Oznanila za 48. teden 2018

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Jezus je odgovóril: »Moje kraljestvo ni od tega sveta. Ko bi bilo moje kraljestvo od tega sveta, bi se moji služabniki bojevali, da ne bi bil izročen Judom, toda moje kraljestvo ni od tod.« Pilat mu je rekel: »Torej si ti vendarle kralj?« Jezus je odgovóril: »Ti praviš, da sem kralj. Jaz sem zato rojen in sem prišel na svet zato, da pričujem za resnico. Kdor je iz resnice, posluša moj glas.« (Jn 18,36–37)

BESEDA O BESEDI

KRALJ, KI NI OD TEGA SVETA Jn 18,33b–37

Kraljev in cesarjev je vedno manj, saj jih imajo samo v nekaterih državah. Svet jih je v glavnem pospravil v muzeje, sijajne grobnice in arhive. Ljudstvo pa si je izbralo demokracijo in vlada samo sebi. – Zdi se pa, da se dandanes nekakšni »kralji« in »cesarji« vračajo v drugačni preobleki. Uživajo celo večjo čast, še več podložnikov se jim klanja in še lepše kraljevske palače si privoščijo. Med te preoblečene kralje prištevam predvsem razne zvezdnike popularne glasbe. Sto tisoči jim plačujejo desetino, na koncertih pa od navdušenja dvigajo roke, padajo v trans in v nezavest. Nekaj podobnega bi lahko rekli o nekaterih vrhunskih športnikih, filmskih zvezdah, politikih, ki jim godi, da se zanje ljudstvo navdušuje. Kralji v novi preobleki, v novi izdaji. – Zdi se torej, da tudi človek sredi zlate demokracije potrebuje kralje; potrebuje nekoga, ki ga skoraj po Božje časti, obožuje in mu služi. V človeku je silna potreba po češčenju. Nekoga mora imeti na prestolu in ga častiti. Če to ni Bog, je pač kakšen drugi, manjši »bog«, ki ima lahko različna imena: Razum, Napredek, Kariera, Uspeh, Denar, Veliki jaz … veliko je kandidatov za prestol. – Po vsem tem se nam bo zdelo nadvse nesodobno, da kristjani govorimo o Kristusu kot kralju. Tega najbrž ne bi počeli, če ne bi bil Jezus sam tako jasno rekel o sebi: »Kralj sem.« – Ko je to izrekel, ni sedel na sijajnem prestolu v zlatih oblačilih, ampak je stal kot obsojenec pred rimskim upraviteljem Poncijem Pilatom. – Kakšen kralj je torej? Odgovor izvemo, ko nadaljuje: »Moje kraljestvo ni od tega sveta.« Vsi drugi kralji v zgodovini so bili in so še vedno od tega sveta in za ta svet. Ljudje jim morajo služiti, streči in dajati. On pa pravi: »Nisem prišel, da bi mi stregli, ampak da bi jaz stregel in dal svoje življenje za vse.« To torej pomeni, da ni od tega sveta. Služiti, streči, darovati se – te reči zares niso od tega sveta. Presegajo ga. (po: Ozare – TV Slovenija)

Kristus Kralj vesoljstva

Če je Jezus naš kralj in naš Gospod, potem iz tega sledi logičen sklep, da smo mi Božji služabniki. Torej se mu prostovoljno povsem izročamo, ker ga kot Gospoda sami priznavamo, mu verjamemo in zato tudi želimo živeti po njegovih navodilih in željah. Praktično to pomeni, da mu po svojih najboljših močeh želimo povsem podvreči svoje misli, da želimo svoje besede oblikovati v skladu z njim, ki je Beseda živega Boga, in da želimo, da so vsa naša dejanja povsem podrejena njegovi volji, kot našemu »vodilu«. Da smo služabniki v odnosu do Gospoda v zadnji stopnji, pomeni tudi to, da se zavedamo, da sami nismo zmožni odrešenja, zato moramo samo v njem iskati zadnji vzrok svojega upanja na odrešenje in večno življenje. Prav tako kot svoje večne prihodnosti nimamo v svojih rokah, ugotavljamo, da tudi temelja svojega bivanja ne moremo imeti drugje kot samo v njem.
Ta odnos Gospod, kralj, vladar – služabnik, nima v sebi niti trohice pridiha gospodovalnosti v posvetnem pomenu besede niti kančka suženjske odvisnosti. Nasprotno, saj lahko samo v tem odnosu dosegamo najvišjo mero svoje svobodnosti. Vsi drugi odnosi nas v resnici lahko zasužnjujejo. (po: M. Turnšek)

ZAHVALNO IN POSLOVILNO BOGOSLUŽJE ŠKOFA STANISLAVA
Na današnjo zadnjo nedeljo cerkvenega leta bo v okviru praznovanja obletnice posvetitve celjske stolnice /ki bo ta ponedeljek, a se na nedeljo vnaprej praznuje/ slovesnost pri kateri se želimo škofljani Celjske škofije škofu dr. Stanislavu Lipovšku za osemletno požrtvovalno vodenje škofije. Letos je namreč dopolnil 75 let, ko po cerkveni zakonodaji škof ponudi odstop vodenju škofije. Zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja pa ga je papež Frančišek sorazmerno hitro razrešil odgovorne službe. Tako bo danes na nek način njegovo slovo od škofije, čeprav ne od pastoralnega delovanja v škofiji v vlogi upokojenega škofa.
V naši župniji je dvakrat birmoval (leta 2014 in 2018), dvakrat pri nas vodil škofijsko slovesnost posvečeno našemu župljanu Izidorju Završniku, blagoslovil obnovitvena dela v treh cerkvah, … Bog mu povrni!

Naslovljeno na vas

TEDEN KARITAS—26. 11. 2018, do nedelje, 2. 12. 2018
Letošnji Teden Karitas geslom »MLADOST IZ KORENIN MODROSTI« nagovarja k povezanosti med mladimi in starejšimi. Na nacionalni ravni bosta v sredo 28.11.2018 potekala dva osrednja dogodka: ob 11.00 Romanje prostovoljcev in sodelavcev Karitas na Ponikvo (ob 12.00 sledi sv. maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas, nadškof msgr. Alojzij Cvikl.in dobrodelni koncert Klic dobrote za družine v stiski, ki bo ob 20.00 v dvorani Golovec v Celju z neposrednim prenosom na 1. programu TV Slovenija, Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče. V času koncerta ter ves mesec december bomo zbirali sredstva za pomoč slovenskim družinam v stiski. Vstopnice za večerni koncert so brezplačne s prošnjo za donacijo za pomoč družinam. Na voljo so na Slovenski karitas (01 300 59 60 ali info@karitas.si) , nekaj tudi v župnišču.

V naši župniji pa bo zbiranje pridelkov pri Domu srečanj – v torek od 8. do 10. ure in v sredo od 15. do 16.30 ure in v nedeljo pri obeh sv. mašah darovanje za Karitas (2 tretjini za škofijsko, 1 tretjino za župnijsko).
V okviru Karitas bo v soboto v Domu srečanj pletenje adventnih venčkov od 16. ure dalje. Vabljeni v čim večjem številu. Venčki bodo na voljo v nedeljo po obeh svetih mašah. Izkupiček bo namenjen za potrebe Karitas.

ADVENT je pred vrati
Že ta teden se pripravljajmo za vstop vanj. Na zunaj z pletenjem ali nabavo adventnega venca na znotraj pa prebujanjem razpoloženja pričakovanja in hrepenenja.

OBNOVA MISIJONA od petka, 7. do nedelje 9. decembra
Lani se je 8. decembra začel pri nas župnijski misijon. Torej je pred nami prva obletnica. Pravilo je, je v tem času obnova misijona. Zopet bosta med nami misijonarja p. dr. Silvin Krajnc in p Pepi Lebreht. Gotovo bo takrat srečanje za župnijske sodelavce, za starše, otroci naj bi imeli v soboto vsaj nekajurni oratorij, zvečer srečanje mladine, … Poleg teh stvari pa naj bi dali na program tisto, kar vas je posebno nagovorilo. Predvsem pa ste naprošeni k molitvi za uspeh obnove misijona in k rezervaciji časa za sodelovanje.

MAŠNI NAMENI

NED – 25.11.
JEZUS KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA
Katarina Aleksandrijska, dev., mučenka
Začetek tedna Karitas
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Stankota Lobnikarja
otroška, predstavitev prvoobhajancev
15.00 zahvalna maša in slovo šk. Staniskava (stolnica Celje)

PON – 26.11.
Obletnica posvetitve celjske stolnice
17.00 za +Franca Obreza –oblet.

TOR – 27.11.
Modest in Virgil, škofa, apostola Karantanije
17.00 za +Stankota Lazarja—oblet.

SRE – 28.11.
Katarina Laboure, redovnica, vidkinja
17.00 za +Brankota Košenina –osmina

ČET – 29.11.
Filomen, mučenec
16.00 za +Zofijo Rančigaj, vse Betečeve (v Šentrupertu)
17.00 za +Natašo Vnučec –osmina pogr.

PET – 30.11.
Andrej, apostol
17.00 za +Andreja Urankarja (god)

SOB – 1.12.
Karel de Foucault, red.
17.00 za +Ano –oblet. in vse Jernejčeve

NED – 2.12.
1. adventna nedelja
Habakuk, prerok
Konec tedna Karitas
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +starše Andreja in Amalijo Urankar

Srečanje svetopisemske skupine bo v torek ob 18.00 uri v župnišču. Lepo vabljeni.
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.