Oznanila za 2. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Ko je vse ljudstvo prejemalo krst in je bil tudi Jezus krščen ter je molil, se je odprlo nebo. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob in zaslišal se je glas iz neba: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.« (Lk 3,21–22)

BESEDA O BESEDI

ODPRTA NEBESA Lk 3,15–16.21–22

Nekoč mi je afriški misijonar pripovedoval, kaj tamkajšnje prebivalce privlači h krščanstvu. Njihova domača vera je animizem – vera v duhove. Povsod so nevidno prisotni, večinoma pa so hudobni. Povzročajo vsakovrstno zlo v naravi in pri ljudeh. Krotijo jih čarovniki, toda njihova zarotovanja malo zaležejo. Zato žive ljudje v neprestanem strahu. Krščanska vera pa uči, da svet ni pod oblastjo duhov, temveč mu vlada vsemogočni Bog, ki je Oče, ki ima ljudi rad, ki sicer dopušča zlo, a ga obvlada in ga obrača ljudem v dobro. Jezus je okusil zlo, a ga je tudi premagal. Kdor sprejme krščanstvo, se otrese strahu pred duhovi, pridruži se Kristusu zmagovalcu, po svojih močeh skupaj z njim premaguje zlo in veruje v dokončno zmago dobrega. – Evropski človek sicer ni animist v afriškem smislu, prisotnost zla v naravi in v sebi pa prav tako čuti. Dolga stoletja se je zdaj manj zdaj bolj uspešno spopadal s tem zlom, verujoč v Kristusa. Pozneje pa si je ustvaril znanost in tehniko. Vse bolj se je začel zanašati nanju. V njima je zaslutil čarobno moč in začel iz svoje srede preganjati zlo. Marsikaterega hudega duha mu je res uspelo ugnati. Postal je samozavesten. Kristus mu je bil odveč. Zavrgel ga je. – Zgodilo se je pa nekaj, česar še v sanjah ni pričakoval. Hudobni duh ni bil premagan, ampak se je le potuhnil in začasno umaknil. Vrača se. Vrača z druščino, ki je videti sedemkrat hujša. – Kristjani ne gledamo v znanosti, tehniki in napredku hudobnega duha. V vsem gledamo Božje darove, ki so nam dani v korist in blagoslov. Nismo pa slepi, da ne bi videli zla, ki se kot senca plazi z vsem, kar je dobrega. Skupaj z drugimi ljudmi dobre volje se trudimo temu zlu stopati na prste. Vemo pa, da mu z lastno močjo nismo kos. Verujemo, da mu je kos le tisti, ki so se nad njim pri krstu odprla nebesa.
Ko smo bili krščeni, so se odprla tudi nad nami. (po: F. Cerar, Evangelij na prepihu)

JEZUSOV KRST

Kaj pa naš krst?
Vsak kristjan bi moral biti stalno znamenje Božje zaveze v svetu. Kristjani bi morali biti ponosni na to svojo izvoljenost, na pripadnost Bogu, tudi ob nasprotovanju sveta. Toda, ali smo res? Vzemimo samo majhen izraz svoje vernosti: Se pred kosilom pokrižamo tudi v javnosti: npr. v gostišču, pred ljudmi, ali pa nas je sram pokazati svojo vernost?
Svetega Ignacija Antiohijskega, ki se nikakor ni hotel odreči krščanstvu, je poklica predse rimski cesar Trajan in mu posmehljivo in prezirljivo dejal: »Ignacij, ti si pravo revše!« Ignacij pa mu je pogumno odgovoril: »Nihče naj se ne drzne Ignacija imenovati reveža, kajti jaz nosim Kristusa!« »Kako moreš reči, da nosiš Kristusa?« pravi cesar. »To je vzvišen dar, ki sem ga dobil pri krstu,« je odvrnil Ignacij. (po: J. Kužnik, V Marijini šoli – Svetli del)

Ko obhajamo spomin na Jezusov krst, se spominjamo tudi trenutka, ko smo sami postali Božji otroci. Naj nas ob tem nagovarja tudi ta molitev za novokrščenega otroka. Te besede so nam lahko vsem kristjanom vzpodbuda in nenehen klic h Gospodu, da bi nam po zakramentu svetega krsta ostajal blizu v vseh situacijah našega življenja.

Gospod naj te blagoslovi z varnostjo.
Naj ti nakloni takšen dom – pa naj bo majhno stanovanje ali veliko hišo –
kraj, kjer si dobrodošel, kraj, kjer si sprejet.
Naj ti bo dano srečati ljudi, ki ti bodo pomagali in ti dajali poguma.
Nauči se živeti s svojimi omejenostmi, ne da bi se čutil manjvrednega.
Darovi, ki so ti bili dani, naj v nikomer ne vzbujajo zavisti.
Gospod naj te blagoslavlja na tvoji življenjski poti.
Če bo pot, po kateri te bo vodil, kamnita, naj ti da pravo obutev.
Podari naj ti odprte oči za vse čudovite stvari ob robu poti.
Naj usmerja tvoj pogled v sinje nebo in naj te varuje pred tem,
da bi te skrbelo edino to, kako dolga bo tvoja pot.
Ne oziraj se na prehojeno pot, usmerjaj svoj pogled proti cilju.

Zakladnica molitve, Ruth Heil

Naslovljeno na vas

JANUAR—MESEC VERSKEGA TISKA
Dejstvo je, da tiskane medije precej izpodrivajo elektronski mediji, a so prvi v marsičem nenadomestljivi ali pa se med seboj dobro dopolnjujejo. Zato bi bila velika napaka, če bi se odrekli verskemu tisku. V tem prvem mesecu v letu je še posebno primerno, da razmislimo o pomenu verskega tiska in se odločamo za naročila in obnovo naročnin.
Nekaj naslovov in naročnina pri župnijskih urad /možno jih je naročiti in prejemati tudi po pošti, kjer je cena malo višja/: Družina 104,00 eur, Ognjišče 33,50 eur, Mavrica (za otroke) 39,00 eur, Najst (za mlade) Misijonska obzorja 9,00 eur, Prijatelj 11,70 eur. Mohorjeve knjige v prednaročilu 48,00 eur, Družinska pratika 5,00 eur, Marijanski koledar 2,50 eur. Za malo zahtevnejše bralce so na voljo še številne druge revije: Božje okolje, Cerkev danes, Magnifikat, …

VERSKA SREČANJA ZA ODRASLE
So v naši župnij že vsto let. Tudi letos želimo z njimi nadaljevati, saj so zelo dobrodošla za naše izobraževanje in duhovno rast. Je pa tudi dober razlog, da pridemo skupaj, saj nam v današnjem načinu življenja, ko hitimo in se zapiramo vase, manjka druženje. Zato je vsak prav lepo vabljen, da se nam v januarskih in februarskih sredah (razen tretjih v mesecu, ko je seja Župnijskega pastoralnega sveta), že ta teden na uvodnem srečanju
s filmom o mladem dekletu, ki se je soočila s težko življenjsko preizkušnjo.

BLAGOSLOV DOMA IN DRUŽINE
Zame je bilo lepo, ko sem vrsto let obiskoval domove po naseljih. Zdaj je to iz različnih vzrokov vedno težje. Najtežje vas je najti doma. Zato bo tudi letos tako, da tisti, ki želite župnikov obisk, da mi sporočite in se bomo dogovorili za ustrezen čas. Obveznosti pa v zvezi s tem obiskom nimate. vaš župnik

MAŠNI NAMENI

NED – 6.1.
GOSPODOVO RAZGLAŠENJE
Sveti trije kralji
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Miro Rakun (v Šentrupertu)

PON – 7.1.
Rajmund P., duhovnik
17.00 v zahvalo

TOR – 8.1.2019
Severin Noriški, opat
17.00 Za +Antona-oblet. in Marijo Pintar

SRE – 9.1.
Pij IX, papež
17.00 za +Jožefo Lesnika in vse Mačkove

ČET – 10.1.
Gregor Niški, škof, cerkveni učitelj
16.00 za +Antonijo in Vinkota Knez (v Šentrupertu)
17.00 bogoslužje Božje besede

PET – 11.1.
Pavlin Oglejski II., škof
17.00 za +Angelo Sabalič -Blaževo

SOB – 12.1.
Tatjana (Tanja), mučen
17.00 za +Slavko Tiselj in Milko Grah

NED – 13.1.
JEZUSOV KRST
Hilarij, škof, cerkv. uč.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Jakoba Dreva in vse njegove

V tem tednu:
Verska srečanja za odrasle bomo letos začeli v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj s filmom Sijajni načrt. Lepo vabljeni!

Sestanek tajništva ŽPS bo v sredo okrog 20. ure -po končanem filmu. Vabljeni.

Dar—prispevek za ogrevanje /nekdaj »stolnina«/ boste lahko v nedeljo po obeh sv. mašah oddali cerkvenim ključarjem. V cerkvi in Domu srečanj smo radi vsaj nekoliko na toplem; veroučenci tudi. Bog vam povrni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.