Oznanila za 1. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so strmeli nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako stóril? Tvoj oče in jaz sva te žalostna iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« (Lk 2,45–49)

BESEDA O BESEDI

DRUŽINA Lk 2,41–52

Družina igra pomembno vlogo v življenju vsakogar izmed nas. Iz zdravih družin izhajajo zdrave osebnosti. Vsaj na splošno je tako. Zdravje naroda je odvisno od zdravih družin, propad naroda pa se začenja s propadanjem družine. Cerkev se tega zaveda. Ker nam želi samo dobro, postavlja pred nas vzor, ki naj bi se po njem zgledovali – to je nazareška družina. – Ob vsem tem pa družina ni vrednota, ki bi se ji moralo vse drugo ukloniti. Nad njo je človek, oseba, posamezni član družine. Zaradi njega je družina ustanovljena, njemu mora omogočati, da v njej uresniči samega sebe. – Mož se uresničuje v ljubezenski povezavi z ženo, po naravi je k njej naravnan, v njej najde svojo dopolnitev. – Žena uresničuje svojo ženskost v ljubezenski povezavi z možem. Nanj je naravnana in v njem najde svojo dopolnitev. – Oba se uresničujeta ob otrocih, ki jih porajata in vzgajata. Nanje je naravnana njuna telesnost in duševnost, v njih se dopolnjuje njuna oseba in skupna rast. – Otroci se uresničujejo ob starših. Iz njihove ljubezni se porajajo, ob njihovi skrbi odraščajo, ob njihovi zrelosti dozorevajo. Uresničujejo pa se tudi v medsebojnih odnosih. Človek je družbeno bitje in že od malega se mora uvajati v skupnost. – Jožef se je dopolnjeval ob Mariji, Marija ob Jožefu, oba ob Jezusu. Jezus pa je ob njima napredoval v modrosti, starosti in milosti. Lepšega vzora Cerkev ljudem ne bi mogla ponuditi. (po: Beseda da Besedo)

SVETA DRUŽINA

Upam, da vas danes, na nedeljo, na praznik svete Družine navdaja veselje, veselje vsakega nad svojo družino. Upam, da ste v tem prazniku družine ponosni na svojo družino, vsak na svojo ženo, na svojega moža, na svoje otroke, otroci na svoje starše. Ne zaradi tega, ker so vaše družine idealne, ne zaradi tega, ker bi bile naše družine popolne, pač pa zaradi tega, ker si prizadevamo za to, da bi bili naklonjeni drug drugemu, da bi sprejemali drug drugega in da bi v tej odprtosti za življenje, v odprtosti za sočloveka izpolnjevali Božjo voljo.
Zelo potrebno in primerno je, da se v razmišljanju o svoji družini ozremo v Sveto družino, v njeno resničnost, da se ozremo v njen Nazaret, v njen Betlehem, v ves tek njenega življenja. Spoznali bomo, da nam je Sveta družina dosti bliže, kot običajno mislimo, ali pa lahko pogledamo še z druge strani – smo tudi mi veliko bliže Sveti družini, kot običajno sodimo. (po: S. Zore)

JEZUS PRIHAJA V VSAK DOM – večer pred Novim letom je drugi sv. večer, večer pred Tremi kralji pa tretji sv. večer
Mamin pogled se je ustavil na Mariji, ki se sklanja k jaslim, in za hip so se ji orosile oči. Spomladi, ko se je sneg počasi umikal sončnim žarkom, je njihovo družino pretresla strašna novica. Mož in očka je moral na zahtevno operacijo srca. Strah, da bi ga izgubili, da bi umrl, je bil hud, a so morali naprej. Vsak dan so molili, prosili Boga, da ga varuje, in njihovo molitev je uslišal, zato so jaslice drugačne. Izžarevajo veselje, da jih lahko postavljajo skupaj in da se otroka lahko igrata z očetom.
Za slovesno pogrnjeno mizo so se pogovarjali, jedli in se smejali. Po večerji pa se je družina ponovno zbrala ob jaslicah. Otrokoma so se oči svetile s posebnim žarom, saj se je približeval blagoslov jaslic in doma. Mamica se je pokrižala, vzela v roke blagoslovljeno vodo, otroka smrekovi vejici, oče pa kadilo. Stoje so zmolili očenaš, nato je Matevž iz Svetega pisma prebral odlomek o Jezusovem rojstvu. Otroka sta vejici pomočila v blagoslovljeno vodo in pokropila jaslice, oče pa jih je pokadil z dišečim kadilom. Pokropili in blagoslovili so vsak prostor posebej. Molitev in prepevanje božičnih pesmi sta preglasila njihove korake. Dom se je ob tem napolnil s svetlobo in mirom. Jezušček zdaj ve, da je v tej hiši dobrodošel. (povzeto po: M. Razboršek, Ko Bog potrka na dušo)

Naslovljeno na vas

TRIKRALJEVSKA MISIJONSKA AKCIJA
Od praznika sv. Štefana popoldne pa do petka, praznika Nedolžnih otrok, so vas obiskovali otroci in mladi v vlogah Treh kraljev in nosilca zvezde. V večini domov ste jih prijazno sprejeli in obdarili. Nekatere družine ste tudi pomagale pri izvedbi te misijonske akcije. Bog vam vsem povrni! Hvala tudi mladim, ki ste žrtvovali nekaj počitniškega časa za to dobro delo! Če ste kateri še imeli namen darovati za misijone, pa te dni niste imeli priložnosti, lahko ta svoj namen še udejanjite.

SPREMLJAJ NAS V NOVEM LETU
Gospod, tebi zaupamo našo ljubezen s prošnjo, da bi nikoli ne zamrla.
Bodi ti njen neusahljivi izvir, da si bo vsakdo od nas prizadeval
ljubezen podarjati, ne pa zahtevati, da bo raje dajal kot pa sprejemal.
Naj nas dnevi radosti ne opijejo, da bi postali brezčutni za vse okrog nas.
Naj nas dnevi bridkosti ne potlačijo, temveč še okrepijo našo ljubezen.
Gospod, ti si Življenje, daj, da se ne bomo nikdar zapirali življenju,
ki naj bi se rodilo iz naše ljubezni.
Gospod, ti si Resnica, daj, da nikdar ne bomo zatajili resnice,
da bodo naši medsebojni odnosi iskreni.
Gospod, ti si Pot, daj, da ne bi omagovali na svoji poti,
ampak bi z roko v roki šli tebi naproti.
Gospod, dal si nam Marijo, svojo Mater:
ona je bila vedno zvesta, močna in blaga.
Naj bo varuhinja naše družine v tem letu, ki ga danes
začenjamo. Njena zvestoba, njena moč, njena blagost
naj nas ohranja zveste, močne in blage. Amen

BLAGOSLOV DOMA IN DRUŽINE
Zame je bilo lepo, ko sem vrsto let obiskoval domove po naseljih. Zdaj je to iz različnih vzrokov vedno težje. Najtežje vas je najti doma. Zato bo tudi letos tako, da tisti, ki želite župnikov obisk, da mi sporočite in se bomo dogovorili za ustrezen čas. Obveznosti pa v zvezi s tem obiskom nimate.

Vsem pa voščim lepe praznike in blagoslovljeno 2019. leto!
vaš župnik

MAŠNI NAMENI

NED – 30.12.
SVETA DRUŽINA
Feliks I., papež
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok
Poseben blagoslov otrok

PON – 31.12.
Sedmi dan božične osm.
Silvester, papež
17.00 v zahvalo

TOR – 1.1.2019 d.p.
MARIJA, BOŽJA MATI
NOVO LETO
7.30 za Božje varstvo in Marijino pomoč
10.00 za +Ivana Čulka (r. d.) in starše

SRE – 2.1. – d. p.
Bazilij Veliki, šk. c. uč.
17.00 za +Franca –oblet., Milko Rančigaj

ČET – 3.1. prvi četrtek
Presveto Jezusovo ime
16.00 za +Ferdinanda Plaskana—30. dan (v Šentrupertu)
17.00 za +Stanislavo Košenina -oblet.
Molitev za duhovne poklice

PET – 4.1. prvi petek
Elizabeta Seton, redovnica
17.00 za +Ivana –oblet. in starše Mahor

SOB – 5.1. prva sobota
Emilijana (Milena), devica
17.00 za +Marijo Šlander
Blagoslov vode

NED – 6.1.
GOSPODOVO RAZGLAŠENJE
Sveti trije kralji
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Miro Rakun (v Šentrupertu)

V tem tednu: zaključimo staro leto in začnimo novo z Bogom. Bodo pa v tem tednu: prvi četrtek, prvi petek in prva sobota. Lepo vabljeni.

Bralci: na praznik: pri kateri maši boste

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.