Oznanila za 40. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Spregovoril je Janez in mu rekel: »Učenik, nekoga, ki ne hodi z nami, smo videli, da je v tvojem imenu izganjal duhove, pa smo mu branili.« Jezus je rekel: »Ne branite mu; zakaj nihče ne more storiti čudeža in takoj nato hudo govoriti o meni. Kdor namreč ni zoper nas,
je za nas.« (Mr 9,38–40)

BESEDA O BESEDI

KDO IN NA KAKŠEN NAČIN DELA DOBRO Mr 9,38–43.45.47–48

Zavest, da so Jezusovi učenci, da so »nekaj več«, je apostola Janeza in njegove prijatelje privedla do sklepa, da smejo in tudi morejo samo oni storiti kaj dobrega v Jezusovem imenu. Podobna misel se rada prikrade tudi komu od današnjih kristjanov. Dvomi, ali more kdo, ki ne črpa iz evangelija, delati dobro.
Zadnji vatikanski cerkveni zbor se je zato ustavil tudi ob tem vprašanju. V sklepnem delu Konstitucije o Cerkvi v sedanjem svetu zato odgovarja: »Težnja po pogovoru, ki ga narekuje zgolj ljubezen do resnice, ne izključuje – če ostane v mejah, ki jih določa preudarnost – kar se nas tiče, prav nikogar: ne tistih, ki gojijo velike človeške vrednote, njihovega Začetnika pa še ne priznavajo, ne tistih, ki nasprotujejo Cerkvi in jo na razne načine preganjajo. Ker je Bog Oče počelo in cilj nas vseh, smo vsi poklicani k temu, da bi si bili bratje. Zato vsi, ki smo deležni iste človeške in Božje poklicanosti, moremo in moramo brez nasilja in brez zahrbtne misli sodelovati pri graditvi sveta v pravem miru« (CS 92,5). – Prvi poudarek je torej dejstvo, da vsakdo lahko dela dobro, četudi »ne hodi z nami«.
Še ene od aktualnih tem se loteva tokratna Božja beseda; v drugem berilu apostol Jakob opozarja na tiste, ki so si imetje nakopičili z nasiljem in goljufijo. Odtrgovali so od plačila, ki bi pripadalo delavcem, ki so želi njihova polja, tiste, ki so se izkoriščanju upirali, pa so prisilili k molku in pokornosti. O, kako znana tema tudi v današnjem času. Le da so polja morda nekoliko drugačna in da so sredstva prisile k molku »modernejša«. Mnogi bogatini, lastniki današnjih podjetij, pa žal delujejo po istem principu, ki ga obsoja. A dejstvo je, da Bog vidi tudi ta dejanja. In v njegovih očeh to bogastvo nima sijaja ter je v pogubo zemeljskim pohlepnežem. (po: Beseda da Besedo)

26. nedelja med letom—srečanje starejših

»Ta ni naš! Ni naša! Ni iz naše stranke, iz našega sindikata, iz našega družbenega sloja, iz našega kluba!« Strašna trditev, ki je razširjena tudi med kristjani.
»Ni iz naše župnije, iz našega društva, iz naše skupine, iz naše redovne ustanove!«
»Ta ni naš! Ni naša!«
Naj bo, če tako govorijo ljudje, ki ne verujejo v Boga. Toda na ustnicah tistih, ki molijo molitev Oče »naš«, je tako govorjenje bogokletno.
Če smo vsi Božji, čigavi so tisti, ki po našem mnenju niso »naši«?
Kristjani, ki imajo v glavi kaj soli, morajo že po instinktu bežati od ljudi (kdor koli ti so), skupin, društev, gibanj, ki uporabljajo, širijo, na tihem gojijo ali odkrito sprejemajo trditev »niso naši«.
Tam, kjer kdo izključuje Božje otroke, ni Boga, ki je oče vseh, in ni Kristusa, ki nam je razodel Boga kot očeta.
Če tam ni Boga in ni Kristusa, zakaj bi se družili s takimi ljudmi in zahajali v taka okolja? Prav zato, da bi jih poskušali spreobrniti. (po: T. Lasconi, 365 + 1 dan s Teboj)

Moj Gospod, hvala ti za vse kristjane, ki s svojo ljubeznijo spreminjajo svet,
ki v svojem okolju delujejo miroljubno in veselo,
ki v svojih težavah ne obupavajo, ampak vzpodbujajo še druge,
da ljudje lahko spoznajo, kakšna je resnična krščanska ljubezen. Amen.
(po: Uvodi pri nedeljskih in prazničnih sv. mašah)

SPOŠTOVANI STAREJŠI ŽUPLJANI!
Danes je vaš dan. Župnijsko občestvo vam danes posebej skazuje svojo pozornost, ljubezen, spoštovanje in hvaležnost. Sicer ste tudi druge nedelje najbolje zastopana starostna skupina pri sv. mašah. Radi prihajajte dokler še zmorete. Tudi med tednom, če vam je le mogoče. Ste pa nekateri, ki vam je zaradi bolezni ali teže let bolj poredko dano priti v cerkev. Vsaj nekaj vam lahko to nadomesti spremljanje prenosa sv. maše preko Radia Ognjišče ali TV Exodus. Zlasti za prve petke v mesecu prejem zakramentov na domu— samo sporočite župniku, da želite obisk. Kar nekaj izmed vas predstavljate edino trdno vez med vašim domom in župnijo. Vztrajajte! V Božjem načrtu je vaše poslanstvo pomembno.
Naj vam bo lep praznični dan! Tudi v prihodnje naj bo Bog z vami!

Naslovljeno na vas

ZAHVALA ŠKOFA DR. STANISLAVA LIPOVŠKA
Ko zaključujem svojo škofovsko službo za blagor celjske škofije, čutim prijetno dolžnost, da se zahvalim vsem, ki so me spremljali na moji duhovniški in škofovski poti. Moja zahvala velja dobremu Bogu, ki me je po mojih predstojnikih poklical in me vodil po različnih službah za blagor Božjega kraljestva. Zahvala sobratom v duhovniški in škofovski službi, redovnikom, redovnicam, vsem liturgičnim in pastoralnim sodelavkam in sodelavcem in vsemu Božjemu ljudstvu,da smo skupaj gradili Božje kraljestvo. Zahvala velja vsem molivkam in molivcem, še posebej bolnikom, ostarelim in pomoči potrebnim, ki so mi pomagali vstopati v skrivnost Gospodovega trpljenja, smrti in vstajenja.
Dr. Stanislav Lipovšek, upokojeni celjski škof

VEROUČNA ŠOLA
– sporoča, da začenjamo s svetopisemskimi uricami, namenjenim predšolskim otrokom od 3. leta starosti. Potekale bodo v Domu srečanj, predvidoma enkrat mesečno. Prvo (orientacijsko) srečanje bo v soboto, 6. 10. ob 10. uri. Trajale naj bi predvidoma dve uri. S seboj naj prinesejo najljubšo igračo, knjigico in copatke. Vse o svetopisemskih uricah lahko izveste na povezavi : https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBpustite-otroke-naj-prihajajo-k-meni%C2%AB
– vabi vse veroučence k sodelovanju za Slomškovo bralno priznanje (SBP). Knjige bo preskrbela župnija, lahko pa si jih sposodite v knjižnici. Več o tem na povezavi: http://sku.rkc.si/sbp/sbp-za-otroke/
O vseh aktivnostih, načrtih in podrobnostih, vas bomo sproti obveščali, zato sledite pisnim in oznanilom na internetnih straneh naše župnije.
Za dodatna pojasnila v zvezi z zgoraj navedenim in za prijave pokličite na tel. 041-696-866 (Rančigaj Marija, katehistinja)

SKAVTI VAS VABIJO V SVOJE VRSTE
Otroci in mladi — od 7. do 21. leta vabljeni prihodnjo nedeljo, 7. oktobra ob 9.00 uri v cerkev v Preboldu—Sv. Pavel. Kontakt (Vid) 031 562 733
Pridruži se nam in povabi še koga!

SVETO BOGOSLUŽJE

NED – 30.9.
26. nedelja med letom
Hieronim, duhovnik, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00
Srečanje starejših

PON. 1.10.
Terezija Deteta Jezusa, dev., cerkv. učiteljica
19.00

TOR – 2.10.
Angeli varuhi
19.00

SRE – 3.10.
Kandida, mučenka
19.00

ČET – 4.10. prvi čet.
Frančišek Asiški, redovni ustanovitelj
17.00 (v Šentrupertu)
19.00
Molitev za duhovne poklice

PET – 5.10. prvi petek
Marija Favstina Kowalska, redovnica
19.00
Litanije Jezusovega srca

SOB – 6.10. prva sob.
Bruno, redovnik, ustanovitelj kartuzijanov
19.00
Litanije Matere Božje

NED – 7.10. rožnovenska
27. nedelja med letom
Rožnovenska Mati Božja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 (v Šentrupertu)

V tem tednu: prvi četrtek, prvi petek, prva sobota, prvi teden oktobra—meseca rožnovenske pobožnosti, …

Sestanek cerkvenih ključarjev bo v četrtek ob 20.00 uri v župnišču. Vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž