Oznanila za 37. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Tedaj so mu privedli gluhega, ki je tudi težko govoril, in ga prosili, da bi položil roko nanj. Vzel ga je k sebi, stran od množice, mu položil prste v ušesa, pljunil in se dotaknil njegovega jezika. Ozrl se je proti nebu, zavzdihnil in mu rekel: »Efatá!« to je »Odpri se!« In takoj so se mu odprla ušesa, razvezala se je vez njegovega jezika in je pravilno govoril. (Mr 7,32–35)

BESEDA O BESEDI

POSLUŠATI IN PRAVILNO GOVORIT Mr 7,31–37

Poslušati in se spreobrniti. Govoriš, nekdo te posluša in tvoje besede spremenijo njegovo življenje in celo vero. Besede imajo veliko moč. Lahko dajejo življenje, lahko pa tudi jemljejo življenje. Besede lahko dajejo vero, lahko pa tudi jemljejo vero. Za vsakim glasom stoji oseba, njen značaj, izobrazba, kultura in duhovna širina. Glas razodeva človeka. Glas ne more skriti veselja ali pa žalosti in bolečine. Glas govori o trenutnem stanju človeka. – Včasih se sprašujem, kakšen glas je imel Jezus? Moral je imeti lep glas. Ljudje so ga radi poslušali. Jezusova govorica je bila premišljena, izdelana in lepo podana. Ni uporabljal besednih mašil. Ko je videl, da farizeji zaradi trdosrčnosti ne sprejemajo njegovih besed, je zanje uporabil tudi krepke izraze. Jezus z njimi ni govoril diplomatsko. Govoril je iskreno, brez olepšav. Farizeji so Jezusa slišali, niso pa ga poslušali. Zakrknjenost njihovega srca jim je to preprečevala. – Danes smo brali in poslušali, kako je Jezus ozdravil gluhega, ki je težko govoril. »Efeta ali odpri se«, pomeni, da brez Jezusa ne moremo pravilno poslušati Božje besede (prim. Mr 7, 34). Samo Jezus lahko odpravlja telesno in tudi duhovno gluhoto. Samo Jezus nam lahko pomaga do vere, ki prihaja v naše srce iz oznanjevanja in iz poslušanja Božje besede. Brez Jezusa tudi ne moremo naprej govoriti pravilno. Če pa nepravilno govorimo, je bolje, da sploh ne govorimo, ker nimamo kaj povedati, kar bi bilo dobro za poslušanje. – Zakaj je Jezus prepovedal ljudem, ki so bili priča ozdravitvi gluhega, da bi o tem naprej govorili? Zato ker je vedel, da bodo iz vsega tega delali populistični dogodek. Kljub Jezusovi prepovedi so ljudje vse to pripovedovali naprej. In seveda niso pravilno govorili. V čudežni ozdravitvi niso spoznali, da je Jezus Bog. Zato so samo govoričili: »Gluhim daje, da slišijo, nemim, da govorijo« (Mr 7, 37). Pri tem pa se niso spraševali: Kdo je Jezus? Kaj jim je Jezus hotel s tem čudežem sporočiti? (povzeto po nagovoru škofa Petra Štumpfa)

23. nedelja med letom—katehetska

Če ob današnji evangelijski zgodbi premišljujete v vsakdanjem življenju, naj to ne bo omejeno le na trenutke tišine. Namesto tega vzemite zgodbo s seboj tudi v svoj vsakdan, na svoje delo, v svoje poslušanje in govorjenje čez ves dan, ne glede na to, kje se boste gibali.
Bodite pozorni na svoje poslušanje in govorjenje, ali zares poslušate s srcem in iz srca govorite. In navajajte se na poslušanje, ki med mnogimi besedami, ki jih zaznavate, zasliši Boga. In naučite se govoriti tako, da bodo vaše besede prihajale iz ljubečega srca. Potem boste začutili, kako se vaše besede dotikajo ljudi okrog vas in jih zbujajo v življenje, kako nenadoma nastaja odnos in se nad vami odpira nebo.
Če boste pozorno poslušali in zavestno govorili, boste spoznali, da gre na koncu zmeraj za to, da bi v vsem poslušali Božji glas in dovolili, da v sleherni besedi odzvanja Božja beseda. In Božja beseda je zmeraj beseda ljubezni in beseda, ki ustvarja življenje. In s premišljevanjem te zgodbe o ozdravljenju se uvajajte v neprestano molitev, da bi bila vaša ušesa vedno odprta za pogovor, v katerem se Bog pogovarja z vami, in da bi vaša usta brez prestanka hvalila Boga za vse, kar v vsakem trenutku počne na vas in vam podarja. Potem se lahko uglasite s hvalo množice: »Vse prav dela: gluhim daje, da slišijo, nemim, da govorijo.« (po: Anselm Grün, Duhovne vaje za vsak dan)

Dobri Jezus,
začenjamo novo veroučno in šolsko leto. Pomagaj nam, da bodo naše misli in srce odprti za nova spoznanja. Daj, da bomo preko novih znanj vse bolj spoznavali tudi tebe in tvoj čudoviti načrt, ki ga imaš z nami in svetom, ki nas obdaja.
Spremljaj nas v morebitnih preizkušnjah in daj nam moči, da, kadar bomo pred zahtevnejšimi izzivi, zmoremo narediti to, kar se od nas pričakuje.
Naj bomo odprti za nova prijateljstva, ob vseh sošolcih in prijateljih pa naj nikoli ne pozabimo tudi nate, ki nas boš tudi skozi to leto nenehno spremljal na vsakem koraku.
Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo!

Naslovljeno na vas

CENIK VEROUČNIH KNJIG in ZVEZKOV
Veroučenci prvih treh razredov imajo samo delovne zvezke. Ta stane 10,00 evrov.
Za vse razrede od četrtega do devetega razreda pa je veroučna knjiga — 8,50 evra in veroučni zvezek — 5,00 evra. Zvezek mora imeti vsak novega, knjigo pa si lahko pri kom nabavi ali sposodi rabljeno.
Poleg tega je za vse razrede na voljo tudi bogoslužni (liturgični) zvezek, kamor lepijo listke, ki jih dobivajo pri sv. maši ob nedeljah in praznikih.
Prispevek zanj je 1,50 evra. Kandidati za prvo sv. obhajilo—tretji razred ga morajo imeti obvezno, ostalim pa se zelo priporoča. Otroci, ki so bogoslužni sodelavci—ministrirajo ali pojejo v otroškem zboru pa ga dobijo tako.

Vabilo: Kulturno društvo Gomilsko vabi na predstavitev nove pesniške zbirke gospe Magde Šalamon, ki bo v pete, 14.9. ob 19. uri v Domu krajanov. Pogovor bo vodil duhovnik dr Karel Gržan. Vstop bo prost.

STIČNA MLADIH 2018—v soboto, 15.9.
To je največje srečanje slovenske mladine v vsem letu. Odlikuje se po zelo dobrem programom. Zato bi bilo dobro, da bi se tudi mladi iz naše župnije v čim večjem številu udeležili tega praznovanja mladih. Medžupnijski avtobus bo stal na postaji na Rezani ob 7.40 minut. Prosim, da sporočite do torka zvečer župniku. Lahko tudi kdo od mladih zbere prijave in sporoči.

SVETO BOGOSLUŽJE

NED – 9.9 katehetska
23. nedelja med letom
Peter Klaver, misijonar
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00
Bogoslužni začetek veroučnega leta

PON – 10.9.
Nikolaj Toletinski, spokornik
19.00

TOR – 11.9.
Prot in Hijacint, mučenca
19.00

SRE – 12.9.
Marijino ime
19.00

ČET – 13.9.
Janez Zlatousti, škof, c. uč., Notburga, dekla
17.00 (v Šentrupertu)
19.00 bogoslužje Božje besede

PET – 14.9.
Povišanje sv. Križa
19.00

SOB – 15.9.
Žalostna Mati Božja
19.00

NED – 16.9.
24. nedelja med letom
Peter Klaver, misijonar
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za družine z malimi otroki
3 sv. krsti

V tem tednu: za osnovnošolce začetek rednega verouka po objavljenem urniku, za mlade pa vseslovensko srečanje v Stični.

Tajništvo Župnijskega sveta bo imelo sestanek v sredo ob 20.00 uri v župnišču. Lepo vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl