Oznanila za 24. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Okrog njega je sedela množica in so mu rekli: »Glej, tvoja mati, tvoji bratje in tvoje sestre so zunaj in te želijo.« Odgovóril jim je: »Kdo je moja mati in kdo so moji bratje?« In ozrl se je po tistih, ki so sedeli okrog njega,
in rekel: »Glejte, to so moja mati in moji bratje! Kdor namreč izpolnjuje Božjo voljo, ta je moj brat, sestra in mati.« (Mr 3,32–35)

BESEDA O BESEDI

IZGOVORI Mr 3,20–35

Prva dva človeka krivdo za greh prelagata na druge. Adam malodane kar na Boga: Žena, ki si mi jo dal, me je zapeljala; (češ, zakaj si mi jo pa dal?). Žena podobno: S aj si ti ustvaril kačo? Ko so po vojni v Nürnbergu sodili nacističnim zločincem, so se nekateri izgovarjali, da za zločine niso vedeli, drugi, da so izpolnjevali le povelja višjih. Takih Nürnbergov je na svetu bilo in jih bo. – Ker človek nima popolnega spoznanja in ni popolnoma svoboden, teže njegove krivde ni mogoče izmeriti. O krivdi sami pa ni dvoma. Tudi če bi Evo zapeljevalo deset kač, bi mogla biti na vse gluha; če bi Adamu sto žena ponujalo jabolko, bi mogel reči: Ne, hvala! – Pripoved o njunem spoznanju, da sta naga, nas utegne navesti na sklepanje, da sta se pregrešila s spolnostjo. Ker pa vemo, da ju je Bog takoj po stvarjenju blagoslovil in jima naročil, naj se plodita in množita ter napolnite zemljo, je moral biti njun greh drugačen. Zaradi telesne nagote se jima pred Bogom ni bilo potrebno sramovati in skrivati, saj ju je on taka ustvaril in sta kdo ve kako dolgo takšna pred njim živela. Njuna nagota je bila v spoznanju, da sta bila Bogu nepokorna in hlepela postati njemu enaka. Kača naj bi se za kazen plazila po zemlji in jo jedla. Toda kača se je po zemlji plazila že prej, saj je bila tako ustvarjena. Pomen pripovedi je, da se greh plazi po tleh, da nima visokih ciljev, da ni sposoben težiti kvišku in da tega tudi noče. Nepriznanje Boga je obenem nepriznanje Duha, trditev, da obstaja samo materija. Če ni duha, je vse samo snov in zemlja. Kdor se zadovolji s samo zemljo, se po njej plazi in jo je. Drugo mu ne preostane.
»Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo«. S tem sovraštvom se na svoj način srečujemo vsi, ko vse življenje čutimo v sebi napetost med resnico in lažjo, ljubeznijo in sovraštvom ter sploh med dobrim in hudim. Priteguje nas oboje, odločati pa moramo sami. Prav to pa je za nas priložnost, da rastemo v dobrem. (po: Beseda da Besedo)

9. nedelja med letom

NEDELJSKA ZAVEST

Vsak kristjan, navaden ali tak »z naslovom« (duhovnik, redovnik, škof …), kot posameznik ali kot družina ali skupina, bi moral čutiti, da sta nujni dve nalogi, da bi nedelja postala spet to, kar je Jezus od nas želel..
Ponovno odkriti Gospodov dan kot predokus in znamenje neminljive nedelje, kot dan zastonjskosti in lepote. Za danes. Brez objokovanja nedelj v prejšnjih časih, ki se ne bodo nikoli več vrnile. Pač pa za ta naš danes, v katerem smo poklicani, da živimo in oznanjamo vero v vstalega Gospoda.
Ponovno odkriti mašo kot srečanje bratov in sester med seboj in vstalim Gospodom, da bi prejeli v dar Besedo, hrano in pijačo nebes in nove zemlje, kot moč, da bomo lahko v tem svetu, ne da bi bili od tega sveta, z nogami trdno na tleh, a s pogledom in srcem kvišku, zaposleni z zagotavljanjem potrebnega za življenje, a ne tako prezaposleni, da bi nas to oviralo in ne bi imeli prostora za tisto, kar nas čaka in je zastonj.
Kako priti do teh odkritij? S čakanjem na tiste dokumente in predpise »od zgoraj«? Ne. Z različnimi, vedno novimi poizkusi, s primerjavo izkušenj in poizkusov posameznikov, družin, župnij …

Dejstvo je, da je edina možnost, da se vsak posamezni kristjan, vsaka družina, vsaka skupnost pozvana k temu, da bi znova znali z veseljem in na zdrav način sprejemati tretjo zapoved: Posvečuj Gospodov dan! Stvar nikakor ni lahka in je ne moremo rešiti z retoričnimi spodbudami ali s kritikami današnje družbe, saj je med današnjim časom in prejšnjimi časi pravi prepad. Vendar obstaja pot; da se! … Sanje? Seveda. Toda – ali smo lahko verujoči, ne da bi sanjali o uspehu, izpolnitvi? (po: T. Lasconi, 10 … iz ljubezni)

Naslovljeno na vas

OBNOVA CERKVE SV. RUPERTA V ŠENTRUPERTU
Popolna obnovitev zunanjščine cerkve sv. Ruperta, ki je dal ime tudi kraju—Šentrupertu, gre proti koncu. Sedaj poteka barvanje, te dni pa bodo nameščene nove polkne na zvonikove line in zamenjana vsa okna na cerkvi (bodo iz hrastovega lesa in z dvojno zasteklitvijo). Bog daj, da bi bilo čim prej in čim bolje opravljeno. Potem pa da tudi čim prej poravnano. /če zaradi del v četrtek sv. maše v njej ne bi bilo mogoče opraviti, bo morala biti v župnijski cerkvi, se razume./

Brezje, 50 let romanj bolnikov in invalidov
Tretjo soboto v juniju, 16. junija, vas vabimo na Brezje, k Mariji Pomagaj, na tradicionalno, 50. romanje bolnikov in invalidov
Program romanja:
ob 9. uri: molitev rožnega venca in petje
ob 10. uri: slovesna romarska sveta maša; somaševanje vodi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

SKLEP VEROUČNEGA LETA
Izteka se veroučno leto 2017/18. Prav gotovo je bilo tudi to leto v katerem smo doživeli prvo sv. obhajilo in sv. birmo; vsi pa bili tudi drugače obdarjeni, leto Božje dobrote. Zato »se spodobi in je pravično«, da se zahvalimo. To bomo storili tudi s sodelovanjem pri sklepnem bogoslužju v nedeljo ob 10. uri v župnijski cerkvi. Še posebno bo v teh dneh pomembna življenjska prelomnica za devetošolce. Sicer pa ste vabljeni vsi veroučenci, vaši svojci in vse občestvo. Vsi pa se na to praznovanje pripravljajmo.

ORATORIJ 2018 bo v naši župniji od 9. do 15. julija
Priprave so že v polnem teku. Z nami bo svetniški kandidat misijonar Friderik Baraga s svojimi Indijanci. Bo nadvse zanimivo!
Prijavnice so že na voljo. Pohitite s prijavami.
Trkamo pa tudi na srca dobrotnikov oratorija.

URNIK SVETIH MAŠ

NED – 10.6.
10. nedelja med letom
Bogumil Poljski, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 (v Šmatevžu)
procesija sv. Rešnjega telesa
11.30 sv. krst v župnijski cerkvi
16.00 pogreb +Vladimira Juharta z mašo

PON – 11.6.
Barnaba, apostol
19.00
Ves teden vrtnice

TOR – 12.6.
Eskil, mučenec
19.00

SRE – 13.6.
Anton Padovanski, redovnik, cerkveni učitelj
19.00

ČET – 14.6.
Valerij in Rufin, mučenca
17.00 (v Šentrupertu)
19.00

PET – 15.6.
Vid, mučenec
19.00

SOB – 16.6.
Beno, škof
19.00

NED – 17.6.
11. nedelja med letom
Sklep veroučnega leta
Terezija, redovnica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
9.30 dva sv. krsta
10.00

V tem tednu:
Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 20.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.
Bralci v nedeljo: II. devetošolca
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž