z vami se veselimo vaše sreče in vam iz srca čestitamo – vsem in vsakemu posebej: tebi Adriano Drobež, Aljaž Jelen, Anže Klančnik, Tea Matić, Nina Natek, Matevž Basle, Špela Bogataj, Ava Košak, Nik Leber, Neža Novak, Urban Pogorevc, Tia Zupanc.

Šmarnice pri nas: v župnijski cerkvi med tednom vsak dan ob 19.00 uri. Ob nedeljah združeno s dopoldansko mašo, ali popoldne na prostem ob 16.00 uri: 20.5. pri Gregurjevi (Kunstovi) kapeli, 27.5. pri križu na Rezani (Gomilsko).
V Št.R. bodo ob četrtkih ob 17.00 uri.
Lepo vabljeni vsi: otroci, mladi, odrasli, starejši, …

ORATORIJ 2018 bo v naši župniji od 9. do 15. julija
Priprave so že v polnem teku. Z nami bo svetniški kandidat misijonar Friderik Baraga s svojimi Indijanci. Bo nadvse zanimivo!
Prijavnice so že na voljo. Pohitite s prijavami.
Trkamo pa tudi na srca dobrotnikov oratorija.

Naslovljeno na vas

Z MAJNIŠKE SEJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA

Bila je preteklo sredo. Molitev v cerkvi in pregled sklepov zadnje seje, ter njihova uresničitev, so stalnice na začetku seje. Za njimi smo se soočili s temo meseca Botri, spremljevalci in pričevalci. Iz svojega življenja je članica ŽPS podala zelo lepo pričevanje izpolnjevanja botrskega poslanstva svoje botre. Žal je danes tudi na tem področju manj pristne povezanosti med botri in njihovimi krščenci ali birmanci. Župnija naj bi spodbujala pravo gledanje na botrstvo in botre podpirala.
Glede prvega sv. obhajila smo se strinjali, naj bi poglabljali zavest o pomenu tega praznika za celotno naše občestvo, in naj bi na slovesnosti v čim večjem številu sodelovali. Žal se pogosto sliši: »Ne grem, ker bo gneča (gužva)«.
Pri procesijah sv. Rešnjega telesa je vprašanje pri podružnici sv. Ruperta, kjer je v teku obnova.
Vsakoletno župnijsko romanje v prvi polovici avgusta bo letos na Dolenjsko (Stična, Pleterje, Sv. Jožef v Ivančni gorici, …)
Romanje v Italijo (Assisi, …) pa je preloženo na jesen.

Molitev za domovino
Troedini Bog, večna modrost! Ti vse čudovito urejaš in vodiš. Prosimo Te za naše voditelje, da bodo skrbeli za našo državo in slovenski narod. V času, ko se pripravljamo na volitve, Te prosimo, da bi se jih vsi kristjani udeležili in odgovorno oddali svoj glas za vse, ki se zavzemajo za pravičnost in življenje, za družine in otroke, za okolje in versko svobodo. Naj voditelji ponosno in dostojno predstavljajo našo državo ter se zavzemajo za vse, ki so v kakršnikoli stiski. Naj vsi skupaj gradimo Božje kraljestvo na zemlji, ki je kraljestvo miru, pravičnosti in ljubezni. Amen.
Marija, Pomočnica kristjanov, prosi za nas!

MAŠNI NAMENI

NED – 20.5.
B I N K O Š T I
Dan prvega sv. obhajila
Bernardin Sienski, duhovnik
7.00 češčenje
7.30 za + Franca Šrama
10.00 slovesnost prvega sv. obhajila
za vse župljane, prvoobhajance
16.00 šmarnice v Grajski vasi –Gregur (Kunst)

PON – 21.5. binkoštni
Marija Mati Cerkve
7.30 v čast Svetemu Duhu
19.00 za +Slavico Drolc –oblet.

TOR – 22.5.
Emil (Milan)
19.00 za +Alojza in Ljudmilo Lukman

SRE – 23.5.
Servul Tržaški, mučen.
19.00 za +Franca in Milko Rančigaj

ČET – 24.5.
Marija Pomočnica kristjanov –Marja Pomagaj
17.00 za +Silvota Korun in sorodnike (v Šentrupertu)
19.00 za +Marijo (god) in Antona Pintar ter vse +Mehanove

PET – 25.5.
Urban I., papež
19.00 za +Vido Onič

SOB – 26.5.
Filip Neri, duhovnik
19.00 za +Katarino Batalaki in starše Leopolda in Ano Fonda, Rajovčeve

NED – 27.5.
Sveta Trojica
Alojzij Grozde, mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Ivana Rajovca, Grabnarjeve

V tem tednu:
Svetopisemska skupina se bo zbrala v torek ob 20.00 uri v župnišču. Lepo vabljeni.

Kvatrna nabirka—za bogoslovje bo v nedeljo pri obeh sv. mašah. Bog vam povrni!

Bralci v nedeljo: I. Matjaž Rožič, Anka Trogar II. Robert Natek, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka): ministranti—šmarničarji
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl