Oznanila za 39. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

In sedel je, poklical dvanajstere in jim govoril: »Če kdo hoče biti prvi, bodi izmed vseh zadnji in vsem služabnik.« In vzel je otroka, ga postavil v sredo mednje, ga objel ter jim rekel: »Kdorkoli sprejme katerega zmed takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; in kdor mene sprejme, ne sprejme mene, marveč tistega, ki me je poslal.« (Mr 9,35–39)

BESEDA O BESEDI

OTROKA V SREDO MED VAS Mr 9,30–37

V današnji Božji besedi beremo, da so se apostoli nekoč prepirali med seboj o tem, kdo med njimi je največji, a Jezus na sredino med nje postavi otroka. Kako pomenljivo dejanje! Ali ni hotel s tem pokazati, kam otrok v resnici spada – v sredino, v središče naše pozornosti, ljubezni, zanimanja, skrbi in prizadevanja.
Otrok je v središču vsake družine in mora biti v središču vseh vzgojnih pobud. V središču, ko oblikujemo in izbiramo radijske in televizijske programe. V središču skrbi za prometno varnost. V središču socialnih pobud, razmišljanj in odločitev …
Otrok je sveta stvar, so rekli že stari Rimljani. Četudi niso poznali Kristusovega nauka in niso vedeli za Božje otroštvo, so že po naravi kljub nekaterim poganskim navadam imeli otroka za sveto bitje z nedotakljivim dostojanstvom. – In kakšno mesto ima v današnji slovenski družbi ljubezen do otroka, spoštovanje njegovega nedotakljivega dostojanstva vse od spočetja naprej? Pa njegova prihodnost? Za ogledalo si danes vzemimo Prešerna. V pesmi Nezakonska mati slišimo pretresljivo vprašanje mlade matere, ki se je vsi sramujejo in so jo pustili na cedilu: »Kaj pa je tebe treba bilo, / dete ljubo, dete lepo, / meni mladi deklici, / neporočeni materi?« Odgovor na to tesnobno vprašanje najde mati v otrokovih očeh, v katerih sluti odsev nebes, odsev Boga: »Meni nebo odprto se zdi, / kadar se v tvoje ozrem oči, / kadar prijazno nasmeješ se, / kar sem prestala, pozabljeno je.« Končno zaupa otrokovo usodo Bogu in se ne meni za to, kako jo vsi obsojajo. Zase sklene: »Al te je treba bilo al ne, / vedno bom srčno ljubila te.« – A naše ravnanje in javno mnenje navdihuje vse prej kot ljubezen do otrok. Preplavlja ga samouničevalna miselnost, potegovanje za to, »kdo je večji in močnejši«, da lahko odloča in sodi o drugem, hkrati pa primanjkuje spoštovanja materinstva, starševstva, pritrjevanja življenju in veselja nad njim. – Prosimo Božje pomoči, da ponovno postavimo otroka medse in v Jezusovem nauku najdemo prave poudarke za življenje. (po: Ozare – TV Slovenija)

25. nedelja med letom—Slomškova

Vodilna misel praznovanja na Slomškovi nedelji pa bo Delo z mladimi – delo za prihodnost. Škof Slomšek je namreč vzgoji mladih dal zelo velik poudarek, o čemer še posebej pričajo njegovi vzgojni spisi v knjigi Blaže in Nežica v nedeljski šoli. To delo je Slomšek napisal v Vuzenici, kjer je od leta 1838 do 1844 služboval kot nadžupnik in dekan. Ker mineva ravno 180 let od njegovega prihoda tja, bo v tamkajšnji nadžupnijski cerkvi sv. Nikolaja ob 15. uri osrednje praznovanje, ki se bo začelo z molitveno uro, sledila bo sveta maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Praznik sv. Mateja smo praznovali minuli petek, zunanja slovesnost pa je danes, 23. septembra ob 10.00 uri v podružni cerkvi sv. Mateja, v po njem imenovanem, Šmatevžu. To je edina cerkev v Mariborski metropoliji /v škofijah Maribor, Celje in Murska sobota /. Njegova izkušnja ima tudi za nas zelo pomembno sporočilo, da Bog človeku daje po Jezusu moč za popolno spremenitev življenja in osvoboditev od vseh napačnih navezanosti. Človek pa naj bo za to hvaležen Bogu in naj izkoristi vse možnosti, da drugim oznanja Božjo dobroto in usmiljenje.
Lepo praznujmo in se veselimo radostne novice—evangelija!

Danes je tudi prva nedelja, ko po osmih letih naša Celjska škofija spet nima ordinarija—rednega škofa. Naš dosedanji g. škof dr. Stanislav Lipovšek je dopolnil 75 let starosti in je v skladu s cerkveno zakonodajo ponudil papežu odpoved vodenju škofije. Papež je v preteklem tednu odpoved sprejel. Sedaj bo »upokojeni celjski škof« in v kolikor mu bo zdravje dopuščalo (kar mu vsi želimo), bo lahko še veliko dobrega storil za ljudi in Cerkev – tudi za promocijo duhovnika Izidorja Završnika.
Sedaj je za upravitelja Celjske škofije, do imenovanja novega škofa izbran g. Rok Metličar, nadžupnik in dekan v Laškem ter predsednik Škofijske karitas Celje. Molimo, da bi dobro vršil odgovorno poslanstvo.
Še bolj pa zaupno prosimo, da bi naša škofija kmalu dobila dobrega novega škofa!

Naslovljeno na vas

VEROUČNA ŠOLA
– vabi starše letošnjih kandidatov za prvo sv. obhajilo na srečanje, ki bo v četrtek, 27. 9. ob 18. uri v Domu srečanj
– sporoča, da začenjamo s svetopisemskimi uricami, namenjenim predšolskim otrokom od 3. leta starosti. Potekale bodo v Domu srečanj, predvidoma enkrat mesečno. Prvo (orientacijsko) srečanje bo v soboto, 6. 10. ob 10. uri. Trajale naj bi predvidoma dve uri. S seboj naj prinesejo najljubšo igračo, knjigico in copatke. Vse o svetopisemskih uricah lahko izveste na povezavi : https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBpustite-otroke-naj-prihajajo-k-meni%C2%AB
– vabi vse veroučence k sodelovanju za Slomškovo bralno priznanje (SBP). Knjige bo preskrbela župnija, lahko pa si jih sposodite v knjižnici. Več o tem na povezavi:

SBP za otroke


– prosi vse, ki še niste poravnali stroškov za učbenike in še niste vrnili podpisanih veroučnih spričeval, da to storite čim prej.
O vseh aktivnostih, načrtih in podrobnostih, vas bomo sproti obveščali, zato sledite pisnim in oznanilom na internetnih straneh naše župnije.
Za dodatna pojasnila v zvezi z zgoraj navedenim in za prijave pokličite na tel. 041-696-866 (Rančigaj Marija, katehistinja)

DRAGI STAREJŠI ŽUPLJANI! Prav lepo ste vabljeni na letošnje vaše srečanje, ki bo v nedeljo, 30. septembra 2018 ob 10.00 uri na Gomilskem.
Prvi del srečanja bo v župnijski cerkvi, kjer bomo skupaj pri nedeljski sv. maši. Sv. mašo bo vodil duhovnik g. Anton Hribernik iz Celja. Od 9,30 ure naprej bo na razpolago za sv. spoved. Med sv. mašo boste tisti, ki boste želeli, prejeli sv. bolniško maziljenje. Lepo vabljeni k sv. obhajilu . Zaželjeno je tudi, da bi sedeli bolj spredaj. Če težje vstajate, kar mirno sedite vso mašo.
Drugi del srečanja pa bo takoj po sv. maši v župnijskem Domu srečanj, kjer se boste ob okrepčilu, prijetnem druženju, morda tudi kaj zapeli, … Dobrodošli tudi, če boste prišli samo na ta drugi del srečanja okrog 11. ure.
Župnik, Župnijska karitas in vsi župljani vas vse prijazno vabimo.

SVETO BOGOSLUŽJE

NED – 23.9. Slomškova
25. nedelja med letom
Pij iz Pietrelcine, redovnik, spovednik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 (v Šmatevžu)
sv. krst
15.00 slavje Slomškove nedelje (v Vuzenici)

PON – 24.9.
Anton M. Slomšek, šk.
Rupert Salzburški, škof
19.00

TOR – 25.9.
Sergij, menih
19.00

SRE – 26.9.
Kozma in Damijan, mučenca
19.00

ČET – 27.9.
Vincecij Pavelski, duh., ustanov. lazaristov
17.00 (v Šentrupertu)
19.00

PET – 28.9.
Venčeslav, mučenec
19.00

SOB – 29.9.
Mihael, Gabrijel, Rafael, nadangeli, kvatre
19.00

NED – 30.9.
26. nedelja med letom
Hieronim, duhovnik, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00
Srečanje starejših

V tem tednu: v sredo godujeta sv, Kozma in Damijan—sozavetnika naše župnijske cerkve in zavetnika zdravstvenih delavcev in farmacevtov.

Kvatrna nabirka – darovanje za bogoslovje bo v nedeljo pri obeh mašah.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.