Oznanila za 23. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Njim pa je rekel: »Ali se sme v soboto delati dobro ali zlo, življenje rešiti ali uničiti?« Ti pa so molčali. Jezno jih je premeril z očmi in žalosten nad zakrknjenostjo njihovih src rekel človeku: »Iztegni roko!« Iztegnil jo je in roka je bila ozdravljena. (Mr 3,4–5)

BESEDA O BESEDI

DANES NIMAM ČASA Mr 2,23–3,6

Ali se nam ne dogaja, da ob vsej zaposlenosti in ihtavi dejavnosti pozabljamo na bistveno? Naši dnevi so izpolnjeni z neštetimi obveznostmi, naš rokovnik je prepoln in včasih v njem že zmanjkuje prostora, kamor bi vpisali naloge, ki nas še čakajo. Dnevi, tedni, meseci nam minevajo v zasopli naglici. Potem se pa kakšen večer nenadoma zdrznemo in zavemo, da smo ob vsem tem pozabili in zanemarili bistveno. Ugotovimo, da smo si vzeli premalo časa zase, za družino, za tihoto, molitev, predvsem pa za sočloveka, za obisk, na katerega je kdo spet zaman čakal.
Takrat se navadno vključi naš samoobrambni mehanizem. Takoj imamo pri roki vsakovrstne izgovore: »Saj nimam časa. Toliko dela je.« Najpogostejše opravičilo! Kolikokrat nam prav pride! A če bi bili res iskreni, bi morali oddati še eno kratko besedico: nimam časa zate. Kajti vsak dan imamo vsi zemljani do sekunde enak odmerek časa: 24 ur. Izgovor »Nimam časa« pomeni torej: Nekdo drug je zame pomembnejši, nekaj drugega sem postavil na prvo mesto. Toliko imam časa za nekoga, kolikor je tisti človek zame vreden.«
»Sin človekov je Gospod tudi sobote,« je rekel Jezus. To se pravi: Gospod in gospodar naših delovnih in prazničnih dni, gospodar našega časa. Nismo si sami izbrali, kdaj hočemo priti na svet, in tudi čas našega odhoda nam je neznan. Nekdo drug je gospodar našega časa.
V resnici ne potrebujemo več časa, ampak modrosti, da bi vse ure prav izrabili. Nekaj ur moramo prihraniti za stvari, ki niso ukaz in dolžnost: za tihoto in zbranost, za igro in razvedrilo, za ljudi ob poti našega življenja, ki potrebujejo človeka. Vsaka ura je kot košček njive, ki bi jo morali preorati in v brazde posejati ljubezen, take misli in besede, ki bodo obrodile dober sad. (po: Bogdan Dolenc, Sejalec)

9. nedelja med letom

NEDELJSKA ZAVEST

Bodimo si iskreni: po tolikih slabih zgledih, ki jih imamo okrog sebe, tudi mi verniki zgubljamo nedeljsko zavest Smo v resnici prepričani, da je nedelja Gospodov dan, dan Gospodovih dni? Koliko še spada nedelja k tradicionalni kulturi našega ljudstva ob tolikih odsotnostih pri nedeljski maši in s takim načinom življenja, ki tvega vzeti nedelji krščanski pomen?
Po enem tednu težkega in odgovornega dela, ki nas večkrat spravlja v hud stres, spremenimo dan v počitek. Sedmi dan počitka človeku niso dali sindikalisti ali država, dala ga je vera, in to že od judovstva dalje.
Sedaj imamo nedeljo. Ta dan, ki je last Gospoda, postane dvolastniški dan: Gospodov in naš dan. Ko se preoblečemo, utrdimo človekovo in, kjer je, družinsko zavest, se posvečamo solidarnosti, pa tudi razvedrilu, da laže stopimo v … ponedeljek, ko ponovno primemo za delo.
Prvina dneva pa velja Njemu. Skupaj z ostalimi člani skupnosti mu javno izkazujemo vero; sprejmemo njegovo besedo in se z njim hranimo.
Ločiti se moramo od modernega poganstva in vrniti nedelji njen prvotni pomen. Te nedeljske zavesti smo potrebni. (po: Katoliški glas)

ORATORIJ 2018 bo v naši župniji od 9. do 15. julija

Priprave so že v polnem teku. Z nami bo svetniški kandidat misijonar Friderik Baraga s svojimi Indijanci. Bo nadvse zanimivo!
Prijavnice so že na voljo. Pohitite s prijavami. Trkamo pa tudi na srca dobrotnikov oratorija.

Naslovljeno na vas

BILO JE V MESCU MAJU
Poročila sta se: V soboto, 12. maja sta v župnijski cerkvi na Gomilskem sklenila zakonsko zvezo ženin Žiga Košenina in nevesta Sara Verbič. Novoporočencema čestitamo in jima želimo obilo Božjega blagoslova in sreče na skupni življenjski poti.
Poslovili smo se: V soboto, 26 maja smo se s sv. mašo v cerkvi sv. Ruperta, nato pa z pogrebnim obredom na šentrupertskem pokopališču poslovili od Marije Malis iz Šentruperta 31. Zadnja leta je zaradi bolezni in onemoglosti bivala v Domu starejših na Polzeli. Naj počiva v Božjem miru.

Molitev za domovino Troedini Bog, večna modrost! Ti vse čudovito urejaš in vodiš. Prosimo Te za naše voditelje, da bodo skrbeli za našo državo in slovenski narod. V času, ko se pripravljamo na volitve, Te prosimo, da bi se jih vsi kristjani udeležili in odgovorno oddali svoj glas za vse, ki se zavzemajo za pravičnost in življenje, za družine in otroke, za okolje in versko svobodo. Naj voditelji ponosno in dostojno predstavljajo našo državo ter se zavzemajo za vse, ki so v kakršnikoli stiski. Naj vsi skupaj gradimo Božje kraljestvo na zemlji, ki je kraljestvo miru, pravičnosti in ljubezni. Amen.
Marija, Pomočnica kristjanov, prosi za nas!

Osem dni po prazniku Svetega Rešnjega telesa in Rešnje krvi obhaja Cerkev slovesni PRAZNIK SRCA JEZUSOVEGA. Letos je to 8. junija. Praznik skuša prodreti v globino in notranje jedro Kristusove skrivnosti, v jedro, iz katerega pritekajo vsa velika dela v naše odrešenje, posebno še Kristusova daritev na križu. In to je tista ljubezen, ki je bila od vekov skrita v brezdanjih globinah troedinega Boga, ki pa si je prevzela našo človeško naravo in nas v Kristusu začela ljubiti tudi s človeškim srcem ter dosegla svoj vrhunec v kalvarijski daritvi, ko so iz prebodene Kristusove strani začele teči reke žive vode, ki odslej nikdar več ne bodo usahnile.

MAŠNI NAMENI

Mašnih namenov na spletni strani več ne objavljamo
Spoštovani,
z novo GDPR uredbo Evropske unije z dne 25. maja 2018, stopijo v veljavo nova pravila glede varovanja osebnih podatkov.
Mašne namene je odslej dovoljeno objaviti na spletni strani samo v primeru privolitve posameznika. Taka (pisna) privoljenja pa je zaradi narave verske dejavnosti v določenih primerih težko ali nemogoče pridobiti, zato na spletni strani mašnih namenov žal ne moremo več objavljati. Hvala za razumevanje.
Še vedno pa se mašni nameni lahko objavijo na župnijski oglasni deski oz. v župnijskih oznanilih, kakor je več pojasnjeno na spletni strani slovenske Katoliške cerkve.

NED – 3.6.
Kaarel Lwanga in drugi ugandski mučenci
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 (v Šentrupertu)
»Procesija« sv. Rešnjega telesa v cerkvi

PON – 4.6.
Kvirin iz Siska, škof mučenec
19.00
Ves mesec vrtnice

TOR – 5.6.
Bonifacij, škof, mučen.
19.00 za rajne

SRE – 6.6.
Norbert, škof, redovni ustanovitelj
19.00

ČET – 7.6.
Robert Newminstrski, opat
17.00 (v Šentrupertu)
19.00

PET – 8.6.
Srce Jezusovo
Amand, redovnik
19.00
Posvetitev

SOB – 9.6.
Marijino brezmadežno srce
2 krsta ob 14.00
19.00

NED – 10.6.
10. nedelja med letom
Bogumil Poljski, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 (v Šmatevžu)
Procesija sv. Rešnjega telesa

V tem tednu:
Karitas: sestanek sodelavcev bo v torek ob 20.00 uri v Domu srečanj. Lepo vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II