Oznanila za 47. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Tedaj bodo videli Sina človekovega priti na oblakih z veliko močjo in slavo. In takrat bo poslal angele in zbral svoje izvoljene od štirih vetrov, od konca zemlje do konca neba.
Resnično, povem vam: Ta rod nikakor ne bo prešel, dokler se vse to ne zgodi. Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle.« (Mr 13,26–27.30–31)

BESEDA O BESEDI

MOJE BESEDE NE BODO PREŠLE Mr 13,24–32

Vsa narava se počasi pripravlja na zimsko spanje. Pravzaprav je že nekoliko zadremala. Vsak človek, ki razmišlja, pomisli na svoj konec in ob koncu liturgičnega leta ne moremo mimo te resnice. – Kdo ne želi doseči svojega končnega cilja? Toda najprej nam bo potrebno priti na jasno, kaj ta cilj sploh je oz. kje se ta cilj nahaja.
Za vernike ni dvoma: zemljo in vse, kar je na njej, čaka konec. Vsakega človeka čaka smrt in takoj po smrti je Božja sodba, ki bo končno potrjena po vstajenju ob koncu sveta. O tem govori prerok Danijel, prav tako evangelist Marko in na svoj način tudi pismo Hebrejcem. – Evangelij ni oznanilo, ki bi nas hotelo strašiti, marveč je Jezus prišel, da bi nam pomagal in dal pogum. Njegovo oznanilo se ne nanaša na kakšne svetovne katastrofe in nesreče, ampak na nas, na vsakega posameznika izmed nas, na naše življenje. Ni nam potrebno dolgo premišljevati in v svojem življenju bomo našli trenutke, krize, ki so bile za nas, kot bi bil »konec sveta«. Te nesreče so nam vedno pred očmi in nas bolj težijo kot kašen potres, o katerem beremo v medijih. – Samo nekaj primerov: Mislili smo, da je v zakonu vse v redu. Mož in žena sta se dobro razumela, toda kar naenkrat zapusti mož ženo ali žena moža. Za tistega, ki ni nič slutil, je to kot »konec sveta«. Ali pa otroci, o katerih so starši mislili, da so dobro vzgojeni, zapustijo družino, pozabijo na starše in hodijo po slabih poteh. – Tako lahko vsak doživi, da se življenjska sreča razblini v nič. Vse življenje se lahko uniči, tako nam govori evangelij. Se zlomi kot steklo, zgine kot jutranja megla, izgine kot sanje. Celo svet, vse, kar vidimo okrog sebe, sonce, zvezde, vse bo izginilo, bo prešlo. Na to se ne smemo zanašati. Kaj bo potem ostalo, na kaj se lahko opremo? – Jezus jasno poudari: »… Moje besede pa ne bodo prešle.« Njegova obljuba, da nas ljubi in je z nami, ostane vekomaj! Na to se lahko zanesemo! (po: T. Kompare, Bogoslužno leto B)

33. nedelja med letom

ZAHVALIMO SE GOSPODDU, NAŠEMU BOGU

To nedeljo s sv. bogoslužjem in Zahvalno pesmijo na koncu zaključujemo praznovanje zahvalne nedelje v naši župniji. Ta praznovanja naj bi v nas poglobila občutje iskrene hvaležnosti, ki naj bi nas prevevalo skozi vse leto in naj bi ga tudi izražali navzven. Bolj kot darov naj bi se veselili Božje in človeške dobrote, ki se nam razodeva po darovih. Bodimo odprti zanje in jih sprejemajmo, saj vsaka zavrnitev darovalca boli.
Hvala vsem za krasitev oltarjev s pridelki.

Molitev za razočaranega človeka
O Bog, prosim te, daj mu luč, da bo videl globoko temo skušnjave.
Podeli mu svojo ljubezen, da bo mogel vsaj malo spoznati bogastvo, ki si mu ga pripravil.
Podari mu Svetega Duha, da bo uvidel, da ga potrebuješ in ljubiš, da ima njegovo življenje še vedno smisel pričevati drugim o tvoji ljubezni in usmiljenju do njega in da ga drugi potrebujejo.
O Bog, podeli mu upanje za prihodnost. Pomagaj mu živeti. Amen.

OBNOVA MISIJONA
Lani se je 8. decembra začel pri nas župnijski misijon. Torej je pred nami prva obletnica. Pravilo je, da je v tem času obnova misijona. To bo pri nas od petka, 7. do nedelje 9. decembra. Zopet bosta med nami misijonarja p. dr. Silvin Krajnc in p. Pepi Lebreht. Gotovo bo takrat srečanje za župnijske sodelavce, za starše, otroci naj bi imeli v soboto vsaj nekajurni oratorij. Poleg teh stvari pa naj bi dali na program tisto, kar vas je posebno nagovorilo. Zato ste vabljeni, da do srede, ko bo seja ŽPS-ja sporočite svoje predloge—lahko kar po članih ŽPS-ja. Predvsem pa ste naprošeni k molitvi za uspeh obnove misijona in k rezervaciji časa za sodelovanje.

Naslovljeno na vas

VEROUČNA ŠOLA
– prijavili smo se za Mavrično katehetske igre (MKI), ki jih organizira revija Mavrica. Vsak mesec moramo izpolniti eno nalogo. Do sedaj so to: obisk bolnika, odigrati igrico in napisati božično voščilnico botru. Vabljeni ste vsi veroučenci, da se vključite, saj nas čaka prijetno druženje in delo. V mesecu juniju 2019 smo vabljeni na zaključek na Rakovnik v Ljubljano.
– naslednji teden boste z razpoložljivimi knjigami v okviru verouka povabljeni k branju za Slomškovo bralno priznanje (SBP). Upam, da se boste vključili vsi dosedanji bralci in svojo mapo dopolnili še z enim letom branja, ostali pa prejmete nove. Tudi tokrat smo vabljeni na zaključek na Ponikvo, 18. 5. 2019.
– kolikor le zmorete se udeležujte sv. maš, spodbujajte starše, da se malo »ustavijo« in se skupaj z vami poleg družinske mize družijo tudi pri oltarni mizi, kjer nam »streže« Jezus. Pomembno je, da se dobimo in srečujemo na Jezusovi gostiji. Kdaj pa kdaj bo po sv. maši kakšno presenečenje, pa seveda na podobice ne pozabite!
– v nedeljo, 25. 11. 2018 se bodo pri 2. sv. maši predstavili bodoči prvoobhajanci. Zanimivo bo! Podprite jih s svojo vnemo in prisotnostjo.

Za vse navedeno sem vam na razpolago osebno ali po telefonu 041-696-866. Bodimo drug drugemu spodbuda in lepšajmo si dneve z drobnimi stvarmi.
Katehistinja Marija Rančigaj

Verouk bo v Šetrupertu ta teden (zaradi pogreba na Gomilskem) preložen na sredo ob istem času. Kdor ta dan ne more priti, pa morda lahko h gomilski skupini. Če pa nikakor ne bo šlo, bo pa z opravičilom opravičen izostanek.

Res, škoda je vsake opuščene veroučne ure, še bolj pa nedeljske maše. Za rast v človečnosti in vernosti je potrebno teoretično znanje, še bolj pa praktično. V Jezusovi šoli, v kateri naj bi vztrajali vse življenje »se učimo tiste ljubezni s katero bomo Boga in ljudi ljubili vso večnost«. Zato imamo vsi dovolj priložnosti vsak dan na delovnem mestu, v šoli, pri razvedrilu, v družini, zlasti pa v cerkvi, kjer smo zbrani kot bratje in sestre pri Očetu. Po svoji besedi in bogoslužnih besedilih nas Bog sam poučuje.

– ustvarjalne delavnice so dobro uspele. Za pomoč se zahvaljujem vsem trem animatorkam. Jih bomo še ponovili, najverjetneje v soboto, 1. in/ali 8. 12. 2018 dopoldne, o čemer boste še obveščeni. Sodeč po prvi izkušnji, bo super, zabavno in zelo ustvarjalno. Prosimo vas, da zbirate stare gumbe, palčke od lučk, plastične zamaške brez napisov in kinder jajčke, saj nam bo vse to pri našem ustvarjanju prišlo zelo prav.

SVETO BOGOSLUŽJE

NED – 18.11.
33. nedelja med letom
Posvetitev bazilik sv. Petra in Pavla
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 (v Šmatevžu)
sv. krst

PON. 19.11.
Anastazij II., papež
17.00

TOR – 20.11.
Edmund, kralj
17.00
14.00 pogreb s sv. mašo

SRE – 21.11.
Darovanje Dev. Marija
17.00

ČET – 22.11.
Cecilija (Cilka), devica, mučenka
16.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
17.00

PET – 23.11.
Klemen I., papež, muč.
17.00

SOB – 24.11.
Andrej Dung-Lac, duhovnik, vietnam. muč.
17.00

NED – 25.11.
34. nedelja med letom
Katarina Aleksandrijska, dev., mučenka
Začetek tedna Karitas
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 otroška, predstavitev prvoobhajancev

V tem tednu:
Sestanek sodelavcev Karitas bo ta ponedeljek ob 18.00 uri v župnišču. Lepo vabljeni.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 19,00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl